Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603009 razy)

Online michał81

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #3255 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 13:33:04 »
Jak oceniacie planowany na ten miesiąc "Savage Avengers"?
Słabo. Nie ma co się napalać na to że w składzie jest Conana, którego już wykopano (w bieżących numerach), bo Marvel nie ma praw do tej postaci.

Ja tą serię sprawdziłem tylko dlatego, że pojawia się w niej Conan. I był zawód, nic nadzwyczajnego, od kolejne marvelowskie superbohaterskie mordobicia. Nie ma co się nastawać, że ta seria coś zmieni w podejściu do takich tematów.
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Październik 2022, 13:36:53 wysłana przez michał81 »

Offline MuadGreDib

« Odpowiedź #3256 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 13:39:41 »
Mam pytanie , ktos moze wie czy Wojna Korpusu Sinestro i Najjaśniejszy Dzień sa ze soba jakos powiazane..
czy to zamkniete historie

Online michał81

« Odpowiedź #3257 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 14:10:55 »
Mam pytanie , ktos moze wie czy Wojna Korpusu Sinestro i Najjaśniejszy Dzień sa ze soba jakos powiazane..
Najjaśniejszy Dzień to zamknięta historia.
Wojna Korpusu Sinestro teoretycznie też, ale trzeba pamiętać, że to część runu Johnsa w Zielonych Lataniach i jest kontynuacja wątków w seriach, ale sama historia jest zamknięta. Jest to crossover serii Latarników Lataniach.

Historie nie są ze sobą powiązane. Najjaśniejszy Dzień nawet nie dotyczy Zielonych Latarni, a tak naprawdę jest to historia Deadmana i kilku innych mniej znanych bohaterów ze świata DC.

Offline MuadGreDib

« Odpowiedź #3258 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 14:17:04 »
Dzieki za odpowiedz.

Mam wojne korpusu sinestro i zastanawiam sie czy czytac cos wczesniej.czy te historie nie sa ze soba powiazane

Offline laf

« Odpowiedź #3259 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 14:47:51 »

To żeś zadał temat  ;) Na początku chciałem odpisać humorystycznie coś w stylu: "No więc pewien pilot imieniem Hal Jordan dostał od kosmity pierścień, który okazał się ulepszoną wersją zaczarowanego ołówka. A reszta jest już historią...". Ale później doszedłem do wniosku, że odpowiem bardziej merytorycznie. No więc...

Zarówno WKS, jak i ND stanowią istotne rozdziały w mega długaśnym runie jaki Geoff Johns pisał przez lata. Wszystko zaczęło się od wskrzeszenia Hala Jordana, który po wydarzeniach opisanych w Emerald Twilight (tak gdzieś ok. 1994 r.) najpierw działał jako oszalały Parallax, póżniej był uznany za zmarłego, a następnie przejął rolę Spectre. Johns przejmując regularną serię Zielonej Latarni wrócił do korzeni tej postaci ze Srebrnej Ery i w mini serii Green Lantern: Rebirth przywrócił do życia jedną z najbardziej lubianych postaci w uniwersum DC, czyli rzeczonego Hala Jordana. Następnie wziął się za pisanie głównej serii, tj. vol. 4, w ramach której stworzył trzy główne eventy: Wojna Korpusu Sinestro, Najczarniejsza Noc i Najjaśniejszy Dzień. Niestety wszystkie one się zazębiają ze sobą i stanowią ciągłość fabularną. Co więcej cały run Green Lantern vol. 4 pisany przez Johnsa, a także seria poboczna Green Lantern Corps vol. 2 również stanowią rozbudowaną ciągłość fabularną i najlepiej czytać te historie razem, a nie wyłącznie same eventy/crossovery serwowane przez Egmont.

Jeśli chodzi o współczesnego Green Lanterna pisanego przez Johnsa to na polskim rynku doczekaliśmy się następujących wydań (w kolejności chronologicznej):
-  Green Lantern: Rebirth #1-6 (kolekcja BiZ) - to na razie tylko zapowiedź. Ta historia jest zawarta w oryginalnej kolekcji BiZ, tak więc z dużą dozą prawdopodobieństwa można założyć, że pojawi się również u nas.
- Green Lantern: Zemsta Green Lanternów; Green Lantern vol. 4 #7–13 (kolekcja WKKDC).
- Green Lantern: Poszukiwany Hal Jordan; Green Lantern vol. 4 #14-20 (kolekcja WKKDC).
- Wojna z Korpusem Sinestro; Green Lantern vol. 4 #21-25, Green Lantern Corps vol. 2 #14-19, Green Lantern: Sinestro Corps Special (DC Deluxe, Egmont).
- Najczarniejsza Noc; Blackest Night #0-8 (DC Deluxe, Egmont).
- Najjaśniejszy Dzień; Brightest Day #0-24  (DC Deluxe, Egmont).

Dodatkowo istnieje spora szansa, że w kolekcji BiZ dostaniemy historię Emerald Twilight, o której wspominałem na początku.

Czy Egmontowe eventy można czytać bez znajomości pozostałego runu Johnsa? Można, ale należy pamiętać, że stracimy sporo smaczków, motywacje postaci mogą być dla nas niezrozumiałe, a lektura może wydawać się chaotyczna. Johns jest autorem, który tworzy rozbudowane fabuły i konsekwentnie dochodzi do z góry zaplanowanego finału. Tylko że to dojście zajmuje mu zdecydowanie dłużej niż przeciętnemu facetowi w łóżku, a jego scenariusze są czasami rozpisane na lata. I tak jest również w przypadku jego runu w Green Lanternie.

P.S. Wybacz Michał, ale się z Tobą nie zgadzam  :P

Offline MuadGreDib

« Odpowiedź #3260 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 14:56:28 »
hmm to mnie troche zaniepokoiles..
W takim razie co bys proponowal od czego zaczac..i po kolei jak cztac tak jak to rozpisales?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3261 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 15:05:30 »
Wszystko zaczęło się od wskrzeszenia Hala Jordana, który po wydarzeniach opisanych w Emerald Twilight (tak gdzieś ok. 1994 r.)

!!! SPOILER ALERT !!!

Offline laf

« Odpowiedź #3262 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 15:33:02 »
W takim razie co bys proponowal od czego zaczac..i po kolei jak cztac tak jak to rozpisales?

Jeśli korzystasz wyłącznie z polskich wydań to taka rozpiska jest najbardziej sensowna. Nie wiem jak z dostępnością tych wydań z WKKDC, niedawno widziałem, że były online w Empiku. Można też obczaić rynek wtórny, ale jeśli kwota przekroczy 40 za tom to gra jest niewarta świeczki. Co do pozostałych tomów z rozpiski to na pewno eventy należy czytać w tej kolejności: WKS, NN, ND. Nie wiem kiedy (i czy w ogóle) wyjdzie Rebirth, ale na pewno ten tytuł stanowi idealne rozpoczęcie zabawy z runem Johnsa.

!!! SPOILER ALERT !!!
No proszę  :o. W historii zatytułowanej "Green Lantern: Rebirth" raczej wiadomo o co chodzi. Tak samo jak spojlerem nie jest fakt, że Superman umiera w komiksie "Śmierć Supermana"  ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3263 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 15:39:39 »
No proszę  :o. W historii zatytułowanej "Green Lantern: Rebirth" raczej wiadomo o co chodzi. Tak samo jak spojlerem nie jest fakt, że Superman umiera w komiksie "Śmierć Supermana"  ;)

U nas na forum spoilerem było nawet, że w komiksie Cyclops i Wolverine pojawiają się Cyclops i Wolverine, ja to z troski o innych użytkowników piszę.

Online michał81

« Odpowiedź #3264 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 15:53:34 »
Ja nadal będę upierał się, że dla osoby która nie zna Zielonych Latarni to Najjasniejszy Dzień można czytać nie znają nic wcześniej. Bo sama historia nie dotyczy Latarników a postaci mniej popularnych że uniwersum DC.

Jeśli tak bardzo się upieramy że czytelnik nie zrozumie co tam chodzi w tych eventach to może powinniśmy polecać czytanie od początku od Action Comics 1.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3265 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 16:13:31 »
Może TK nie lubi Morrisona ani Straczyńskiego, dlatego pominął serię Ziemia Jeden. ;)
Tak, TK nie lubi Morrisona i w ogóle brzydzi się wydawaniem komiksów dla pieniędzy ;-)Zapraszam do zapoznania się z zapisem spotkania z TK podczas ostatniego konwentu w Łodzi a także z aktualną ofertą Egmontu, ale zapewne tobie nieobce i jedno i drugie :-)Edit: Zapomniałbym o wręcz legendarnej niechęci TK do Straczynskiego. Ej, a może to po prostu - parafrazując kwestię ze znanego polskiego filmu - Polacy nie lubią komiksów których NIE ZNAJĄ (może dlatego w DC Deluxe będą prawie same drugie i trzecie wydania komiksów).
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Październik 2022, 16:20:16 wysłana przez Kandor »

Offline dreamer36

« Odpowiedź #3266 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 17:13:44 »

https://marveldcchronologia.wordpress.com/jak-zaczac-czytac-green-lanterna/

Jedziesz od części Run Geoffa Johnsa. Niestety po Polsku ukazały się tylko główne event oraz pojedyncze zeszyty z głównego runu. Więc pozostają Ci dwie opcje: 1) kupić wypaśne omnibusy w języku angielskim (jak ostatnio ktoś tutaj grzmiał - chyba każdy umie czytać po angielsku...), 2) kupić wszystko co jest wydane po naszemu, a resztę przeczytać w postaci skanlacji (wątpliwość moralna - czy skanlacja nie jest piratem?).

Ja czytałem wg opcji drugiej - i niestety przez dwa tygodnie nic przed kompem nie byłem w stanie zrobić, bo ciągle czytałem - seria Johnsa oraz Green Lantern Corps (chyba Tomasiego - nie pamiętam) to jest najlepsze, co przeczytałem w komiksowym segmencie superhero. Wojnę z Korpusem Sinestro przeczytałem w skanlacji, ale chcąc być choć trochę uczciwym (lub uśpić wyrzuty sumienia) od razu kupiłem wydanie PL jak tylko się ukazało - i przeczytałem jeszcze raz - tak to jest wg mnie dobre. Maragast na Swojej stronce wszystko pięknie wyłożył (z resztą już chyba nie raz i nie tylko ja zachwalałem pracę, jaką wkłada w prowadzenie swojej strony). Jeżeli będziesz się trzymał jego poradnika, to czeka Cię kosmiczna przygoda na długi czas :)

Offline Xmen

« Odpowiedź #3267 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 18:40:44 »
Z NN, ND i wojną z korpusem sinestro jest jak z czytaniem x men punkty zwrotne, nie ma to wiele sensu bez odpowiedniego "wstępu" co może być w tym zwrotnego jeżeli nie wiemy co było wcześniej?
Moim zdaniem nie warto tak tego czytać, faktycznie lepiej spiracic.
Nie żebym do tego zachęcał ale od kiedy czytanie samego eventu ma jakikolwiek sens?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3268 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 22:19:15 »

No jak to od czego? ;)

@laf tylko potwierdził co sam już wiedziałem - Najpierw jeszcze raz te tomy WKKDC, potem tomy z BiZDC. Znaczy najpierw Emerald Twilight jak już wyjdzie. Czyli czekam na WKS w lepszym wydaniu.

Jeśli tak bardzo się upieramy że czytelnik nie zrozumie co tam chodzi w tych eventach to może powinniśmy polecać czytanie od początku od Action Comics 1.

Zawsze uciekasz do absurdalnej argumentacji jak się zakiwasz i nie chcesz przyznać do błędu. Odkąd pamiętam twoje posty nigdy tego nie robiłeś i nigdy za nic nie przepraszałeś.

Offline ryba

« Odpowiedź #3269 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 22:24:24 »
Zauważyłem, że jest wznowienie Blade Runner 2019. Czy ktoś może wie, czy jest poprawione tłumaczenie? Były na to narzekania. Wznowienie jest 20 zł droższe od pierwszego wydania, które co dziwne wciąż jest dostępne na stronie egmontu. Jeśli tłumaczenie jest lepsze, to w końcu bym kupił ten komiks. Tłumacz ten sam, Maria Jaszczurkowska.