Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 579385 razy)

Offline Death

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2595 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:06:01 »
Mam CE, mam oba wydania Drogi, mam graficzki do Lovecrafta, zamówiłem Weapon X, zamówiłem Gawronkiewicza. Natomiast mam wrażenie, że to trochę stresujący sport, kupowanie tych wszystkich wydań limitowanych. Wystarczy na moment nie mieć ręki na pulsie, być gdzieś za granicą w momencie wrzucenia preorderów, mieć gorszy okres finansowy i się straci coś, co mieć się chciało. Ja nie wiem czy to jeszcze czytanie komiksów i hobby czy już fomo patologia.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2596 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:13:26 »
Patologia, nie dziękuj

« Odpowiedź #2597 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:19:17 »
 Zrobi się dopiero zabawnie, jak wszyscy wydawcy przejdą w ten tryb a zdaje się do tego to zmierza i przekonamy się wtedy jak wiele osób będzie gratulować wyników sprzedażowych temu i onemu w atmosferze nieustającego karnawału.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2598 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:23:36 »
Ja się nie uważam za kolekcjonera. Czy ktoś ma porównanie do wydania po angielsku, tego z czerwoną okładką? Użyto tam tego samego papieru i tuszu? Jak tak to nad niczym się nie zastanawiam i biorę oryginał :)

Online michał81

« Odpowiedź #2599 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:28:11 »
Czekam jak zacznie się bóldupczenie jak wyprzeda się kolekcjonerka Belzebubs bo to tylko 333 sztuki. A nie moment ten komiks "no one fucking cares", a szkoda, bo już kolejny dzień lepiej jojczyc o tego Weapon X
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:33:06 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2600 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:28:33 »
Protip dla Muchy - czemu oni tak nie zrobili z Marvels? Dwie wersje okładki, to chyba najlepszy sposób na szybką wyprzedaż nakładu. ;) A tak muszą magazynować.

Offline Lipa

« Odpowiedź #2601 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:31:44 »
Wszystkie inne Limited zalegały. Było to tu też już wielokrotnie pisane - komiksy zalegają na magazynach. Ten jeden się szybko wyprzedał. I takie odbiegnięcie od normy in minus wkurzyło ludzi, którzy chcieli mieć komiks.

Przy testach Hachette to mnie nazywano Januszem Biznesu, spekulantem itp. kiedy sprzedawałem trochę drożej te komiksy na Allegro. I co teraz? To nie jestem ja, to jest cecha dużej ilości ludzi. Jak widzą, że coś się szybko sprzedaje, to też się sami rzucają do wykupywania, skoro to łatwy sposób na zarobek. Wychodzi na to, że ta 1/3 komiksowa co wykupiła po 2 sztuki, lub więcej to też scalperzy. ;)

I @Lipa - ale co źle napisałem? Ty uważasz że ta sytuacja, że przy szczupłości rynku komiksowego w Polsce, nagły hit sprzedażowy nie będzie dodrukowywany, jest normalna. Sporo osób tutaj i w innych kręgach uważa że jednak nie. Oprócz złośliwości ja często zarzucałem Egmontowi brak wizji i własnego planu wydawniczego. I to się przecież tutaj coś takiego okazuje. Ktoś wymyślił niski nakład, w dwóch okładkach popularnego komiksu i nie przewidział że będzie duży popyt. Tak duży, że księgarnie będą anulować zamówienia, a klienci zaczną się wkurzać. Ja w sumie też tego nie przewidziałem, bo swoje wydanie Broni X mam. Ale ja za to nie biorę pieniędzy, jak pracownicy wydawnictwa. Przecież mają tam chyba jakiś dział marketingu i sprzedaży? Ja tam zostaję przy swoim - ETZ i brak własnej wizji się kłania.

@Midar
Nie zgadzam się z tobą. Od 1995 do 2012 roku spokojnie sobie radziłem bez superhero od Egmontu. Punishera kupowałem od Mandragory a nie Egmontu. To Hachette rozpaliło ponownie ten ogień w 2012 i ono realizuje moje pasje. Egmont jest słabszy w moich oczach. Dużo Barksa miałem i mam dalej w zeszytówkach. Jakby nie one to nie wiedziałbym nawet kto to jest Barks czy Rosa. I to dzięki nim kupuję wydania na twardo. Nie na odwrót.
Uważam, że komiks powinien być dostępny cały czas

Najpierw zwykle wydanie, nasycić rynek, a później w wersji Marvel Limited

Tak jak dostępni są Strażnicy

Nie ma wtedy płaczu, kto chce mieć wydanie hiper uber duże to sobie kupi, komu to niepotrzebne kupuje mniejsze i po problemie

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2602 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:32:09 »
Protip dla Muchy - czemu oni tak nie zrobili z Marvels? Dwie wersje okładki, to chyba najlepszy sposób na szybką wyprzedaż nakładu. ;) A tak muszą magazynować.

Ale niech leży. Kto będzie chciał to kupi.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2603 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:39:07 »
Egmont jest słabszy w moich oczach. Dużo Barksa miałem i mam dalej w zeszytówkach. Jakby nie one to nie wiedziałbym nawet kto to jest Barks czy Rosa. I to dzięki nim kupuję wydania na twardo. Nie na odwrót.
A te zeszyty to kto wydał, z kosmosu spadły?

Offline Antari

« Odpowiedź #2604 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:12:34 »
Weapon X od Egmontu już się wyprzedał? Trochę wypadłem z obiegu w ostatnich latach. Przez chwile mignęła mi okładka na FB w jakiejś reklamie. Przegrzebałem pół internetu i wszędzie niedostępne. Czy ten komiks jeszcze się pojawi? Przecież premiera była 11 września...

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2605 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:17:08 »
Ło Panie zapraszam do lektury w tym temacie kilkanaście ostatnich stron

Offline Antari

« Odpowiedź #2606 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:25:42 »
Ło Panie zapraszam do lektury w tym temacie kilkanaście ostatnich stron

Faktycznie... teraz czytam. Chyba przegapiłem szansę na zakup. Trudno, przeżyję. Mam wydanie TM-Semic z laminowaną okładką. Trochę się sypie ale co poradzić. Może kiedyś Egmont dorośnie do wznowienia skoro tak ostatecznie się wypowiedzieli, że nakład określony i bez dodruków. Oby tylko było nam dane dożyć.

Z biznesowego punktu widzenia chyba powinni sprzedawać to co ludzie chcą kupić a nie pchać na siłę gnioty, które zalegają. Jak widzą, że na rynku wtórnym już lata po 400 zł, to chyba wiadomo, że zrobienie dodruku ma sens. Ale nie, zaraz ktoś wyskoczy z argumentem, że forumowa grupka 500 osób to nie jest żadna licząca się grupa statystyczna, że jakby dodrukowali to by zalegało i narażało ich na straty.

Co innego jakby po pół roku ktoś sie obudził, ale KAMAN. 11 dni od premiery i to wina klienta, że nie siedzi 24/365 jak snajper i śledzi gdzie i kto co wydaje.

Offline Death

« Odpowiedź #2607 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:28:21 »
Jak walną w tego typu wydaniu Miecz Azraela, to też będzie hit.

Offline 79ers

« Odpowiedź #2608 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:31:13 »
Magic the Gathering - Lord of the Ring  - anulowali większość zamówień na karty byle tylko amerykanie znaleźli pierścień władzy i to było kurestwo. Weapon X się wyprzedał i to na szczęście tylko polska rzeczywistość. Jak wspomniano w temacie - jest kilka wydań tej opowieści po polsku i brak najnowszego wydania w zbiorach to nie tragedia. Tragedią jest brak dodruków Batman B&W lub wydania w normalnym formacie i cenie.

Offline Antari

« Odpowiedź #2609 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:34:49 »
Magic the Gathering - Lord of the Ring  - anulowali większość zamówień na karty byle tylko amerykanie znaleźli pierścień władzy i to było kurestwo. Weapon X się wyprzedał i to na szczęście tylko polska rzeczywistość. Jak wspomniano w temacie - jest kilka wydań tej opowieści po polsku i brak najnowszego wydania w zbiorach to nie tragedia. Tragedią jest brak dodruków Batman B&W lub wydania w normalnym formacie i cenie.

No tak ale z tego co się dowiedzieć zdążyłem to to jest jedyne wydanie Weapon X na polskim rynku z tym rodzajem papieru (offset) nie licząc tego z TM-Semic. To jest decydujący dla mnie argument, bo jak mam czytać byle co na byle czym to mogę na tablecie albo telefonie.