Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 511401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online michał81

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #3270 dnia: So, 02 Listopad 2024, 12:38:41 »
Genialne podejście. A potem płacz, że komiks ma masę błędów i się rozpada.
I pisanie że Egmont nie potrafi wydawać komiksów.
« Ostatnia zmiana: So, 02 Listopad 2024, 12:47:18 wysłana przez michał81 »

Offline manganian

« Odpowiedź #3271 dnia: So, 02 Listopad 2024, 13:07:25 »
Dla mnie świetna wiadomość z miękkimi oprawami, wszystkie tytuły bohaterskie powinny być tak wydawane.

Dla mnie też. Miękki to powinien być papier toaletowy. Twarde powinny być rzodkiewki, ogórki, siusiacz i okładki komiksów.
Z jednej strony ok, bo nadrobię inne wydawnictwa.

Offline Sparnage

« Odpowiedź #3272 dnia: So, 02 Listopad 2024, 13:52:57 »
Twarda oprawa jest według mnie przereklamowana. Pompuje cenę, komiks jest cięższy w trzymaniu, przez co czytanie poza łóżkiem lub fotelem jest niemożliwe oraz zajmuje więcej miejsca na półce. Szczególnie przy takich cienkich jak Saga, gdzie cała seria zajmowałaby połowę tyle miejsca, gdyby była na miękko.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3273 dnia: So, 02 Listopad 2024, 13:54:38 »
A ja na ten moment nie jestem przekonany. Od zawsze preferuję książki i komiksy w twardej oprawie, i to się raczej nie zmieni.
Ja się "wychowałem" z miękkimi oprawami, zbiorcze Mandragory czy Mistrzowie Komiksu Egmontu to były dla mnie anomalie, skierowane nie do "czytacza" a do "kolekcjonera" (chociaż w kontekście ostatniej dyskusji nie wiem czy możemy używać tego słowa). Twarde oprawy się przyjęły, mają swoje walory więc rozumiem, ale faktem to co inni piszą - większość komiksów, szczególnie mainstream/ongoingi Marvela czy DC nijak nie "potrzebują" wydań "kolekcjonerskich" (kiedy nie ma innej alternatywy na rynku).

PS. kolejne opinie odnośnie Batslipa:

« Odpowiedź #3274 dnia: So, 02 Listopad 2024, 16:29:40 »
A ja na ten moment nie jestem przekonany. Od zawsze preferuję książki i komiksy w twardej oprawie, i to się raczej nie zmieni.
Tak samo. Może i to cięższe, ale dla mnie lepiej to się trzyma w ręce, i przede wszystkim ładniej na półce wygląda to. I też trudniej o uszkodzenia. Grube tomy na miękko po którymś czytaniu są ślady na zgięciach, w twardych nigdy nie miałem czegoś takiego.
Niech po prostu właśnie Fresh i Modern Era Epic Collection wydają na miękko a resztę na twardo. Przede wszystkim zmienianie tak nagle jest słabe dla tych co tyle lat kupują to i mieli na twardo, a nagle będą mieli na miękko. Ewentualnie patrząc za granicą niektóre komiksy są wydane zarówno tak i tak. Dlaczego Egmont nie mógłbym pójść w tym kierunku? Jak ktoś będzie chciał na miękko i taniej to kupi tak, a jak ktoś woli dopłacić i mieć na twardo to kupi tak.
« Ostatnia zmiana: So, 02 Listopad 2024, 16:34:32 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3275 dnia: So, 02 Listopad 2024, 19:06:25 »
No tak by było najlepiej, żeby były dostępne dwie wersje.

Dla mnie to, czy komiks jest cięższy lub więcej zajmuje na półce, nie ma znaczenia.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3276 dnia: So, 02 Listopad 2024, 19:22:47 »
Genialne podejście. A potem płacz, że komiks ma masę błędów i się rozpada.

E,e,e,e Ja nie miałbym problemu gdyby rozklejał się komiks w stylu Kolekcji Carrefoura, który kosztował mnie 18 zł w dniu premiery. Ale jak rozkleja mi się Daredevil Zero za ciężkie pieniądze, to się wkurzam. Jak boję się otworzyć Age of Ultron, bo poleci, to też się wkurzam. Jest różnica w rozklejaniu się taniej produkcji, a cenami Egmontu.

Offline 79ers

« Odpowiedź #3277 dnia: So, 02 Listopad 2024, 19:50:44 »
Skoro miękka oprawa przestaje być problemem to proszę o dodruk Thorgala.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3278 dnia: So, 02 Listopad 2024, 19:51:27 »
E,e,e,e Ja nie miałbym problemu gdyby rozklejał się komiks w stylu Kolekcji Carrefoura, który kosztował mnie 18 zł w dniu premiery. Ale jak rozkleja mi się Daredevil Zero za ciężkie pieniądze, to się wkurzam. Jak boję się otworzyć Age of Ultron, bo poleci, to też się wkurzam. Jest różnica w rozklejaniu się taniej produkcji, a cenami Egmontu.
I te dwa przypadki to powód na to, żeby wszystko zrównać do poziomu takiej kolekcji Carrefoura?

Offline Kadet

« Odpowiedź #3279 dnia: So, 02 Listopad 2024, 20:01:40 »
E,e,e,e Ja nie miałbym problemu gdyby rozklejał się komiks w stylu Kolekcji Carrefoura, który kosztował mnie 18 zł w dniu premiery.

Patrząc na to, jak reagujesz czasem na literówki albo kolorowanie w "Gigantach", które mają podobną cenę, pozwolę sobie wątpić ;)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Adolf

« Odpowiedź #3280 dnia: So, 02 Listopad 2024, 20:06:30 »
Polski rynek komiksowy zatacza koło. Od śmieciówek z TM-Semic szliśmy w co raz lepsze wydania, teraz idziemy w drugą stronę, zaczynamy ścinać na jakości. W końcu dojdziemy do tego, że poziom Carrefour będzie standardem.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3281 dnia: So, 02 Listopad 2024, 20:17:25 »
Jeśli cena Carrefour też będzie standardem to ja nic więcej nie potrzebuję ;)

Offline Kadet

« Odpowiedź #3282 dnia: So, 02 Listopad 2024, 20:32:21 »
Mnie natomiast jest wszystko jedno, czy okładka jest twarda, czy miękka, ale nawet za cenę niższej ceny nie zgodziłbym się na brak redakcji i korekty.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Genzo

« Odpowiedź #3283 dnia: So, 02 Listopad 2024, 20:54:20 »
Taaa. Tylko po nowym roku takie komiksy na okładce będą już miały 250 zł. To się już robi coraz bardziej chore jak na kieszeń przeciętnego Polaka.
Komiksy to nie jest hobby dla przeciętnego Polaka, to jest obecnie hobby dla snobów i to egmont do tego doprowadził zaczynając te serie typu mistrzowie komiksu , potem przyszły cegły po 400 stron w twardej i to się przyjęło. Teraz egmont chce od tego odchodzić ? Czyżby sprzedaż spadła ? Nie zdziwiłbym się , wychodzi za dużo tytułów po cenie 150/200zl i cięcie kosztów imo będzie konieczne

Offline Kadet

« Odpowiedź #3284 dnia: So, 02 Listopad 2024, 20:56:10 »
Komiksy to nie jest hobby dla przeciętnego Polaka, to jest obecnie hobby dla snobów i to egmont do tego doprowadził zaczynając te serie typu mistrzowie komiksu

Z tego, co pamiętam, to Egmont zaczął te serie, bo ludzie nie chcieli kupować tańszych wydań komiksów, które Egmont publikował, no ale to było dawno i mogę się mylić ;)

Dziękuję z całego serca!