Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 516620 razy)

Offline HugoL3

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #3195 dnia: Śr, 30 Październik 2024, 15:34:41 »
Sprzedaż spadała z tomu na tom, wiec to co zalega w magazynie wrzucą w etui i jelenie się rzucą.
Pytanie tylko jaka to będzie tekturka - 5 takich cegieł ciężko utrzymać w rękach, nawet nie bardzo widzę sens posiadania takiego etui skoro mówimy tu o tomach w twardej oprawie.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #3196 dnia: Śr, 30 Październik 2024, 16:14:36 »
Mam nadzieję, że będzie do kupienia osobno, mam bzika na punkcie etui. Chyba nie ukarzą czytelników kupujących na premierę,  oby.

Edit: po zastanowieniu nie wiem czy te komiksy nie są za ciężkie i za duże na takie etui, ciekawe jak to się sprawdzi.
« Ostatnia zmiana: Śr, 30 Październik 2024, 16:18:52 wysłana przez GoNzO »
comicgang.com

« Odpowiedź #3197 dnia: Śr, 30 Październik 2024, 17:22:22 »
Ładne to etui, nie powiem. Patrząc jednak na ceny pojedynczych tomów, to za pudło wychodzi ponad 100 zł. Jeżeli to będzie solidna, twarda tektura, taka jak w pudłach od Scream Comics chociażby to może się skuszę. No ale jeżeli to będzie zwykły karton jak w przypadku "X Mieczy" to to nie ma najmniejszego sensu, bo raz dwa się rozleci.
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline greg0

« Odpowiedź #3198 dnia: Śr, 30 Październik 2024, 20:04:23 »
Sprzedaż spadała z tomu na tom, wiec to co zalega w magazynie wrzucą w etui i jelenie się rzucą.
Lepiej wrzucić w etui niż mieliby je mielić, ćwiartować czy topić w jeziorze. :)
Ważne żeby narzekać...

Offline Death

« Odpowiedź #3199 dnia: Śr, 30 Październik 2024, 20:55:21 »
Sam tego komiksu nie kupuję, bo jakoś nie mam serca do superhero, ale jeśli etui nie będzie dostępne osobno dla osób, które kupowały serię na bieżąco i wspierały Egmont, to mamy klasyczne ruchanie w tyłek czytelników. Bardzo słabe posunięcie. Do Jeremiaha sobie kupiłem etui osobno, a jak na razie nie wydaje się, żeby Egmont podążał drogą honoru. Raczej drogą biznesu i ruchania swoich dotychczasowych klientów.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3200 dnia: Śr, 30 Październik 2024, 21:13:04 »
No spoko by było, gdyby dało się to dokupić osobno.

Offline Interloper

« Odpowiedź #3201 dnia: Śr, 30 Październik 2024, 21:47:55 »
Jak to będzie takie dziadowskie etui jak wtedy było na X-Men, to szkoda kasy... :)
I tak nie kupię, ale wygląda to tak, jakby chcieli sprzedać to, co zostało im na magazynie, owlec to marnej jakości etui i czerpać czysty zysk.
No chyba że etui będzie z twardej, porządnej tektury (jak na przykład etui na cztery tomy książkowych adaptacji Obcego, które dało nam wydawnictwo Vesper. Tam to była tektura jak się patrzy!).

« Odpowiedź #3202 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 10:29:58 »
W sumie nie rozumiem trochę obruszenia, że jak to dali etui dopiero po wydaniu całości. No tak działają takie zestawy - wychodzą dopiero po wypuszczeniu całej serii. Z książkami jest identycznie, Diuna dostała takie wydanie z etui dopiero po jakimś czasie, Percy Jackson też niedawno widziałem odświeżone wszystkie tomy w etui. Z resztą i tak komiksy stoją na półce i widać tylko grzbiety. Więc to etui by nie było widać. A osobiście ładniej dla mnie ustawić Knightfalle i po nich Epidemię, Dziedzictwo a potem już No Man's Land.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Masonna

« Odpowiedź #3203 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 10:47:57 »
Sam tego komiksu nie kupuję, bo jakoś nie mam serca do superhero, ale jeśli etui nie będzie dostępne osobno dla osób, które kupowały serię na bieżąco i wspierały Egmont, to mamy klasyczne ruchanie w tyłek czytelników. Bardzo słabe posunięcie. Do Jeremiaha sobie kupiłem etui osobno, a jak na razie nie wydaje się, żeby Egmont podążał drogą honoru. Raczej drogą biznesu i ruchania swoich dotychczasowych klientów.

Jakie ruchanie? O czym ty piszesz? Ruchaniem to jest raczej proponowanie czytelnikom kawałka tektury za 100 zł. Musiałbym się bardzo mocno w głowę rąbnąć żeby coś takiego kupić.

A jako osoba praktyczna jeszcze zapytam z ciekawości - jak takie coś trzymać na półce? Komiksami na zewnątrz, z zakrytą wówczas grafiką tego etui? Czy grafiką na zewnątrz, co uniemożliwi wyciągnięcie pojedynczych tomów, zwróconych w stronę ściany? A ponieważ jest to 5 dość ciężkich tomów, to łącznie w etui stworzą ciężki i nieporęczny pakunek, którego zdejmowanie z półki będzie utrudnione i ze zwiększonym ryzykiem, że coś lub całość wypadnie na podłogę.
Ekologia, głupcze!

Offline Juby

« Odpowiedź #3204 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 10:52:24 »
Mam nadzieję, że będzie do kupienia osobno, mam bzika na punkcie etui. Chyba nie ukarzą czytelników kupujących na premierę,  oby.
Mam to samo. Uwielbiam wszelkie opakowania zbiorcze i tekturki (jestem fanem slipcoverów i slipcase'ów do filmów na Blu-ray i DVD). Ale chyba obaj się domyślamy jak to się skończy... >:(

Edit: po zastanowieniu nie wiem czy te komiksy nie są za ciężkie i za duże na takie etui, ciekawe jak to się sprawdzi.
Jeśli zrobią to z porządnej tektury to powinno być okej (zerknij jak wyglądały pakiety z HP 1-7 w sztywnych oprawach). Dlatego warto poczekać na fotki jak to naprawdę będzie się prezentować, a nie zamawiać wyłącznie na podstawie stworzonej na kompie wizualizacji.

Po przemyśleniu sprawy nie zamierzam wymieniać swoich obecnych egzemplarzy. Wydałem na nie jakieś 570-575 zł, nie uda mi się ich odsprzedać w podobnej cenie (pewnie byłbym ze 120-170 zł stratny), a potem jeszcze miałbym kupić nowy zestaw za 7 stówek? No nie, oznaczałoby to, że wydałbym na to etui nawet 300 zł. Sorry, ale jakie by nie było, nie jest wart takiej ceny. W dodatku byłoby to poparcie dla działań Egmontu, a jeżeli naprawdę wydadzą to wyłącznie w ten sposób poniekąd wykluczając osoby, które przyczyniły się do sukcesu tej serii na naszym rynku i pewnie zapewniły pracownikom Egmontu jakieś premie, to należy im się za to nie ponowny zakup Knightfalla, a dwa środkowe palce pokazane prosto w twarz :P

W komentarzach na Gildii widzę same negatywne reakcje na tę zapowiedź. Ciekawe czy i jak się do tego ustosunkuje wydawnictwo. Jeśli wprowadzą do sprzedaży to etui osobno, na pewno kupię. Jeśli nie, kij im w oko!

Cytat: wayne_collector
Zresztą i tak komiksy stoją na półce i widać tylko grzbiety
Mów za siebie. U mnie Knightfall stoi na półce tak, że grzbietów nie widać. Jakbym miał w etui, stałby stroną z symbolem nietoperza do salonu.
« Ostatnia zmiana: Cz, 31 Październik 2024, 10:54:07 wysłana przez Juby »
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

Offline perek82

« Odpowiedź #3205 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 10:55:50 »
Ten zestaw kosztuje 700 zł, tyle co w normalnej sytuacji 5 tomów w Gildii. Tak na to patrząc, to etui jest gratis.

« Odpowiedź #3206 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 11:02:36 »
Ten zestaw kosztuje 700 zł, tyle co w normalnej sytuacji 5 tomów w Gildii. Tak na to patrząc, to etui jest gratis.
Na Bonito masz tomy za 132zł każdy. Wychodzi 660zł za wszystkie. Etui więc kosztuje 40zł w tym wypadku. Totalnie nie opłacalna rzecz.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline xanar

« Odpowiedź #3207 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 11:16:53 »
Śmieszą mnie te komentarze na Gildii, to tak jak ja miałbym pretensje, że kupiłem normalną wersję Strażników a później wyszła ta uber duża.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline GoNzO

« Odpowiedź #3208 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 11:21:45 »
Śmieszą mnie te komentarze na Gildii, to tak jak ja miałbym pretensje, że kupiłem normalną wersję Strażników a później wyszła ta uber duża.

Hehe, nawet ktoś się podszył pode mnie, czuję się jak Bazyl... ;)
comicgang.com

Offline Juby

« Odpowiedź #3209 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 11:25:29 »
Na Bonito masz tomy za 132zł każdy. Wychodzi 660zł za wszystkie. Etui więc kosztuje 40zł w tym wypadku. Totalnie nie opłacalna rzecz.
Nope, etui jest gratis. Cena okładkowa pakietu na Gildii to cena okładkowa pięciu tomów i rabat też jest taki sam, jak rabaty na pojedyncze tomy. To, że jakiś inny sklep sprzedaje taniej nie ma tu nic do rzeczy.

Idiotyczne porównanie. Nawet nie chce mi się tłumaczyć na ilu poziomach nie ma ono sensu.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)