Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 350273 razy)

raurer, Buc (+ 1 Ukrytych) i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sokratesik

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2205 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 10:31:54 »
WKKM swój start miało w 2012r, miałem wtedy 10 lat - coś źle liczysz Bazylu. Wtedy z komiksów to czytałem Kaczora Donalda a Superhero było mi praktycznie nieznane.
I dajesz za przykład Husha wydanego w 2005r - 19 lat temu. Egmont wtedy miał totalnie inną politykę wydawania komiksów. Mogę się założyć, że teraz byłby wydany na spokojnie na twardo w jednym tomie. Thor czy Wasp jest wydany 1:1 tak jak w wydaniach zbiorczych oryginalnych - też źle?
Jak ci Venoma Catesa Egmont wydał w większych tomach a nie takich po 130 stron jak było oryginalnie to nie pochwalisz Egmontu, tylko wytykasz co ci nie pasuje...
I właśnie, o tym mówiłem kupiłbym - jesteś całym światem Bazyl? Spójrz na kogoś innego niż na czubek własnego nosa, serio.
No i proszę - rozsądny młody człowiek. W przeciwieństwie do wiele starszego ignoranta.
Świat należy do młodzieży  :)

Offline dreamer36

« Odpowiedź #2206 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 12:07:20 »
A wy? Jakie macie typy? Czego się spodziewacie albo co chcielibyście ujrzeć wśród zapowiedzi?

Egmont traktuję głównie jako dostawcę SH, więc na takich zapowiedział skupiam się przede wszystkim. I tak:
1) już od kilku lat liczę na 52 (DC). Jak dalej nic się w tym temacie nie ruszy, to chyba kupię oryginał, a szkoda bo wolałbym w PL.
2) bardzo bym chciał Avengers ery Bendisa (nawet duble po Muszce, które mam) - New Avengers, Mighty Avengers, a potem Dark Avengers oczywiście z eventami (Tajna Inwazja już jest, Wojana Domowa też :) ).
3) jak najwięcej symbiontów i Potwora z Bagien (chociaż symbionty zaczynam powoli zbierać w oryginale, ale jeszcze mogę się wycofać i przerzucić na Egmont).
4) chętnie przygarnąłbym też dodatkowe serie Ultimate (przede wszystkim Ultimates, Ultimate FF oraz eventy, żeby to wszystko spiąć do kupy).
5) jak najwięcej Mignolaverse, ale o to jakby jestem spokojny
6) Żywe trupy - nieważne od kogo, byle by ktoś wydał :) Ale akurat Egmont o to nie podejrzewam...

To chyba w sumie tyle. Wiadomo, że chciałoby się jeszcze dużo więcej, ale realnie te pozycje wg mnie są w zasięgu Egmontu i są wyborami bezpiecznymi.

Offline Warpath

« Odpowiedź #2207 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 13:56:45 »
1) już od kilku lat liczę na 52 (DC). Jak dalej nic się w tym temacie nie ruszy, to chyba kupię oryginał, a szkoda bo wolałbym w PL.

Jestem w tym samym miejscu ; ) Szczególnie, że Egmont mógłby pokusić się o dorzucenie War World III, które czyni historię kompletną, a jest obecnie praktycznie nie do zdobycia w oryginale (w przystępnej cenie). Jedna z najlepszych historii DC, znani i rewelacyjni autorzy, a tak ignorowane.

Chętnie zobaczyłbym też Avengers Kurta Busieka i Pereza + kontynuację w klasyce.

+ kontynuację Thora Straczynskiego, urwali i pozostawili. Teraz mam do siebie pretensję, że kupiłem PL a nie całość w omniaku. Jak nie będzie zapowiedzi, to uzupełnię z Modern Epics - The Siege of Asgard. Coś się powtórzy, ale nie będzie tragedii.

Myślę, że mogą sięgnąć po Daredevila Nocenti i Romity, jako że mamy nowy omnibus, a idealnie pasuje na półki do pozostałych D-klasyków.

Offline dinogal

« Odpowiedź #2208 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 14:01:17 »
za chwilę wychodzą Asteriksy w nowej twardej oprawie i jakoś umknęło mi to że nie będą to integrale tylko pojedyncze opowieści tylko wydane na grubo z dodatkami... :( w dodatku katalog informuje że będzie to tylko 5 tomów... I może ktoś będzie wiedział czy wersję na miękko będą cały czas wznawiane jak np Thorgal czy raczej dodruków nie ma co się spodziewać (a przynajmniej jakiejś cześci) ?

Offline Kadet

« Odpowiedź #2209 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 14:20:04 »
W katalogu jest błąd - seria będzie szła dalej po piątym tomie. To są tomy dla fanów - w każdym jest po 48 stron dodatków. Nie mam pewnych informacji, ale obstawiam, że będzie szła równolegle do zwykłych wydań w SC, które łatwiej sprzedać dzieciakom czy rodzicom dzieci mniej wsiąkniętych w komiks. Więcej szczegółów o nowych wydaniach jest w wątku Asteriksa :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Wrzesień 2024, 14:21:38 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2210 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 15:51:10 »
A wy? Jakie macie typy? Czego się spodziewacie albo co chcielibyście ujrzeć wśród zapowiedzi?
No to tak - nie wiem, czy czegoś z tego się spodziewam, ale chciałbym:
- "Punisher: Soviet", "Get Fury" i zbiorcze "Fury Max"
- kolejne komiksy z klasycznego Vertigo - najbardziej chyba "Śnienie", ale chętnie zobaczyłbym też następne tomy z serii, które po części już u nas wydano, np. Swamp Thinga (w Stanach wychodzi teraz reedycja zeszytów kontynuujących Moore'a) czy Animal Mana
- sprawdziłbym Daredevila Ann Nocenti
- kolekcja Gottfredsona
- informacja, co dalej z Hellblazerem i Punisherem, w przypadku tego pierwszego liczę, że Egmont postara się zebrać całość serii + dodatki

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2211 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 18:54:48 »
To co napisali @dreamer36 i Warpath. Eaglemoss potrafiło wydać "52" w dwóch tomach w kilku wersjach językowych. A Egmont na poważnie wydaje DC od 2013 i dalej nie daje rady. Bo jasne - łatwiej i taniej jest powtarzać tytuły po TM-Semic. Mamy 2024 a oni biorą się za Śmierć Supermana, którego to eventu 30-lecie było 3 lata temu. :/

« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Wrzesień 2024, 18:56:44 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2212 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 18:59:30 »
No to tak - nie wiem, czy czegoś z tego się spodziewam, ale chciałbym:
- "Punisher: Soviet", "Get Fury" i zbiorcze "Fury Max"
- kolejne komiksy z klasycznego Vertigo - najbardziej chyba "Śnienie", ale chętnie zobaczyłbym też następne tomy z serii, które po części już u nas wydano, np. Swamp Thinga (w Stanach wychodzi teraz reedycja zeszytów kontynuujących Moore'a) czy Animal Mana
- sprawdziłbym Daredevila Ann Nocenti
- kolekcja Gottfredsona
- informacja, co dalej z Hellblazerem i Punisherem, w przypadku tego pierwszego liczę, że Egmont postara się zebrać całość serii + dodatki
A no i zapomniałbym, liczę jeszcze na bardzo dużo dubli Marvela, DC i komiksów z kaczkami :)

Offline Cringer

« Odpowiedź #2213 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 19:25:26 »
To co napisali @dreamer36 i Warpath. Eaglemoss potrafiło wydać "52" w dwóch tomach w kilku wersjach językowych. A Egmont na poważnie wydaje DC od 2013 i dalej nie daje rady. Bo jasne - łatwiej i taniej jest powtarzać tytuły po TM-Semic. Mamy 2024 a oni biorą się za Śmierć Supermana, którego to eventu 30-lecie było 3 lata temu. :/
Co takiego obecnie Eaglemoss wydaje? A no tak, zapomniałem, zbankrutowało im się. Świetny przykład podałeś  ::)

Offline xanar

« Odpowiedź #2214 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 19:35:21 »
Czyli w skrócie - Egmont wydaje duble ;D
A Eaglemoss zbankrutował bo im TK kazał wydawać gorsze duble a dla siebie zostawił te lepsze, nie wiesz ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online michał81

« Odpowiedź #2215 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 20:08:46 »
W skrócie to by się nie sprzedało. A jak ktoś uparcie pisze, że Egmont zły bo nie wydaje 52 to znaczy, że nie rozumie superbohaterskiego rynku komiksowego.
« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Wrzesień 2024, 20:10:55 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #2216 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 20:41:33 »
Jak ma się sprzedać jak tam Bamtana nie ma.
A jak inni bohaterowie się sprzedają to już rebirth pokazało.

Online michał81

« Odpowiedź #2217 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 20:44:25 »
Jak ma się sprzedać jak tam Bamtana nie ma.
A jak inni bohaterowie się sprzedają to już rebirth pokazało.
O to właśnie chodzi. Trzeba było nie odpowiadać, a Bazyl by się sam wyłożył, bo przecież by go korciło wejść w polemikę  "zły egmont". To nie jest jakaś tajemna wiedza, że jest tak jak piszesz. I szczerze to już kolejny raz trzeba będzie przypomnieć, bo niektórzy użytkownicy mają krotką pamięć że Egmont próbował wydawać dużo DC.
« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Wrzesień 2024, 20:46:56 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2218 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 21:01:14 »
Gdyby Mucha dalej mogła wydawać również DC, może dostalibyśmy więcej ciekawych historii. Z drugiej strony - oni wydają trochę Marveli a mimo to Egmont drukuje dużo powtórzonego materiału.

Wydanie GL Morrisona to był błąd. Kupuję większość komiksów superhero, lubię tą tematykę, ale to było po prostu złe. I to mimo nazwiska autora. 52 zamiast na przykład tego, byłoby lepsze IMHO. Zresztą BiZDC tomami nie z Batmanem typu Booster Gold czy Starman, pokazał że są dobre historie poza Gotham. Duh - teraz przecież ma wyjść komiks o samym Gotham bez Batmana. Naprawdę myślicie że 52 poradziłoby sobie gorzej ze sprzedażą od takiej pozycji?

Offline xanar

« Odpowiedź #2219 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 21:10:55 »
O to właśnie chodzi. Trzeba było nie odpowiadać, a Bazyl by się sam wyłożył, bo przecież by go korciło wejść w polemikę  "zły egmont". To nie jest jakaś tajemna wiedza, że jest tak jak piszesz. I szczerze to już kolejny raz trzeba będzie przypomnieć, bo niektórzy użytkownicy mają krotką pamięć że Egmont próbował wydawać dużo DC.
Te serie co urwali to były lepsze od tego Batmana  :)