Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 418615 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1890 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 23:14:37 »
Historia z Red Skullem i Zimowym Żołnierzem na początku tego runu ustawiła poziom wysoko i autor już go utrzymywał. Może zabijanie Kapitana tylko po to, żeby go zaraz wskrzesić, było słabsze, ale potem znowu było dobrze. Po Daredevilu powinno ci się spodobać frosty24.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Czerwiec 2025, 23:19:12 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Xmen

« Odpowiedź #1891 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 23:18:33 »
Lepszy. Ogólnie staż Brubakera w Capie to dla mnie top 3 runów Marvela ever.
Mógłbyś podać dwa pozostałe, najlepsze według ciebie runy?
Pytam z ciekawości.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1892 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 10:26:16 »
Mógłbyś podać dwa pozostałe, najlepsze według ciebie runy?
Pytam z ciekawości.
Na dziś, pozostałe to Daredevil i Ultimate Spider-man. Oba autorstwa Bendisa. Te dwa plus Captain America Brubakera to runy, które czytałem wielokrotnie i za każdym razem bawiłem się przednio.
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Czerwiec 2025, 10:36:12 wysłana przez Raveonettes »

Offline michał81

« Odpowiedź #1893 dnia: So, 28 Czerwiec 2025, 10:16:18 »

dodruki Usagiego plus jeden nowy tom w tym roku na jesień poza tym który był zapowiedziany w katalogu, w kolejnym dwa nowe tomy

Offline komiks

« Odpowiedź #1894 dnia: So, 28 Czerwiec 2025, 10:39:04 »
Usagiego każdemu polecam. I nie patrzcie na to, że tam są antropomorficzne zwierzęta, czytając szybko się o tym zapomina. Polecam zacząć od: Usagi Yojimbo Saga. Księga 1, chronologicznie powinno być od: Usagi Yojimbo. Początek. Księga 1, ale żeby kogoś wciągnąć, to według mnie lepiej od sagi.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline greg0

« Odpowiedź #1895 dnia: So, 28 Czerwiec 2025, 15:32:39 »
Polecam zacząć od: Usagi Yojimbo Saga. Księga 1, chronologicznie powinno być od: Usagi Yojimbo. Początek. Księga 1, ale żeby kogoś wciągnąć, to według mnie lepiej od sagi.
Widać, że zdania są podzielone.
A ja uważam, że jeśli masz możliwość, to czytaj od początku, a nie od ósmego tomu.
https://forum.komikspec.pl/zakupy/smak-liter/msg300422/#msg300422
Ważne żeby narzekać...

Offline komiks

« Odpowiedź #1896 dnia: So, 28 Czerwiec 2025, 17:51:05 »
No wiesz, można też komuś polecić Tolkiena od Hobbita, a nawet od Silmarillionu.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1897 dnia: So, 28 Czerwiec 2025, 20:09:25 »
A co jest złego w zaczynaniu Tolkiena od "Hobbita"? :)

Natomiast co do "Usagiego" - oczywiście można zacząć od pierwszego tomu "Sagi", bo Stan tak tworzył te opowieści, by mogły być w razie czego punktem wejścia dla nowych czytelników po zmianie wydawcy serii. Jednak jeśli ktoś zamiera poważniej wejść w "Usagiego", to moim zdaniem dobrze jest zacząć od dwóch tomów "Początków", bo tam poznajemy główne postaci i tam dowiadujemy się istotnych rzeczy na temat przeszłości Usagiego ("Kręgi"). Kiedy w "Ostrzu bogów" w drugim tomie "Sagi" pojawiają się po kolei różne postaci, to efekt jest o wiele silniejszy, gdy już je znamy i wiemy z "Początków", co je łączy z Usagim.

Ponasto pierwsza opowieść w "Sadze", crossover z Żółwiami Ninja, jest na tyle nietypowa dla serii, że może trochę zmylić nowego czytelnika co do tego, jak wygląda "Usagi".
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Midar

« Odpowiedź #1898 dnia: So, 28 Czerwiec 2025, 20:22:33 »
No wiesz, można też komuś polecić Tolkiena od Hobbita.
Czyli, jak najbardziej prawidłowo.

Offline komiks

« Odpowiedź #1899 dnia: So, 28 Czerwiec 2025, 20:48:22 »
Jednak jeśli ktoś zamiera poważniej wejść w "Usagiego",
to prawdopodobnie nie trzeba mu polecać bo już wszedł.

Uważam po prostu, że w pierwszych tomach widać jeszcze ewolucję komiksu, a w sadze jest on już ukształtowany. Crossover z żółwiami jest króciutki, a cały tom ma 600 stron. Nie upieram się niech każdy wybierze jak chce.

Czyli, jak najbardziej prawidłowo.
Władca Pierścieni - czyli największe dzieło Tolkiena - nie wymaga znajomości Hobbita, który był napisany z myślą o dzieciach. Przeczytanie przez osobę dorosłą w pierwszej kolejności Hobbita, może zniechęcić do kontynuowania przygody z Tolkienem.

Moim zdaniem jeśli ktoś samodzielnie nie sięga po jakieś dzieła i chcemy mu je podsunąć, to najlepiej zaproponować to co ma największą szanse się spodobać, a nie to co akurat wypada chronologiczne. Sagę Usagiego stawiam odrobinę wyżej ponad pierwsze tomy, ale to moja opinia. I nie mówię, żeby czytać pierwsze tomy po przeczytaniu całej sagi, tylko żeby zacząć od sagi.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1900 dnia: So, 28 Czerwiec 2025, 20:48:56 »
"[Asterix] seria bardzo fajnie się sprzedaje, na to czekaliśmy kiedy ją wprowadzaliśmy na rynek, czy też zakładaliśmy że ją wprowadzimy na rynek "

10 lat minęło od czasu gdy Hachette Polska wydało test Kolekcji Asterixa na twardo, z dodatkami i grafiką w każdym z 4 tomów testu.

"Żaden wydawca w Polsce nie byłby w stanie przygotować tak fajnej Kolekcji."

No jak to usłyszałem to wybuchłem gromkim śmiechem. Nie zgadzam się z takimi przechwałkami TK.

Offline michał81

« Odpowiedź #1901 dnia: So, 28 Czerwiec 2025, 22:27:57 »
Możesz się nie zgadzać z Kołodziejczakiem, ale tu mówi prawdę. Żaden inny wydawca nie wydał w Polsce tak bogatej edycji Asteriksa. Ja nie kojarzę żadnej innej kolekcji Asteriksa.

Offline Adolf

« Odpowiedź #1902 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 09:15:43 »
"[Asterix] seria bardzo fajnie się sprzedaje, na to czekaliśmy kiedy ją wprowadzaliśmy na rynek, czy też zakładaliśmy że ją wprowadzimy na rynek "

10 lat minęło od czasu gdy Hachette Polska wydało test Kolekcji Asterixa na twardo, z dodatkami i grafiką w każdym z 4 tomów testu.

"Żaden wydawca w Polsce nie byłby w stanie przygotować tak fajnej Kolekcji."

No jak to usłyszałem to wybuchłem gromkim śmiechem. Nie zgadzam się z takimi przechwałkami TK.

Ale że co? Okłamał nas? Nie rozumiem. Prawdę powiedział i coś Ci się zaczęło mieszać.

Offline Liarus

« Odpowiedź #1903 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 09:47:46 »
A dodruku XIII ani widu ani słychu

Offline michał81

« Odpowiedź #1904 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 09:55:30 »
A dodruku XIII ani widu ani słychu
Gdzieś padło info ze hyba mają być w przyszłym roku.