Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 486589 razy)

Offline Darth Lexus

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #3000 dnia: So, 05 Październik 2024, 22:04:48 »
Sprostuje. Są dwa komiksy z tej linii, które mają inny format niż te przedstawione na zdjęciu, ale wynika to z tego, że one od razu były wydane w innym formacie.

A to mnie zaskoczyłeś. Które komiksy masz na myśli?
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Midar

« Odpowiedź #3001 dnia: So, 05 Październik 2024, 22:07:21 »
Dodam, że Liga Sprawiedliwości. Najwięksi superbohaterowie na świecie ma inny wymiar tylko na wysokość.

A to mnie zaskoczyłeś. Które komiksy masz na myśli?

Jest jeszcze Fantastyczna Czwórka. Pełne koło.
Oba wydane głównie dlatego, że autorem jest Alex Ross.
« Ostatnia zmiana: So, 05 Październik 2024, 22:16:31 wysłana przez Midar »

Offline michał81

« Odpowiedź #3002 dnia: So, 05 Październik 2024, 22:11:05 »
Dodam, że Liga Sprawiedliwości. Najwięksi superbohaterowie na świecie ma inny wymiar tylko na wysokość.

Oba komiksy zachowały format oryginalnych wydań, przypadek sprawił, że oba robił Alex Ross.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #3003 dnia: So, 05 Październik 2024, 22:18:36 »

Tak myślałem, że Michałowi chodzi o te dwa albumy. Nie wiedziałem właśnie czy je tutaj wliczać :)

Offline michał81

« Odpowiedź #3004 dnia: So, 05 Październik 2024, 22:43:59 »
Nie wiedziałem właśnie czy je tutaj wliczać :)
Tak, jak napisałem powyżej. Jeśli Egmont wydałby je w formacie takim jaki jest przedstawiony na zdjęciu, to na każdej stronie miałbyś u dołu i u góry duże marginesy, bo plansze nie były rysowane w formacie standardowego zeszytu amerykańskiego.

Egmont np. źle wydał Inną historię uniwersum DC, bo poszło to w formacie DC Deluxe a powinno byc w formacie Prestige, tak jak Batman Przeklęty, Wonder Woman Martwa Ziemia, itd., gdzie plansze są powiedzmy "kwadratowe". I widać to wyraźnie. Polecam sprawdzić, bo to jedna z ciekawszych pozycji, szkoda, że jednak formatowo, źle wydana. Batman - Narodziny demona, też mają inny format, ale tu samo DC przystosowało komiks do wydania DC Deluxe, ale w przypadku Innej historii, to Egmont zwalił. Więc jakby wydał tak Ligę Sprawiedliwości. Najwięksi superbohaterowie oraz Fantastyczna Czwórka w formatach takich jak Limited to też byłby podobny efekt, więc tutaj zapadły dobre decyzje, aby zachować oryginalne formaty. Dodam też, że Liga Sprawiedliwości, miała oryginalnie nawet ten format w zeszytach.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #3005 dnia: So, 05 Październik 2024, 23:02:28 »
Tak, jak napisałem powyżej. Jeśli Egmont wydałby je w formacie takim jaki jest przedstawiony na zdjęciu, to na każdej stronie miałbyś u dołu i u góry duże marginesy, bo plansze nie były rysowane w formacie standardowego zeszytu amerykańskiego.

Egmont np. źle wydał Inną historię uniwersum DC, bo poszło to w formacie DC Deluxe a powinno byc w formacie Prestige, tak jak Batman Przeklęty, Wonder Woman Martwa Ziemia, itd., gdzie plansze są powiedzmy "kwadratowe". I widać to wyraźnie. Polecam sprawdzić, bo to jedna z ciekawszych pozycji, szkoda, że jednak formatowo, źle wydana. Batman - Narodziny demona, też mają inny format, ale tu samo DC przystosowało komiks do wydania DC Deluxe, ale w przypadku Innej historii, to Egmont zwalił. Więc jakby wydał tak Ligę Sprawiedliwości. Najwięksi superbohaterowie oraz Fantastyczna Czwórka w formatach takich jak Limited to też byłby podobny efekt, więc tutaj zapadły dobre decyzje, aby zachować oryginalne formaty. Dodam też, że Liga Sprawiedliwości, miała oryginalnie nawet ten format w zeszytach.
Dzięki za wykład jak to wygląda od strony edytorskiej. Fajnie, że taki przeciętny komiksiarz jak ja, jest w stanie dowiedzieć się tak ciekawych informacji. A pracami Rossa jestem oczarowany od momentu wydania Kingdom Come. Który to był rok? 1996? :)

Offline Juby

« Odpowiedź #3006 dnia: So, 05 Październik 2024, 23:20:51 »
Dodam też, że Liga Sprawiedliwości, miała oryginalnie nawet ten format w zeszytach.
Nie miała. Była większa. W Czechach wydali te historie osobno (widziałem rok temu na żywo Supermana z obwolutą) w oryginalnym rozmiarze i było to większe od wydania Egmont, które posiadam. Egmont zachował właściwe proporcje strony, ale zmniejszył komiks pod szerokość DC Limited.

Inną historię uniwersum DC też widziałem (w oryginale) i choć byłem zainteresowany, odpuściłem polskie wydanie ze względu na niewłaściwy format (w DC Black Label pewnie bym kupił).

Przestańcie cytować w całości posty bezpośrednio nad waszymi. To nie ma sensu.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

Offline michał81

« Odpowiedź #3007 dnia: So, 05 Październik 2024, 23:25:15 »
Nie miała. Była większa. W Czechach wydali te historie osobno (widziałem rok temu na żywo Supermana z obwolutą) w oryginalnym rozmiarze i było to większe od wydania Egmont, które posiadam. Egmont zachował właściwe proporcje strony, ale zmniejszył komiks pod szerokość DC Limited.
ok, 20 mm różnicy jest masz rację

Offline Kadet

« Odpowiedź #3008 dnia: Nd, 06 Październik 2024, 00:00:31 »
Przestańcie cytować w całości posty bezpośrednio nad waszymi. To nie ma sensu.

Może mieć sens, jeśli chcesz się zabezpieczyć przed sytuacją, gdy ktoś później edytuje post, do którego się odnosisz, co sprawia, że Twoje uwagi wyglądają na wyrwane z kontekstu (nie mówìę, że tak jest w tej konwersacji, ale podaję jedną z możliwości).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Pocztar

« Odpowiedź #3009 dnia: Wt, 08 Październik 2024, 13:53:59 »
Czytam sobie tego "limitowanego" oryginalnego Potwora z Bagien i jestem pod wrażeniem.

Scenariusze oczywiście lekko trącą myszką, ale i tak wypadają lepiej niż większość tego, co czytamy w Marvel Origins - wszak szkołę pisania dzieli jakaś dekada i chociaż pewne archaizmy są, to nie zgrzytają od nich zęby.

Ale co najważniejsze - KLIMAT (!). Rysunki Wrightsona w każdym calu zasługują na ten kolosalny format. To, jak ten facet rysuje potwory czerpiąc z klasyki gatunku, inspirując się postaciami Frankensteina, wilkołakami, złymi czarownikami i czarownicami. Oczywiście, że jest w tym sporo pulpy, ale jest to pulpa robiąca dobrze, szczególnie wielbicielom grozy. Bierzcie, póki jest ;)

Offline tomsawyer

• Polubień: 309
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #3010 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 08:10:57 »
Brałbym do kompletu z Moorem. Ale coś nie spieszno im z dodrukiem T3.
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3011 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 08:26:51 »
Czy to już nie czas na zapowiedzi na grudzień?
Czas nas zmienił, chłopaki.

Ratujmy wilki!
https://dzialaj.greenpeace.pl/wilki

Offline Lobo

« Odpowiedź #3012 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 08:30:53 »
A jak ten Potwór limitowany ma się do Potwora Alana Moore ??

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #3013 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 08:34:10 »
Czy to już nie czas na zapowiedzi na grudzień?

chomiki już pracują

Offline LukCook

« Odpowiedź #3014 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 08:41:24 »
A jak ten Potwór limitowany ma się do Potwora Alana Moore ??

W obydwu jest Potwór z Bagien  :D Nie ma zależności i są to samodzielne historie.