Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 355137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darth_Simon

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2055 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 19:16:22 »
Mam pytanie co do Spider-Man Epic Collection z Egmontu. Chciałbym zebrać całą kolekcję z JEDNOLITYM logo (biały napis na czerwonym tle u góry grzbietu). Jak na razie zakupiłem wznowienie pierwszego tomu ("Kravena") z nowym logo (właśnie skończyłem kompletować polską edycję Ultimate spider-Mana :-)) i chciałbym uzupełniać kolekcję nowymi tomami i wznowieniami z nowym logo. Czy ktoś może mi podać które tomy są już dostępne z nowym logo (ono wystartowało od 4-go tomu, prawda? czy od 5-go?) tzn. które z tych pierwszych już wznowiono z nowym logo, lub ewentualnie którego dodruki (te mam na myśli gdy piszę o "wznowieniach") już zapowiedziano. Z góry Wielkie Dzięki :-)

Chyba tylko Kosmiczne Przygody będą miały logo z czerwonym napisem na białym tle.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline michał81

« Odpowiedź #2056 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 19:37:14 »
Mam pytanie co do Spider-Man Epic Collection z Egmontu. Chciałbym zebrać całą kolekcję z JEDNOLITYM logo (biały napis na czerwonym tle u góry grzbietu). Jak na razie zakupiłem wznowienie pierwszego tomu ("Kravena") z nowym logo (właśnie skończyłem kompletować polską edycję Ultimate spider-Mana :-)) i chciałbym uzupełniać kolekcję nowymi tomami i wznowieniami z nowym logo. Czy ktoś może mi podać które tomy są już dostępne z nowym logo (ono wystartowało od 4-go tomu, prawda? czy od 5-go?) tzn. które z tych pierwszych już wznowiono z nowym logo, lub ewentualnie którego dodruki (te mam na myśli gdy piszę o "wznowieniach") już zapowiedziano. Z góry Wielkie Dzięki :-)
Zmiana logo na czerwony następuje w tomie Powrót Złowieszczej Szóstki.

Tomy Ostatnie łowy Kravena, Venom mają dodruki już z czerwonym Logo. Inferno na razie nie ma jeszcze dodruku i tego tomu brak na rynku, ale dodruk jest zaplanowany na 3 kwartał 2024.

Kosmiczne przygody mają stare białe logo. I na obecną chwilę inaczej ich nie kupisz.

Spider-Man Todda McFarlane'a chyba też ma dodruk (2023) z czerwonym logo.

Pozostałe tomy epików mają już logo czerwone.

Aby być pewnym, że epik ma zmienione logo musisz kupić tom (przynajmniej tak jest na gildii) z dopiskiem wydanie z ..... (rok). Na sklepie Egmontu masz zaznaczone, że jest to dodruk z ..... (rok), ale w opisie. W pozostałych nie sprawdzałem.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Lipiec 2024, 21:27:31 wysłana przez michał81 »

Offline misiokles

« Odpowiedź #2057 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 20:32:37 »
Zawsze mnie to bawi, kiedy ktoś mówi, że zrobienie czegoś w corpo, to jest 2 kliknięcia.

A mnie bawi, jak ktoś mówi, że w korpo budżet przeznaczony na marketing można odchudzić, a te pieniądze dać pracownikom z innej sekcji. Zmiana logo jest elementem promocyjnym, jak każdy inny element promocyjny - DC ma tyle i tyle $$ rocznie na marketing i marketingowcy muszą się w nim zmieścić realizując wewnątrz niego swoje pomysły.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2058 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 20:53:51 »
Mam pytanie co do Spider-Man Epic Collection z Egmontu. Chciałbym zebrać całą kolekcję z JEDNOLITYM logo (biały napis na czerwonym tle u góry grzbietu)

Fiu fiu fiu, ale zachciewajki. :)

Ja kupiłem pierwszy dodruk McFarlane'a i on miał jeszcze czerwony napis na białym tle. Wobec nowej polityki dodruków Egmontu pytaniem jest czy Kosmiczne Przygody będą miały takie coś.

Offline Kandor

« Odpowiedź #2059 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 21:58:45 »
Zmiana logo na czerwony następuje w tomie Powrót Złowieszczej Szóstki.

Tomy Ostatnie łowy Kravena, Venom mają dodruki już z czerwonym Logo. Inferno na razie nie ma jeszcze dodruku i tego tomu brak na rynku, ale dodruk jest zaplanowany na 3 kwartał 2024.

Kosmiczne przygody mają stare białe logo. I na obecną chwilę inaczej ich nie kupisz.

Spider-Man Todda McFarlane'a chyba też ma dodruk (2023) z czerwonym logo.

Pozostałe tomy epików mają już logo czerwone.

Aby być pewnym, że epik ma zmienione logo musisz kupić tom (przynajmniej tak jest na gildii) z dopiskiem wydanie z ..... (rok). Na sklepie Egmontu masz zaznaczone, że jest to dodruk z ..... (rok), ale w opisie. W pozostałych nie sprawdzałem.
OK, dzięki wielkie. Czyli za jednym dodrukiem trzeba by zaczekać, a jednego "logo" mi braknie na razie. I tak mam spporo do kupienia :-)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2060 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 22:14:43 »
Wobec nowej polityki dodruków Egmontu
Jaka to nowa polityka?

Offline Kandor

« Odpowiedź #2061 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 22:27:11 »
Jaka to nowa polityka?
Właśnie też chciałem zapytać. Niewątpliwie jest to polityka:
1) anty-konsumencka i anty-fanowska
2) oraz NIE MA takiej, coś sobie "przyśnił" - no, sory Bazylku, ale ty już tak masz, ale rozumiem bo to "źli ludzie są"* ;-D

[*jak to wynika z ducha twych licznych wypowiedzi względem wspomnianego wydawnictwa ;-)]
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Lipiec 2024, 22:28:56 wysłana przez Kandor »

Offline Juby

« Odpowiedź #2062 dnia: Pn, 29 Lipiec 2024, 09:25:35 »
Na San Diego Comic-Conie zaprezentowano nowe logo DC. W praktyce jest to tak naprawdę powrót do starego i popularnego logo, zaprojektowanego przez Miltona Glazera i obowiązującego w latach 1976 - 2005. Nowe-stare logo pojawi się na okładkach komiksów DC począwszy od października. Czyli u nas najprawdopodobniej też nastąpią zmiany na okładkach komisów DC, tak jak to już było wcześniej.

Masz jakieś potwierdzenie tej informacji? Bo z video Gunna i z newsa na Variety zrozumiałem to tak, że logo zmienia się tylko dla DC Studios, czyli dla filmów, seriali i gier, ale nie dla komiksów (co by nie miało sensu).

Z jednej strony chciałoby się rzec, że DC potwierdza tym ruchem jak bardzo się miota i nie ma wyobraźni, skoro po 19 latach wracają do klasycznego logo i to bez żadnej modyfikacji/aktualizacji. Z drugiej - w tym przypadku im wybaczam, bo wracają do najlepszego logo DC ever 8) Bardzo lubiłem też wersje z lat 2005-2011, ale już logo które weszło w życie na początku 2012 nigdy mi się nie podobało, a ostatnia wersja z 2016 była w porządku, tylko trochę zbyt w duchu oversimplified logos jak dla mnie (od początku żałowałem, że litery DC nie były trochę z ukosa, jak w logo DC Universe). Jeśli Egmont pod koniec roku, lub od 2025 również będzie wydawać swoje albumy z tym logo na okładkach i po blisko dwóch dekadach znów będę miał możliwość kupienia komiksów z logo DC z czasów TM-Semic to będzie coś pięknego :D
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

Offline Archie

« Odpowiedź #2063 dnia: Pn, 29 Lipiec 2024, 10:25:58 »
A mnie bawi, jak ktoś mówi, że w korpo budżet przeznaczony na marketing można odchudzić, a te pieniądze dać pracownikom z innej sekcji. Zmiana logo jest elementem promocyjnym, jak każdy inny element promocyjny - DC ma tyle i tyle $$ rocznie na marketing i marketingowcy muszą się w nim zmieścić realizując wewnątrz niego swoje pomysły.
Dziwnym trafem logo nie jest wymieniane co rok, ale ostatnio średnio co 8, więc na bank są uruchamiane na to dodatkowe środki. Poza tym "a mnie bawi, jak ktoś mówi, że" Zslav robiący cięcia po całym Warnerze i biorący się za porządkowanie treści jakie publikuje DCEU nie mógłby dojść do wniosku, że dział komiksów z których wywodzi się cała własność intelektualna szoruje po dnie swoimi wynikami finansowymi i w sumie wypadałoby go doinwestować obcinając kasę w innym dziale. Mógłby, ale tego nie zrobił i szkoda.

Masz jakieś potwierdzenie tej informacji? Bo z video Gunna i z newsa na Variety zrozumiałem to tak, że logo zmienia się tylko dla DC Studios, czyli dla filmów, seriali i gier, ale nie dla komiksów (co by nie miało sensu).
Na https://www.dc.com już jest nowe, więc cała marka zmieniła logo. Do tego z oficjalnego newsa "Lee revealed that, “bringing this powerful, iconic mark back into the world—back to its rightful place of prominence, on the front covers of everything DC” and that fans would start seeing the logo on comics this October."
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Lipiec 2024, 10:29:20 wysłana przez Archie »
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline michał81

« Odpowiedź #2064 dnia: Pn, 29 Lipiec 2024, 11:31:21 »
Jest dla całości.
DC says the Glaser logo will begin appearing on comics and merchandise from October and will also be used on DC Studios film and TV projects for consistency. Meanwhile, DC also unveiled a new chain-breaking Superman motion graphic to introduce its movies, starting with next year’s Superman (see the video above). It goes for a simpler approach compared to recent multi-character intros, which co-CEO Peter Safran said was inspired by the "simplicity of the MGM lion".

Nie bez powodu zmiany te juz są na profilu facebookowym DC obejmującym wszystko, nie tylko rzeczy związane z filmami.

Offline xanar

« Odpowiedź #2065 dnia: Pn, 29 Lipiec 2024, 15:07:02 »
Jak to zmienią to zaczną robić lepsze komiksy i filmy, co z tym idzie ludzie będą więcej czytać i oglądać :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kandor

« Odpowiedź #2066 dnia: Pn, 29 Lipiec 2024, 16:20:57 »
Gwoli ścisłości: wczoraj też o tym pisałem w zakładce poświęconej startującej w październiku linii DC Finest (jako o plotce pisałem o tym już 15 czerwca). W przypadku "nowych epic collections DC" jest to o tyle ważne że z okazji jednej z imprez wydrukowano już trzy tytuły z obecnym logo więc się zastanawiamy (" przyszli miłośnicy serii" :-)) jak to będzie w dniu ich rynkowej premiery (co ciekawe wydrukowano m.in. DC Finest:Catwoman - której egzemplarz widziałem z kilku stron - a w preorderach można było zamawiać na razie tylko Supermana, Batmana i Wonder Woman).
Na rynku są już komiksy z nowej serii DC Compact, ale to jest "luźna" seria, a na DC Finest taka zmiana będzie rzucała się bardziej w oczy. Z drugiej strony: bardzo lubię stare logo ale też lubię powracający "pocisk" więc na półce będzie OK :-) Naprawdę paskudne było logo z 2011 roku (wystartowało wraz z New52) nazywane "logo z opakowań papieru do kserokopiarek. Komiksy z tym logo szczególnie rażą gdy stoją na półce obok komiksów z nowym logo (które też jest starym acz zmodyfikowanym logo). Lubiłem logo sprzed 2011 roku (tak jak lubiłem logo Marvela z lat 90-ch) ale teraz po dwóch dekadach "staremu ja" wydaje się troszkę "niepoważne" :-) Jest dobrze i będzie...też dobrze :-)
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Lipiec 2024, 16:27:51 wysłana przez Kandor »

Offline xanar

« Odpowiedź #2067 dnia: Pn, 29 Lipiec 2024, 17:16:38 »
To aktualne logo jest bardzo dobre - proste, czytelne. Powinni się skupić na innych rzeczach a nie akurat na tym.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kandor

« Odpowiedź #2068 dnia: Pn, 29 Lipiec 2024, 18:04:30 »
To aktualne logo jest bardzo dobre - proste, czytelne. Powinni się skupić na innych rzeczach a nie akurat na tym.
Nic już na to nie poradzimy. Z tego co zrozumiałem ze słów Gunna, to szukali takiego logo, które pasowałoby do wszystkiego spod znaku Dc, także do (nowych) filmów. Może uznali że "pocisk" będzie się bardziej rzucał w oczy.
 Ja bym bym na ich miejscu nie zmieniał, tylko odpowiednio eksponował obecne logo zależnie od potrzeby (w materiałach promujących filmy i seriale jest większe pole do popisu [można animować, podświetlać, cieniować itp., itd.], z kolei czytelnicy/zbieracze raczej preferują dyskretny minimalizm na okładkach komiksów).
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Lipiec 2024, 18:06:32 wysłana przez Kandor »

Offline Klint

« Odpowiedź #2069 dnia: Śr, 07 Sierpień 2024, 10:53:45 »
To co ? Czekamy na październikowe zapowiedzi 😎