Mam pytanie , ktos moze wie czy Wojna Korpusu Sinestro i Najjaśniejszy Dzień sa ze soba jakos powiazane..
czy to zamkniete historie
To żeś zadał temat

Na początku chciałem odpisać humorystycznie coś w stylu: "No więc pewien pilot imieniem Hal Jordan dostał od kosmity pierścień, który okazał się ulepszoną wersją zaczarowanego ołówka. A reszta jest już historią...". Ale później doszedłem do wniosku, że odpowiem bardziej merytorycznie. No więc...
Zarówno WKS, jak i ND stanowią istotne rozdziały w mega długaśnym runie jaki Geoff Johns pisał przez lata. Wszystko zaczęło się od wskrzeszenia Hala Jordana, który po wydarzeniach opisanych w Emerald Twilight (tak gdzieś ok. 1994 r.) najpierw działał jako oszalały Parallax, póżniej był uznany za zmarłego, a następnie przejął rolę Spectre. Johns przejmując regularną serię Zielonej Latarni wrócił do korzeni tej postaci ze Srebrnej Ery i w mini serii Green Lantern: Rebirth przywrócił do życia jedną z najbardziej lubianych postaci w uniwersum DC, czyli rzeczonego Hala Jordana. Następnie wziął się za pisanie głównej serii, tj. vol. 4, w ramach której stworzył trzy główne eventy: Wojna Korpusu Sinestro, Najczarniejsza Noc i Najjaśniejszy Dzień. Niestety wszystkie one się zazębiają ze sobą i stanowią ciągłość fabularną. Co więcej cały run Green Lantern vol. 4 pisany przez Johnsa, a także seria poboczna Green Lantern Corps vol. 2 również stanowią rozbudowaną ciągłość fabularną i najlepiej czytać te historie razem, a nie wyłącznie same eventy/crossovery serwowane przez Egmont.
Jeśli chodzi o współczesnego Green Lanterna pisanego przez Johnsa to na polskim rynku doczekaliśmy się następujących wydań (w kolejności chronologicznej):
- Green Lantern: Rebirth #1-6 (kolekcja BiZ) - to na razie tylko zapowiedź. Ta historia jest zawarta w oryginalnej kolekcji BiZ, tak więc z dużą dozą prawdopodobieństwa można założyć, że pojawi się również u nas.
- Green Lantern: Zemsta Green Lanternów; Green Lantern vol. 4 #7–13 (kolekcja WKKDC).
- Green Lantern: Poszukiwany Hal Jordan; Green Lantern vol. 4 #14-20 (kolekcja WKKDC).
- Wojna z Korpusem Sinestro; Green Lantern vol. 4 #21-25, Green Lantern Corps vol. 2 #14-19, Green Lantern: Sinestro Corps Special (DC Deluxe, Egmont).
- Najczarniejsza Noc; Blackest Night #0-8 (DC Deluxe, Egmont).
- Najjaśniejszy Dzień; Brightest Day #0-24 (DC Deluxe, Egmont).
Dodatkowo istnieje spora szansa, że w kolekcji BiZ dostaniemy historię Emerald Twilight, o której wspominałem na początku.
Czy Egmontowe eventy można czytać bez znajomości pozostałego runu Johnsa? Można, ale należy pamiętać, że stracimy sporo smaczków, motywacje postaci mogą być dla nas niezrozumiałe, a lektura może wydawać się chaotyczna. Johns jest autorem, który tworzy rozbudowane fabuły i konsekwentnie dochodzi do z góry zaplanowanego finału. Tylko że to dojście zajmuje mu zdecydowanie dłużej niż przeciętnemu facetowi w łóżku, a jego scenariusze są czasami rozpisane na lata. I tak jest również w przypadku jego runu w Green Lanternie.
P.S. Wybacz Michał, ale się z Tobą nie zgadzam