Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 602979 razy)

Offline Xmen

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #3480 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 20:51:59 »
No Mordko dużo tutaj piszesz, pod każdą tylko wzmianka o cenie czy jakich błędach w druku jest twój komentarz
Właśnie tak chodzi mi o to że komiksy są cieńsze, mniej stron i cieńszy papier ale cena o 10 20 zł wyższa.
Ogólnie mam to gdzieś, bo nie kupuje zbyt wiele Marvel fresh.
Tak tylko wspomniałem, myślałem że można na forum komiksowym pomarudzic na ceny nie tylko przesunięte logo czy cienkie okładki, myliłem się.
Pewnie masz rację dzięki Bogu że wydają po kosztach, wspaniały Egmont, pan TK wujek z Ameryki zapewnia nam takie dobro za grosze.
Nie mówię że Egmont to zło.
Jednak twój fanatyzm wydaje się co najmniej niepokojący.
Tom 9 Deadpool 180stron z Marvel now za 40zl, tego jest więcej 150,160,170,  było po 4dychy, teraz za tyle to masz 108stron. Jak chcesz komuś udowadniać swoją "rację" warto najpierw upewnić się że faktycznie ja masz a nie wyszukujesz wygodne dla siebie "fakty" i wprowadzasz innych w błąd.
A ceny nie podrożały tylko zaraz będą podwojone np na przykładzie pierwszego epika z pająkiem który kosztował po rabatach 80zl a po podwyżkach o 25% które pan TK już zapowiedział następny będzie po rabatach za160zl.
Ceny nie szły w górę, one zostały przez dwa lata podwojone, więc nie pisz jakichs bzdur o 10zl okładkowych.
« Ostatnia zmiana: Wt, 20 Grudzień 2022, 21:56:43 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #3481 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 22:01:21 »
Czym ten mój fanatyzm się objawia i do czego ?

A gdzie ja napisałem, że po kosztach wydaje ?  ::)

Jakie wygodne dla mnie fakty ? Podałem przykłady, żeby pokrywała się ilość stron a wcześniej podałem pierwsze egzemplarze z list wiki a ty napisałeś, że coś kiedyś było więcej ;D ;D ;D i stwierdziłeś, że wprowadzam innych w jakiś błąd  ;D ;D ;D

Jak już napisałem wcześniej (coś u ciebie ciężko z czytaniem) odniosłem się do twojego postu o Marvelach na miękko i te najcieńsze Marvele na miękko (o których ty pisałeś) podrożały o 10 zł, nie wiem gdzie tu jest problem.

Twardookładkowe podrożały więcej, ale to nie jest żadna tajemnica i nie tylko u Egmont podrożał i pewnie będzie jeszcze drożej i pewnie będzie tak przez najbliższe parę lat.

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #3482 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 22:31:13 »
No widzę że u ciebie też jest kiepsko z czytaniem.
180stron 40zl
108 stron 50zl
Marvel now Deadpool tom 9 180 stron 40zl
Marvel fresh strażnicy galaktyki tom 2 176stron 60zl
To jakie 10zl? 50%
Już nie mówię o grubszych Marvel fresh, cena np rod x/potęgi x to kosmos.
Chyba widać pewna różnicę?
A ty coś tam zobaczyłeś pierwsze lepsze w swoim oknie na świat wikipedii i piszesz wysrywy na forum.
No tak zobaczyłeś pierwszy lepszy wpis i że akurat pasował do twojej teorii 10zl to spoko
No twój fanatyzm objawia się tym że nawet jak ludzie wrzucali tutaj zdjęcia rozpadających się komiksów to pisałeś że nic takiego.
Ja myślę że przy cenach gdzie komiksy w polskim wydaniu są bliskie cen zagranicznych wydań możemy już czegoś wymagać.
Zresztą reagujesz na każdy post o cenach , czy bublach w druku nie tylko egmontu i zawsze umniejszasz fuszerkę wydawnictwa.
Rozumiem że jesteś przyzwyczajony do niskiej jakości wydań z Turcji ale no trochę powagi ...
« Ostatnia zmiana: Wt, 20 Grudzień 2022, 23:40:07 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #3483 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 00:19:15 »
 ;D
A ile było tych komiksów 180 stron po 40 ?? Jeden  ;D
Bierzesz jakąś skrajność i porównujesz sobie  ;D ;D

Rzeczywistość jest taka, że te najtańsze co wcześniej kosztowały po 40 teraz kosztują po 50 i średnio - słowo klucz te komiksy miały po 108-130 stron a nie 180.

Jakie te rozpadające komiksy były, bo coś nie przypominam sobie, chyba aż raz musiałem napisać  ;D

A gdzie ty masz porównywalne ceny, już pomijam jakość bo to jedno obok drugiego nie leżało, wziąłem pierwszy lepszy Marvel na miękko z zapowiedzi:
Avengers. Powrót Gwiezdnego Piętna. Tom 6 , który ma 112 stron za 50 zł  okładkowej ;D a taki trejd amerykański to 16$ okładkowej wychodzi 70 - 40% więcej.
Amazing Spider-Man. 2099. Tom 7 - 50 zł do 18$ - 79 okładkowej - pawie 60% więcej

Amazing Spider-Man. Epic Collection. Każdy z każdym - 200, to nie wiem z czym mam porównać, wypadałoby z czymś o podobnej liczbie stron w twardej okładce, ale Marvel raczej nic takiego nie ma w tym formacie.

To popatrz jeszcze do tematy Muchy gdzie wstawiałem zdjęcia z różnicami w kolorach Astonishing X-men, gorszymi materiałami w Age of Apocalypse, zresztą tutaj też coś było przy Spidermanie czy Dardevilu oraz literówki przy Spectacularze od Muchy, także ten.

Średnio jestem przyzwyczajony do wydań z Turcji , możesz sobie poczytać w temacie o Omnibusach czy na Masterworks Message Board. Można powiedzieć, że ja narzekałem na te książki zanim to zaczęło być modne. Antari by ci potwierdził (bo strasznie narzekał na moje narzekanie :) ), ale coś się obraził, albo zamknęła go milicja skarbowa za przeniesienie firmy do Czech  :) bo przecież można normlanie przenieść i mieszkać dalej tutaj - firmy są, które to załatwiają  ;D

Także weź zrób jakiś reseach, bo tak to się tylko kompromitujesz.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3484 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 00:53:13 »
Nie tylko komiksy po 108-130stron były po 40zl
Komiksów po 180stron może było mało ale tych po 140,150,160,170 stron było dużo dużo więcej i łatwo to sprawdzić w sklepie egmontu i one były po 40 zł
Komiks potwory angielskie wydanie 99zl, wydanie polskie 128zl, jak widać po angielsku można nawet taniej , tak wiem to nie Egmont ale komiks i to po angielsku w języku prawdziwych "komiksiarzy".
No ale musisz zrobić jakiś research bo tylko się kompromitujesz.
Epic spidera nie porównuje z niczym, tylko napisałem że za moment będzie o 100% droższy w dwa lata.
Nie sprawdzam wszystkich twoich postów nie wiem czy narzekałeś, rzuca mi się w oczy ze wszystko zachwalasz i nie podoba ci się narzekanie innych
Kompromitacja i hipokryzja.
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Grudzień 2022, 01:02:06 wysłana przez Xmen »

Offline xanar

« Odpowiedź #3485 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 01:03:51 »
Chłopaku na razie to ja zrobiłem jakikolwiek reseach, ty jesteś nawet tak leniwy, że nie chce cię się tego robić i piszesz, że ja musze zrobić, śmieszny jesteś.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3486 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 01:18:05 »
No ja właśnie zrobiłem.
Ty tylko odpaliłes swoją skarbnicę wiedzy Wikipedię w której każdy może napisać co chcę a która jest głównym czynnikiem wpływającym na twoje zdanie i światopogląd.
Jednak od twojego lenistwa jest większa twoja hipokryzja.
Tak jak mówię pod każdym postem o błędach w druku czy cenach jest twój niewybredny sarkastyczny komentarz, wiem może wydaje ci się że to zabawne i może sam jestes zabawny ale nie jesteś, jesteś śmieszny w negatywnym tego słowa znaczeniu, chociaż nie skoro ja jestem śmieszny to ty jesteś żałosny.
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Grudzień 2022, 01:24:31 wysłana przez Xmen »

Offline chch

« Odpowiedź #3487 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 06:36:26 »
Jest to kolejny film z serii "Na noże". Premiera przedświąteczna, tylko na KomikSpec.

Offline laf

« Odpowiedź #3488 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 07:55:44 »
Jest to kolejny film z serii "Na noże". Premiera przedświąteczna, tylko na KomikSpec.
Niestety bez Craiga to już nie to samo  ;)

Offline dreamer36

« Odpowiedź #3489 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 09:21:05 »
Podstawowy problem w podwyżkach jest taki, że w związku ze wzrostem płac od 2015r, a przy braku podwyżek cen komiksów, kupowaliśmy coraz więcej, więc i wydawcom (może być Egmont) się to cały czas opłacało. Weźmy pod uwagę, że tak naprawdę w okresie od 2015 do 2021 komiksy nie podrożały w ogóle (mówię tutaj o klasycznych TPB na 5-6 zeszytów) - cena cały czas 40zł. A minimalna krajowa w tym czasie skoczyła z 1750zł na 2800zł brutto. Gdyby Egmont co np. 2 lata podnosił cenę o 5zł to nikt by nie płakał, dzisiaj byłoby 60zł za TPB i generalnie byłoby ok. Myślę, że tutaj nastąpił drobny błąd ze strony wydawnictwa, bo pomimo bogatych kilku lat, powinni byli delikatnie dźwigać ceny.

I nie byłoby płaczu. A tak teraz rekompensują sobie wszystko naraz - wzrost cen papieru i druku, rekordowa inflacja przy jednoczesnym spadku sprzedaży. I mamy co mamy...

Offline misiokles

« Odpowiedź #3490 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 09:25:17 »
Żaden błąd, nikt nie ma szklanej kuli.

Offline Szekak

« Odpowiedź #3491 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 09:32:38 »
Ja nie wiem za bardzo o czym ta dyskusja... za drożdżówkę z makiem trzy lata temu płaciłem 1,39zł, teraz płacę 2,99. Za zupę PHO z tofu 14zł, teraz płacę 21zł. Za strzyżenie u fryzjera w bloku płaciłem 20zł, teraz płacę 40. Czynszu za mieszkanie miałem 440zł, teraz mam 750zł... więc nie wiem o czym tu dyskutować za bardzo w kontekście komiksów... poszły do góry, bo pójść musiały. Tyle.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3492 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 09:38:41 »
Podstawowy problem w podwyżkach jest taki, że w związku ze wzrostem płac od 2015r, a przy braku podwyżek cen komiksów, kupowaliśmy coraz więcej, więc i wydawcom (może być Egmont) się to cały czas opłacało. Weźmy pod uwagę, że tak naprawdę w okresie od 2015 do 2021 komiksy nie podrożały w ogóle (mówię tutaj o klasycznych TPB na 5-6 zeszytów) - cena cały czas 40zł. A minimalna krajowa w tym czasie skoczyła z 1750zł na 2800zł brutto. Gdyby Egmont co np. 2 lata podnosił cenę o 5zł to nikt by nie płakał, dzisiaj byłoby 60zł za TPB i generalnie byłoby ok. Myślę, że tutaj nastąpił drobny błąd ze strony wydawnictwa, bo pomimo bogatych kilku lat, powinni byli delikatnie dźwigać ceny.

Miękko okładkowe raczej tak, ale twarde już nie wiem - kiedy cena potrafi sięgnąć prawie 200 zł bez rabatów to człowiek zwyczajnie odkłada taki komiks z powrotem na półkę i obchodzi się smakiem. Ja mocno przyhamowałem z kupnem komiksów i nie próbuję nawet wchodzić w nowe serie właśnie przez odstraszające ceny i brak czasu na czytanie wszystkiego, co mam. Ale gdy już nadrobię zaległości to rozejrzę się gdzie najkorzystniej będzie kupić wszystko to, co sobie na ten moment odpuszczam.

Offline xanar

« Odpowiedź #3493 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 09:44:14 »

I nie byłoby płaczu. A tak teraz rekompensują sobie wszystko naraz - wzrost cen papieru i druku, rekordowa inflacja przy jednoczesnym spadku sprzedaży. I mamy co mamy...

Oni dawali cieńszy papier jak sobie porównasz np. Erę Ultrona pierwszą z dodrukiem to zobaczysz różnice, także to nie jest tak, że nic nie robili.

Dyskusja zaczęła się od cienkich trendów, gdyż Xmen stwierdził:

Nie żebym był jakimś fanatykiem ETZ ale cena Marvel fresh i jego odpowiednika w dc (nie wiem jak się nazywa) to mocna przesada, niektóre tomy są cieniutkie jak wycinanka do przedszkola a cena rośnie...

No to poświęciłem trochę czasu i policzyłem pierwsze 20 trejdów, które pojawiły się w Marvel Now i Marvel Fresh i wyszło:
Marvel Now średnio - 125 stron a Marvel Fresh 136 stron  ;D ;D ;D ;D
Tylko nie wiem po co to zrobiłem bo kolega Xmen nie rozumie co to jest średnia i statystyka.

Nie tylko komiksy po 108-130stron były po 40zl
Komiksów po 180stron może było mało ale tych po 140,150,160,170 stron było dużo dużo więcej i łatwo to sprawdzić w sklepie egmontu i one były po 40 zł
Komiks potwory angielskie wydanie 99zl, wydanie polskie 128zl, jak widać po angielsku można nawet taniej , tak wiem to nie Egmont ale komiks i to po angielsku w języku prawdziwych "komiksiarzy".
No ale musisz zrobić jakiś research bo tylko się kompromitujesz.
Epic spidera nie porównuje z niczym, tylko napisałem że za moment będzie o 100% droższy w dwa lata.
Nie sprawdzam wszystkich twoich postów nie wiem czy narzekałeś, rzuca mi się w oczy ze wszystko zachwalasz i nie podoba ci się narzekanie innych
Kompromitacja i hipokryzja.

No i co to ma dowodzić, że jeden komiks jest droższy, wychodzi, że 1% procent jest droższych a 99% będzie tańszych.

Ja nie wiem za bardzo o czym ta dyskusja... za drożdżówkę z makiem trzy lata temu płaciłem 1,39zł, teraz płacę 2,99. Za zupę PHO z tofu 14zł, teraz płacę 21zł. Za strzyżenie u fryzjera w bloku płaciłem 20zł, teraz płacę 40. Czynszu za mieszkanie miałem 440zł, teraz mam 750zł... więc nie wiem o czym tu dyskutować za bardzo w kontekście komiksów... poszły do góry, bo pójść musiały. Tyle.
Też nie wiem a prąd podrożeje z 200% czy 300%, ale komiksy powinny tanieć :) .Te najtańsze na miękko to i tak nadal są tanie w porówniaiu do tego co się dzieje dookoła.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #3494 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 10:52:22 »
Gdyby Egmont co np. 2 lata podnosił cenę o 5zł to nikt by nie płakał, dzisiaj byłoby 60zł za TPB i generalnie byłoby ok.

Nie, nie było by ok. Bo wszyscy pamiętamy dyskusje (płakanie) jak zaczęły się podwyżki i większość stwierdziła, że po prostu będzie mniej kupować/robić większą selekcje. Dla ciebie i kilku osób pewnie to bez znaczenia, ale śmiem twierdzić, że dla większości każde 5 zł ma znaczenie.

I tak dyskusja jest bez sensu, bo każdy widzi i rozumie podwyżki, oprócz Xmena bo ten jeden Deadpool był za 40 zł!!!! i miał 180 str. A jak podało się konkretne przykłady innych miękko okładkowych tytułów, to stwierdził, że twardo okładkowe podrożały jeszcze drożej i TK zapowiadał kolejne podwyżki.