Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 418106 razy)

Offline Raveonettes

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #465 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 10:14:51 »
Dla mnie format Superman na wszystkie pory roku jak najbardziej spoko. A nie wiecie może czy zapowiedziany All Star Superman też będzie w linii DC Deluxe?

Offline Juby

« Odpowiedź #466 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 10:23:38 »
Ale jakie podejście do klienta? Po raz kolejny bo widzę nijak się nie odniosłeś.
Specjalnie dla ciebie powtórzę coś, co pisało już tutaj i na Gildii wiele osób:
Wydanie pakietu w etui w sytuacji gdy wydawnictwo wg mojej wiedzy nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiło (więc nasz rynek to nie Francja, gdzie klienci są do tego od dekad przyzwyczajeni, czekają i wybierają wariant wydania, który najbardziej im odpowiada), bez wspomnięcia chociaż słowem przy którejkolwiek okazji, że coś takiego może nastąpić (dowiadujemy się o tym przypadkiem z zapowiedzi jednego sklepu internetowego) jest nie fair w stosunku do stałych, wiernych klientów, którzy kupowali Knightfall na premierę i przyczynili się do sukcesu tej serii w naszym kraju. Jeszcze bardziej nie fair jest zrobienie tego na 19 m-cy po zakończeniu serii, bo gdyby to zrobili max. w listopadzie 2023, wiele osób mogłoby inaczej podejść do kupowania NML, a tak są być może drugi raz w d... na półmetku czytania kolejnego dużego eventu.

W powyższej sytuacji, gdzie na Egmont wylała się fala krytyki (nawet wśród osób zainteresowanych tym etui) wydawnictwo wybrało: a) milczeć; b) dać krótką odpowiedź, że etui nie będzie w sprzedaży solo, mimo że fani tego chcą i byłby to dla nich dobry interes. A wystarczyłyby ze dwa zdania wyjaśniania w jednym z sobotnich video.

I to tylko jedna z kilku krzywych akcji tego wydawnictwa w ostatnich kilkunastu miesiącach.

Bardzo dużo wydawnictw po skończeniu danego cyklu wydaje go właśnie w takim pudełko zbiorczo. Nikt nie robi o to wielkiego problemu, ba - nawet słyszę pozytywny odbiór.
Widzę, że zrobiłeś risercz dla wszystkich wydawnictw książkowych i komiksowych na wszystkich forach dyskusyjnych i grupach fejsbukowych, i wiesz wszystko w tym temacie. To dobrze. Ja na przykład pamiętam, że sporo fanów było rozgoryczonych gdy MediaRodzina po zakończeniu Pottera wydało całość w etui, i chyba tylko w HC.

Boże ludzie, ale wy macie problemy naprawdę. Kupujemy komiksy dla treści i radości z czytania, czy dla jakiejś tekturki z rysunkiem Batmana i Bane'a z napisem Batman: Knightfall?
Bo co raz bardziej widzę Juby, że dla ciebie ważne jest, żeby coś ładnie wyglądało na półce i tylko tyle.
Widzę, że znasz mnie lepiej niż moja żona na podstawie kilku przeczytanych zdań. Fajnie... choć masz całkowicie mylne wyobrażenie na mój temat. Zwróć uwagę na dwie rzeczy: 1) choć mógłbym tak jak @GoNzo wydać kilka stów i w jakiś sposób nabyć to etui, kategorycznie odwróciłem się od tego pomysłu. Mam już te komiksy i to dla mnie najważniejsze; 2) jako jeden z nielicznych na tym forum nie mam i nie uznaję czegoś takiego jak "kupka wstydu". Kupuję komiksy aby je czytać i czytam wszystkie komiksy jakie kupuję. Ale ty wiesz lepiej, że bardziej zależy mi na tym jak wyglądają moje regały niż treść tego, co na nich stoi. Ok. ::)

Widać, że jesteś jeszcze młody i brak ci pokory. Śmiej się ze mnie dowoli i dalej zamykaj się na zrozumienie drugiej strony, zakładając że wiesz lepiej kto, gdzie i nad czym płacze, czy też nie. Z mojej strony EOT, mam trzy komiksy do przeczytania, które chcę skończyć do piątku 8)

« Odpowiedź #467 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 11:43:52 »

Widzę, że zrobiłeś risercz dla wszystkich wydawnictw książkowych i komiksowych na wszystkich forach dyskusyjnych i grupach fejsbukowych, i wiesz wszystko w tym temacie. To dobrze. Ja na przykład pamiętam, że sporo fanów było rozgoryczonych gdy MediaRodzina po zakończeniu Pottera wydało całość w etui, i chyba tylko w HC.

Widać, że jesteś jeszcze młody i brak ci pokory. Śmiej się ze mnie dowoli i dalej zamykaj się na zrozumienie drugiej strony

Masz to swoje rozgoryczenie pod wydaniem HP w parkiecie  ::) I takich komentarzy jak ten jest dużo więcej jakbyś był ciekawy. Nikt nie robi płaczu, że niby źle traktują stałych klientów itp. pod pakietami z Percy'm Jacksonem, Igrzyskami Śmierci tak samo.
I nie wyjeżdżaj mi, że niby jestem młody i nie mam pokory - bo ją mam, po prostu bawi mnie jak jakoś w przypadku książek i innych wydawnictw absolutnie nigdzie nie ma głosów negatywnych odnośnie tekturki, ale oczywiście dla ciebie to jest zbrodnia taka, że w ogóle planujesz się obrazić na całe wydawnictwo i nie kupować od nich komiksów bo stracili u ciebie szacunek - po prostu mnie to bawi.
Ale ponownie, rób co uważasz za słuszne, ja nie będę cię zmuszał do zmiany zdania - po prostu chyba mam prawo do uważania tej sytuacji za komiczną?
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Cringer

« Odpowiedź #468 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 12:20:41 »
Ale ponownie, rób co uważasz za słuszne, ja nie będę cię zmuszał do zmiany zdania - po prostu chyba mam prawo do uważania tej sytuacji za komiczną?
Pewnie że masz prawo. Chociaż dla mnie w tej całej sytuacji to komicznie wypadasz ty. Mamy forumowicza który wkurzył się na politykę, a firmy a ty mu przekopiowujesz empikowe komentarze dotyczące Harrego Portera aby koniecznie udowodnić że ma być zadowolony :D No śmiechu warte.

Offline Xmen

« Odpowiedź #469 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 12:30:26 »
To jest piękne. Tekturka XD
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #470 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 12:53:59 »
Pewnie że masz prawo. Chociaż dla mnie w tej całej sytuacji to komicznie wypadasz ty. Mamy forumowicza który wkurzył się na politykę, a firmy a ty mu przekopiowujesz empikowe komentarze dotyczące Harrego Portera aby koniecznie udowodnić że ma być zadowolony :D No śmiechu warte.
Zwłaszcza, że za każdym razem, jak ludzie piszą, że coś im się nie podoba, dostają w odpowiedzi, że narzekanie nic nie da i jak już, to trzeba głosować portfelem. To teraz, jak już ktoś głosuje portfelem, też jest źle, bo innej osobie na etui nie zależy xD

Pomijając już, że udostępnienie takiego etui do samodzielnej sprzedaży byłoby z korzyścią prawdopodobnie dla każdego - dużo mniejszy Elemental jakoś dał radę.

komiksy powinniśmy czytać dla ich treści, i radości z tego faktu - a nie żeby mieć ładną tekturę na półce.
Ja komiksy kupuję, żeby je czytać i po to, żeby je mieć. Gdybym chciał tylko poznać historię i nie zależałoby mi na wydaniu, czytałbym je w necie.

Offline michał81

« Odpowiedź #471 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 13:00:05 »
Dla mnie format Superman na wszystkie pory roku jak najbardziej spoko. A nie wiecie może czy zapowiedziany All Star Superman też będzie w linii DC Deluxe?
Będzie w DC Deluxe

Offline Juby

« Odpowiedź #472 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 13:00:40 »
Masz to swoje rozgoryczenie pod wydaniem HP w parkiecie  ::) I takich komentarzy jak ten jest dużo więcej jakbyś był ciekawy.
Yyyy... okej ::) Ale zdajesz sobie sprawę, że pisałem o pierwszym pakiecie, który trafił do sprzedaży w 2008 roku zaraz po premierze Insygniów śmierci? Jakie w tej sytuacji znaczenie mają komentarze z 2023 roku na temat wznowienia pakietu z kilku lat później? Poszukaj sobie jakie były reakcje tych, którzy kupowali Pottery w latach 2000-2008 i gdy wyszedł pakiet po raz pierwszy. I to samo zrób z innymi pierwszymi pakietami, czy to książkowymi, czy filmowymi w naszym kraju, i dopiero wtedy porównywaj te sytuacje do tej z Knightfall. Jeśli Egmont dalej będzie wydawał zbiorczaki w etui to już za rok-dwa wszyscy będą wiedzieli, że tego mogą się spodziewać i będą to mieli z tyłu głowy (lub w nosie) = będą na to inne reakcje. Jeśli za 10 lat Egmont wznowi Batmana w etui, to wiadomo że nowe pokolenie komiksiarzy będzie mega zadowolone, bo nie byli w tym hobby teraz. Ale w tym konkretnym przypadku - tego jak zaczęli - swoją reakcję na działania Egmontu uważam za właściwą, bo zachowali się dla mnie **ujowo, czego nawet po moim tłumaczeniu, o które się dopominałeś, najwyraźniej nadal nie rozumiesz.

« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Grudzień 2024, 15:00:16 wysłana przez Juby »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #473 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 13:07:50 »
Po zakończeniu Ziemi Niczyjej też na koniec wydadzą etui. Więc lepiej bądźcie konsekwentni i już przestańcie kupować.

I tak na marginesie. niedawno chyba SL narzekało, że nawet na prośby nie będą wchodzili w etui, bo to się nie opłaca. Ostatnio robiłem zakupy na gildii i coś w tym jest. Universal War One się wyprzedało, ale jest dostępne w pakiecie z etui. Okazuje się, że z etui nikt tego nie chce. Podobnie jest ze Światem Edeny. Nakład bez etui wyprzedany, ale z etui dostępny od lat i nikt nie chce na to spojrzeć. Wszystkim nie dogodzisz.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Grudzień 2024, 13:12:45 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline michał81

« Odpowiedź #474 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 13:22:16 »
Pomijając już, że udostępnienie takiego etui do samodzielnej sprzedaży byłoby z korzyścią prawdopodobnie dla każdego - dużo mniejszy Elemental jakoś dał radę.
Jakoś nie pamiętam, aby Elemental dał radę w przypadku Universal War, gdzie był pakiet z komiksami.
I tak na marginesie. niedawno chyba SL narzekało, że nawet na prośby nie będą wchodzili w etui, bo to się nie opłaca. Ostatnio robiłem zakupy na gildii i coś w tym jest. Universal War One się wyprzedało, ale jest dostępne w pakiecie z etui.
Ale pakiety z etui poszły, są do kupienia tylko oddzielnie tomy Universal War.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #475 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 13:36:19 »
Jakoś nie pamiętam, aby Elemental dał radę w przypadku Universal War, gdzie był pakiet z komiksami. Ale pakiety z etui poszły, są do kupienia tylko oddzielnie tomy Universal War.
To chyba poszli po rozum do głowy i wywalili te etui do kosza, którymi pies z kulawą nogą nie chciał się zainteresować. Ze dwa tygodnie szykowałem tam większy koszyk i było tylko wydanie w etui za 225, zresztą zostało mi w schowku.
Batman returns
his books to the library

Offline Moreroms

« Odpowiedź #476 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 13:39:51 »
Poszukaj sobie jakie były reakcje tych, którzy kupowali Pottery w latach 2004(?)-2008 i gdy wyszedł pakiet po raz pierwszy.

Ja kupowałem, żeby czytać na bierząco, a nie czekać ileś lat bo będzie zestaw z tekturką. Ba, nawet nie wiedziałem, że wyszedł jakiś pakiet

Teoretycznie rozwiązaniem tego "problemu" mogłoby być dodawanie (ale pewnie nie za darmo) etui do pierwszego tomu serii. Pytanie tylko czy nie byłoby to problemem przy wysyłce, bo albo paczka musiałaby być wielka, bo etui wysyłane na płasko, albo byłoby zniszczone, bo nie byłoby pełne. A tak to po zakończeniu wrzucą wszystkie komiksy w etui i wysyłka będzie prostsza.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #477 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 14:05:26 »
Jakoś nie pamiętam, aby Elemental dał radę w przypadku Universal War, gdzie był pakiet z komiksami.
Nie twierdzę, że w każdym przypadku, ale ostatnio bardzo fajnie rozwiązali sprawę.

Offline Juby

« Odpowiedź #478 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 15:31:58 »
Nie wiem czy sprzedaż serii komiksowych w etui, ani sprzedaż takich etui osobno, jest opłacalna. Ale wiecie czemu tego nie wiem? Bo nie ma komunikacji wydawnictwa z klientem. Wystarczyłoby, aby Egmont albo na swoich social mediach, albo na YT, albo na którymś spotkaniu z fanami wyklarował całą sytuację i powiedział: "Tak, postanowiliśmy wejść w sprzedaż serii komiksowych w pakietach z tekturką. Tak, nie informowaliśmy o tym wcześniej, bo nie sądziliśmy że aż takie zainteresowanie i takie emocje to wzbudzi. Nie, nie będziemy sprzedawać etui osobno - przykro nam, ale nie klei nam się to finansowo, a wszystkie decyzje jako firma podejmujemy ze szczególną uwagą zwróconą na kwestie czysto biznesowe. I owszem, możecie spodziewać się podobnych wydań zbiorczych w przyszłości, bo te dobrze się przyjęły." I tyle, od razu...

...a Juby znowu zbija grabę z wydawnictwem, od którego kupował najczęściej 8)
Zamiast tego Egmont wybrał milczenie i krótkie "nie będzie". Jeśli dla kogoś to jest w porządku - okej, ja uważam inaczej.

Po zakończeniu Ziemi Niczyjej też na koniec wydadzą etui. Więc lepiej bądźcie konsekwentni i już przestańcie kupować.
W czym mamy być "konsekwentni"? A co jeśli nie wydadzą tego w etui, bo Knightfall słabo się sprzeda? A jeśli wydadzą, to co mam zrobić z tymi tomami, które już zdążyłem kupić? Będę musiał sprzedać ze stratą.

To jest właśnie problem z tym co odwalił Egmont (tj. nie wiesz co masz teraz robić). Ja nadal zamierzam kupować osobno w dniu premiery, a jeżeli za rok-dwa okaże się, że rzeczywiście wznowią całe NML w etui, to już wiem, że po ostatnim tomie tego eventu z następnymi stopuję aż do podobnego wydania zbiorczego. Właśnie dlatego kolejne etui nie będą już budzić takich emocji (takiego wqrwu fanów), a za 2-3 lata będzie to dla nas normą, taką jaką jest to obecnie przy książkach i filmach. Ale porównywanie rynków i działań wydawniczych książek, filmów, czy nawet komiksów z innych krajów do tego, co Egmont odstawił ostatnio z Knightfallem uważam za niedorzeczne. Zawsze są pierwsze razy - rozegrane różnie - i na pewno w przypadku książek/ filmów/ komiksów we Francji też budziły one dużo negatywnych emocji gdy startowały w swoim czasie.

@Moreroms
Ja też tak kupowałem Pottera i w ogóle nie przejąłem się pakietem w etui, ale pamiętam kolegów, którym było żal, że nie mogą takiego dokupić i nie będą go mieli.

« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Grudzień 2024, 15:36:22 wysłana przez Juby »

Offline Xmen

« Odpowiedź #479 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 16:07:43 »
Bibliotekarz ma rację. Nie dajcie się nabić w butelkę drugi raz i nie kupujcie na bieżąco ziemi niczyjej. Ze śmiercią Supermena też bym poczekał, na koniec będzie tekturka. W pełni zgadzam się z tym, żeby głosować portfelem.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.