Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 619765 razy)

klosik i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Dracos

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #165 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 19:23:17 »
Niby ostatnia prosta Barksa (oprócz tego tomu chyba jeszcze z 7 czyli dwa lata), a dłuży się ten czas niemożebnie.

Offline chch

« Odpowiedź #166 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 19:51:00 »
Niby ostatnia prosta Barksa (oprócz tego tomu chyba jeszcze z 7 czyli dwa lata), a dłuży się ten czas niemożebnie.
Trochę tak, ale już w styczniu pierwszy komiks z Magiką. Więc ja czekam.
Ciekawe czy pozostałe 7 tomów będzie trzymać poziom, czy też to już najsłabsze części, do tego w większości ze scenariuszami innych twórców.

Offline radef

« Odpowiedź #167 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 21:23:47 »
Ciekawe czy pozostałe 7 tomów będzie trzymać poziom, czy też to już najsłabsze części, do tego w większości ze scenariuszami innych twórców.
To już zależy od indywidualnej opinii, ale według mnie obecnie "Kaczogród" wychodzi z najgorszego okresu w karierze Barksa, czyli przełomu lat 50. i 60., gdzie w dużym stopniu robił krótkie komiksy i historie pisane do scenariuszy innych twórców. W 8 tomach, które pozostały do wydania jest zaledwie parę komiksów, których Barks nie napisał, a w późniejszych tomach będą dominować przygodowe historie z Sknerusem, ponieważ Barks stopniowo zaczął rezygnować z tworzenia ten-pagerów.
Czymś zupełnie innym będą oczywiście dwa ostatnie tomy kolekcji, ponieważ tam będą komiksy, które Barks napisał, a narysował (głównie) Jippes. Ale według mnie jest to rzecz naprawdę fajna, a przy tym trochę różniąca się od tego co pojawiło się we wcześniejszych tomach.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Castiglione

« Odpowiedź #168 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 22:45:36 »
Ech, ja mam takie zaległości z tą kolekcją, że dla mnie to i tak chyba za duże tempo ;D

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #169 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 22:55:16 »
W sumie jak dotąd średni i trochę niespodziewany miesiąc w wykonaniu wydawnictwa Egmont.
Głównie z uwagi na brak grubych komiksów w twardej oprawie w cenie 150+ zł okładkowo.
Dużo w odbiorze zapowiedzi zmienią brakujące 3 tytuły.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline eridraven

« Odpowiedź #170 dnia: So, 11 Listopad 2023, 09:43:21 »
Na stronę Egmontu wleciały kolejne 3 zapowiedzi:
- Supersi. Samotność. Tom 4
- Batman. Wojna cieni
- Kumpelki. Kumpelki na wsi. Tom 6
« Ostatnia zmiana: So, 11 Listopad 2023, 10:36:53 wysłana przez eridraven »
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Castiglione

« Odpowiedź #171 dnia: So, 11 Listopad 2023, 09:51:23 »
No to faktycznie dużo te zapowiedzi zmieniły ;D

- Batman. Wojna cien
"Wojna cen" lepiej by poszła.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Listopad 2023, 10:31:37 wysłana przez Castiglione »

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #172 dnia: So, 11 Listopad 2023, 23:18:09 »
Troszkę te 3 zapowiedziane tytuły zmieniają optykę ale tylko troszkę. Z grupy superhero mamy 2 komiksy DC (współczesne) i jeden Marvel (też współczesny bo Fresh).

Ewidentnie brakuje jakiś klasycznych komiksów z tych dwóch wydawnictw (np. kolejny Epic Spider-mana)
Nie ma żadnego grubego integrala frankofońskiego dla starszego czytelnika (np. skorpion, coś że Świata Troy itp)
Z serii młodzieżowych jest Louca ale nie ma kolejnego tomu Emmy i Wioletty ani serii Sami.

Niby wszystko jest (superhero, komiksy dziecięce, jakieś oparte na franczyzach) ale jakby czegoś brakuje.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Online Kadet

« Odpowiedź #173 dnia: So, 11 Listopad 2023, 23:21:12 »
Tak jak pisał wcześniej misiokles, styczeń zawsze był miesiącem, kiedy wychodziło mniej komiksów. Nie ma się co dziwić. Tu i tak jest moim zdaniem całkiem dużo, jak na styczeń. Dawno, dawno temu, gdy na świecie żyły smoki i nikt jeszcze nie wiedział, co to jest Instagram, bywały takie stycznie, że Egmont kompletnie nic nie wydawał :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #174 dnia: So, 11 Listopad 2023, 23:24:11 »
Tak jak pisał wcześniej misiokles, styczeń zawsze był miesiącem, kiedy wychodziło mniej komiksów. Nie ma się co dziwić. Tu i tak jest moim zdaniem całkiem dużo, jak na styczeń. Dawno, dawno temu, gdy na świecie żyły smoki i nikt jeszcze nie wiedział, co to jest Instagram, bywały takie stycznie, że Egmont kompletnie nic nie wydawał :)

Zapewne masz rację. Po prostu po Egmoncie spodziewałem się więcej.

Offline michał81

« Odpowiedź #175 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 01:59:33 »
Zapewne masz rację. Po prostu po Egmoncie spodziewałem się więcej.
Sprawdź pierwsze strony z roku 2023. Jest takie samo narzekanie jak teraz. Ta sytuacja powtarza się co roku.

Offline miragepl89

« Odpowiedź #176 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 10:39:04 »
Sprawdź pierwsze strony z roku 2023. Jest takie samo narzekanie jak teraz. Ta sytuacja powtarza się co roku.
Jeżeli wtedy narzekanie nie było zasadne, tak teraz już teoretycznie może być zasadne. Ale tylko teoretycznie.

Rok temu w styczniu Egmont wydał z superhero:
- Avengers tom 6
- Batman Knightfall tom 4
- Silver Surfer tom 2
- Superman Ten Który Spadł

Czyli dwa grubasy + dwa komiksy współczesne.

W styczniu 2024 grubasów brak.

ALE.

Weźmy pod uwagę, że Egmont w ciągu 2 tygodni (końcówka listopada i początek grudnia) wyda z komiksów superhero:
- Wolverine Epic Collection
- Amazing Spidey Straczyńskiego - tom 2
- Fantastyczna czwórka - tom 3
- Inna historia uniwersum DC
- Hulk - tom 4
- Daredevil - tom 4
- Batman & Catwoman
- Batman Detective Comics tom 3
- Batman Ziemia Niczyja - tom 1
- Punisher Epic Collection
- Międzywymiarowy liga sprawiedliwości

Dodając do tego wydany już 6 tom Batmana (Otchłań) i 2 tom Savage Avengers, dostajemy w ciągu miesiąca 13 komiksów superhero. Absurdalna liczba drenująca portfele. Nie ma się co dziwić, że styczeń 2024 jest miesiącem wytchnienia ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #177 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 11:19:15 »
@miragepl89 nie jest zasadne. No chyba że liczbę komiksów mierzymy ilością komiksów superbohaterskich, tylko nie wiedziałem, że jakieś takie wskaźniki istnieją.

Offline Motyl

« Odpowiedź #178 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 11:41:39 »
Jeżeli wtedy narzekanie nie było zasadne, tak teraz już teoretycznie może być zasadne. Ale tylko teoretycznie.

Wracając do nieodległej przeszłości, styczeń 2016 roku - https://paradoks.net.pl/read/27991-styczniowe-zapowiedzi-egmontu
Aż 9 komiksów, było co rwać :)

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #179 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 19:28:46 »
I to wszystko? :o Jak dla mnie tylko kolejny Knightfall. Uff, portfel odpocznie  :)

Sprawdziłem i racja 😁.
Schemat się potwierdza.
Wnioski będzie można wysunąć dopiero na koniec pierwszego kwartału.