Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 89963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #600 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 17:42:39 »
No pytanie, czy nie mogą, czy nie chcą.

Offline Kandor

« Odpowiedź #601 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 18:26:41 »
No pytanie, czy nie mogą, czy nie chcą.
Dobra, wydadzą w 2027 roku epika z własnym mapowaniem, okładką i tytułem, a Marvel od 2028 roku co roku zacznie wydawać własne wersje i co wtedy? W najlepszym razie w Polsce te kanoniczne trafią na przemiał (może nie dosłownie)i te wydane tomy i tak zostaną zastąpione tymi z USA lub Egmontowi nie będzie się opłacało, ale tak czy owak straci polski czytelnik ale ty będziesz miał te kilka/kilkanaście miesięcy radochy, prawda?Chyba że sobie pomyślałeś że Egmont "zgadnie" jak powinien wyglądać kolejny taki epik, albo może Marvel mu "podpowie" jakby to wydali gdyby chcieli wydawać? Tak serio, nie chcą? Chyba chcą tylko nie mogą i nasze pieniądze im nie śmierdzą bo - hello! - wydają War Journala w tym roku.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Styczeń 2025, 18:43:15 wysłana przez Kandor »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #602 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 18:58:33 »
No to nie jest wielka filozofia sprawdzić, co wychodziło w danym roku i zebrać z tego tom. A rozpiskę to raczej w Marvelu już jakąś mają, skoro wydają to niechronologicznie.

Dobra, wydadzą w 2027 roku epika z własnym mapowaniem, okładką i tytułem, a Marvel od 2028 roku co roku zacznie wydawać własne wersje i co wtedy?
Nic. Co to za różnica, jaka będzie grafika na okładce albo tytuł tomu?

Tak serio, nie chcą? Chyba chcą tylko nie mogą i nasze pieniądze im nie śmierdzą bo - hello! - wydają War Journala w tym roku.
No może nie chcą. Może po prostu wygodniej poczekać im rok-dwa (trzy?), skupić się na nowszych seriach albo na tym, gdzie już istnieje bazowe wydanie, a w międzyczasie poczekać, aż Marvel sam z tym ruszy (może po tym, jak Frank powróci do MCU w "Daredevil: Born Again"?).
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Styczeń 2025, 19:10:52 wysłana przez Castiglione »

Offline michał81

« Odpowiedź #603 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 19:13:55 »
No to nie jest wielka filozofia sprawdzić, co wychodziło w danym roku i zebrać z tego tom. A rozpiskę to raczej w Marvelu już jakąś mają, skoro wydają to niechronologicznie.
Tylko że epiki nie zawierają tylko serii głównej. Mini serie, one-shoty, nowele graficzne - z tym jeszcze może nie być problemu, ale epiki zawierają też zeszyty innych serii, gdzie dany bohater się pojawia. Tak będzie właśnie wyglądał pierwszy epik Punishera, tam nie będzie żadnego zeszytu z tytułem Punisher. Obstawiam, że tu może własne epiki blokować licencja. Wyobrażacie sobie jakby to wyglądało gdyby jakiś wydawca który nie jest MARVELem sam sobie złożył i wydał epic colletion, którego oni nie mają zrobionego?

Egmont zresztą kombinuje jak koń pod górę z tą opcją samego składania War Journal. Powtórzę się, ale ma gotowe TPB do zbijania w tomy w runach Grega Rucki, Becky Cloonan, Jasona Aarona, Mattew Rosenberga, Nathana Edmondsona, Matta Fractiona, Toma Peyera, Daniela Waya czy nawet ten szalony run Ricka Remendera.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Styczeń 2025, 19:33:47 wysłana przez michał81 »

Offline deFranco

« Odpowiedź #604 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 19:34:00 »
Przecież to jasne, że nikomu nie pozwolą robić swoich epików, nawet jeśli sami tego nie planują.
I dobrze. Na co to komu ?
Mi wystarczyłoby, żeby Egmont złożył grubasa z samych zeszytów serii (i od razu machnąć War Journal i War Zone).
A te wszystkie dodatki w epikach to i tak była najsłabsza strona, a numery z trykociarzami typu DD z miejsca
omijam szerokim łukiem.
Pytanie czy tak też można ? Jeśli tak, to do dzieła, bo na dalsze części od Marvela to już nie liczę (o WJ i WZ nie wspomnę).
Może kiedyś się coś zmieni, ale chciałbym to poczytać zanim się całkiem zestarzeje.

Offline Xmen

« Odpowiedź #605 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 19:36:38 »
No tutaj na forum to ma chyba pierwszorzędne znaczenie, jaka będzie grafika i tytuł tomu. Nie daj Boże inny kolor loga, albo numerek tomu niżej niż poprzedni numerek i mamy 30 stron lamentu.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #606 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 19:38:30 »
Egmont zresztą kombinuje jak koń pod górę z tą opcją samego składania War Journal.
Jak kombinuje? To nie będzie się to opierało na https://www.amazon.pl/PUNISHER-WAR-JOURNAL-CARL-POTTS/dp/1302901079?

Offline michał81

« Odpowiedź #607 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 19:59:20 »
Jak kombinuje? To nie będzie się to opierało na https://www.amazon.pl/PUNISHER-WAR-JOURNAL-CARL-POTTS/dp/1302901079?
mówię o tym że zostało wspomniane że ma być tego kontynuacja, ale składana samemu przez Egmont

Offline amsterdream

« Odpowiedź #608 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 20:27:30 »
Mi wystarczyłoby jakby Egmont wydał od pierwszego do ostatniego numeru serie War Journal i War Zone z lat 90-tych. A potem, jeśli Marvel dalej nic by nie robił w temacie Epiców, uzupełnił brakujące numery podstawowej serii The Punisher. Wiem, że pod koniec są crossy, ale dałoby się to spokojnie zrobić z głową. Te Annuale, mini serie, one-shoty, nowele graficzne to i tak prawie zawsze były najsłabsze ogniwa każdego Epica więc jak dla mnie spokojnie mogliby je pominąć.
Czas nas zmienił, chłopaki.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #609 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 20:30:09 »

Czyli mają 19 pierwszych numerów to potem niech dalej lecą po kolei. Przecież w USA wyszły jakieś TPB więc będą mieli z czego to złożyć.
Czas nas zmienił, chłopaki.

Offline deFranco

« Odpowiedź #610 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 20:40:51 »
No tutaj na forum to ma chyba pierwszorzędne znaczenie, jaka będzie grafika i tytuł tomu. Nie daj Boże inny kolor loga, albo numerek tomu niżej niż poprzedni numerek i mamy 30 stron lamentu.
No jest jakaś grupa pedantycznych maniaków, ale to mniejszość  ;)
Wydanie można upodobnić. Mi wystarczy twarda oprawa, kreda i to by nie kombinowali z formatem.

I radziłbym się pospieszyć, bo nie wiadomo co przyniesie przyszłość. Oby prorocze nie okazały się słowa
Kołodziejczaka, reklamującego jednego z pierwszych epików, a jakby nie patrzeć mającego
jakieś pojęcie o rynku wydawniczym, dosłowny cytat:

"Jeśli chcecie poczytać prawdziwego mięsożernego Punishera, to musicie sięgnąć po Epic Collection,
zanim zakażą drukować tych historyjek, bo kto wie co się zdarzy."

Offline michał81

« Odpowiedź #611 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 20:52:07 »
Przecież w USA wyszły jakieś TPB więc będą mieli z czego to złożyć.
ale z tego co kojarzę, to te TPB zbierają materiał z tego zapowiedzianego tomu, no chyba że coś przeoczyłem

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #612 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 20:57:33 »
Czyli mają 19 pierwszych numerów to potem niech dalej lecą po kolei. Przecież w USA wyszły jakieś TPB więc będą mieli z czego to złożyć.
W USA nie wyszło nic poza runem Pottsa
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Styczeń 2025, 21:01:35 wysłana przez Raveonettes »

Offline michał81

« Odpowiedź #613 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 21:50:20 »
Te Annuale, mini serie, one-shoty, nowele graficzne to i tak prawie zawsze były najsłabsze ogniwa każdego Epica więc jak dla mnie spokojnie mogliby je pominąć.
Tylko z takim podejściem jakie ty masz zabrakło by Punisher: Year One  8) , a które słabym ogniwem jak ty to nazywasz wcale nie jest.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #614 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 23:17:29 »
W ogóle w dotychczasowych Epikach było już kilka fajnych powieści graficznych. Ja bym nie chciał, żeby poszli w okrojone wydania.

Tylko że epiki nie zawierają tylko serii głównej. Mini serie, one-shoty, nowele graficzne - z tym jeszcze może nie być problemu, ale epiki zawierają też zeszyty innych serii, gdzie dany bohater się pojawia. Tak będzie właśnie wyglądał pierwszy epik Punishera, tam nie będzie żadnego zeszytu z tytułem Punisher. Obstawiam, że tu może własne epiki blokować licencja. Wyobrażacie sobie jakby to wyglądało gdyby jakiś wydawca który nie jest MARVELem sam sobie złożył i wydał epic colletion, którego oni nie mają zrobionego?
No ja cały czas zakładam, że skoro przykładowo brakuje tomu pomiędzy "Jigsaw Puzzle", a "Capital Punishment", to Marvel musi od dawna dobrze wiedzieć, co docelowo ma się w nim znaleźć i że materiał zmieści się w jednej książce. Pytanie, czy byliby skłonni taką informację udostępnić, ale z drugiej strony, czemu nie? Skoro i tak udostępniają możliwość przedrukowywania tych komiksów, i chociażby w przypadku "War Journal" padła teoretyczna możliwość składania zeszytów we własne zbiorcze. Gorzej z jakimiś dodatkami, grafikami, itd. No ale wiadomo, sytuacja może wyglądać różnie.

Tom pierwszy to trochę inna sprawa. Ten omnibus, który wrzuciłeś to idealny zamiennik, tyle że raz - są to komiksy wydane już u nas zbiorczo przez Mandrę (fakt, że w czerni i bieli, ale jednak). A dwa to trochę ramota, więc może nie chcą się na to rzucać, tak jak nie wchodzą póki co w pierwsze Epiki Spider-Mana.

edit.
No i też nie do końca Epiki zawierają inne serie. W przypadku Punishera dostaliśmy tylko jeden numer DD, który akurat łączył się fabularnie z głowną serią Franka. Tak poza tym Marvel leci tylko tylko materiałem z Punisherem w tytule. Tom pierwszy to ponownie będzie wyjątek, bo jako jedyny ma zbierać komiksy sprzed czasów solowych serii o tej postaci.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Styczeń 2025, 23:33:49 wysłana przez Castiglione »