Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 414734 razy)

MarcusSz i 5 Gości przegląda ten wątek.

Offline panAeL

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #2190 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 09:24:36 »
To o to chodzi?

https://allegrolokalnie.pl/oferta/marvel-now-tajne-wojny-e5j?rep=1082663913
Trafiłem oczywiście na tę jedną jedyną aukcję, ale zdjęcie nie przedstawia polskiego wydania :)

A jakaś biblioteka?
Nie w Olsztynie z tego co widzę...
Jakoś do tego dotrę i przeczytam, poradzę sobie. Ale na półce stać nie będzie...

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2191 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 10:43:07 »
Marvel Knights Spider-Man. Tom 2 : zeszyty 35 i 36, casus Muchy, źle rozmieszczone rozkładówki. Możecie sprawdzić u siebie?

Offline xanar

« Odpowiedź #2192 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 10:54:41 »
Trafiłem oczywiście na tę jedną jedyną aukcję, ale zdjęcie nie przedstawia polskiego wydania :)
Nie w Olsztynie z tego co widzę...
To można dobrze przyjanuszyć jak nigdzie nie ma  :) Ja mam chyba jedną sztukę  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Death

« Odpowiedź #2193 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 11:10:09 »
Właśnie. O co chodzi temu Egmontowi z długą przerwą między przedostatnim, a ostatnim tomem serii? Nie jestem w stanie teraz podać konkretnych tytułów, ale wiele razy już tak było. Bardziej bym zrozumiał wydanie ostatniego tomu po krótszym okresie oczekiwania, żeby cała seria była już na rynku i ci, którzy czekali w końcu by się zdecydowali na zakup.
A Egmont robił tak już wiele razy,  że wychodziły powiedzmy co 4 miesiące jakieś grubasy na przykład z Vertigo, a potem jak miał wyjść ostatni, to zamiast niego wychodził pierwszy tom nowej serii, a ostatni z tamtej na przykład dopiero po ośmiu miesiącach od przedostatniego. Zawsze mnie to dziwiło.

Offline panAeL

« Odpowiedź #2194 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 11:18:52 »
Właśnie. O co chodzi temu Egmontowi z długą przerwą między przedostatnim, a ostatnim tomem serii? Nie jestem w stanie teraz podać konkretnych tytułów, ale wiele razy już tak było. Bardziej bym zrozumiał wydanie ostatniego tomu po krótszym okresie oczekiwania, żeby cała seria była już na rynku i ci, którzy czekali w końcu by się zdecydowali na zakup.
A Egmont robił tak już wiele razy,  że wychodziły powiedzmy co 4 miesiące jakieś grubasy na przykład z Vertigo, a potem jak miał wyjść ostatni, to zamiast niego wychodził pierwszy tom nowej serii, a ostatni z tamtej na przykład dopiero po ośmiu miesiącach od przedostatniego. Zawsze mnie to dziwiło.
Jedyne sensowne wyjaśnienie jakie widzę: zdążysz wejść w kolejną serię, zanim uzbierasz do końca poprzednią. Jestem ciekaw czy stoją za tym jakieś badania rynku, czy po prostu komuś się kiedyś wydało, że w taki "pomysłowy" sposób zwiększy sprzedaż.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2195 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 11:43:17 »

Byłem ciekaw czy o ten tytuł Ci chodzi.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2196 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 12:03:54 »
Mogę pomarudzić na losowe, niebieżące tematy? Nie widzę sprzeciwu :)

Pisałem kilka dni temu o "Shade, Człowiek Przemiany". Jakoś nie mogłem się zabrać za ten tytuł, obawiając się, że mnie od siebie odrzuci. Niesłusznie. Może nie jest to najlepsze Vertigo w historii, ale porządny przedstawiciel tego imprintu. Jest "dziwnie", ale w przeciwieństwie do komiksów Morrisona wiem, co dzieje się na każdej stronie :P
No ale czekał sobie ten Shade. Przyszedł pierwszy tom, drugi, trzeci... W końcu stwierdziłem, że "to teraz", będąc przekonanym, że mam już na półce komplet. Guzik! Będzie jeszcze "piątka". Kiedy? Nie wiadomo... Nie ma go nawet w katalogu (stąd właśnie przekonanie, że "czwórka" zamyka serię). Żeby to był jednostkowy przypadek, to bym jeszcze przebolał, ale to stała praktyka Egmontu. Jezu, jak to wstrzymywanie ostatnich tomów strasznie irytuje...
Podejrzewam, że tak na koniec roku, ewentualnie zaraz po. Jak na razie każdy wydawali co ok. pół roku, a czwarty wyszedł w czerwcu.

Online radef

« Odpowiedź #2197 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 12:26:35 »
Według mnie kryje się za tym bardzo prosta taktyka - im dłużej wychodzą nowe tomy, tym seria dłużej żyje. Jednak po wydaniu ostatniego tomu przestają się pojawiać recenzje, dyskusja zamiera itp., a tak da się przedłużyć żywotność serii o parę miesięcy. Nic to nie kosztuje, a jeśli się nie przesadzi, to tylko można zyskać.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline misiokles

« Odpowiedź #2198 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 13:30:07 »
Będzie jeszcze "piątka". Kiedy? Nie wiadomo... Nie ma go nawet w katalogu (stąd właśnie przekonanie, że "czwórka" zamyka serię).
Katalog jest na rok 2025. Znaczy - tomu piątego nie będzie w tym roku. Plany na pierwszą połowę 2026 roku Egmont zdradzi we wrześniu, przy okazji MFKiG. Skąd wiem? Wydawnictwo robi tak już od dekady.

A Egmont robił tak już wiele razy,  że wychodziły powiedzmy co 4 miesiące jakieś grubasy na przykład z Vertigo, a potem jak miał wyjść ostatni, to zamiast niego wychodził pierwszy tom nowej serii, a ostatni z tamtej na przykład dopiero po ośmiu miesiącach od przedostatniego.

Całkiem możliwe, że chodzi o prawa do tytułu, które są określone na x lat po wydaniu ostatniego tomu serii.
« Ostatnia zmiana: Cz, 31 Lipiec 2025, 13:32:06 wysłana przez misiokles »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2199 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 17:04:12 »
@Gruby AL
Ja mam. :) Gdzie byłeś jak wydawali w 2018?  Komiksy kupuje się od razu jak wydają, bo potem nie ma, albo wycofują jak Superkwęka. ;)

I widzicie. Każdy z tych tomów wyszedł w 2, może 3 tysiącach egzemplarzy i dlatego dzisiaj głównej serii jest mało (Czas się kończy 1 jest na Gildii), albo nie ma. A gdyby to wyszło w WKKM PL, tak jak w edycji UK, to byłoby tego jakieś ponad 5 tys egzemplarzy na całą Polskę i może coś by na Allegro wisiało.

A bardziej serio - GrubyAL poczekaj 2 lata aż wyjdzie Film MCU Avengers: Tajne Wojny. Może wtedy Egmont Polska coś ruszy i wznowią? Tyle że wiadomo, że licencja od Panini mogła już wygasnąć.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2200 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 17:22:43 »
Gruby AL - nie było tematu. Hachette Polska restartuje polską Marvel Must Have. Będziesz raczej miał Tajne Wojny, bo np. we francuskiej edycji była.

https://kolekcja-musthave.pl/

https://en.whakoom.com/ediciones/601791/marvel_must-have-cartonne

Offline Xmen

« Odpowiedź #2201 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 17:25:59 »
Ta kolekcja to też będą takie urwane historie, czy całe opowieści. Bo takie szczątkowe historie nie mają sensu.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2202 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 21:01:10 »
Cena za tom to 53,99. Kolekcja będzie liczyć 80 numerów, kolejne tomy mają się ukazywać raz w tygodniu, a uzbieranie całości według wydawcy zajmie nam około 3 lata. Ciekawe.

Offline Saruto

« Odpowiedź #2203 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 21:04:36 »
Cena za tom to 53,99. Kolekcja będzie liczyć 80 numerów, kolejne tomy mają się ukazywać raz w tygodniu, a uzbieranie całości według wydawcy zajmie nam około 3 lata. Ciekawe.
Coś źle skopiowali z innych opisów ;) Podobno ma być standardowo co 2 tygodnie.

Offline krt

« Odpowiedź #2204 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 21:06:14 »
Marvel Knights Spider-Man. Tom 2 : zeszyty 35 i 36, casus Muchy, źle rozmieszczone rozkładówki. Możecie sprawdzić u siebie?
Tak, ten sam błąd, identycznie jak w X-Statix od Muchy.