Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 486612 razy)

Offline xanar

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2970 dnia: Śr, 02 Październik 2024, 11:27:45 »
Mangusta - to chyba rodzaj żeński, także raczej dobrze jest Ona-Mangusta :)

Przecież ci ludzie co to tłumaczą to pewnie w większości nawet tego nawet nie czytali.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline vision2001

« Odpowiedź #2971 dnia: Śr, 02 Październik 2024, 11:48:57 »
Mangusta - to chyba rodzaj żeński, także raczej dobrze jest Ona-Mangusta :)
Ale to w języku polskim. A jak jest we francuskim? Ta mangusta? Ten mangusta? To mangusta? Hmmmm...

Przecież ci ludzie co to tłumaczą to pewnie w większości nawet tego nawet nie czytali.
Przypominają mi się historie o jednym z wydawców, może trochę przeinaczam, ale mniej więcej było tak: pretendujący do bycia zawodowym tłumaczem książek dostawali fragment książki i mieli przełożyć to na polski. Było ich, załóżmy dwudziestu, każdy dostał inną próbkę książki. Po otrzymaniu tłumaczeń dostawał je "redaktor" i składał to, bez większych poprawek, w całą książkę i puszczali to na rynek. Coś pomyliłem? Źle pamiętam? Ktoś mnie poprawi? ...

Offline kosmoski

« Odpowiedź #2972 dnia: Śr, 02 Październik 2024, 14:20:36 »
Jest jeszcze taka opcja, że on jak to czyta, to nie wie, że Mangusta to facet (ale notatka musiałaby być pisana po angielsku, gdzie nie ma rodzaju, albo ewentualnie francusku :P).

Offline Kadet

« Odpowiedź #2973 dnia: Śr, 02 Październik 2024, 20:19:08 »

Niezłe. W ogóle nie mają kontaktu z tekstem, a tłumaczenie magicznie pojawia się w wydrukowanym komiksie...

Oczywiście jest możliwość, że to literówka, i dobrze byłoby sprawdzić oryginał, ale zanim zacznie się tu następna burza, to zwracam uwagę, że z tego, co pamiętam, to miała być celowo niejasna notka, którą miał zrozumieć tylko główny bohater. Miałoby więc sens, że Kim napisała "Mangusta trafiła", żeby tekst wyglądał dla niewtajemniczonych jak bełkot i nie sugerował, że chodzi o jakiegoś faceta.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline kosmoski

« Odpowiedź #2974 dnia: Śr, 02 Październik 2024, 20:30:32 »
Niby tak, ale można było dać np. "Mangusta depcze mi po piętach" i nie było by dylematu o płeć ;)

ps. w starym wydaniu "Mangusta trafił na mój ślad"

ps2. mimo tej drobnej sprzeczności i tak lekturę uważam za bardzo udaną :)

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #2975 dnia: Śr, 02 Październik 2024, 20:36:32 »
Przypomina mi się gra komputerowa XIII i tam padało, że XIII została zabita w polskim tłumaczeniu.

Offline michał81

« Odpowiedź #2976 dnia: Śr, 02 Październik 2024, 21:28:40 »

Offline JanJ

« Odpowiedź #2977 dnia: Śr, 02 Październik 2024, 22:45:43 »
Nie wywołujta ponownie burzyska z lasu.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #2978 dnia: Śr, 02 Październik 2024, 23:03:01 »
Z góry przepraszam, że ja nie o Murzynach, czuję się trochę jak wyrzutek.
Chciałbym zaryzykować i napisać coś o komiksach. W sklepie Egmontu "Śmierć Supermana" jako jedyny komiks niekaczkowy dostał się na listę "bestsellerów", więc o wyniki sprzedaży Supka bym się nie martwił. Pewnie zadziałała nostalgia level expert, zobaczymy jak kolejne tomy będą sobie radzić.

Za dobrą sprzedaż Śmierci Supermana i kontynuacji trzymam mocno kciuki. Choć uwielbiam Batmana to jednak Superman jest w moim serduchu najbardziej ukochaną postacią. Ta postać jest u nas mocno niedoceniana o czym świadczy choćby brak jubileuszowych akcji z Supermanem. Z Batmanem coś było, z Supermanem niestety nie...
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2979 dnia: Cz, 03 Październik 2024, 16:39:20 »
Co widać po tym, że 3 lata temu była okrągła 30-sta rocznica tamtej historii. A nasz Egmont wtedy się nie zdecydował, jak amerykańska centrala, żeby wydać specjalną edycję. Poszedł w Knightfalla.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #2980 dnia: Pt, 04 Październik 2024, 10:42:54 »
Co widać po tym, że 3 lata temu była okrągła 30-sta rocznica tamtej historii. A nasz Egmont wtedy się nie zdecydował, jak amerykańska centrala, żeby wydać specjalną edycję. Poszedł w Knightfalla.

Którym pewnie zarobił na to, by w miarę bezpiecznie wejść w Śmierć Supermana. Myślę, że oni jednak wiedzą, co robią.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #2981 dnia: Pt, 04 Październik 2024, 15:45:52 »
Też trzymam kciuki za dobrą sprzedaż Supka. Taką Panikę na Niebie i inne historie sprzed Śmierci to bym poczytał 😍

Dalsze przygody po powrocie, zresztą też. Np. całą sagę z Supermanem Blue i Red.

Offline michał81

« Odpowiedź #2982 dnia: Pt, 04 Październik 2024, 17:27:35 »
Dalsze przygody po powrocie, zresztą też. Np. całą sagę z Supermanem Blue i Red.
chyba jednak może lepiej nie, cofnięcie się przed Śmierć jest dużo lepszą opcją

Offline Zakrza

« Odpowiedź #2983 dnia: Pt, 04 Październik 2024, 19:46:13 »
chyba jednak może lepiej nie, cofnięcie się przed Śmierć jest dużo lepszą opcją
Takie słabe to było? Ja kojarzę jak przez mgłę zeszyt z Atomową Czaszką (?) i wydawało mi się to ciekawym konceptem. I chyba wynikało wprost ze "zmartwychwstania" Supka, więc jakby naturalny ciąg dalszy.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2984 dnia: Pt, 04 Październik 2024, 19:54:00 »
DC ma zebraną większość od runu Byrne'a i sukcesywnie kontynuuje to. Już niedługo będzie pierwszy tom Ery Trójkąta i wznowienie wcześniejszych przygód w kosmosie. W takim tempie wydawania E spokojnie powinno mieć co wydawać na lata, po kolei i, co najważniejsze, są to najlepsze lata Supermana.

Dla mnie to jedyna słuszna droga. Potem reszta.