Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 605897 razy)

Offline Castiglione

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1185 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 20:22:50 »
Batman. Rok pierwszy będzie miał nową okładkę:
https://egmont.pl/Batman.-Rok-pierwszy,72878082,p.html

Fajna, bardziej mi się podoba niż poprzednia.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1186 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 20:25:01 »
Panowie prosze zajrzec do tematu LiT i zobaczyc cene nowej zapowiedzi, mozna  tanio a nawet taniej...

Offline Midar

« Odpowiedź #1187 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 20:33:31 »
Panowie prosze zajrzec do tematu LiT i zobaczyc cene nowej zapowiedzi, mozna  tanio a nawet taniej...
LiT - Łupieżcy Imperiów, 352 strony, 166 PLN nie ma rabatu (lub minimalny);
Egmont - Pustynne Skorpiony, 344 strony, 139,90 ze standardowym rabatem (można zdobyć większy).

Format praktycznie taki sam .Jak dla mnie nie ma różnicy, Egmont wychodzi trochę taniej, z rabatem 35% (z mniejszym nie kupuję) wychodzi 129,99.
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Marzec 2023, 20:36:56 wysłana przez Midar »

Offline Konrad

« Odpowiedź #1188 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 20:39:27 »
LiT - Łupieżcy Imperiów, 352 strony, 166 PLN nie ma rabatu (lub minimalny);
Egmont - Pustynne Skorpiony, 344 strony, 139,90 ze standardowym rabatem (można zdobyć większy).
Jak dla mnie nie ma różnicy, Egmont wychodzi trochę taniej.
Łupieżcy Imperiów będą mieli 10% rabatu (tak jak Toppi), więc w sklepie wydawnictwa i Gildii będą do kupienia za 149zł (dlatego taka okładkowa 166zł) :)
Ale zgadzam się, że Egmont dalej zauważalnie tańszy.
Można dodać do tego jeszcze nadchodzącego Cygana, który też będzie miał około 350 stron i 199,99 zł okładkowej, ale z rabatami będzie do kupienia w okolicach 120zł, tak jak teraz te Pustynne Skorpiony

Offline Midar

« Odpowiedź #1189 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 20:46:06 »
Nie ujmuję wydawnictwu LiT zasług. Wręcz wielkie brawa za jakość, prężność i politykę cenową. Chciałem tylko zbić argument, że Egmont w porównaniu jest drogi, a takie wrażenie odniosłem w cytowanym przeze mnie komentarzu.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1190 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 20:58:56 »
No ja też bardzo lubię LIT, w tej chwili to jedno z moich ulubionych wydawnictw. Natomiast to oczywiste, że będą mieli gorsze ceny niż gigant Egmont, ale często lepsze niż inni maluczcy jak Kurc, Scream, Taurus czy Studio Lain i za to trzeba ich chwalić. A post @suma41 był kompletnie od czapy

Offline Death

« Odpowiedź #1191 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 22:26:00 »
Nie ujmuję wydawnictwu LiT zasług. Wręcz wielkie brawa za jakość, prężność i politykę cenową. Chciałem tylko zbić argument, że Egmont w porównaniu jest drogi, a takie wrażenie odniosłem w cytowanym przeze mnie komentarzu.
Ja dałem 120 zł. Oczywiście muszę Skorpiony reklamować. Ale już mój kumpel też wziął za tyle na tym samym Czytam i wylosował stan idealny. :D
Ja napiszę tak: gdyby Gildia miała -35% na Egmont, KG, Timofa i coś tam jeszcze by się znalazło, to bym kupował pewnie tylko tam. Już bym ich nie zdradzał przez Ceneo, które jest taką komiksową Roksą. Ale -30%, a -40% to się już robi 30 zł przy standardowym zamówieniu za 300.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1192 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 23:29:21 »
A to wszystko zależy: jeżeli dzięki tym tanim zakupom biedak miał pracę, miał co do garnka włożyć i jakiś grosz jeszcze odłożył, to i owszem - fajnie. Japonia tak się dorobiła (w latach 50tych eksportowali tani, niskomarżowy szmelc). Chiny tak się dorabiają. Wietnam tak się zaczyna dorabiać. I my w sumie też się tak dorobiliśmy patrząc na różnicę między latami 80tymi, 90tymi a tym co jest dzisiaj. Jeżeli z Wietnamu masz towar za 50%, z Ukrainy za 70% a z Polski za 100% to weźmiesz z Wietnamu. I Wietnamczyk się cieszy. Jeżeli ktoś ci nagle każe brać z Wietnamu za 70%, bo 50% jest niesprawiedliwe to weźmiesz z Ukrainy, bo leży bliżej. I Wietnamczyk nie zarobi tylko dlatego, że ktoś chciał mu zrobić dobrze, każąc kupującemu wyrównać do stawki Ukraińca.

Dobra, ale tyle się też w kółko pierdoli, żeby wspierać polska produkcję. Zawsze jak kupuje pomidory to mam na nich naklejkę, że to PRODUKT POLSKI, jakby ten pomidor był jakimś dobrem narodowym i informacja przy regale nie była wystarczająca.
Oczywiste jest, że nie będziemy sami sądzić bananów i mango, więc naturalnie że je sprowadzamy.
Ale ze marchewka przyjeżdża z Izraela - to zawsze mnie bawi. Co jest nie tak z polską marchewką?
I nagle się okazuje, że polski papier jest pieruńsko drogi i nieopłacalny.

I tak, wiem że jest konkurencja, że fajnie. Tylko sorki, ja mam złe skojarzenia, może niepotrzebnie, że jak coś jest robione bardzo tanio to niekoniecznie ten pracownik, który był ważnym elementem wytworzenia czegoś, został sowicie nagrodzony.
A już zwłaszcza z Azji, gdzie mówimy o tej przysłowiowej pracy za miskę ryżu.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1193 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 01:13:15 »
Dobra, ale tyle się też w kółko pierdoli, żeby wspierać polska produkcję.

Ok. I bardzo dobrze, że się tak pierdoli, bo na tym polega nowoczesny patriotyzm. Ale weź pod uwagę, że powinno nam zależeć również na tym żeby nasza produkcja szła w kierunku dóbr wysokomarżowych i żebyśmy produkowali i eksportowali dobra o wyższej skali złożoności. Drewno to jest prosta (a zatem tania) gospodarka. Więc o ile w naszym wypadku dużym plusem jest w zasadzie samowystarczalność w zakresie produkcji żywności (produkcja prosta, ale niezbędna do funkcjonowania) o tyle jeżeli ktoś oferuje papier w dobrej cenie to lepiej jest sprowadzać papier a samemu w tym czasie produkować jachty czy inne Kraby. Generalnie chodzi o to żeby wytwarzać jak najwięcej produktów gwarantujących wyższą niż niższą marżę. Prosty przykład: Polska jest światowym zagłębiem produkcyjnym ozdób choinkowych. W zeszłym roku wyeksportowaliśmy tego towaru o wartości 80 mln $. Sporo? Chyba. Tylko, że to jest mniej niż wartość jednego F35. Jeżeli za 20 lat nasza gospodarka wskoczy na wyższy poziom to będzie można np machnąć ręką na bombki choinkowe i zacząć produkować np nową generację farmaceutyków (bo wyobraźmy sobie na chwilę, że nasz przemysł farmaceutyczny wykoncypuje np nowe celowane terapie antynowotworowe - tak sobie bujam w tym momencie w obłokach).
Rozumiesz o co chodzi - im bardziej my się rozwijamy tym te prostsze "zadania" możemy delegować i tym samym kto inny może ciułać grosz do grosza dzięki relacjom gospodarczym z nami. Pozostaje tylko kwestia zdrowego rozsądku żeby nie przenosić produkcji strategicznej (typu półprzewodniki, substancje czynne w lekach, itp), bo negatywne skutki tego typu działania powodują dzisiaj spory ból głowy. Ale zakupy papieru w Wietnamie? Jeżeli sami jesteśmy skupieni na produkcji dóbr "wyższego rzędu" to nie widzę przeciwwskazań.
Taka Szwajcaria nie dorabia się na wycince swoich lasów tylko na maszynach, przemyśle precyzyjnym i innych Patekach. Papier i karton mogą spokojnie sprowadzać z Dalekiego Wschodu. Albo skądkolwiek chcą.

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline volker

« Odpowiedź #1194 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 08:24:52 »
Czy Adaptacje literatury. W 80 dni dookoła świata to będzie ten sam komiks co wydany kiedyś w niedokończonej kolekcji Hachette Wielka Literatura w Komiksie?

Offline vision2001

« Odpowiedź #1195 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 08:38:53 »
Czy Adaptacje literatury. W 80 dni dookoła świata to będzie ten sam komiks co wydany kiedyś w niedokończonej kolekcji Hachette Wielka Literatura w Komiksie?
|Tak.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1196 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 08:45:19 »
Polska, a ściślej LP (na które obecnie próbuje położyć swoje śmierdzące rublem czerwone łapy Bruksela) również nie "dorabia(ją) się" na "wycince swoich lasów". Wycina się drzewostan dojrzały, zgodnie z planami 10-letnimi.

Jasne. Z grubsza mam jakieś tam ogólne pojęcie na czym polega gospodarka leśna.
Pisane po pierwszej w nocy - stąd ten skrót myślowy.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline volker

« Odpowiedź #1197 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 08:49:30 »
|Tak.
To szkoda, że wtedy ta kolekcja nie zdobyła zainteresowania. Kosztowało to 6,90 + 14,90 + reszta za 19,99 złociszy w prenumeracie i było w twardej oprawie z panoramą i gadżetami. Teraz młodym kupuję z Egmontu w miękkiej za ~25 zł (okładkowa 34,99). Ech ta słabość naszego pieniądza....

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1198 dnia: So, 18 Marzec 2023, 10:01:17 »

Online michał81

« Odpowiedź #1199 dnia: So, 18 Marzec 2023, 10:09:34 »
Kolejna reklama komiksów Egmontu ;)