Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 419885 razy)

erol, ainam102, robbirob i 11 Gości przegląda ten wątek.

Offline parsom

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2310 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 19:46:29 »
Zwłaszcza jeżeli był dzieckiem w latach 80, kiedy każda bajka Disneya to było wydarzenie, a paczka Donaldów dostarczała historyjek do oglądania przez następne lata.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2311 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 20:05:04 »
Nephilim napisał już o wspaniałym wydaniu Broni X i miał 100% rację. Wydanie godne, tego dzieła.
Wrzucam kilka zdjęć dla niezdecydowanych. Jest też dużo dodatków (okładek, plansz).

Za to kolejne wydanie Mingnoli (Łowca Czarownic) z cienkim grzbietem, druk w tym samym miejscu co Joe Golem. Miałem nadzieję, że Joe Golem to wpadka przy pracy, ale widać, gorsza jakość wydania, zagościła w dotychczas świetnie (poza soft touchem) wydawanych komiksach Mignoli.

Offline 79ers

« Odpowiedź #2312 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 20:05:43 »
Moje dylematy i pytania w temacie Egmontu:
1. dlaczego Emma I Kapucyna w PL to Emma i Wioletta ?
2. plany na epice i showcase?
3. GL G.Johnsa?
4. szansa na kontynuację ST w DC Limited?
5. Batman Breyfogle?
6. Punisher WJ Pottsa?
7.Nathan Never/Justice League, Flash/Zagor;
8.zapowiedziany 4 tom 3 cyklu Skargi, a brak 3 tomu 4 cyklu, który miał już premierę FR?
9.kiedy zrównanie LLuke i podkręcenie tempa Yakariego albo premiera serii Anuki?
10.czy będzie Mickey All-Stars oraz historie z Donaldem od Glenat?
11.kolejne tomy papieże w historii?
12.Crecy, Elisabeth Bathory,Justine&Juliette, Legendes perverses lub Unholy  z rysunkami Caceresa w dziale horror?
13.Marine, KidPaddle,GameOver?
14.Mniej typowe omnibusy Warlord, Arion, ....?

Offline Koalar

« Odpowiedź #2313 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 21:19:05 »
1. dlaczego Emma I Kapucyna w PL to Emma i Wioletta ?

U nas to imię jest raczej praktycznie nieznane. A że jest też takie potoczne, dość wulgarne wyrażenie "trzepać kapucyna" (= walić konia), to pewnie stąd ta zmiana. Choć akurat można było dać zbliżone brzmieniowo imię Karolina. Można by też zostawić oryginalne imię Capucine, ale ono jest niepraktyczne - nieodmienne i czytelnik może nie wiedzieć, jak wymawiać.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2314 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 21:29:44 »
Sami Francuzi w angielskim opisie serii zamieniają "Capucine" na "Violette" - zapewne na potrzeby krajów, gdzie to pierwsze imię jest nieznane, jak u nas:

https://www.mediatoon-foreignrights.com/serie/emma-et-capucine/

W angielskim tłumaczeniu też jest "Emma and Violette"

https://www.goodreads.com/book/show/37534167-one-dream-for-three

Biorąc pod uwagę dodatkowe niefortunne skojarzenia, jakie mogłoby wywołać w Polsce pierwotne imię, można zrozumieć, czemu Egmont użył alternatywnej wersji zatwierdzonej przez samych Francuzów.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Cornelius

« Odpowiedź #2315 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 11:32:18 »
Capucine znaczy "nasturcja", więc luźne przetłumaczenie na podobnie "kwietne" Violette jest jak najbardziej zasadne (zwłaszcza, że oryginał wielu osobom anglojęzycznym kojarzy się z raczej małpami ;D). W polskim to botaniczne nawiązanie jest trochę mniej oczywiste.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2316 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 20:10:16 »
Tak wygląda zapowiedź kolejnych tomów Supermana:

Offline vertogo

« Odpowiedź #2317 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 21:14:43 »
Czekajac na panel Egmontu i tego co mogą zapowiedzieć, jestem ciekaw kilku rzeczy
- Jak będzie wyglądać kontynuacja amazing spider-mana z linii Marvel fresh, bo od numeru 75 do 93, seria przechodzi w Spider-Man beyond, które skupia się na Benie Reilly, czy odpuszczą to i przejdą od razu do Spider-Mana vol6 Zeb Wellsa
- Co zamiast ligi sprawiedliwości po mrocznym kryzysie, Tytani jako komiks drużynowy?
- Nowe serie nowego Marvela, czy ograniczenie ilości? Skończył się Hulk, Venom, czeka nas ostatni tom strażników galaktyki
- Jakie eventy z Marvela?
Typuje,że może
-Judgement day, czy w związku z tym planowana będzie seria Eternals i jaki dalszy plan na serię x-menowe
- Devils Reign
- Jaki pomysł na Punishera po ostatnim tomie epic collection
- Plany kontynuacji Daredevila
- Śmierć Doktora Strange'a?

« Odpowiedź #2318 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 21:37:11 »
Czekajac na panel Egmontu i tego co mogą zapowiedzieć, jestem ciekaw kilku rzeczy
- Jak będzie wyglądać kontynuacja amazing spider-mana z linii Marvel fresh, bo od numeru 75 do 93, seria przechodzi w Spider-Man beyond, które skupia się na Benie Reilly, czy odpuszczą to i przejdą od razu do Spider-Mana vol6 Zeb Wellsa
- Co zamiast ligi sprawiedliwości po mrocznym kryzysie, Tytani jako komiks drużynowy?
- Nowe serie nowego Marvela, czy ograniczenie ilości? Skończył się Hulk, Venom, czeka nas ostatni tom strażników galaktyki
- Beyonda raczej wydadzą, było by dziwne jakby ucięli to
- Dobre pytanie, osobiście bym się cieszył z Tytanów Taylora, słyszałem dużo dobrego i bym bardzo chętnie to czytał u nas
- z Venomem liczę na kolejny run, czyli Rama V i Ala Ewinga, oby kontynuowali zaczęte, jest tż Hulk Catesa jakby nie patrzeć. Więc materiał jest, i oby Egmont nie ograniczał serii a wydawał je.
Od siebie liczę na większą różnorodność w DC po Mrocznym Kryzysie, ale zważywszy, że u nas głównie się sprzedaje Batman to mała szansa na to  :-\

Offline raz0req

« Odpowiedź #2319 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 12:20:29 »
Mam pytanie w związku z dodrukiem serii Invincible (Niezwyciężony) tomów 1-3.
Czasem zdarza się tak, że chociaż seria ma kilkanaście tomów to istnieje podział na story arq'i lub inne ważne wydarzenia, które umożliwiają zakup tylko części tomów, tak aby zapoznać się z losami bohatera lub po prostu tytułem, a jednocześnie zaoszczędzić miejsce na półce na inne tytuły (np. Knightfall 1-2 lub saga winlandzka dzielona na okresy wiekowe bohatera)
I tutaj moje pytanie - czy coś takiego ma miejsce w serii Invincible, czy niestety lub stety trzeba kupić komplet 12 tomów? ;)

Online Cringer

« Odpowiedź #2320 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 20:35:04 »
@raz0req
Na reddicie znalazłem rozpiskę arców. Nie będę podawał tytułów aby nie spoilerować (tylko to numery zeszytówek, więc musisz porównać je do zawartości tomów Egmontowych):
Issue 1-13
Issue 14-24
Issue 25-41
Issue 42-65
Issue 66-78
Issue 79 -100
Issue 101-123
Issue 124-144

Moim jednak zdaniem trzeba kupić i przeczytać całość :) Wchodzi jak woda.

Offline lis22

« Odpowiedź #2321 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2024, 08:21:34 »
Rozczarowało mnie wydanie Kleksa, chodzi o format, niektóre historie są tak małego formatu, że żeby przeczytać dymki trzeba użyć lupy!

Cała reszta, ok, bardzo fajne i treściwe wydanie Asterixa, "Wolverine Weapon X" to kolos, nie zmieścił mi się na półkę z Mutantami, poza 12 komiksami Egmontu wziąłem też "Marvel Zombies Czerń Biel i Krew" z Muchy.
Co się dzieje z Garfieldem?
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Wrzesień 2024, 08:25:02 wysłana przez lis22 »

Offline volker

« Odpowiedź #2322 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2024, 08:46:00 »
Rozczarowało mnie wydanie Kleksa, chodzi o format, niektóre historie są tak małego formatu, że żeby przeczytać dymki trzeba użyć lupy!
...
Czyli to czego się spodziewaliśmy! Jeszcze sam muszę je fizycznie obejrzeć ale najprawdopodobniej odpuszczam to wydanie, szkoda oczu i nerwów. Żal, że to Egmont ma na Szarlotę Pawel licencję, a nie np. Ongrys bo KG też lubi ostatnio zmniejszać formaty.

Offline lis22

« Odpowiedź #2323 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2024, 08:55:58 »
Ja kupię całość bo pasuje do Kajka i Kokosza - główne historie mają ok format, tylko te pomniejsze mają pomniejszony ale jest tego całkiem sporo.

Offline parsom

« Odpowiedź #2324 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2024, 09:05:19 »
Pasuje do KiK? To jaki to w końcu ma format? Jak KiK czy mniejszy?