Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 512439 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alienus66

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #1875 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 08:49:33 »
Nie. To jest seria z lat 70. Saga o potworze jest z lat 80.
Dzięki za info to w takim razie będe zainteresowany🙂

Offline Death

« Odpowiedź #1876 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 08:59:04 »
To są po prostu zeszyty sprzed Alana Moore'a. Na pewno kupię, bo chcę poznać początek tej historii:)

Online michał81

« Odpowiedź #1877 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 10:06:17 »
To są po prostu zeszyty sprzed Alana Moore'a. Na pewno kupię, bo chcę poznać początek tej historii:)
To jest straszne uproszczenie. Pierwsza seria wychodziła w latach 1976-1979 i liczy 24 zeszyty (my dostaniem w edcyji DC Limited 13 pierwszych, czyli kompletny run Lena Weina*). Seria wróciła w 1982 z tytułem The Saga of the Swamp Thing, pod kątem zainteresowania na jakie liczyło DC w wyniku filmu Wesa Cravena. I tą serię od #21 zeszytu pisał Alan Moore (i to dostaliśmy wcześniej wydane w 3 tomach).

*prawie kompletny, bo Wein wrócił do potwora w serii 6 (w 2016), pisząc tam 6 zeszytów (czyli tak naprawdę całą serię).
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Lipiec 2024, 10:11:14 wysłana przez michał81 »

Offline Buc

« Odpowiedź #1878 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 11:47:39 »
U mnie lajtowy miesiąc, tylko śmierć supka. Nie chcę narzekać na ceny, ale powoli robi się to jakiś kosmos, coraz więcej tytułów odpuszczam właśnie ze względu na ten czynnik.

Zgadzam się, patrząc na cenę Bagniaka to jednak mam wrażenie że Egmont zaczyna jechać po bandzie. 344 strony i 3 stówy na okładce? Kurcze dużo za dużo. Osobiście jestem już na etapie kupowania minimum czego potrzebuję. Chciałoby się zapoznać z innymi tytułami ale ceny odstraszają skutecznie.

Zasadniczo miesiąc wrzesień:
1. Potwór z Bagien ( mimo ceny )
2. Śmierć Supka
3. Gotham Rok Pierwszy

Online michał81

« Odpowiedź #1879 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 12:09:40 »
Zgadzam się, patrząc na cenę Bagniaka to jednak mam wrażenie że Egmont zaczyna jechać po bandzie. 344 strony i 3 stówy na okładce? Kurcze dużo za dużo.
Zapominasz o dwóch rzeczach to jest format 225x344 (na dużo grubszej i lepszej kredzie niż inne komiksy) i ograniczony nakład, który przez to podwyższa cenę. Przy czym realnie kupujesz za 209,90, co pokazuje tylko jak rabaty też windują cenę okładkową.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1880 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 12:17:27 »
@wayne
Hola, hola. Takie Opowieści z Atlantydy miały 320 stron, a i teraz Młodzi Tytani czy Batgirl są naprawdę grube, a nie że tylko 200 stron.

Miałeś Ty to w ogóle w rękach kiedykolwiek?
Batgirl ma 184 strony.

I nie "opowieści", tylko "kroniki".
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Lipiec 2024, 12:19:07 wysłana przez Pocztar »

Offline xanar

« Odpowiedź #1881 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 12:24:20 »
Oj, już weź przestań się na nim tak wyżywać  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1882 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 12:30:23 »
Przepraszam.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #1883 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 15:21:18 »
Ja się powtórzę. Polskie wydanie Śmierci Supreman będzie bazować na edycji 7 albumowej. Patrząc co zawiera 1 tom można już przewidzieć zawartość pozostałych.

Masz na myśli chyba to 5 tomowe wydanie z panoramą? Bo nie kojarzę 7 tomów...

Popraw mnie proszę jeśli gdzieś się pomylę.

Zawartość poszczególnych tomów
1. Death of Superman i Funeral for a friend
2. Reign of the Supermen i Return of Superman
3. Doomsday: Superman/Doomsday Hunter/Prey #1-3, Doomsday Wars #1-3,Doomsday Annual #1 oraz Day of Doom #1-4.

Coś pominąłem?

Tomasz Sidorkiewicz wspomniał, że Day of Doom znajdzie się w trzecim tomie z uwagi na spoilery do tomu drugiego.

P.S. Jak się wrzuca obrazki? Bo coś się połapać nie mogę. Ciągle jakieś problemy z rozmiarem plików ;)
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Online michał81

« Odpowiedź #1884 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 15:28:58 »
Masz na myśli chyba to 5 tomowe wydanie z panoramą? Bo nie kojarzę 7 tomów...
Nie. Jest 7.

3. Doomsday: Superman/Doomsday Hunter/Prey #1-3, Doomsday Wars #1-3,Doomsday Annual #1 oraz Day of Doom #1-4.
Tylko takiego wydania nie ma.

Jest Doomsday: Superman/Doomsday Hunter/Prey #1-3, Doomsday Wars #1-3,Doomsday Annual #1 jako vol. 5.

Day of Doom #1-4 jest odzielnym wydaniem i to jest właśnie vol. 6

A co jest jako vol 7 to już okaże się przy ostatecznej zapowiedzi. ;)
Tomasz Sidorkiewicz wspomniał, że Day of Doom znajdzie się w trzecim tomie z uwagi na spoilery do tomu drugiego.
Zgadza się, ale ta mini seria ma swoje wydanie, nie jest zawarta w żadnym innym. Została wydana na 10 rocznicę Śmierci Superman, stąd spoilery w fabule dotyczące głównej historii.
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Lipiec 2024, 15:44:53 wysłana przez michał81 »

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #1885 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 16:27:49 »
Nie. Jest 7.
Tylko takiego wydania nie ma.

Kurczę to teraz się pogubiłem bo ja mam te 5 tomów z panoramą. I bardziej chodziło mi o to, że Day of Doom znajdzie się w trzecim tomie wydania Egmontu, a nie, że jest w tym 5 oryginalnym tomie.

Jest Doomsday: Superman/Doomsday Hunter/Prey #1-3, Doomsday Wars #1-3,Doomsday Annual #1 jako vol. 5.

Tak, to wiem.

Day of Doom #1-4 jest odzielnym wydaniem i to jest właśnie vol. 6

A co jest jako vol 7 to już okaże się przy ostatecznej zapowiedzi. ;)Zgadza się, ale ta mini seria ma swoje wydanie, nie jest zawarta w żadnym innym. Została wydana na 10 rocznicę Śmierci Superman, stąd spoilery w fabule dotyczące głównej historii.

No właśnie ten dodatkowy album (Day of Doom) znajduje się też w DEATH OF SUPERMAN 30TH ANNIVERSARY DELUXE EDITION HC. Specjalnie go nawet kupiłem dla tej dodatkowej historii.
Wybacz jeśli czasem napiszę coś nieprecyzyjnie, chwilami gubię się na tym forum :)
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Online michał81

« Odpowiedź #1886 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 17:17:37 »
Tylko przytoczyłeś rozmowę Tomka, gdzie odnosił się do wydań tpb. I tak to Egmont planował. Dlatego po emefce napisałem 7 tomowe wydanie, bo wtedy już taką informacje otrzymałem.

Druga sprawa, to zdjęcie z wydaniem, które linkujesz nie zawiera Day of Doom #1-4.

Trzecia sprawa to DEATH OF SUPERMAN 30TH ANNIVERSARY DELUXE EDITION HC, też nie ma w sobie wszystkiego bo brak Doomsday: Superman/Doomsday Hunter/Prey #1-3, Doomsday Wars #1-3,Doomsday Annual #1, ale zawiera Day of Doom #1-4

Więc polskie wydanie Śmierci Supermana będzie wyglądać tak:
tom 1 - The Death of Superman TPB + Funeral For a Friend TPB
tom 2 - Reign of the Supermen TPB + The Return of Superman TPB
tom 3 - Superman Doomsday TPB + Superman Day of Doom TPB + coś jeszcze ;)

Więc polskie wydanie w 3 tomach będzie najpełniejsze.
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Lipiec 2024, 18:03:51 wysłana przez michał81 »

Online michał81

« Odpowiedź #1887 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 18:16:28 »
@xanar gildia zapowiedziane Weapon X będzie miała w ofercie od przyszłego tygodnia. Uważam, że możesz zacząć wciskać F5, abyś nie przegapił zakupu. ;)

Osobiście też nie mam zamiaru kupować przez sklep Egmontu, bo nie raz już się naciąłem u nich. :)

Offline xanar

« Odpowiedź #1888 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 19:17:05 »
Ja na Egmont.pl jestem obrażony już od ponad roku  :)
Ja to chce sobie kupić, żeby porównać z wersją "amerykańską".
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kandor

« Odpowiedź #1889 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 19:28:34 »
Tylko przytoczyłeś rozmowę Tomka, gdzie odnosił się do wydań tpb. I tak to Egmont planował. Dlatego po emefce napisałem 7 tomowe wydanie, bo wtedy już taką informacje otrzymałem.

Druga sprawa, to zdjęcie z wydaniem, które linkujesz nie zawiera Day of Doom #1-4.

Trzecia sprawa to DEATH OF SUPERMAN 30TH ANNIVERSARY DELUXE EDITION HC, też nie ma w sobie wszystkiego bo brak Doomsday: Superman/Doomsday Hunter/Prey #1-3, Doomsday Wars #1-3,Doomsday Annual #1, ale zawiera Day of Doom #1-4

Więc polskie wydanie Śmierci Supermana będzie wyglądać tak:
tom 1 - The Death of Superman TPB + Funeral For a Friend TPB
tom 2 - Reign of the Supermen TPB + The Return of Superman TPB
tom 3 - Superman Doomsday TPB + Superman Day of Doom TPB + coś jeszcze ;)

Więc polskie wydanie w 3 tomach będzie najpełniejsze.
Czyli trzeci tom to już będzie w sumie "Superman vs Doomsday" ale to dobrze bo z jednej strony  więcej komiksów z Supkiem zawsze na propsie (no i wielu z nas nie zna tych komiksów z Doomsdayem - ja "Hunter/Prey" kojarzę z kilku zapowiedzi Arka Wróblewskiego z drugiej połowy lat 90-tych "tak, wydamy to wydamy, już szykujemy" ;-)), a z drugiej obawiałem się że podzielą omnibusa/to co wydane przez tm-semic (z uzupełnieniami) na 3 tomy po niecałe 400 stron, a tu już zapowiedziano pierwszy tom ponad 600-stronicowy :-) Fajnie! :-)