Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 408453 razy)

Offline Xmen

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #2460 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 18:08:14 »
Nie musi. To nie jest dyskusja o moim światopoglądzie :) Spytałem się tylko, dlaczego w Egmont-gate tak często pada argument o mieleniu nakładu jako remedium na cały powstały ambaras.
Mnie zastanawia dlaczego każdy przeinacza i pisze o mieleniu. Mielenie nikogo nie interesuje, mogą sobie tym okna uszczelnić. Większość chce poprawnie wydrukowanych komiksów.
ogólnie dyskusja fajna, np Katarynka zrobiła mi dzisiaj dzień, pierwszy raz widzę jej posty ale liczę na więcej. Wayne też jest dzisiaj w formie. Złoto w czystej postaci.
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Sierpień 2025, 18:11:06 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #2461 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 18:12:56 »
Nikt nie każe siedzieć cicho. Tylko innego rozwiązania nie będzie, bo Egmont podjął decyzję, że w ten sposob naprawi powstałą "wadę" produktu. Jeśli ktoś tego nie akceptuje, a takie prawo ma to może zwrócić wadliwy towar i otrzymać zwrot pieniędzy. Jeśli komuś się nie podoba takie rozwiązanie może komiksu nie kupować, bo nikt mu nie każe mieć go w takim wydaniu.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2462 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 18:41:09 »
Mnie zastanawia dlaczego każdy przeinacza i pisze o mieleniu. Mielenie nikogo nie interesuje, mogą sobie tym okna uszczelnić. Większość chce poprawnie wydrukowanych komiksów.
ogólnie dyskusja fajna, np Katarynka zrobiła mi dzisiaj dzień, pierwszy raz widzę jej posty ale liczę na więcej. Wayne też jest dzisiaj w formie. Złoto w czystej postaci.
O tak, Katharinka na duży plus:).

Offline xanar

« Odpowiedź #2463 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 18:42:28 »
Nikt nie każe siedzieć cicho. Tylko innego rozwiązania nie będzie, bo Egmont podjął decyzję, że w ten sposob naprawi powstałą "wadę" produktu. Jeśli ktoś tego nie akceptuje, a takie prawo ma to może zwrócić wadliwy towar i otrzymać zwrot pieniędzy. Jeśli komuś się nie podoba takie rozwiązanie może komiksu nie kupować, bo nikt mu nie każe mieć go w takim wydaniu.

I teraz wyobraź sobie normalny rynek, dwie firmy wydają tą samą książkę, jedni to Egmont, wydali to tak jak wydali i jakieś inne wydawnictwo, które wydali to tak jak powinno być wydane i teraz pytania zagadki  :)

Gdzie klient kupi tą książkę (cena taka sama w obu) u Egmonta czy gdzieś indziej  ::)
I drugie pytanie co zrobiłby Egmont, jakoś śmiem wątpić, żeby to tak zostawili, bo nikt by im tego nie kupił, nawet z tymi karteczkami.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2464 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 19:19:38 »
Nie musi. To nie jest dyskusja o moim światopoglądzie :) Spytałem się tylko, dlaczego w Egmont-gate tak często pada argument o mieleniu nakładu jako remedium na cały powstały ambaras.
Jak dla mnie rozwiązaniem "zero waste" byłoby wydrukować trochę prawidłowych egzemplarzy (bo nie ukrywajmy, większości nie będzie to tak przeszkadzać, jak mogłoby to wyglądać po lekturze tego wątku) na wymiany i sprzedaż ich po pełnej cenie, a te wadliwe puścić taniej. Rabat 50% to nie jest jakiś oburzający pomysł, co tu sugerowano, biorąc pod uwagę, że standardem jest 30. Sądzę, że dużo osób wybrałoby tańszą opcję i przebolało te 5 rozkładówek, a reszta byłaby zadowolona.

Hanami tak sprzedawało dodruk któregoś z tomów "Monstera", bo przypadkowo drukarnia dała im na okładkę inny materiał niż przy reszcie - z odpowiednim oznaczeniem i niższą ceną.

Offline xanar

« Odpowiedź #2465 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 19:27:34 »
Albo puścić to po kosztach, przynajmniej nie byłoby wrażenia, że chcą zarabiać na swojej niekompetencji.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2466 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 19:33:28 »
A wracając do praktyk mangowych, jeszcze kiedyś było tak, że na kilku stronach w którymś tytule wydawcy wydrukowały się puste dymki i później dosyłał nalepki z tekstami, które można było tam wkleić ;D Więc Egmont zawsze może kilka stron rozesłać na papierze samoprzylepnym i ludzie sami naprawią sobie komiks ;D

Rozkładówki mogą wtedy być takie faktycznie rozkładane jak w "All-Star Batman" Millera ;D ;D

Offline michał81

« Odpowiedź #2467 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 19:43:49 »
I teraz wyobraź sobie normalny rynek, dwie firmy wydają tą samą książkę, jedni to Egmont, wydali to tak jak wydali i jakieś inne wydawnictwo, które wydali to tak jak powinno być wydane i teraz pytania zagadki  :)

Gdzie klient kupi tą książkę (cena taka sama w obu) u Egmonta czy gdzieś indziej  ::)
I drugie pytanie co zrobiłby Egmont, jakoś śmiem wątpić, żeby to tak zostawili, bo nikt by im tego nie kupił, nawet z tymi karteczkami.
Rynek jest jaki jest. Jeśli ktoś wchodzi w komiksy to niestety musi się z tym liczyć, że będą takie sytuacje, albo gorsze. Nikt nie każe komuś kupować tych komiksów.
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Sierpień 2025, 19:47:01 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #2468 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 19:45:52 »
Dokładnie jest tak jak piszesz, ja np. po polsku to już prawie nic nie kupuje.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2469 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 19:50:50 »
To jest najrozsądniejsze rozwiązanie, żeby nie wchodzić w spider man Marvel knights. Wiadomo, że jak ktoś już ma pierwszy tom, to ma pewien dylemat i kupi drugi, ale jak ktoś nie ma pierwszego to nie widzę żadnego powodu, żeby wspierać taką fuszerkę.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2470 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 19:57:51 »

Pytanie, co rozumiesz przez "normalny rynek", bo z wyjątkiem tych książek, które są tak stare, że już trafiły do domeny publicznej, to przecież chyba większość i książek, i komiksów ma w danej chwili tylko jednego wydawcę. Wydaje mi się, że standardem jest podpisywanie umów wydawniczych na wyłączność. Nie masz raczej tak, że najnowszy bestseller jest naraz wydawany przez pięć firm w pięciu różnych formach.

Tak jest chyba też za granicą, przecież np. komiksy Marvela wydaje w USA niemal tylko Marvel (z wyjątkiem jakichś marginalnych wypadków).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline xanar

« Odpowiedź #2471 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 20:12:00 »
Normlany rynek, już wcześniej o tym pisałem, taki jak na każdy inny produkt, masło, ser, chleb, magnetofon :) itp. jakby to tak funkcjonowało to zaraz by się okazało, że nie ma literówek, rozjechanych rozkładówek czy brakujących stron.
Ja wiem, że ten rynek wydawniczy trzeba traktowa jak jakiś upośledzony czy coś, ojej źle wydali, ale nie mogą drugi raz tego wydać bo poniosą stratę, no tak poniosą, albo się zawiną, na tym to polega konkurencja, której tu nie ma.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2472 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 20:23:14 »
Normlany rynek, już wcześniej o tym pisałem, taki jak na każdy inny produkt, masło, ser, chleb, magnetofon :) itp. jakby to tak funkcjonowało to zaraz by się okazało, że nie ma literówek, rozjechanych rozkładówek czy brakujących stron.

Ta, magiczna siła konkurencji wszystko uzdrowi :)

Nie wspominając o tym, że niestety książek (a co dopiero komiksów) nie czyta u nas tyle ludzi, aby podtrzymać taką regularną masową produkcję z kilku źródeł, to skończyłoby się raczej tak, że wydawnictwa zaczęłyby walczyć ze sobą nie na jakość, tylko na ceny, i znaczną część ludzi interesowałoby mniej to, ile kto ma literówek czy czy rozkładówki są na dobrych stronach, a bardziej, od którego wydawcy produkt jest tańszy. Powtórzę - zakładając, że książki byłyby towarem masowym, na który byłby popyt (a nie są).

Jak masz na rynku dziesięciu różnych "wydawców" bananów, to oczywiście część kupujących wybierze tego, który sprzedaje banany "bio" z wolnego wybiegu, ale jednak większość pójdzie tam, gdzie kiść jest najtańsza, o ile tylko będzie zjadliwa...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Xmen

« Odpowiedź #2473 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 20:58:04 »
Wayne odpowiadam na twoj spam w wątku studia lain ,jak nie karteczki to co? myślisz, że co będą wysyłać?
Wiadomo, że to gdybanie ale czym twoim zdaniem mogą być "dodatki" ?
Wklejane strony xd Egmont bawi i uczy. Jak będę chciał bawić się w wycinanki to sobie kupię za dychę. Takie strony niekoniecznie wkleisz równo, lepiej niech oni wkleja, ale wiadomo wysyłka to zbyt duży koszt. Zresztą nie po to place tyle za komiks, żeby bawić się w domorosłego introligatora.
Trudno, stało się. Wyślą co tam mają wysłać i tyle, nie ma co drążyć.
Pamiętaj swoje słowa "jak będą to jakieś karteczki to sam będę ich krytykował"

Offline xanar

« Odpowiedź #2474 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 21:06:27 »
Ta, magiczna siła konkurencji wszystko uzdrowi :)

Nie wspominając o tym, że niestety książek (a co dopiero komiksów) nie czyta u nas tyle ludzi, aby podtrzymać taką regularną masową produkcję z kilku źródeł, to skończyłoby się raczej tak, że wydawnictwa zaczęłyby walczyć ze sobą nie na jakość, tylko na ceny, i znaczną część ludzi interesowałoby mniej to, ile kto ma literówek czy czy rozkładówki są na dobrych stronach, a bardziej, od którego wydawcy produkt jest tańszy. Powtórzę - zakładając, że książki byłyby towarem masowym, na który byłby popyt (a nie są).

Jak masz na rynku dziesięciu różnych "wydawców" bananów, to oczywiście część kupujących wybierze tego, który sprzedaje banany "bio" z wolnego wybiegu, ale jednak większość pójdzie tam, gdzie kiść jest najtańsza, o ile tylko będzie zjadliwa...
No to miałbyś wydania uber extra droższe, bez literówek, z całymi rozkładówkami itd. oraz bieda wydania gdzie wszytko może się zdarzyć - gdzie wady ?