Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603006 razy)

Offline Xmen

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #3495 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 12:02:51 »
Kolega xanar za to nie wie ile wynosi różnica między dziesięć a dwadziescia.
Więc to chyba on wyniósł mniej ze szkoły.
Mi nie chodzi o 20,30zl podwyżki Marvel fresh tylko wspomniałem, no ale uderz w stół a nożyce się odezwą
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3496 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 12:08:09 »
Wystarczy przejść się do jakiegoś sklepu i zobaczyć, że wszystko zdrożało razy dwa. Sok pomidorowy za który rok temu płaciłem 2zł teraz kosztuje 4. Dlatego nie ma co się dziwić na podwyżki komiksów. Nie znaczy to jednak, że jak komiksy zdrożeją razy dwa w porównaniu do ubiegłorocznych cen to dalej będę je kupował. Akurat to nie jest produkt pierwszej potrzeby. Pieniądze przeznaczę na inne aktywności/rozrywki.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline xanar

« Odpowiedź #3497 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 13:29:52 »
Kolega xanar za to nie wie ile wynosi różnica między dziesięć a dwadziescia.
Więc to chyba on wyniósł mniej ze szkoły.
Mi nie chodzi o 20,30zl podwyżki Marvel fresh tylko wspomniałem, no ale uderz w stół a nożyce się odezwą
Ciężko stwierdzić o co ci chodzi, sam chyba nie wiesz.

Wystarczy przejść się do jakiegoś sklepu i zobaczyć, że wszystko zdrożało razy dwa. Sok pomidorowy za który rok temu płaciłem 2zł teraz kosztuje 4. Dlatego nie ma co się dziwić na podwyżki komiksów. Nie znaczy to jednak, że jak komiksy zdrożeją razy dwa w porównaniu do ubiegłorocznych cen to dalej będę je kupował. Akurat to nie jest produkt pierwszej potrzeby. Pieniądze przeznaczę na inne aktywności/rozrywki.
No dokładanie tak jest i co lepsza są gdzieś na szarym końcu listy zakupowej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #3498 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 13:39:27 »
Ja to rozumiem nie chodzi mi o podwyżkę sama w sobie
Zwróciłem jednak uwagę że 20zl to nie 10zl i że 40dyszki płaciliśmy do 180stron, przeważnie do 170 a teraz za tyle stron Marvel fresh zapłacimy 60zl
Sam fakt tego mnie nie boli bo nic z Marvel fresh może oprócz dwóch wyjątków nie jest nawet warte 40zl
Komiksy zresztą to nie chleb który muszę kupić.
Xanar jednak upiera się że marvel fresh podrożał 10zl
Zwróciłem jeszcze uwagę na propagandę typu" kupujcie bo nie będziemy wydawać" na co Xanax się oburzył i napisał że Egmont to nie działalność charytatywna.
Jak przestaniemy kupować to dalej będą wydawać tylko taniej albo drożej tylko mniej.
Chodzi mi o to że zawsze dokladasz swoje 3 grosze jak ktoś choćby wspomni w minimalnie negatywnym kontekście o jakimś wydawnictwie broniąc je a teraz nie wiesz jak z tego wybrnąć.
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Grudzień 2022, 13:43:07 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3499 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 14:01:05 »
Ech Xanar jak zawsze atakuje każdego z kim się nie zgadza. Podwyżka cen jest niestety zrozumiała skoro rząd postanowił doprowadzić gospodarkę do ruiny. Ale to nie znaczy, że nie możemy sobie ponarzekać na ceny komiksòw na forum komiksowym. Tym bardziej że przez 10 lat było stabilnie. No i Egmont sam dawno znalazł rozwiązanie tego problemu - podwòjne trejdy na miękko. Taki Immortal Hulk tom 2 to 70 zł okładkowego co przy rabatach dyskontowych jest cena ok, za 10 zeszytòw. Ale jak widzę 5 zeszytowe Avengers za 50 zł okładkowe to mi się krew burzy. Bo widzę że wydawnictwo może wydawać łączone ongoingi. Tylko nie chce. I my na tym tracimy. Kròl Thor i Kres Wojny to powinien być jeden album.

Offline xanar

« Odpowiedź #3500 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 14:14:18 »
Ja to rozumiem nie chodzi mi o podwyżkę sama w sobie
Zwróciłem jednak uwagę że 20zl to nie 10zl i że 40dyszki płaciliśmy do 180stron, przeważnie do 170 a teraz za tyle stron Marvel fresh zapłacimy 60zl
Sam fakt tego mnie nie boli bo nic z Marvel fresh może oprócz dwóch wyjątków nie jest nawet warte 40zl
Komiksy zresztą to nie chleb który muszę kupić.
Xanar jednak upiera się że marvel fresh podrożał 10zl
Zwróciłem jeszcze uwagę na propagandę typu" kupujcie bo nie będziemy wydawać" na co Xanax się oburzył i napisał że Egmont to nie działalność charytatywna.
Jak przestaniemy kupować to dalej będą wydawać tylko taniej albo drożej tylko mniej.
Chodzi mi o to że zawsze dokladasz swoje 3 grosze jak ktoś choćby wspomni w minimalnie negatywnym kontekście o jakimś wydawnictwie broniąc je a teraz nie wiesz jak z tego wybrnąć.

No chodzi o to, że nie rozumiesz, podajesz jakieś wyjątki, jeden komiks był co miał 180 stron i kosztował 40, co z resztą ja ci napisałem, bo nawet tego nie wiedziałeś  ;D

Równie dobrze można napisać, ze Marvel Now miało cieńsze komiksy niż Fresh bo były takie jak:

Guardians of the Galaxy. Strażnicy Galaktyki. Angela. Tom 2. - 96 stron za 40
Original Sin – Grzech pierworodny: Hulk kontra Iron Man - 96 stron za 40

a teraz takich cienkich nie ma  ;D czyli wcześniej bardziej oszukiwali na pieniądze  :D

Ja się nie upieram, tylko napisałem i policzyłem, że te najcieńsze pojedyncze trejdy podrożały o 10 zł i są średnio grubsze biorąc pierwsze 20 pozycji wydanych.
Te grubsze pewnie podrożały więcej, ale to raczej żadna tajemnica.

Weź sobie wyobraź, że masz firmę, może być to trudne ale postaraj się, masz jakiś produkt, który się sprzedaje i nagle przestaje, co robisz:
a) produkujesz dalej chociaż się nie sprzedaje, żeby zawalić magazyn towarem, który nie schodzi
b) obniżasz cenę i sprzedajesz poniżej kosztów produkcji, żeby sprzedawać na stracie
c) zmniejszasz nakład i podnosić jeszcze bardziej ceny, ale to musi się coś sprzedawać, żeby to miało sens
d) dajesz sobie spokój z tym produktem, bo się nie sprzedaje i bez sensem jest topić w to kasę.

Jakie wydawnictwa bronię ??? przecież ci napisałem parę postów, że jakieś głupoty wypisujesz.
Weź mi zacytuje te posty, w których tak strasznie bronię te wydawnictwa, daje ze 3 przynajmniej.

Z czego mam niby wybrnąć ???

Offline Xmen

« Odpowiedź #3501 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 14:39:55 »
Posłuchaj o komiksie który miał 180stron i kosztował 40zl to ja napisałem tobie, co każdy może sam sprawdzić czytając nasze posty. Jedyne co wiesz to to co zobaczysz u góry odpalonej strony na wikipedii.
To pokazuje jak próbujesz manipulować i prowokować, kłamiesz i jesteś hipokrytą.
Tylko wspomniałem że 20, 30zl to nie 10zl
Wyobraźnię mam dobrą, nie martw się.
Teraz ty sobie coś wyobraź, chociaż wiem że ten poziom wyobraźni może być dla ciebie nieosiągalny ale spróbuj...
Nie każdy jest 40letnim bezdzietnym "własnoręcznym małżonkiem" dla którego istnieją tylko komiksy.
Ogólnie nie wiem po co ciągniesz ten swój ślinotok? Chodzi ci o te 10zl?
Czyli jak nie bronisz wydawnictw to leczysz tutaj swoje kompleksy i plujesz jadem, no ale tak to wygląda jak pod każdym postem musisz coś od siebie dodać.
W sumie to ja nie wiem o co tobie chodzi?
Egmont podnosi ceny i inne wydawnictwa to oczywiste ale dlaczego tak poruszyło cię to że napisałem że Marvel fresh podrożał po 20 i więcej zł? To woje ulubione komiksy?

« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Grudzień 2022, 14:46:34 wysłana przez Xmen »

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3502 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 14:43:42 »
Ceny, mój ulubiony temat :D Niestety widzę, że dyskusja wyżej nie jest o cenach, a o tym kto ma rację...
Wiem tyle, że @xanar "fanatykiem" nie jest, pewnie jest trochę ekscentryczny (jak większość z nas co tu piszemy), ale to tyle, fanatyków jednak bardzo łatwo rozpoznać, trochę się ich przewinęło, ale w ostatnich miesiącach tutaj było lepiej z tego co obserwowałem :)

Do tematu - ciężko mi się odnieść, bo chcecie sobie coś udowodnić, a mimo wszystko widzę w obu punktach widzenia rzeczy, z jakimi się zgadzam...
Myślę najważniejsze w ocenie - jak patrzymy na tzw. podwyżki. Czy 10zł wzrostu względem komiksu za 40zł to "tylko 10zł" czy "aż 25% drożej". Ja patrzę w ten drugi sposób, co zresztą w moich wcześniejszych wiadomościach można zaobserwować, a powtarzać się nie chcę...
Faktem jest też, że tutaj mamy mikroskopijną bańkę, dosłownie kilka-kilkanaście osób wypowiada się w temacie i nie jest to żaden przekrój, jest tu pewna akceptacja obecnego stanu rzeczy (cen), plus dochodzą stwierdzenia jak przytaczane wyżej (osoby zdające się dosłownie uważać, że ich "powinnością" jest kupowanie komiksów)... Także nie ma sensu się kłócić, przynajmniej ja nie zamierzam, przedstawiam tylko co myślę.

Co wyżej zaznaczacie - Egmont (i inni wydawcy) cięli koszty od dawna, w przypadku Egmontu faktycznie "udało się" unikać podnoszenia cen dzięki temu - cieńszy papier, łączenie tomów serii nie-flagowych (Moon Knight, Vision, Doctor Strange itd.) itp.. Tyle że jak większość uważa, że podwyżki są naturalne, to ja uważam także, że obniżenie "jakości" powinno wiązać się z obniżkami - niepopularna opinia, ale jw. dlaczego podwyżki "muszą być", a obniżek nie ma? Pytanie retoryczne, tak tylko "głośno myślę" ;)

(...)poszły do góry, bo pójść musiały. Tyle.
Mógłbym zacytować więcej rzeczy, ale odniosę się tylko do tej jednej, uważam bowiem, że takie spojrzenie ma negatywny wpływ na rynek, stosunek sprzedawca-klient, konkurencyjność i doprowadza m.in. do różnych wymyślnych praktyk handlowych, których "ofiarami" są konsumenci (przykładem ostatnie "zmowy" cenowe sieci siłowni/fitness - usługodawcy dogadali się że będą podnosić ceny w sposób nieproporcjonalny do wzrostu kosztów, jednocześnie konkurencja nie proponowała taniej, bo jw. tak się wszyscy dogadali - klienci uważali więc że "musi być drożej" i tak to się kręciło [i pewnie kręci dalej]). Piszę o ogólnie takim spojrzeniu, nie odnoszę do komiksów (chociaż jw. w moich wiadomościach można znaleźć przykłady gdzie i o konkretnych tytułach/wydawcach pisałem).
Kończąc więc - jak ktoś mówi, że "ceny musiały pójść w górę" odpowiadam, że "nie musiały", ale nie jestem w stanie nikogo przekonać do zmiany podejścia, tak samo w drugą stronę. Kwestia różnych "blokad" myślowych i przeświadczeń, ja je mam tak jak każdy wokół...

Miałem jakiś czas temu pomysł aby odciąć się na chwilę od rynku komiksowego i w tym roku była idealna okazja do tego (forum co prawda obserwuję, ale rzadziej, no i rzadko się wypowiadam...).
Selekcję względem ostatnich lat robię ogromną, dosłownie pojedyncze tytuły przechodzą "do kupienia", widzę że niektóre zaczęte serie przeczytam częściowo i nie będę kontynuował, także spojrzenie mi się zmieniło w wyniku właśnie wzrostów cen.
Ostatecznie z poprzednich lat mam co czytać przez... jeszcze przez długi czas, a jak się tytuły "skończą", to będą biblioteki, plus przy takich nakładach jakie miało wiele Egmontów (szczególnie te tańsze typu Deadpool wyżej wspominany) za x lat będzie tego masa na rynku wtórnym w cenach wręcz symbolicznych :)

PS. jeszcze coś mi się przypomniało, ale nie wiem jak to wyartykułować aby nikogo nie obrazić... Przeglądałem ostatnio grupę tematyczną, na której można spytać/udzielić porad itp., człowiek z kontrowersyjnym tematem, ewidentnie majętny, pytał o poradę, na co osoby odpowiadały "jesteś majętny stać cię na fachowca", no i to jest fakt, ale faktem jest też, że zasobność portfela nie powinna mieć wpływu na podejście do życia (czyli osoba, którą "stać" nie chce płacić, nie zgadza się na "podwyżki cen" itp.). Tymczasem tutaj piszecie o wzrostach płac i większych możliwościach zakupowych, co pozwala wydawcom na podnoszenie później cen itp., tyle że to, że macie/mamy pieniądze, które możemy wydać na komiksy nie znaczy, że wydawcy powinni z tego korzystać przez zwiększanie cen. Nie powinni =/= nie mogą, bo mogą, tak jak jest masa firm, mniejszych i większych, które oferują produkty niemalże identyczne względem tych chińskich, ale oferują przy tym coś, za co ludzie chcą płacić znacznie więcej (jedni świadomi tego, inni nie), tyle że w odróżnieniu od komiksów - jest tańsza alternatywa nie różniąca się od produktu "premium". Łączę w tym akapicie masę wątków, a chodzi mi tylko o to - co z tego, że mam "więcej w portfelu", chcę kupować komiksy tak jak dawniej, widzę "szklany sufit" cenowy, który niedługo stanie się "niskim stropem", nie zamierzam przy tym zmieniać tych granic cenowych jakie akceptuję jako ceny komiksów (z bardzo rzadkimi wyjątkami). Nie jest to popularne myślenie, ale taka moja preferencja, jeśli rynek celuje w osoby, dla których podwyżki "muszą być", to szukam alternatyw lub rezygnuję z danej rzeczy (jw. z wyjątkami oczywiście).
PS2. Zdaję sobie sprawę, że wszystko jest połączone (np. wyższa minimalna to wzrost cen, czyli de facto siła nabywcza identyczna, tylko cena wyższa), wszystko wymaga więc strategii i kompetentnego zarządzana... Tyle że do dzisiaj mamy "dyskusje" gdzie są osoby nie widzące że podnoszenie "wszystkiego" (cen, płac itp.) wcale nie polepsza sytuacji, a wręcz stwarza warunki do różnych "baniek" itp....

Offline xanar

« Odpowiedź #3503 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 14:52:26 »
Posłuchaj o komiksie który miał 180stron i kosztował 40zl to ja napisałem tobie, co każdy może sam sprawdzić czytając nasze posty. Jedyne co wiesz to to co zobaczysz u góry odpalonej strony na wikipedii.
To pokazuje jak próbujesz manipulować i prowokować, kłamiesz i jesteś hipokrytą.
Tylko wspomniałem że 20, 30zl to nie 10zl
Wyobraźnię mam dobrą, nie martw się.
Teraz ty sobie coś wyobraź, chociaż wiem że ten poziom wyobraźni może być dla ciebie nieosiągalny ale spróbuj...
Nie każdy jest 40letnim bezdzietnym "własnoręcznym małżonkiem" dla którego istnieją tylko komiksy.
Ogólnie nie wiem po co ciągniesz ten swój ślinotok? Chodzi ci o te 10zl?
Czyli jak nie bronisz wydawnictw to leczysz tutaj swoje kompleksy i plujesz jadem, no ale tak to wygląda jak pod każdym postem musisz coś od siebie dodać.
W sumie to ja nie wiem o co tobie chodzi?
Egmont podnosi ceny i inne wydawnictwa to oczywiste ale dlaczego tak poruszyło cię to że napisałem że Marvel fresh podrożał po 20 i więcej zł? To woje ulubione komiksy?

:)
Weź zacytuj ten swój post, w którym napisałeś, że Deadpool 9 miał 180 i kosztował 40  :)

No, cały czas czekam na te twoje dowody na mój fanatyzm/ bronienie wydawnictw i co tam sobie wymyśliłeś.

A czy ja gdzieś napisałem, że Marvel Fresh nie podrażał o 20 zł i więcej ? Dyskusja dotyczyła tych najcieńszych wydań, który to ty zacząłeś.

Offline xanar

« Odpowiedź #3504 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 15:53:48 »
Odnośnie tego posta, od którego zaczęła się ta jakże fascynująca dyskusja:

Nie żebym był jakimś fanatykiem ETZ ale cena Marvel fresh i jego odpowiednika w dc (nie wiem jak się nazywa) to mocna przesada, niektóre tomy są cieniutkie jak wycinanka do przedszkola a cena rośnie...

Policzyłem Marvel Now, które były po 40 okładkowej, wyszło w sumie 110 tomów oraz Marvel Fresh 23 tomy po okładkowej 50 włącznie z tymi, które są w zapowiedziach.

Wyszło średnio stron:
Marvel Now - 134,15 strony
Marvel Fresh - 133,04 strony

Także masz racje średnio Marvel Fresh jest dokładnie o 1,11 strony cieńsze niż był Marvel Now  :o ??? :D ;D ;D ;D

Dc i eventy sam sobie policzyć, mi tego już się nie chce robić.

Offline laf

« Odpowiedź #3505 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 16:29:38 »
Ktoś to jeszcze czyta?  ::)

Offline xanar

« Odpowiedź #3506 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 16:37:15 »
Ty  ::)

Offline Xmen

« Odpowiedź #3507 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 16:55:23 »
No Mordko dużo tutaj piszesz, pod każdą tylko wzmianka o cenie czy jakich błędach w druku jest twój komentarz
Właśnie tak chodzi mi o to że komiksy są cieńsze, mniej stron i cieńszy papier ale cena o 10 20 zł wyższa.
Ogólnie mam to gdzieś, bo nie kupuje zbyt wiele Marvel fresh.
Tak tylko wspomniałem, myślałem że można na forum komiksowym pomarudzic na ceny nie tylko przesunięte logo czy cienkie okładki, myliłem się.
Pewnie masz rację dzięki Bogu że wydają po kosztach, wspaniały Egmont, pan TK wujek z Ameryki zapewnia nam takie dobro za grosze.
Nie mówię że Egmont to zło.
Jednak twój fanatyzm wydaje się co najmniej niepokojący.
Tom 9 Deadpool 180stron z Marvel now za 40zl, tego jest więcej 150,160,170,  było po 4dychy, teraz za tyle to masz 108stron. Jak chcesz komuś udowadniać swoją "rację" warto najpierw upewnić się że faktycznie ja masz a nie wyszukujesz wygodne dla siebie "fakty" i wprowadzasz innych w błąd.
A ceny nie podrożały tylko zaraz będą podwojone np na przykładzie pierwszego epika z pająkiem który kosztował po rabatach 80zl a po podwyżkach o 25% które pan TK już zapowiedział następny będzie po rabatach za160zl.
Ceny nie szły w górę, one zostały przez dwa lata podwojone, więc nie pisz jakichs bzdur o 10zl okładkowych.
To ten post tom 9 Deadpool 180stron i zwróciłem uwagę że komiksy powyżej 150stron były po 40zl ty tego nie wiedziałeś bo kosztowałoby cię to zbyt wiele wysiłku musiałbyś w swojej wyroczni wikipedii przesunąć pasek w dół.
Nie życzę sobie docinków typu " wyobraź sobie że masz firmę , może to być dla ciebie trudne..."
Chce ci tylko przypomnieć że działalność jednoosoobowa to nie firma, to działalność jednoosobowa(nie umniejszając nikomu) firma to ludzie.
Paniczu xanarze skoro zacząłeś temat pochwal się jaka masz firmę? Czy nie masz się czym chwalić? Chyba zawiesiłes działalność na zimę? Lemoniada nie idzie w taką pogodę?
Nie wyliczaj jakiejś średniej dziwnej, mówimy o konkretnych wydaniach i cenach a nie średniej cenie. Macisz i kręcisz bo nie potrafisz przyznać się że często piszesz bzdury.Widzę że masz sposób myślenia naszych wspaniałych polityków... Jeden je ryż, drugi kapustę a trzeci mięso, czyli razem jemy gołąbki.
Piterrini bardzo dobrze mówi, polać mu, widać że przemawia przez chłopa rozsądek.
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Grudzień 2022, 17:01:02 wysłana przez Xmen »

Offline Xmen

« Odpowiedź #3508 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 17:02:34 »
Ktoś to jeszcze czyta?  ::)
Ja przeczytałem 3 tomy knightfall pod rząd i nikomu nie radzę tak czytać, jedn tom na miesiąc to max, epic spidera jeden na 2 miechy to max.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3509 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 17:50:24 »
Nie, nie było by ok. Bo wszyscy pamiętamy dyskusje (płakanie) jak zaczęły się podwyżki i większość stwierdziła, że po prostu będzie mniej kupować/robić większą selekcje. Dla ciebie i kilku osób pewnie to bez znaczenia, ale śmiem twierdzić, że dla większości każde 5 zł ma znaczenie.

I tak dyskusja jest bez sensu, bo każdy widzi i rozumie podwyżki, oprócz Xmena bo ten jeden Deadpool był za 40 zł!!!! i miał 180 str. A jak podało się konkretne przykłady innych miękko okładkowych tytułów, to stwierdził, że twardo okładkowe podrożały jeszcze drożej i TK zapowiadał kolejne podwyżki.
Nie mówiłem o jednym Deadpool i tylko o wielu komiksach powyżej 150stron.
Podwyżki rozumiem, nie rozumiem dojenia.
Nie ja stwierdziłem że twardookladkowe komiksy podrożały jeszcze bardziej tylko to fakt z życia. TK zapowiadał kolejne podwyżki o 25% już jakiś czas temu w którejs z sobotnich reklam oferty egmontu i to też fakt autentyczny.