Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 537137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #1800 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 13:24:30 »
No ja właśnie tego zachwytu rysunkami w bagniaku nie kumam. To co ma wyjść we wrześniu to powstawało oryginalnie gdzieś na początku (albo w połowie) lat 70-tych. Rysunki mają oczywiście swój urok, klasyczny, trochę ramotkowy sznyt. Ja lubię, tak jak ramotki europejskie. Mam to w tpb i dałem za to z 70-80 zł i bawiłem się dobrze. Ale tu to widzę okładkowa 300, to i chyba rozmiar absolute'a będzie. Jak dla mnie to odważne posunięcie.
Historie zupełnie inne niż u Moore'a. Bardziej przygodowo, sensacyjne fabuły. Śmieszne (no trochę dzisiaj już tak) potwory w stylu Frankensteina.
Nie zniechęcam, ale cena wysoka a komiks raczej dla fanów postaci / gatunku. No chyba, że rzeczywiście rysunki tak wymiatają, a ja w małym formacie zupełnie tego nie wyłapałem.
W Absolucie dali nowego kolory, rysunki to akurat tam są dobre.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1801 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 14:47:38 »
Dopóki ich się nie będzie cisnąć i to porządnie (piszę o KAŻDYM wydawcy), tak to właśnie będzie wyglądać. Zlewka, babole i bezczelność  8) Już gdzieś na fejsbukach czytałem, że pomimo formatu ludzie "i tak kupią". No właśnie, więc po co się wysilać?
E tam, zaraz wpadnie ktoś oświecony i napisze, że to tylko na forum jojczą, nikomu to nie przeszkadza i przecież się sprzedaje, a w ogóle wydawca super.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #1802 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 14:59:34 »
Przez te Limited się mi koszyk jakiś drogi zrobił... Bieżące Marvel, Sandman, Superman, Delisie, Akwilon i Hill House Comics i koszyk ponad 7 stówek... A tak jak napisał Michał, to sam Egmont, a gdzie jeszcze wszystkie premiery na festiwal od innych wydawców.

Będzie gruby miesiąc, oj gruby...

Offline Dalthon

« Odpowiedź #1803 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 15:01:24 »
W kwestii numeru 3000 niezmiennie obstawiam wrześniowego Kleksa.

Patrząc na wymiary jubileuszowego Kleksa to będzie raczej numer 300 bo ostatnie "0" się nie zmieści :D

Offline kostuch

« Odpowiedź #1804 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 15:28:58 »
Przez te Limited się mi koszyk jakiś drogi zrobił... Bieżące Marvel, Sandman, Superman, Delisie, Akwilon i Hill House Comics i koszyk ponad 7 stówek... A tak jak napisał Michał, to sam Egmont, a gdzie jeszcze wszystkie premiery na festiwal od innych wydawców.

Będzie gruby miesiąc, oj gruby...

To nie zamawiaj z egmontu tylko np ze smakliter. na luzie powinno byc 10% wiecej upustu co przy tej kwocie daje 7 dyszek, no i lepsze pakowanie

Offline Warpath

« Odpowiedź #1805 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 16:14:36 »
Jest całkiem dobrze:
- Bajania
- Potwór z Bagien
- Rządy X: Wolverine i X-Men
- Gotham: Rok Pierwszy
- Jonka, Jonek i Kleks
- XIII tom 1 i 2 (oby pociągnęli serię do końca powyżej tych zapowiedzianych 20 albumów)

Śmierć Supermana stoi w Semicach, Broń X mam już w 2 wersjach, nie ciągnie mnie aż tak bardzo do trzeciej, Asteriks na twardo nie w integralach, więc pas. W tym ostatnim przypadku rozumiem, masa dodatków, lecz akurat ja nie tego szukam w przypadku konkretnie tego tytułu.

Offline komiks

« Odpowiedź #1806 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 18:06:50 »
Wolverine Weapon X

128 stron, 170x260 mm Mega Marvel #05: Weapon X, TM-Semic
144 stron, 170x260 mm Wolverine: Broń X WKKM Hachette
204 stron, 225x344 mm Wolverine. Broń X Egmont

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1807 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 19:05:56 »
Po kilku miesiącach chudych trafił się w końcy ten kapkę tłustszy. Kilka pewniaków, kilka dylematów, ale już nie z taką obojętnością jak z kilkoma ostatnimi zapowiedziami. Na pewno X-men (ale bez Wolverine'a, który po raz n'ty rusza na Madripoor), Gotham, KiK, XIII i Superman. Dylemat na pewno ze Swamp Thing, bo ten powiększony format i powiększona cena nieco zniechęcają, a po całości Moore'a bardzo liczyłem na te zeszyty od Weina tak samo wydane. I Asteriks kolejny raz Przygody i kolejny raz z dodatkami. W porównania do wydania jubileuszowego 16 stron więcej. Ciekawe, czy dodatki się powtórzą i zostaną czymś wzbogacone, czy to będzie zupełnie coś innego. I mam podobnie jak @Warpath, dlaczego nie integral? Asteriks integral, Thorgal integral i się rozmarzyłem.

Offline Spiff

« Odpowiedź #1808 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 19:21:28 »
Jubileuszowa edycja "Jonka, Jonki i Kleksa" w... B5.
Niesamowicie mądra decyzja biorąc pod uwagę, że komiksy z późniejszych tomów prezentują się w tym formacie fatalnie.
B5   >:(
...
Szybkie porównanie .
Oryginalny Kleks ze Ś.M. vs Śmierć Stalina ( 240 x 320 )  od NSK
Jak widać, nawet powiększona Śmierć Stalina jest dla Kleksa za mała. :P

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1809 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 20:31:36 »
Ten Asterix ma liczyć 98 stron, czyli wychodzi ponad 40 stron dodatków. Kupię ten Złoty Sierp i zobaczę czy mi się spodoba. Psioczono na cenę nowej kolekcji Thorgala a tu nowy Asterix, nieco mniejszy formatowo, z nią się zrównał.

Pytanie czy ktoś już wie ile nowego materiału będzie w 1 tomie Śmierci Supermana względem TM Semic i WKKDC, czy trzeba samemu poszukać?

Z racji sporej ilości dubli i orginów (Gotham), dla mnie wrzesień akurat lżejszy - tylko 4 pozycje bez Kaczek, w tym Asterix i XIII. Polubiłem scenariusze Van Hamme w Thorgalu, Szninkielu i Largo Winchu. Dlatego dam szansę 1 tomowi. 4 tomu Cavazzano nie biorę, bo @radef pisał, że jest tam tylko jeden premierowy komiks. Takie powtórki, to niech sobie Egmont sam kupuje za tyle kasy. Kto kupuje Giganty, ten już to ma.

Offline 79ers

« Odpowiedź #1810 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 20:48:28 »
Zawartość Supermena można podejrzeć w opisie na stronie sklepu Egmontu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1811 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 20:52:22 »
@UP
Tak, ja widzę. Ale pytanie jest o zawartość WKKDC i TM Semiców. Ktoś to wie, czy muszę szperać w swoim segregatorze?

Offline stab

« Odpowiedź #1812 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 20:53:12 »
Ciekawe jaki jest nakład tego Weapon X. TK kiedyś wspominał że Limited i Noir mają nakład rzędu 800-1200. Ciekawie jak tutaj to będzie wyglądać.

« Odpowiedź #1813 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 21:36:25 »
@UP
Tak, ja widzę. Ale pytanie jest o zawartość WKKDC i TM Semiców. Ktoś to wie, czy muszę szperać w swoim segregatorze?

Wątpię, żeby było coś takiego bo jesteś jedyną mi znaną osobą która aż tak kocha Semici i jak coś pokrywa się z nimi to nazywasz to dublem  ;D
Nawet jeśli duża część była to nadal jest to perełka, świetne wydanie na twardo, 630 stron, bardzo dobrze, że śladem klasycznych Batmanów mamy coś takiego, ale z Supermanem  :)
A i zawartość wydania WKKM masz na filmożercach, możesz sobie porównać z tym Egmontu.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1814 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 21:42:53 »
A i zawartość wydania WKKM masz na filmożercach

Tyle że to było w WKKDC.

Heh - miałem to pisać pod twoim poprzednim postem, jak mówiłeś, że skończyłeś rok akademicki. Czyli w czasie jak Śmierć Supermana miała premierę w Polsce i ja kupiłem częśc tej sagi i ją czytałem, to małego wayne'a nie było jeszcze na świecie. ;) Pora umierać.