Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 542506 razy)

Offline Spiff

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1110 dnia: So, 11 Marzec 2023, 17:12:46 »
Robert chce dużo komiksów do czytania. Najlepiej z Marvela. Widocznie chłop jest na emeryturze lub coś.
Widać, że pisał pod wpływem zdenerwowania. Wyrzucił z siebie co go wkurza, nie przeczytał, kliknął i poszło w świat.
Takie wypadki się zdarzają.
Wspomniał o Jonku, Jonce i Kleksie -od razu polubiłem człowieka . :)

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline death_bird

« Odpowiedź #1111 dnia: So, 11 Marzec 2023, 20:18:00 »
Ja myślę, że tylko do oglądania, bo patrząc jak pisze, to z czytaniem chyba nie za bardzo sobie radzi.

Śmiem twierdzić, że pisanie jest trudniejsze od czytania.  ???
Była taka anegdotka nt Sienkiewicza, że jak któregoś dnia wyszedł po paru godzinach zamknięcia ze swojej "pracowni" z podkrążonymi oczami, blady i zmęczony, ktoś go zapytał co on tam takiego robił, że wygląda jak te siedem nieszczęść. Na co mistrz odpowiedział: "Ćwiczyłem lekkość stylu". ;)
Taki Łysiak z kolei twierdzi, że kopanie rowów jest mniej wyczerpujące od pisania.  :)
I nawet mając świadomość, że post w mediach społecznościowych to nie powieść to jednak do tego też trzeba zebrać myśli do kupy i uszeregować je w sensowny ciąg wyrazów.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Pestak

« Odpowiedź #1112 dnia: So, 11 Marzec 2023, 21:58:58 »
Widać, że pisał pod wpływem zdenerwowania.

Pod wpływem to chyba na pewno, ale niekoniecznie zdenerwowania

Offline Mertusor

« Odpowiedź #1113 dnia: So, 11 Marzec 2023, 23:37:40 »
Ze zdjęć na wycinku wynika, że to chyba jakiś nastolatek, a na zdjęciu profilowym  jest chyba ze swoją mamą.
Może chłopak ma jakieś zaburzenie formułowania myśli.
Smutne to, ale grunt, by jakoś samodzielnie funkcjonował w życiu i znalazł w otoczeniu życzliwych ludzi, bo trzeba dużo dobrej woli, by przebrnąć przez taki tekst.

Co do trudności pisania, to wydaje mi się, że zależy to od odpowiedzialności i tekst na forum leci lekko a tekst do pracy tworzy się żmudnie ważąc każde słowo. Nie tak dawno była dyskusja o nieszczęsnym wstępniaku, gdzie pan zbytnio przejął się i wyszło mu sztywno i niezgrabnie.

Wracając do Egmontu - myślę że o Światach Akwilonii warto będzie od razu założyć nowy wątek, jak się pojawią, skoro zapowiada się długa seria.

Offline greg0

« Odpowiedź #1114 dnia: Nd, 12 Marzec 2023, 10:24:06 »

bo trzeba dużo dobrej woli, by przebrnąć przez taki tekst.
Wystarczy powstawiać przecinki i kropki i wychodzi całkiem sensowny tekst.
Na starym forum był koleś który pisał całe ciągi tekstu nie używając interpunkcji a do tego używał czcionki jak z maszyny do pisania . Wszyscy się wku...ali na te jego teksty - a on dalej po swojemu pisał. Taki styl pisarstwa.
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Marzec 2023, 10:39:08 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...

Offline Konrad

« Odpowiedź #1115 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 11:47:46 »
Kolejne dodruki są już dodane w hurtowni:
Baśnie tom 1 - cena z 29,99zł na 49,99zł
https://www.ateneum.pl/pozycja.php?id=538948
Baśnie tom 3 - cena z 45zł na 49,99zł
https://www.ateneum.pl/pozycja.php?id=538949
Batman. Rok pierwszy - cena z 69,99zł na 89,99zł
https://www.ateneum.pl/pozycja.php?id=538962
Daredevil - Nieustraszony! tom 1 - cena z 119,99zł na 169,99zł
https://www.ateneum.pl/pozycja.php?id=538978
Daredevil - Nieustraszony! tom 2 - cena z 119,99zł na 169,99zł
https://www.ateneum.pl/pozycja.php?id=538977
Ultimate Spider-Man tom 1 - cena z 99,99zł na 119,99zł
https://www.ateneum.pl/pozycja.php?id=538976
Ultimate Spider-Man tom 3 - cena z 99,99zł na 119,99zł
https://www.ateneum.pl/pozycja.php?id=539109
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Marzec 2023, 13:51:41 wysłana przez Konrad »

Online xanar

« Odpowiedź #1116 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 12:35:22 »
A dlaczego to tak podrożone, to nie są te kurczaki z marketu.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1117 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 13:24:05 »

Ta cena Daredevila jest straszna i żaden przelicznik stron na PLN tego nie wytłumaczy.
Jak te dodruki mają tyle kosztować, to niech się za nie wezmą za 2-3 lata...

Offline szulig

« Odpowiedź #1118 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 13:24:53 »
raczej nie, ale papier raczej poszedl mocno w góre od czasu pierwszych druków

Online xanar

« Odpowiedź #1119 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 13:55:31 »
No, ale odchodzi koszt tłumaczenia, zakupu licencji itd. gdyż jak się wyprzedało to zakładam, że się zwróciło, ale widzę, że te marketowe kurczaki to tylko w Stanach i nas to nie dotyczy :o

Cena jest praktycznie taka jak tych nowych rzeczy co wychodzą, czyli wnioskuje, że te tłumaczenia, licencje itd. to jakiś śmieszny procent tych książek.
Staram się doszukać logiki TK w tych cenach, ale coś nie bardzo widzę.

Ta cena Daredevila jest straszna i żaden przelicznik stron na PLN tego nie wytłumaczy.
Jak te dodruki mają tyle kosztować, to niech się za nie wezmą za 2-3 lata...
Ale przecież za 2-3 lata to będzie jeszcze droższe, ja to mam taką teorię, że te książki to będą miały ceny jak w innych europejskich krajach i będą dużo droższe niż oryginały amerykańskie.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1120 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 14:06:31 »
Ale przecież za 2-3 lata to będzie jeszcze droższe, ja to mam taką teorię, że te książki to będą miały ceny jak w innych europejskich krajach i będą dużo droższe niż oryginały amerykańskie.

Czyli te oczekiwania, że ceny papieru się obniżą to marzenia ściętej głowy?
To wtedy bez szans na rozwój dla tego rynku, bo żaden mój znajomy, co obejrzał Daredevila/Punishera w cenie jednego miesiąca na D+/Netflix nie kupi jednego tomu za 170 złotych okładkowej. Jak usłyszy o rabatach to też wątpię, by go to przekonało xD
Z drugiej strony, szkoda że DD nie był wydawany w ramach tych tańszych linii. Ciekawskim, niezdecydowanym zostaje mocno średni tomik z Carrefoura.

Fajnie będzie posłuchać, że to kolejny najlepszy rok dla Egmontu, a ceny trzeba przeboleć i zaakceptować.

Online eyesore

« Odpowiedź #1121 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 14:14:32 »
Czyli te oczekiwania, że ceny papieru się obniżą to marzenia ściętej głowy?
To wtedy bez szans na rozwój dla tego rynku, bo żaden mój znajomy, co obejrzał Daredevila/Punishera w cenie jednego miesiąca na D+/Netflix nie kupi jednego tomu za 170 złotych okładkowej. Jak usłyszy o rabatach to też wątpię, by go to przekonało xD
Z drugiej strony, szkoda że DD nie był wydawany w ramach tych tańszych linii. Ciekawskim, niezdecydowanym zostaje mocno średni tomik z Carrefoura.

Fajnie będzie posłuchać, że to kolejny najlepszy rok dla Egmontu, a ceny trzeba przeboleć i zaakceptować.
No właśnie jestem ciekawy czy zapowiedzi majowe to właśnie nie jest pierwsza jaskółka zmian i zaraz E. będzie informować przez złotoustego TK o zmniejszaniu ilości serii/niekończeniu ich bo się nie opłaca oraz serie twardookładkowe po 2 stówy nie schodzą  ;) 

Online xanar

« Odpowiedź #1122 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 14:18:14 »
No, to tak będzie i to będzie wasza wina bo nie kupujecie :)
Z tym tanim papierem to ja rozumiem, że oni go brali ze wschodu, ale aktualnie nie biorą w związku z zaistniałą sytuacją.

Offline szulig

« Odpowiedź #1123 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 14:23:35 »
Przyznam szczerze, że jestem ciekaw jak im się sprzedają te grubasy w okolicach dwustu złotych za tom. Po sobie widzę, że odpuścilem sobie niektore tytuly tylko ze względu na cenę. I to nie tak że mnie nie stać, po prostu uważam że jest pewna granica, ktorej nie chcę przekraczać

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #1124 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 14:58:02 »
Ceny niebezpiecznie zbliżają się do tego, że taniej będzie kupić wydanie anglojęzyczne.