Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 233637 razy)

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1845 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 13:26:43 »
Juby, tylko żadne z tych 7 wydań USA nie zawierają np. zeszytu Batman: Harley Quinn - wydanie Omnibusowe już, jak i Egmontu już ten zeszyt zawiera. Czyli Egmont zeszytowo bazuje na bazie tych drugich wydań, nie pierwszych.
Więc Michał ma rację, jasne, kolejne tomy się pokrywają, ale co z tego skoro właśnie między innymi sprawa rozbija się o ten jeden zeszyt?

Wydanie USA:

Wydanie Polskie:

Więc wybacz Juby, mylisz się. Ten jeden zeszyt czyni, że nie bazuje na wydaniach 7 tonowych, ponieważ nie jest 1:1 zeszytowo, za to jest tak jak w Omnibusach.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Czerwiec 2025, 13:33:17 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Juby

« Odpowiedź #1846 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 13:36:07 »
W omnibusach nie ma zeszytów Azraela, które są u nas. Egmont zwyczajnie uzupełnia wszelkie braki (w tym Harley), ale to jest to wydanie 7-tomowe, 5 z 7 tomów to będzie jeden do jednego.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

Offline michał81

« Odpowiedź #1847 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 13:38:11 »
Zmieniając temat - ten Punisher Max trzyma poziom pierwszych pięciu tomów?
To jest źle postawione pytanie. Powinno być: Czy ten Punisher Max trzyma poziom pierwszych pięciu tomów oraz siódmego i dwóch tomów Fury Max?
Trzyma i to bardzo. Należy jednak zwrócić uwagę, że w tym tomie jest też mini seria Get Fury, która spina wątki Furiego z wcześniejszych komiksów (dokładnie tomu drugiego Fury Max). I warto też znać przed jej przeczytaniem historię The Platoon z tomu 7. Get Fury jest historią wojenną osadzoną w czasach służby Franka w Wietnamie. I w sumie nic więcej nie napiszę, aby nie psuć niespodzianki kto się jeszcze pojawia. Druga jest bardziej klasyczna, ale oczywiście Ennis nie byłby Ennisem, jakby nie wrzucił tam też wątków wojennych tym razem z wojny Rosjan w Afganistanie. Jak na pożegnanie Ennisa z tymi postaciami jest naprawdę bardzo dobre zakończenie. Należy jednak wziąć pod uwagę, że to Ennis którego bardziej obchodzą losy zwykłych żołnierzy, niż typowe historie superbohaterskie.
Jednak to co najbardziej mnie zaskoczyło to rysunki Jacena Burrowsa. Rysownik znany u nas z Providence Alana Moore'a naprawdę odwalił tu kawał dobrej roboty, patrząc na wcześniejsze jego prace.

W omnibusach nie ma zeszytów Azraela, które są u nas. Egmont zwyczajnie uzupełnia wszelkie braki (w tym Harley), ale to jest to wydanie 7-tomowe, 5 z 7 tomów to będzie jeden do jednego.
W omnibusach są zeszyty Azraela. To nie jest na podstawie wydania 7 tomowego. Rozumiem, że w końcu rozmawiałeś z Tomaszem i stąd tak twierdzisz? No chyba jednak nie.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Czerwiec 2025, 15:35:56 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #1848 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 13:52:46 »
Czyli tak - Egmont wydaje zeszyty których nie ma w wydaniach 7 tomowych, ale są w Omnibusach.
Na podstawie jakich wydań Egmont wydaje No Man's Land? 7 tomowych  ;D
No nie Juby, skoro w wydaniach Egmontu są zeszyty które są w wydaniach Omnibusowych to są na bazie tych wydań. Czemu na siłę próbujesz wmówić coś co nie ma miejsca?
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline bababatman

« Odpowiedź #1849 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 13:59:40 »
To jest źle postawione pytanie. Powinno być: Czy ten Punisher Max trzyma poziom pierwszych pięciu tomów oraz siódmego i dwóch tomów Fury Max?
Trzyma i to bardzo. Należy jednak zwrócić uwagę, że w tym tomie jest też mini seria Get Fury, która spina wątki Furiego z wcześniejszych komiksów (dokładnie tomu drugiego Fury Max). I warto też znać przed jej przeczytaniem historię The Platoon z tomu 7. Get Fury jest historią wojenną osadzoną w czasach służby Franka w Wietnamie. I w sumie nic więcej nie napiszę, aby nie psuć niespodzianki kto się jeszcze pojawia. Druga jest bardziej klasyczna, ale oczywiście Ennis nie byłby Ennisem, jakby nie wrzucił tam też wątków wojennych tym razem z wojny w Rosjan w Afganistanie. Jak na pożegnanie Ennisa z tymi postaciami jest naprawdę bardzo dobre zakończenie. Należy jednak wziąć pod uwagę, że to Ennis którego bardziej obchodzą losy zwykłych żołnierzy, niż typowe historie superbohaterskie.
Jednak to co najbardziej mnie zaskoczyło to rysunki Jacena Burrowsa. Rysownik znany u nas z Providence Alana Moore'a naprawdę odwalił tu kawał dobrej roboty, patrząc na wcześniejsze jego prace.

Dzięki wielkie za odpowiedź! W takim razie zarówno Punisher, jak i drugi tom Fury MAX lądują w koszyku :)

Offline SawiK

« Odpowiedź #1850 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 15:09:45 »
Sierpień solidny miesiąc, patrząc pod DC jest b.dobrze.
Z pewnością kolejny Sandman i Batman Ziemia Niczyja. All Star Sups stoi u mnie na półce ale to swietny komiks więc może może się weźmie ,czas pokaże 😀
Ogólnie Egmont bardzo dobrze przygotował się z eSem i premiera filmu jest obstawiona mocnymi komiksami z Superman'em.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1851 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 15:11:05 »
Hehe, no pewnie, lepiej w ogóle nie wydać tego i problem z głowy  ;D Bosz, myślenie po najniższej linii oporu.
I wiesz drogi Pestak dlaczego w Usagim nie ma takiego znaczka? Ponieważ jak już masz tam pokazane samobójstwa to są to seppuku - japońskie rytualne samobójstwo, coś co jest związane z kulturą Japonii.
xd xd xd
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Juby

« Odpowiedź #1852 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 08:53:34 »
W omnibusach są zeszyty Azraela.
Nie, nie ma. W omnibusach jest dopiero od #40:

Także na tej samej zasadzie, na której twierdzicie, że polska Ziemia niczyja nie może być oparta na 7-tomowym wydaniu, można twierdzić, że nie jest też bazowana na omnibusach, bo u nas jest więcej zeszytów od każdego z amerykańskich wydań, nie tylko od 7-tomowego.

Pomijając te dwa zeszyty obecne w drugim omnibusie, a nieobecnymi w wydaniu TPB z lat 2012-2013 wszystkie tomy są zgodne z wydaniem siedmiotomowym w 100%, zeszyt do zeszytu, zawartością, układem, a także okładkami (Egmont wykorzystał 6 z 7 z nich, tylko od połowy je poprzestawiał, bo ta z czwartego nie pochodziła z żadnego zawartego w tym evencie zeszytu, z kolei amerykańskie covery 5-6 pochodziły z zeszytów zawartych w tomach 4-5, więc można powiedzieć, że Egmont poprawił po oryginałach).

Wciąż czekam na wyjaśnienie mojej supermocy. Ugryzł mnie radioaktywny pająk i stąd prekognicja?
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

Offline Pestak

« Odpowiedź #1853 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 09:05:06 »
I wiesz drogi Pestak dlaczego w Usagim nie ma takiego znaczka? Ponieważ jak już masz tam pokazane samobójstwa to są to seppuku - japońskie rytualne samobójstwo, coś co jest związane z kulturą Japonii.

No tak, pokazanie potencjalnemu samobójcy że samobojstwo jest czynem honorowym i w sumie w niektórych przypadkach jest wskazane jest mniej szkodliwe od pokazania
„zwykłego” samobojstwa. Brawo. Odpuść już te dyskusje jak to proponowałem bo narażasz się na śmieszność. Chcesz na siłę ja wygrać ale nie masz argumentów. Już w Biblii było napisane że na pyszałkowatość nie ma lekarstwa ale naprawdę z każdym kolejnym postem się pogrążasz. Bez odbioru.

Offline michał81

« Odpowiedź #1854 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 09:37:34 »
Nie, nie ma. W omnibusach jest dopiero od #40:

Także na tej samej zasadzie, na której twierdzicie, że polska Ziemia niczyja nie może być oparta na 7-tomowym wydaniu, można twierdzić, że nie jest też bazowana na omnibusach, bo u nas jest więcej zeszytów od każdego z amerykańskich wydań, nie tylko od 7-tomowego.

Pomijając te dwa zeszyty obecne w drugim omnibusie, a nieobecnymi w wydaniu TPB z lat 2012-2013 wszystkie tomy są zgodne z wydaniem siedmiotomowym w 100%, zeszyt do zeszytu, zawartością, układem, a także okładkami (Egmont wykorzystał 6 z 7 z nich, tylko od połowy je poprzestawiał, bo ta z czwartego nie pochodziła z żadnego zawartego w tym evencie zeszytu, z kolei amerykańskie covery 5-6 pochodziły z zeszytów zawartych w tomach 4-5, więc można powiedzieć, że Egmont poprawił po oryginałach).

Wciąż czekam na wyjaśnienie mojej supermocy. Ugryzł mnie radioaktywny pająk i stąd prekognicja?
Jak możesz sam sobie zaprzeczać w jednym poście raz twierdząc, że nasze wydanie jest zgodne w 100% z siedmiotomowym, a raz pisać, że są różnice. Zero logiki, to jest to w końcu oparte na tym wydaniu o którym tak ciągle piszesz czy też nie? Bo mi wychodzi, że jednak nie i polskie wydanie jest w głównej mierze na wydaniu omnibusowym, ze względu na większą ilość materiału. Te dodatkowe zeszyty Azraela są wynikiem tego, że Tomasz tłumaczący materiałem wie czego brakuje i czuwa, aby nasze wydanie było najbardziej kompletne, tak też było w przypadku Knightfall. Przypomnę ci też, że wcześniej pisałem, że możesz zawsze dać informacje, co powinno się znaleźć w wydaniu Ziemi Niczyjej. Chcesz spierać się z osobą (tłumaczem), która lepiej wie jaki materiał dostała do opracowania wmawiając innym całkiem coś innego? Pracujesz nad tymi polskimi wydaniami? Bo jeśli tak to zwracam honor, ale coś mi się wydaje, że jest całkiem inaczej.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1855 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 14:30:44 »
@UP
Chodzi mu o to, że między polskim wydaniem a amerykańskim 7-tomowym jest o wiele mniej różnic, niż między nim a omnibusowym. To jest łatwe do zrozumienia, tylko ty nie możesz przyznać komukolwiek innemu że się myliłeś (w temacie Kolekcji tak samo). Zresztą to jest bezsensowny spór, bo co polskiego czytelnika obchodzi, na którym wydaniu jest oparte nasze? Potwierdza to tylko moją tezę, że Egmont wydaje sobie jak chce, kiedy mu się chce. Może dodać, może odjąć, może skleić. I robi to nie tylko w przypadku "Ziemi Niczyjej".

Offline Kadet

« Odpowiedź #1856 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 14:49:40 »
Potwierdza to tylko moją tezę, że Egmont wydaje sobie jak chce, kiedy mu się chce. Może dodać, może odjąć, może skleić.

Nie zawsze.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #1857 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 15:38:53 »
@UP
Chodzi mu o to, że między polskim wydaniem a amerykańskim 7-tomowym jest o wiele mniej różnic, niż między nim a omnibusowym. To jest łatwe do zrozumienia, tylko ty nie możesz przyznać komukolwiek innemu że się myliłeś (w temacie Kolekcji tak samo). Zresztą to jest bezsensowny spór, bo co polskiego czytelnika obchodzi, na którym wydaniu jest oparte nasze? Potwierdza to tylko moją tezę, że Egmont wydaje sobie jak chce, kiedy mu się chce. Może dodać, może odjąć, może skleić. I robi to nie tylko w przypadku "Ziemi Niczyjej".
Kolejna osoba która lepiej wie od tłumacza na jakim pracuje materiale. Naprawdę uważacie, że wiecie lepiej na podstawie czego wydaje Egmont? Czy ty trollu lub @juby rozmawialiście z tłumaczem? Bo ja miałem akurat przyjemność kilka razy i wyraźnie padło z jego strony, że polskie wydanie opiera się o materiał z omnibusa. A co do kolekcji to naprawdę mam ci przypomnieć ile razy się myliłeś i pisałeś że np. będzie kolekcja Dredda?
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Czerwiec 2025, 15:40:34 wysłana przez michał81 »

Offline Juby

« Odpowiedź #1858 dnia: Pn, 09 Czerwiec 2025, 13:35:39 »
Jak możesz sam sobie zaprzeczać w jednym poście raz twierdząc, że nasze wydanie jest zgodne w 100% z siedmiotomowym, a raz pisać, że są różnice.
Kilkukrotnie napisałem, że w 100% zgodne jest 5 z 7 tomów (chyba, że jako zmianę liczyć poprzestawianie okładek, wtedy będą to 3 tomy na 7), ale nasze wydanie jest na tamtym z lat 2012-2013 OPARTE, tylko poszerzone/poprawione, bo Egmont robi najkompletniejsze wydanie ever.

A to, że tłumacz tłumaczy z omnibusów nie ma tu nic do rzeczy. Dostał omnibusy, bo to najobszerniejsze wydania amerykańskie, więc nie musieli dosyłać mu dwóch zeszytów oddzielnie, co ułatwiło pracę. Niemniej, polskie wydanie ma taką samą ilość tomów i taki sam podział na ich zawartości, jak wydanie, o którym piszę - i nie stało się tak przez przypadek. Dopóki ktoś z Egmont nie poda odwrotnej informacji nie przekonasz mnie, że jest inaczej.

Offline Midar

« Odpowiedź #1859 dnia: Pn, 09 Czerwiec 2025, 14:10:46 »
Dopóki ktoś z Egmont nie poda odwrotnej informacji nie przekonasz mnie, że jest inaczej.
Po co Egmont ma zabierać głos i stwierdzać, że „białe jest białe” tylko dlatego, że ktoś, gdzieś w ślepym uporze twierdzi, że jest inaczej.