Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 578946 razy)

Offline michał81

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #1440 dnia: So, 18 Maj 2024, 10:03:17 »

Offline radef

« Odpowiedź #1441 dnia: So, 18 Maj 2024, 10:23:23 »
Wydaje mi się, że jest to dobry suplement do tego, co jest wyżej, czyli W KTÓRYCH TOMACH NAPRAWDĘ ZNAJDZIECIE KOMIKSY GERVASIO, TURCONIEGO I RADICE (w "Czarodziejach i ich dziejach" też znajdziecie, ale to nie jest najlepsza opcja).

https://www.komiksydisneya.pl/2024/05/w-ktorych-tomach-znajdziecie-komiksy.html
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1442 dnia: So, 18 Maj 2024, 12:50:49 »
@UP
Tym bardziej, że nie mam 1 tomu Czarodziejów, bo to był półdubel po MegaGiga tom 11.

Z TK będzie tylko tematyczne spotkanie o Kajku i Kokoszu, nie będzie natomiast tradycyjnego spotkania ogólnokomiksowego z przedstawicielem Egmontu. Chodzę na te Targi od 2017 roku i to pierwsza taka sytuacja. Ja rozumiem, że pani Martynie może się nie chcieć spotykać z podstarzałymi, grubymi i przepoconymi fanami komiksów (ja ;) ) w jakimś furkoczącym namiocie. Ale po to jest chyba szefem, żeby wysłać albo panią Alicję, albo Glutaminutę, albo kogokolwiek z działu marketingu, żeby nam opowiedział o nowościach i zapowiedziach. Takie to trudne, by zorganizować tą godzinkę? Słabo, tym bardziej, ze ciągle się chwalą, że to największe wydawnictwo komiksowe w Polsce. Jest Komiksowa Warszawa, siedziba wydawnictwa jest na miejscu ale spotkania nie będzie.

Offline vision2001

« Odpowiedź #1443 dnia: So, 18 Maj 2024, 17:52:17 »
Glutaminutę
Wyobrazilem sobie, ze jeszcze przez "przypadek" wystepujaca tu po raz drugi litere "u" zastepujesz litera "e". I pewnie kiedys palec Ci sie "omsknie" ;) Miazga.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #1444 dnia: Nd, 19 Maj 2024, 15:08:18 »
Czytałem ostatnio księgi dżungli z serii adaptacji literatury, i Egmont popełnił tam błąd który pojawiał się w tłumaczeniach książki, że czarna pantera Bagheera także w tłumaczeniu komiksu jest opisywana jako postać żeńska, podczas gdy w oryginalnej książce i licznych ekranizacjach Bagheera to samiec.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1445 dnia: Nd, 19 Maj 2024, 15:47:02 »
Czytałem ostatnio księgi dżungli z serii adaptacji literatury, i Egmont popełnił tam błąd który pojawiał się w tłumaczeniach książki, że czarna pantera Bagheera także w tłumaczeniu komiksu jest opisywana jako postać żeńska, podczas gdy w oryginalnej książce i licznych ekranizacjach Bagheera to samiec.

Niekoniecznie błąd, to mogła być świadoma decyzja tłumacza książki. A Egmont po prostu trzyma się utrwalonego schematu.

Offline radef

« Odpowiedź #1446 dnia: Nd, 19 Maj 2024, 16:01:00 »
Niekoniecznie błąd, to mogła być świadoma decyzja tłumacza książki.
Świadome uproszczenie, bo "imię kończy się na A" i "czarna pantera to ona". Na szczęście od tego typu przekładów się odchodzi, bo nie jest sztuką zmienić płeć bohatera, by ułatwić sobie przekład powieści.

Co zabawne - Egmont w tym samym miesiącu wydał adaptację disnejowskiej "Księgi dżungli" i tam oczywiście Bagheera to on.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #1447 dnia: Nd, 19 Maj 2024, 18:07:17 »
Coś podobnego z Godzillą jest u nas, sam przez wiele lat myślałem że to ona.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #1448 dnia: Nd, 19 Maj 2024, 18:44:34 »

W filmie z 1998 Godzilla znosi jaja, więc autorzy też tak myśleli.

Offline pawlis

« Odpowiedź #1449 dnia: Nd, 19 Maj 2024, 19:15:50 »
Potwór z filmu Emmericha to nie Godzilla :P.

I pamiętam jak kinowy seans Godzilli: Minus One mnie wkurzał robieniem z Godzilli samicy, mimo że już wiedza popkultura zrobiła się większa, zwłaszcza że polskich przekładach filmów MonsterVerse Godzilla jest samcem.

Wracając do Bagheery, omyłkowa płeć żeńska to oczywisty ignorancki błąd pochodzący z czasów, kiedy Polakom nie mieściło się w głowach, że imię kończące się na "a" może być męskie. I żadna świadoma decyzja tylko lenistwo tłumacza.

Też było tak z Myszką Miki (Mikim?), mimo że myszon to oczywisty facet.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Maj 2024, 19:18:40 wysłana przez pawlis »

« Odpowiedź #1450 dnia: Nd, 19 Maj 2024, 20:33:30 »
W filmie z 1998 Godzilla znosi jaja, więc autorzy też tak myśleli.

W filmie jest chyba mowa, że to był obojnak. Co do Godzilli to muszę pochwalić wydanie Amberu, bo tam tłumacz wiedział, że to facet.
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline Popiel

« Odpowiedź #1451 dnia: Nd, 19 Maj 2024, 21:15:50 »
Wracając do Bagheery, omyłkowa płeć żeńska to oczywisty ignorancki błąd pochodzący z czasów, kiedy Polakom nie mieściło się w głowach, że imię kończące się na "a" może być męskie. I żadna świadoma decyzja tylko lenistwo tłumacza.
Czy to były czasy, kiedy nie używano już jakże męskich imion Barnaba, Bonawentura czy Zawisza? :)

Offline horror

« Odpowiedź #1452 dnia: Pn, 20 Maj 2024, 09:56:07 »
Czy to były czasy, kiedy nie używano już jakże męskich imion Barnaba, Bonawentura czy Zawisza? :)

i należy przypomnieć ze Maria to również imię męskie. Nie każdy o tym pamięta.

Offline Deg

« Odpowiedź #1453 dnia: Pn, 20 Maj 2024, 20:10:08 »

A skąd ta teoria? Takich imion było więcej: Akela, Rama, czy choćby Kaa i jakoś tłumacz nie przerobił wszystkich na samice.
Sądzę, że bardziej chodziło o to, o czym wspomniał @Radef: pantera - ona. Tłumacz mógł też uznać, że do roli opiekuna małego chłopca w dżungli bardziej pasuje płeć żeńska.
This is my truth, tell me yours.

Offline michał81

« Odpowiedź #1454 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 15:18:13 »
Nowe wydanie DŁUGIEGO HALLOWEENU zawiera w sobie rocznicowy one-shot z 2021 roku.