Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 494926 razy)

Offline Tymon Nadany

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #3105 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 13:07:04 »
Nie kupuję omnibusów, bo nie poręczne cegły, jeszcze bardziej mnie zniechęcają.

« Odpowiedź #3106 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 13:15:37 »
Jak najbardziej odstrasza. Wielu z wymienionych przez ciebie tytułów nie kupiłem i nie kupię, bo odstrasza mnie objętość.
Czarnego Młota kupiłem tylko podstawowe cztery tomy. Z Sandmana mam tylko główną serię Gaimana. Resztę odpuszczam.
Jak mam do wyboru jedną historię w 10 tomach albo 10 różnych komiksów to dla mnie wybór jest oczywisty.
Zamykasz się Bibliotekarz na wiele świetnych długich serii. Ultimate Spider-Man - 13 tomów, run Eda Brubakera w Kapitanie Ameryce - 9 tomów + Zimowy Żołnierz, wspomniana już przez kogoś Invincible - 12 tomów. Wszystko to są świetne serie które czyta się rewelacyjnie od początku do końca. Więc moim zdaniem z góry uciekanie i strach przed długimi seriami jest nie na miejscu. Z resztą bierzesz wtedy pierwszy tom, jak ci się podoba kupujesz dalej, jak nie to sprzedajesz go i po problemie    ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #3107 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 13:33:50 »
Ultimate Spider-Man był tak fajny że po tomie z venomem rzuciłem to w cholerę i nigdy nie wróciłem, a kapitana Hameryki miałem dość po 2 tomach kolekcji wkkm.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3108 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 14:09:21 »
Zamykasz się Bibliotekarz na wiele świetnych długich serii. Ultimate Spider-Man - 13 tomów, run Eda Brubakera w Kapitanie Ameryce - 9 tomów + Zimowy Żołnierz, wspomniana już przez kogoś Invincible - 12 tomów.
Dokładnie. USM kupiłem pierwsze trzy tomy i resztę odpuściłem, bo to dla mnie nie ma sensu.
Kapitan Ameryka i Invincible jak najbardziej były w gronie moich zainteresowań. Ale 10 tomów? Nie, dziękuję.

Czy cokolwiek jestem stratny? Absolutnie nic. Zamiast się zamulić jedną historią ciągniętą przez 10 tomów przeczytałem 10 innych świetnych komiksów.

No i sorry, ale 99% przypadków obecnie rozciągania historii na dziesiątki i setki zeszytów, historie poboczne, dodatkowe, zazębianie się różnych serii, gościnne występy itp. nie wynika w najmniejszym stopniu z potrzeby scenariusza. Tym wszystkim rządzą tabelki w excelu i panowie analitycy. Historia wcale nie staje się lepsza tylko krawaciarze z działu marketingu znaleźli sposób na wyłudzenie dodatkowych dolarów z naiwniaków.
Batman returns
his books to the library

Offline Kadet

« Odpowiedź #3109 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 14:21:19 »
No i sorry, ale 99% przypadków obecnie rozciągania historii na dziesiątki i setki zeszytów, historie poboczne, dodatkowe, zazębianie się różnych serii, gościnne występy itp. nie wynika w najmniejszym stopniu z potrzeby scenariusza. Tym wszystkim rządzą tabelki w excelu i panowie analitycy. Historia wcale nie staje się lepsza tylko krawaciarze z działu marketingu znaleźli sposób na wyłudzenie dodatkowych dolarów z naiwniaków.

Zawsze warto szukać tego jednego procenta ;)

Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3110 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 15:07:03 »
Ale co nie ma sensu? Ultimate spider-man jest świetny,  szczególnie tony zilustrowane przez Bagleya. Wiele jest genialnych mang co mają nawet i 30 tomów.
Czas nas zmienił, chłopaki.

Ratujmy wilki!
https://dzialaj.greenpeace.pl/wilki

Offline Zakrza

« Odpowiedź #3111 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 15:10:26 »
A ja tam lubię się wkręcić w jakąś historię i czytać ją tygodniami. A braki miejsca i finansów rozwiązuję korzystając z legalnych źródeł, typu biblioteki ;)

Dziwi mnie przywoływanie Czarnego Młota w kontekście finansów czy miejsca na półkach. Przecież to 6-zeszytowe tomiki. Jakby to razem zebrać, to wyszły by maks dwa wielkości NML. Gdzie im tam do Ultimate Spider-mana albo Invincible.

Offline donT

« Odpowiedź #3112 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 15:34:24 »
Ja podobnie jak kolega bibliotekarz preferuje zamkniete historie. Uprzedzajac, nie cienkie tpb tylko takie powiedzmy egmontowe grubaski czy europejskie integrale. Wole miec na polkach 10 roznych tytulow, niz 10 tomowy serial majacy swoje upadki i wzloty. Nie oszukujmy sie, wiekszosci tasiemcow nie udaje sie utrzymac jednolitego, wysokiego poziomu tylko zawsze beda jakies momenty lepsze i gorsze. Oczywiscie sa wyjatki, ale na ogol jest jak pisze. Poza tym do jedno, dwutomowego komiksu latwiej jest wrocic i cieszyc sie ponowna lektura, niz do x tomowej serii.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3113 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 15:55:48 »
Dokładnie. USM kupiłem pierwsze trzy tomy i resztę odpuściłem, bo to dla mnie nie ma sensu.
Kapitan Ameryka i Invincible jak najbardziej były w gronie moich zainteresowań. Ale 10 tomów? Nie, dziękuję.

Czy cokolwiek jestem stratny? Absolutnie nic. Zamiast się zamulić jedną historią ciągniętą przez 10 tomów przeczytałem 10 innych świetnych komiksów.
Jesteś stratny bo nie przeczytałeś Invincible, najlepszego superhero ever.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3114 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 16:47:38 »
Jesteś stratny bo nie przeczytałeś Invincible, najlepszego superhero ever.
Przyjmij na wiarę, że dla niektórych "najlepsze superhero ever" brzmi podobnie jak "najlepszy paranormal romance ever". :)

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3115 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 16:53:13 »
To może inaczej. Jeden z najlepszych komiksów ever:)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3116 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 16:53:30 »
W kwestii No man Land właśnie to że to aż 7 sporych tomów odstraszało mnie od zapoznania się z tym komiksem.

Knightfall miał 5 tomów i faktycznie, choć kupiłem, to jednak trochę to odstraszało. NML ma mieć 7. Trudno zaprzeczyć, że to mnóstwo czytania, niekoniecznie na dobrym poziomie, sporo kasy i miejsca na półce. Nie wiem co z tym zrobić i być może zdecyduję się tylko na te 4 tomy stanowiące core historii.

Osobiście preferuję jedno- lub dwutomowe opowieści. Z tego powodu wiele dobrze ocenianych komiksów nie trafia na  moją półkę, bo autorzy postanowili tworzyć jakieś wielotomowe sagi.

Przepraszam bardzo. To jest forum komisiarzy, czy ławka przed blokiem, na której stare sąsiadki narzekają na wszystko?

Egmont jest jaki jest. Pierwszy w niego rzucę kamieniem, jak coś schrzani. Wkurza mnie to, że chyba postanowił zdublować całego TM Semica. Ale akurat Klasyczny Batman od końca Knightfalla to im dobrze wychodzi. Grube komiksy, które ładnie wyglądają na półce. Klasyka Marvela to samo. Jak nie ma półdubli, to fajnie to stoi na półce i wygląda. No to jest chyba sens zbierania komiksów.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3117 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 16:55:27 »
Jak nie ma półdubli, to fajnie to stoi na półce i wygląda. No to jest chyba sens zbierania komiksów.

Osobiście uważam, że sensem zbierania komiksów jest ich czytanie, no ale może to tylko ja tak dziwnie mam...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3118 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 17:14:40 »
Oczywiście zbieranie i czytanie. Ja chcę kupić, przeczytać, postawić na półce i się napawać. Ja lubię wielotome, ba - wieloletnie, kilkudziesięcioletnie sagi. Uwielbiam danych bohaterów, bo znam ich te 30 lat, czytając ich przygody i poznając charakter. I jak jakiś scenarzysta próbuje wymyślać coś co całkowicie nie pasuje do danej postaci (np. Punisher - pacyfista), to mogę po nim jeździć, bo wymyśla durnoty. Ale tylko dlatego, że wiem jak na podstawie historii postaci, ona by się zachowała. Ciągłość jest fajna.

Offline SawiK

« Odpowiedź #3119 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 17:25:47 »
Jak nie ma półdubli, to fajnie to stoi na półce i wygląda. No to jest chyba sens zbierania komiksów.
To się gryzie z tym co wygłaszałes kilka dni temu o Pieśni Egzekutora. Która jak by nie patrzyć jest pół duble bo posiadasz jak sam przyznałeś Mega Marvel od TM-Semic. I czekasz na wydanie droższe od Egmontu, zamiast kupić 3 zeszytowki TM-Semic, które przegapiłeś w młodości  :'(
I tu wszyscy wiedzą że jesteś pierwszy do rzucania kamieniami w Egmont i zwlasza w Egmont. Innym błędów nie wytykmiesz albo po macoszemu np i zwłaszcza Hachette,  które raz po raz pokazuje jakią jest mistrzynią fuszerki ,wtedy milczysz! Gdyby Egmont tak wydał Catwoman(tom82)-to byś w każdym możliwym temacie spamował i hejcil Egmont a o Hachette,  cichosza  ;)

Czekam i kibicuje byśmy z czasem dostawali jak najwięcej pozycji po TM-Semic. Są to wydania kompletniejsze przede wszystkim. Dostajemy świetne nowe wydania, uzupełnione i pelne historię, choćby ostatnio wydana Śmierci Supermana, patrząc na ilość cięć dokonanych przez TM-Semic wiem i utwierdzam się w jednym, potrzebujemy tych wydan.
Kto nie widział niech zobaczy Semikowa Śmierć eSa w zestawieniu z wydaniem Egmontu:
« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Październik 2024, 17:29:08 wysłana przez SawiK »