Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 538069 razy)

musznik11 i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline perek82

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #3495 dnia: So, 25 Listopad 2023, 12:55:41 »
Ja właśnie sobie zamówiłem. Jednym z powodów była ciekawość, co kiedyś przechodziło bez mrugnięcia okiem w komiksach (nie oskarżając nikogo o rasizm itp., tylko jako znak czasów). Chciałbym, żeby tłumaczenie było jak najbliższe oryginału - o ile to możliwe, bo przecież to już parę epok minęło i sam język też ewoluuje.
Np. niedawno przerabialiśmy w domu W pustyni i w puszczy i tam też niektóre fragmenty są już "niedzisiejsze".
Sandman. Teatr tajemnic (1) ***
Wilk morski ***
Departament prawdy (4) *
Czekanie ***
Przygody Sherlocka Holmesa **

Offline parsom

« Odpowiedź #3496 dnia: So, 25 Listopad 2023, 13:13:39 »
Jak zajrzysz, to daj znać jak np. wygląda sprawa tego kadru.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3497 dnia: So, 25 Listopad 2023, 13:16:35 »
Ma ktoś tego zbiorczego Tintina?
Zastanawiam się, czy np. w Kongo jest "przeredagowane", czy też bliskie wersji pierwotnej"? Chodzi mi o takie zmiany jak tutaj opisane:

"Szczególne kontrowersje budził kadr, w którym czarna kobieta kłania się przed Tintinem ze słowami: „Biały człowiek bardzo wielki. Biały pan to wielki juju człowiek” (w polskim wydaniu: „Ty być dobry Biały Człowiek. Ty być wódz Babarumów”)."
https://booklips.pl/newsy/tintin-rasista-mizogin-i-okrutnik/

Najwyraźniej, jak to często bywa, ktoś, kto przygotował newsy w internecie, nie za bardzo się przyłożył. W zasadzie w ogóle się nie przyłożył.

To, co oni przedstawiają jako zmianę, to dwa różne kadry. Pierwszy, z ciemnoskórą kobietą, brzmi w wydaniu Egmontu z 2011: "Biały być dobry. Wielki czarownik. On uzdrowić mój mąż. Biały misje być bula-matari*!". Nie sądzę, aby miał być zmieniany w nowym wydaniu.

Druga wypowiedź, "Ty być dobry Biały Człowiek! Ty być wódz Babarumów...", to kadr z innego miejsca w komiksie, podany tu chyba w tłumaczeniu Motopolu-Twój Komiks. W wersji Egmontu brzmi: "Ty być dobry biały! Ty zostać wielki wódz Rabarbaru'm". Także nie przewiduję tu żadnych zmian.

-------------------------
* "Bula matari" (w swahili dosłownie: "łamacz kamieni") - przydomek nadany przez mieszkańców Konga odkrywcy Henry'emu Stanleyowi (temu, który znalazł dr. Livingstone'a) - niektórzy mówią, że to wyraz podziwu dla jego nieugiętej woli; inni, że to poufałe określenie wynikające z tego, że Stanley pracował z rozbijającymi kamienie robotnikami, którzy budowali drogę w Kongo; tu zapewne przez rozszerzenie termin podziwu wobec przybysza z Europy.

------------------------------
EDIT: Dodam jeszcze, że linkowany artykuł zawiera m.in. bardzo duży błąd merytoryczny w sprawie Bianki Castafiore:

Kolejnym powodem krytyki komiksu jest brak kobiecych bohaterów w serii. Zdaniem krytyków to przejaw seksizmu. Jedyna kobieca bohaterka, która ma jakieś znaczenie to Bianca Castafiore, pojawiająca się w zaledwie jednym tomie – „Afera Lakmusa”. Jest jednak przedstawiona jako „głupiutka” i zupełnie nieświadoma konsekwencji swoich czynów. Takie ujęcie płci pięknej przyniosło oskarżenia komiksu o mizoginizm, czemu Hergé zdecydowanie zaprzeczał.

Bianca Castafiore pojawia się w wielu tomach, a nie w jednym, i choć często jest postacią komediową, to właśnie "Afera Lakmusa" podawana jest jako jej najpochlebniejsze przedstawienie - w tym albumie wykazuje się wyjątkową inteligencją i przytomnością umysłu i ratuje głównych bohaterów, Tintina i kapitana Baryłkę, przed czarnymi charakterami.

Ogólnie rzecz biorąc, dzieje Tintina i jego twórcy to fascynująca opowieść, w której odbijają się dobre i złe strony XX wieku; nie są one pozbawione kontrowersji i ciemniejszych okresów, o których dobrze jest mówić rzeczowo i merytorycznie - ale żeby taka rozmowa miała jakąś wartość, to trzeba przygotować się trochę lepiej do dyskusji i nie puszczać w obieg fake newsów.
« Ostatnia zmiana: So, 25 Listopad 2023, 14:37:13 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline vertogo

« Odpowiedź #3498 dnia: So, 25 Listopad 2023, 15:31:36 »
Szkoda, że Egmont nie doprecyzował jak dokładnie będzie wydawać mutantów, z tego co wiadomo to póki co jesteśmy w inicjatywie, która nosi nazwę Świt X, i w jej ramach mamy
preludium,  czyli House of X/ Power of X
seria X-men vol 5
Marauders
New Mutants
Wolverine vol 7 (2024)

Przy czym X-men vol 5 (wydane u nas 2 tomy 1-11), od 13 numeru do 15 numeru mamy tu crossover X of Swords, o którym Egmont wspominał, po czym podejrzewam, że Egmont wyda ostatni tom, seria liczy 21 numerów, i potem zamienia sie X-men vol 6, które jest już częścią kolejnej inicjatywy Reign of X

Marauders (1 tom 1-12), numery 13-15 to crossover X of sword, potem 16-27 to inicjatywa Reign of x, koniec serii

New mutants (1,2,5,7), i tutaj ma być niby 1 tom, 13  numer jest częścią X of sword, poszatkowane to strasznie się wydaje.

Prawdopodobnie Egmont wyda crossover X OF SWORD, zbiera on 22 komiksy, także z serii, które u nas się nie ukazały w ramach ŚWITU X, ciekawe czy Egmont wyda cały event, i czy będzie wydawać inne serie świtu X, bo trochę tego jest

X-force vol 6
X-factor vol 4
Excalibur vol 4
Cable vol 4
Hellions

Offline dreamer36

« Odpowiedź #3499 dnia: So, 25 Listopad 2023, 16:05:44 »
Wg mnie to wydadzą tylko to, co teraz. Skoro się już przymierzają do X of Swords, to wg mnie ze Świtu X będzie tylko Wolverine na 2024 i raczej myślę, że to tyle (nie było też nic więcej w zapowiedziach na festiwalu, a X of Swords było).

Ale ja mam inne pytanie przy okazji - które z w/w serii z Dawn of X / X of Swords / Reign of X warto kupić w oryginale? Czy któreś z nich są mocno powiązane z tym, co wydaje Egmont i fajnie uzupełnią lukę? No i czy serie są godne uwagi? Ktoś pisał, że chyba X-Force Percy'ego jest taką serią, ale wolałbym info od kogoś, kto czytał i może coś doradzić.
« Ostatnia zmiana: So, 25 Listopad 2023, 16:21:52 wysłana przez dreamer36 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3500 dnia: So, 25 Listopad 2023, 16:59:11 »
Faktycznie to Cavazzano sam wybierał komiksy do tej serii? Jeśli tak, to z automatu dużo bardziej mnie to wydanie przekonuje.

Online freshmaker

« Odpowiedź #3501 dnia: So, 25 Listopad 2023, 17:08:22 »
podbijam prośbę o mini recke nowego wydania tintina

Offline Simon11

« Odpowiedź #3502 dnia: So, 25 Listopad 2023, 17:34:45 »
Wg mnie to wydadzą tylko to, co teraz. Skoro się już przymierzają do X of Swords, to wg mnie ze Świtu X będzie tylko Wolverine na 2024 i raczej myślę, że to tyle (nie było też nic więcej w zapowiedziach na festiwalu, a X of Swords było).

Ale ja mam inne pytanie przy okazji - które z w/w serii z Dawn of X / X of Swords / Reign of X warto kupić w oryginale? Czy któreś z nich są mocno powiązane z tym, co wydaje Egmont i fajnie uzupełnią lukę? No i czy serie są godne uwagi? Ktoś pisał, że chyba X-Force Percy'ego jest taką serią, ale wolałbym info od kogoś, kto czytał i może coś doradzić.

X-Force jak najbardziej - solidna seria, która zazębia się z Wolverine i wychodzi do dziś, finalnie będzie miała 50 numerów. Do tego Hellions jest bardzo dobre i mógłbym polecić jeszcze Cable jeśli nie masz alergii na młodego Cable'a. Trzeba uważać, bo w tym okresie jest mnóstwo dramatycznie złych serii, które  spokojnie mogą wylądować w all-time worst X-Men stories ever;)

Offline Kvothe

« Odpowiedź #3503 dnia: So, 25 Listopad 2023, 17:46:24 »
Prawdopodobnie Egmont wyda crossover X OF SWORD, zbiera on 22 komiksy, także z serii, które u nas się nie ukazały w ramach ŚWITU X, ciekawe czy Egmont wyda cały event, i czy będzie wydawać inne serie świtu X, bo trochę tego jest

X-force vol 6
X-factor vol 4
Excalibur vol 4
Cable vol 4
Hellions

Nie wiem jak inni, ale ja wolę jak przy tytułach zamiast pisać vol, daje się rok startu danego runu. Jest to bardziej przyjazne dla nowych czytelników.

X-Force (2019)
X-Factor (2020)
Excalibur (2019)
Cable (2020)
Hellions (2020)

Czy cokolwiek z tego będzie, nie wiadomo. Zapowiedzieli tylko X of Swords w dwóch tomach i Hellfire Gala.
W Świt X już bym nie liczył na nowe tytuły. A jak już, to patrzył bym co będzie w X of Swords i może coś z tych serii np. X-Force #1-12, Excalibur #1-12.

Hellfire Gala z okładki wychodzi, że to wydanie:

https://www.amazon.com/X-Men-Hellfire-Gala-Carpet-Collection-ebook/dp/B097QMPM9C/ref=sr_1_5?crid=O3S1VR6KI8EA&keywords=hellfire+gala&qid=1700930610&sprefix=hellfire%2Caps%2C226&sr=8-5
« Ostatnia zmiana: So, 25 Listopad 2023, 18:13:03 wysłana przez Kvothe »

Offline radef

« Odpowiedź #3504 dnia: So, 25 Listopad 2023, 23:27:42 »
Faktycznie to Cavazzano sam wybierał komiksy do tej serii? Jeśli tak, to z automatu dużo bardziej mnie to wydanie przekonuje.
Nominalnie - tak.
Ale jakimś dziwnym trafem pominięto w tych tomach wszystkie komiksy, które wcześniej wydano w bardziej ekskluzywnych wydaniach we Włoszech.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline radef

« Odpowiedź #3505 dnia: Nd, 26 Listopad 2023, 13:15:45 »
Wracając do tematu kolekcji Cavazzano, tak w skrócie, trzy główne problemy to:
a) jest za krótka - Egmont może mydlić oczy, ale składająca się z 6 tomów po 200 stron kolekcja o twórcy, który robi komiksy od kilkudziesięciu lat i często jego najlepsze historie mają po 50-60 stron, jeżeli nie więcej, to dużo za mało, i zakładając, że jest to 100% autorski wybór Cavazzano, to nawet gdyby dwoił się i troił, to na tylu stronach nie da się streścić pół wieku dorobku
b) jest wyrwana z kontekstu - dla włoskiego czytelnika to jedna z bardzo, bardzo wielu edycji poświęconych Cavazzano, i np. w tej serii nie ma "Casablanki", "Topo Maltese" i "La vera storia di Novecento" (choć o ostatnim z tych komiksów jest artykuł i są szkice) prawdopodobnie dlatego, że te historie w podobnym okresie zostały wydane w innych, bardziej ekskluzywnych wydaniach we Włoszech
c) nie jest to kolekcja najlepszych dzieł - choć niektórzy tak to mogli zrozumieć, to jest to jedynie przegląd po karierze Cavazzano prezentujący 50 dzieł (nie, komiksów, w to wliczają się okładki i ilustracje) z pięciu dekad jego kariery, z tego powodu poza wieloma fantastycznymi komiksami, jest tu też wiele historii o niższym poziomie, które prezentują mniej znane elementy kariery Cavazzano

Co chciałbym tu ponownie podkreślić - to nie jest seria zła, ale Cavazzano zasługuje na więcej. I co oczywiste, nikt nie chce wydawać w Polsce pełnej kolekcji dzieł Cavazzano, ale ta edycja w żaden sposób nie wyczerpuje tematu, lecz jedynie go mniej lub bardziej udolnie rozpoczyna.
I możecie myśleć, że ja tu specjalnie pastwię się nad tą serią, ale nawet włoscy czytelnicy narzekali na nią, że liczyli na coś lepszego, bardziej skupiającego się na najlepszych dziełach, a nie najbardziej różnorodnych. Papersera, największe forum i portal o kaczkach we Włoszech, oceniło tom 1 na 5, tomy 2-3 i 6 na 4, a tomy 4-5 na zaledwie 3. I wydaje mi się, że to jest ocena bardzo bliska prawdy.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline vision2001

« Odpowiedź #3506 dnia: Nd, 26 Listopad 2023, 15:48:10 »
Co do Tintina, to na FB (Komiks bez Granic) Maciek Kur napisał:
Ciekawostka: W najnowszej edycji Tintina z historii "Tintin w Kongo" zostało wycięte słowo "Murzyn" (czy też "Murzynek" jak pewna matka określa swoje dziecko).
I spoko, bo to jednak tłumaczenie a nie zamysł pierwotny autora, a komiks jest kontrowersyjny i bez tego (choć i tak lekko bo z tego co słyszałem w pierwowzorze padają określenia będące Francuskim odpowiednikiem słowa "Nigger",)  Z drugiej strony komiks był stworzony jako propaganda pro-kolonizacyjna więc to akurat najmniejszy problem w tej historii (Ba! Na tej samej stronie Tintin zagania tubylców do roboty za szkody które sam uczynił bo On jest biały więc się go słuchać muszą) i można dyskutować czy wszelakie niepoprawne polityczne słownictwo jest wręcz w duchu epoki. Zwłaszcza, że dziś "Tintin Kongo" dostarcza rozrywki nie z intencji autora, a "Cholera! Co Oni sobie myśleli?"

P.S.
Nowe wydanie tomowe Tintina prezentuje się super

I pokazał kadry:

Offline Death

« Odpowiedź #3507 dnia: Nd, 26 Listopad 2023, 15:56:44 »
Ech. Ja bym zostawił wszystko (scena z nosorożcem pewnie też ocenzurowana), nic nie cenzurował i pokusił się o odpowiedni wstęp wyjaśniający co, jak i dlaczego. To w końcu kolekcjonerskie wydanie.

Offline parsom

« Odpowiedź #3508 dnia: Nd, 26 Listopad 2023, 16:44:14 »
W następnej edycji Murzyni będą mówili poprawnym językiem...

Online xanar

« Odpowiedź #3509 dnia: Nd, 26 Listopad 2023, 16:59:15 »
Ale "zły biały" został  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój