Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 522336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kandor

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #1815 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 21:52:15 »
Wątpię, żeby było coś takiego bo jesteś jedyną mi znaną osobą która aż tak kocha Semici i jak coś pokrywa się z nimi to nazywasz to dublem  ;D
Nawet jeśli duża część była to nadal jest to perełka, świetne wydanie na twardo, 630 stron, bardzo dobrze, że śladem klasycznych Batmanów mamy coś takiego, ale z Supermanem  :)
A i zawartość wydania WKKM masz na filmożercach, możesz sobie porównać z tym Egmontu.
Zaskoczyli mnie w tym Egmoncie - 2 dni temu mój brat (który jak cie nie było na swiecie miał wy%%%$%-e na komiksy, ale złapał kilka lat temu bakcyla;-D) mi robił dziurę w brzuchu kiedy w końcu ta "Śmierc Supermana" sie ukarze a ja ze powinny być zapowiedzi  wkrótce ale to będzie z 360 stron maks i takie łącznie 3 tomy, a tu tymczasem tomiszcze jak pierwszy knightfall zapowiedzieli :-)
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Lipiec 2024, 22:12:34 wysłana przez Kandor »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1816 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 22:04:15 »
Z tego co popatrzyłem w swoim segregatorze, to z tego pierwszego tomu po polsku chyba jeszcze nie wyszły:
- Justice League of America #70
- Supergirl and Team Luthor Special” #1 „
- Newstime: The Life and Death of Superman”

Reszta była w WKKDC i w TM Semicach

Online michał81

« Odpowiedź #1817 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 22:16:34 »
Reszta była w WKKDC i w TM Semicach
To policz jeszcze te wycięte strony (i chyba kadry) których nie było w semikach.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1818 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 22:30:15 »
@UP
Skoro je wycięto, a ja nie mam dostępu do oryginalnych komiksów, to jak je mam policzyć?

Zresztą sam pisałeś, że dużo premierowego materiału będzie dopiero w 3 tomie. I jeśli to się potwierdzi, to ten kupię.

« Odpowiedź #1819 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 22:54:49 »
Tyle że to było w WKKDC.

Heh - miałem to pisać pod twoim poprzednim postem, jak mówiłeś, że skończyłeś rok akademicki. Czyli w czasie jak Śmierć Supermana miała premierę w Polsce i ja kupiłem częśc tej sagi i ją czytałem, to małego wayne'a nie było jeszcze na świecie. ;) Pora umierać.

Było 192 strony, wydanie Egmontu ma 630 - więc była mała część tego, przypominam, że czekają nas jeszcze dwa tomy Egmontu, więc tym bardziej będzie tego dużo więcej.
No widzisz, taki urok, że ty to czytałeś, ja nie miałem okazji, dlatego nie są to duble, mówimy też o słabej jakości wydaniach na słabym papierze - więc jeśli dla ciebie to wyznacznik, że nie ma potrzeby wydawać znów tych rzeczy bo już były to moim zdaniem jest to pozbawione sensu, bo jak napisałem już - wydania Egmontu przebijają Semici tysiąckrotnie względem jakości.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Kandor

« Odpowiedź #1820 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 23:17:31 »
Było 192 strony, wydanie Egmontu ma 630 - więc była mała część tego, przypominam, że czekają nas jeszcze dwa tomy Egmontu, więc tym bardziej będzie tego dużo więcej.
No widzisz, taki urok, że ty to czytałeś, ja nie miałem okazji, dlatego nie są to duble, mówimy też o słabej jakości wydaniach na słabym papierze - więc jeśli dla ciebie to wyznacznik, że nie ma potrzeby wydawać znów tych rzeczy bo już były to moim zdaniem jest to pozbawione sensu, bo jak napisałem już - wydania Egmontu przebijają Semici tysiąckrotnie względem jakości.
Wiesz, Tm-Semic nierzadko wydawało "od święta" powiększone 68-stronicowe (czyli 3 oryginalne zeszyty miast dwóch) zeszyty (a to z okazji wakacji, a to czasem w okolicy świat) wydania swoich mięsięczników super-hero. Wiesz jaką frajdę zafundował czytelnikom z okazji śmierci supermana (nr 8/1995) oraz przyjęcia roli Batmana przez J.P.Valleya/Azraela (nr. 6/1996)? W tych miesiącach te komiksy miały tylko 36 stron czyli 20-parę stron komiksu (jeden zeszyt oryginalny) + reklamy. Cena oczywiście pozostała "52-stronicowa" :-) P Nieźle co? Pewnie o tym słyszałeś, ale może kogoś to zaciekawi. Akurat co do Supermana to było o tyle wkurzające że DC dla "uczczenia" tak ważkiego wydarzenia w każdym kolejnym zeszycie skłdajacym się na tę sagę umieszczało coraz to mniej paneli z rysunkami, tak że ten "chudy zeszycik" miał już tylko jeden rysunek na  całą stronę, więc to było tylko ze 20 obrazków, Jim Lee tego nie rysował i w dodatku SPOILER ALERT cały czas się tylko okładali z Doomsdayem pięściami. Kurczę, TO były czasy - więc taka cegła 630 stron chyba jak dla mnie będzie warta swojej ceny :-)
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Lipiec 2024, 23:19:18 wysłana przez Kandor »

Offline pokia

« Odpowiedź #1821 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 23:27:25 »
O ile dobrze pamiętam, to śmierć Supermana od tm-semic ukazała się w czarnej folii. Tak było czy coś podkręciłem?

Offline Kandor

« Odpowiedź #1822 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 23:29:30 »
O ile dobrze pamiętam, to śmierć Supermana od tm-semic ukazała się w czarnej folii. Tak było czy coś podkręciłem?
Pokręciłeś i to BARDZO. W USA ten komiks tak wydali (u nas zrobili tak jak to opisałem):-) To i tak było jedno z kilku alternatywnych wydań tego numeru czyli oryginalnego Supermana #75. "Adventures of Superman" #500 miało z kolei wariant w białej folii :-) W Polsce było fajnie jak czasem jakiś plakat dorzucili (i to taki który nie zawiera kart komiksu i jest wydrukowany oddzielnie, na kredzie) ale akurat przy śmierci Supermana byli w fazie "oszczędzania" (i tak w sumie pozostało do końca działalności wydawnictwa w sierpniu ). W sierpniu 1994 Spider-Man miał dwie wersje okładki z hologramem, to było w zasadzie fajne :-)
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Lipiec 2024, 23:42:08 wysłana przez Kandor »

Offline Brvk

« Odpowiedź #1823 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 23:37:21 »
Jakieś opinie o "7 przeciw chaosowi"? Czy to jest dla fanów superbohaterstwa, czy bardziej dla fanów fantastyki lub Ellisona itp.?

Offline Kadet

« Odpowiedź #1824 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 00:05:48 »
Dlaczego XIII jest oznaczona "Tylko dla dorosłych"? Co tam mamy? Wulgaryzmy, przemoc, golizna?

Czytałem jakiś czas temu, ale golizna jest, przemoc na pewno też (i liczne trupy). Wulgaryzmy - nie pamiętam.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #1825 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 00:41:46 »
Kurczę, TO były czasy - więc taka cegła 630 stron chyba jak dla mnie będzie warta swojej ceny :-)
Warta, jak najbardziej, szczególnie, że czekają nas jeszcze dwa takie grubasy w postaci Reign of The Supermen i The Return of Superman - więc nic tylko brać  :)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online michał81

« Odpowiedź #1826 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 05:51:08 »
Jakieś opinie o "7 przeciw chaosowi"? Czy to jest dla fanów superbohaterstwa, czy bardziej dla fanów fantastyki lub Ellisona itp.?
Dla fanów fantastyki oldschoolowej (w sensie klimatu), choć zakończenie takie sobie w porównaniu do reszty komiksu.

Warta, jak najbardziej, szczególnie, że czekają nas jeszcze dwa takie grubasy w postaci Reign of The Supermen i The Return of Superman - więc nic tylko brać  :)
Reign i Return będą wydane w kolejnym tomie razem.
« Ostatnia zmiana: Cz, 11 Lipiec 2024, 05:58:28 wysłana przez michał81 »

Offline celtic

« Odpowiedź #1827 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 08:08:52 »
Na vinted ktoś wystawił kilka albumów Asteriksa, na ktorym wydaniu będzie bazował Egmont. Pewnie nie będzie płóciennej okładki, ale zaprezentowane zdjecia zachęcają do kupna.
https://www.vinted.pl/items/4750307000-asterix-francia-nyelvu
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Teli

« Odpowiedź #1828 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 08:17:12 »
Rzeczywiście wygląda to bardzo dobrze. Czekam na tego Asteriksa od czasu kiedy wspomniano o nowej edycji.
To pierwsza z zapowiedzi Egmontu w tym roku, która autentycznie wywołała uśmiech na mojej twarzy :)

Offline eyesore

« Odpowiedź #1829 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 08:44:24 »
W Polsce było fajnie jak czasem jakiś plakat dorzucili (i to taki który nie zawiera kart komiksu i jest wydrukowany oddzielnie, na kredzie)
Tak szczerze to nie pamiętam żadnych plakatów w zeszytówkach Semica, jedynie wydanie osobne plakatów X-men i chyba Spidera (ale nie dam głowy). Po za tym nie pamiętam żadnych plakatów ani dodatków (tylko rozkładane okładki czy z hologramem).