Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 438519 razy)

Darth_Simon, marcinp i 9 Gości przegląda ten wątek.

Offline Pestak

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #3495 dnia: Dzisiaj o 20:28:45 »
Strzelam, ze Komediantowi chodzili o pierwsze oryginalne wydanie Killing Joke, bo rzeczywiscie bylo na kredzie.

Haha, skoro rzeczywiście  oryginalne wydanie było na kredzie to ciekawe co napiszą ci wszyscy którzy twierdzili ze oryginalne kolory były przygotowywane pod offset:)

Offline komiks

« Odpowiedź #3496 dnia: Dzisiaj o 20:39:34 »
Nie było, @donT plecie bzdury.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Kadet

« Odpowiedź #3497 dnia: Dzisiaj o 20:41:03 »
Skąd taka informacja?

Grand Comics Database podaje, że pierwsze wydanie "Killing Joke" było na prestiżowym papierze typu Baxter:

https://www.comics.org/issue/43808/

Tu opis właściwości tego papieru z amerykańskiego bloga komiksowego:

I first became really conscious of the differences in paper stock in the mid-1980s, when advertisements for comics would proudly and loudly declare they were printed on highest-quality Baxter paper.

And it was worth shouting about, because Baxter paper was a marvellous way to read comics. On whiter than white backgrounds, colours would pop and artists’ lines were crystal clear. Because of its cost, Baxter stock was also saved for slightly more prestigious projects, and became an unconscious indicator of overall quality.

Więcej info w artykule, gdzie zresztą Baxter jest wyraźnie przeciwstawiany typowemu newsprintowi, na jakim standardowo drukowano wtedy komiksy superbohaterskie:

http://tearoomofdespair.blogspot.com/2013/08/paper-matters.html
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #3498 dnia: Dzisiaj o 20:44:46 »
Tu jest porównanie obu wydań może pomoże w ocenie jaki to jest papier

Offline komiks

« Odpowiedź #3499 dnia: Dzisiaj o 21:09:42 »
Grand Comics Database podaje, że pierwsze wydanie "Killing Joke" było na prestiżowym papierze typu Baxter:

Baxter paper nie był papierem kredowym, tylko wysokogatunkowym papierem offsetowym. Miał lepsze odwzorowanie kolorów w porównaniu do gazetowego (newsprint).

Offline komiks

« Odpowiedź #3500 dnia: Dzisiaj o 21:37:18 »
Znalazłem zdjęcia z dokładnym zbliżeniem.

To jest The Killing Joke oryginalne wydanie z 1988 roku, ale dziewiąty dodruk (9TH print).
Więc nie ma 100% pewności, że jest papier identiko z pierwszym drukiem z tego samego roku, zakładam że tak.

Cechą charakterystyczną pierwszego druku jest tytuł w kolorze zielonym (kolejne dodruki miały inne kolory tytułu).

Jednak wygląd papieru zgadza się z opisami, czyli:
- jest bielszy, grubszy i gładszy niż standardowy papier gazetowy.
- jest połyskliwy (tak, mimo iż to nie jest kreda).

Aukcja https://www.ebay.com/itm/177389355984

Offline Pestak

« Odpowiedź #3501 dnia: Dzisiaj o 21:42:58 »
No tak, ale skoro papier jest połyskliwy (mimo, że nie kredowy) to jednak teza, że pierwotne kolory były przyszykowane pod offset raczej upadła.

Offline komiks

« Odpowiedź #3502 dnia: Dzisiaj o 22:20:25 »
Nie upada, jak już wcześniej pisano na tym forum, papierów jest pierdyliard, a my głównie operujemy terminami kreda - offset, co jest kolosalnym uproszczeniem.

Przecież nikt nie domaga się, żeby drukować na tanim gazetowym papierze.
Mi satynowa (matowa) kreda nie przeszkadza, pod warunkiem, że przygotowanie do druku uwzględnia papier. Tak jest np. w Złotej kolekcji KiK - nie słyszałem, żeby ktoś narzekał, że to jest na kredzie, a przecież stare komiksy miały offset, przy masteringu dostosowano kolory do nowego papieru i wszystko wygląda pięknie.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #3503 dnia: Dzisiaj o 22:26:06 »
W sumie to pierwsze wydanie Killing Joke było na kredzie, więc tu nie do końca można mówić że nasze wydanie nie jest zgodne z oryginałem. Nie jest zgodne z Absolutem, ale to inna sprawa. Mnie ciekawi jak wyszedł maszynopis ze scenariuszem Moore’a, który w Absolucie jest dość rozmazany, chyba zeskanowany z oryginalnego skryptu Moore’a. Skoro u nas jest to przetłumaczone to zapewne ten problem znika.

A to Absolute nie jest na kredzie?

Tutaj zapewne najlepiej będzie w stanie pomóc kolega @Xanar.

Jako, że głównie kupuje komiksy w oryginale podział na kredę i offset nie jest mi znany tak dobrze.
Jak rozumiem kreda to ten grubszy, bardziej błyszczący jakby polakierowany papier używany do wszystkich wydań bardziej deluxe a offset to ten bardziej cienki, matowy przypominający bardziej standard klasycznych zeszytówek czy to z USA czy TM Semica?

Xanar lub inni poprawcie mnie ale Absoluty tak jak większość Omnibusów to nie jest ten śliski, błyszczący papier czyli nasza kreda? Byłem przekonany że tak jest. Więc nasze 1 wydanie "Killing Joke" które było na kredzie powinno być zgodne z Absolutem.

Z góry dzięki za pomoc.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3504 dnia: Dzisiaj o 22:28:14 »
Baxter paper nie był papierem kredowym, tylko wysokogatunkowym papierem offsetowym. Miał lepsze odwzorowanie kolorów w porównaniu do gazetowego (newsprint).

To jest możliwe - pierwszy przyznam, że nie jestem ekspertem drukarskim. W każdym razie widać, że to jakiś premiowy, biały papier, a nie zwykła gazetówka. Może więc nieprzesadnie błyszcząca kreda będzie jakoś pasować?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline komiks

« Odpowiedź #3505 dnia: Dzisiaj o 22:47:13 »
Może więc nieprzesadnie błyszcząca kreda będzie jakoś pasować?

Tak, zaczynam się przekonywać do tego pomysłu Egmontu.
Ponieważ Baxter wydaje się być blisko tej premium kredy, którą stosuje Egmont.
Jak ktoś was ma wydanie Egmontu DC Limited, Marvel Limited, albo Złotą kolekcję KiK, to papier w nich zastosowany wygląda, jakby był w połowie drogi do offsetu. Jest mniej błyszczący i mniej śliski w dotyku, niż np Batman Knightfall.