Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 602975 razy)

sum41

• Gość
Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #3375 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 11:09:07 »
Bo ludzie sie przyzwyczaja i juz nie trzeba bedzie obnizac :)

Spoko panowie w 2033 ceny komiksow spadna bo jak powstanie elektrownia jadrowa to bedzie tansza energia i przemysl ruszy a drukarnie beda mialy poldarmowy prad na drukowanie  :)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3376 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 11:13:06 »
Jeśli wydawnictwa będą sprzedawać po takich cenach jak obecnie na takim samym poziomie sprzedaży jak dotychczas to po co mieliby potem obniżać ceny? Nie byłoby to rozsądne ;) Między innymi dlatego wychodzenie z inflacji jest o wiele trudniejsze niż wchodzenie w nią, trzeba czekać na pierwszego odważnego, który obniży ceny i zwiększy konkurencję.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3377 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 13:28:07 »
Ceny komiksów nie spadną za to wzrosną.
Trzeba kupować mniej.
Omijać 90% słabych komiksów tutaj nazywanych średniakami, spokojnie można minąć prawie całe Marvel fresh i komiksy na "poziomie" stan przyszłości.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline andy13

« Odpowiedź #3378 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 13:38:07 »
190zl okładkowe za epika zamiast 200 czyli realnie po rabatach około 3zl mnie łaaalllll wow
Chyba 7 zł.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3379 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 13:55:16 »
Trzeba kupować mniej.
Omijać 90% słabych komiksów tutaj nazywanych średniakami, spokojnie można minąć prawie całe Marvel fresh i komiksy na "poziomie" stan przyszłości.

Spokojnie można minąć prawie całe superhero, czyli słabe komiksy tutaj nazywane średniakami.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3380 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 13:58:15 »
Trzeba kupować mniej.
Omijać 90% słabych komiksów tutaj nazywanych średniakami

Np frankofony, komiksy polskie, mangi i skupić się tylko na kupowaniu Marvela i DC. :)

Radzić na forum komiksowych maniaków żeby kupowali mniej - dobre. Ja kupuję tylko essentials :) Ale wychodzi tyle dobrych pozycji, że cały czas zbiera mi się około 10 pozycji. Plus Kolekcja BiZ i Carrefoura. Jak rynek się w końcu załamie przez wysokie ceny, spadnie liczba istotnych tytułów, to dopiero wtedy będę mógł mniej kupować.

Na razie zapowiedzi na 2023 rok są dobre, bo Egmont dalej idzie w duble. Może nawet będzie Śmierć Supermana. Czyli miesięczna lista komiksów do kupienia się skróci i nastąpi uspokojenie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3381 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 14:59:46 »
Spokojnie można minąć prawie całe superhero, czyli słabe komiksy tutaj nazywane średniakami.

Ale które superhero? Bo jest superhero i superhero które nie jest superhero. I są lepsze superhero i gorsze superhero. I oczywiście dużo średnich superhero. Plus te superhero, które nie jest superhero i jest dobre. I jeszcze parę innych. No jest tego.

To o których pisałeś?

Offline Xmen

« Odpowiedź #3382 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 15:02:22 »
Fakt jeśli chodzi o superhero można minąć prawie wszystko.
Na miękko chyba wszystko oprócz x men hickmana.
Arcydzieła mistrza granta Morrisona które rozumie chyba tylko on sam również można minąć.
Komiksy dla dzieci można pominąć w 100%, no w sumie z tego segmentu może jakieś perełki superhero jak np hickmana.
O komiksach na podstawie gier które są tylko odcinaniem kuponów nawet nie wspomnę.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline 79ers

« Odpowiedź #3383 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 15:03:38 »
Odwrócił bym  wskazówki i wydawał właśnie  francuzy, mangi oraz polonusy.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3384 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 15:04:07 »
Ale które superhero? Bo jest superhero i superhero które nie jest superhero. I są lepsze superhero i gorsze superhero. I oczywiście dużo średnich superhero. Plus te superhero, które nie jest superhero i jest dobre. I jeszcze parę innych. No jest tego.

To o których pisałeś?
Pisałem o padaczce DC i Marvela wydawanej na miękko i połowie wydawanej na twardo.
Tzn mam na myśli że można pominąć zakup tych komiksów, szkoda na nie pieniędzy, czasu na ich czytanie i miejsca na półce.
Nie mówię przecież największemu wydawcy w Polsce co ma wydawać, oni sami wiedzą to najlepiej.
« Ostatnia zmiana: Wt, 01 Listopad 2022, 15:13:42 wysłana przez Xmen »

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #3385 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 15:20:02 »

Arcydzieła mistrza granta Morrisona które rozumie chyba tylko on sam również można minąć.

To akurat jedne z niewielu komiksów z tego segmentu, na które nie szkoda mi ani złotówki, gwarancja dobrej wielokrotnej lektury.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #3386 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 15:21:36 »
Gdzieś trzeba zarysować granicę, że "starczy". W przypadku MCU, po spróbowaniu paru seriali i filmów fazy 4, uznaję, że "Avengers Endgame" jest dobrym momentem by sobie odpuścić. W przypadku superhero Marvela od Egmontu, odpuściłem po "Secret Wars" Hickmana. Epic-ów raczej nie będę ruszał nowych, "Punisher" starczy mi w formie serii MAX w mojej kolekcji, może pojedyncze tytuły i zastanowię się czy kontynuować zbieranie Epic Amazing Spider-Man. Sagę Knightfall Batmana odpuściłem, nie mam sentymentu ponieważ w czasach TM-Semic czytałem bardziej właśnie Spider-Mana, "Road to No Man's Land" i "No Man's Land" jednak kupię. I jak patrzę na zapowiedzi Egmontu na rok 2023, coś niecoś sobie wybiorę ale jednak większość mogę spokojnie, bez żalu odpuścić, jak komiksy dziecięce, serie DC czy Marvela itd. Z pojedynczych tomów interesująco wygląda "Skorpiony Pustyni" Pratta, "Tenebreuse" Mallie i Huberta, "Spider MAn Noir" czy "Batman Contagion", ale raczej patrząc na moje zakupy z ostatnich lat, tych komiksów będzie mniej niż więcej, w koszyku.
W 2021, patrząc na szybko, kupiłem 42 komiksy wydane w Polsce, zagranicznych nie liczę. W tym roku, jak dotąd, 20, a patrząc na zapowiedzi listopadowe, raczej nie więcej niż parę kolejnych wpadnie w tym miesiącu. Na pewno "Samotny Wilk i Szczenię" od Hanami, choć to będzie dubel.
A wielkiej straty ograniczania tytułów nie odczuwam, zaoszczędzone pieniądze to jedno, a zaoszczędzony czas to drugie. Może w końcu się zabiorę za dokończenie pentalogii azjatyckiej Jamesa Clavella albo przeczytanie dzieł zebranych Adama Heydla, bo patrzą z wyrzutem z półki od dawna.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3387 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 17:13:39 »
W tym roku, jak dotąd, 20

Ja bym nie umiał wybrać, mniej więcej tyle kupuję w miesiącu i mam wrażenie, że i tak robię ostrą selekcję i wybieram same świetne rzeczy. Gdybym miał bardziej selekcjonować to bym musiał po prostu losowanie robić.

Offline Mruk

« Odpowiedź #3388 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 17:17:13 »
Na stronie egmontu jest w pdf przewodnik jak czytać Blueberry'ego, włącznie z datami powstania tomów zawartych w albumach.

Przewodnik bardziej wymienia albumy, które wchodzą w skład integrali, niż wskazuje kolejność wydarzeń.

Według przewodnika chronologia wygląda następująco:

"Młodość Blueberry’ego" tom 1
"Młodość Blueberry’ego" tom 2
"Młodość Blueberry’ego" tom 3
"Młodość Blueberry’ego" tom 4
"Młodość Blueberry’ego" tom 5
"Blueberry" tom 0 (ta numeracja zastosowana przez Egmont jest idiotyczna)
"Blueberry" tom 1 - album „Człowiek ze srebrną gwiazdą”
"Blueberry" tom 2
"Marshall Blueberry"
"Blueberry" tom 1 - albumy „Kopalnia zaginionego Niemca” oraz „Widmo ze złotymi kulami”
"Blueberry" tom 3
"Blueberry" tom 4
"Blueberry" tom 5
"Blueberry" tom 6
"Blueberry" tom 7
"Blueberry" tom 8

Czy to się zgadza? Czy wszystkie albumy "Młodości Blueberry’ego" dzieją się przed „Fortem Navajo”?

Offline Xmen

« Odpowiedź #3389 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 17:25:09 »
Ja bym nie umiał wybrać, mniej więcej tyle kupuję w miesiącu i mam wrażenie, że i tak robię ostrą selekcję i wybieram same świetne rzeczy. Gdybym miał bardziej selekcjonować to bym musiał po prostu losowanie robić.
Tak z ciekawości jakich 20 "świetnych" rzeczy kupiłeś w październiku?