Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 602979 razy)

Offline michał81

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #3240 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 06:34:23 »
Szkoda, pierwsze dwa tomy były bardzo dobre.
Odpuszczam serię, szkoda kasy.
Ja bym tak szybko nie rezygnował. To prawda rok 4 i 5 są dużo słabsze, a Ground Zero to streszczenie wydarzeń z gry, ale jest jeszcze bardzo dobry Year Zero (który pewnie wyjdzie w jednym wydaniu z Ground Zero), a dlaczego jest dobry? Bo do pisania serii wraca Tom Taylor.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #3241 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 08:23:16 »
No a później jest  Injustice 2, które też pisze Tom Taylor. Więc jest co wydawać.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3242 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 13:13:08 »
Czyli jak to wygląda?
6 tomów i jakieś tomy dodatkowe? Trochę szkoda mi tak przerwać serię ale też wydać sporo na coś bardzo przeciętnego też szkoda.
Taylor fajnie pisze bohaterów i relacje między nimi.
Samo injustice to pomysł mielony już wiele razy, bohaterowie stają do walki z bohaterami no i supek jest zły to też już było
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Październik 2022, 13:41:25 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #3243 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 14:15:19 »
Czyli jak to wygląda?
6 tomów i jakieś tomy dodatkowe? Trochę szkoda mi tak przerwać serię ale też wydać sporo na coś bardzo przeciętnego też szkoda.
5 tomów serii głównej (od Rok pierwszy do Roku piątego) + jako tom 6 Ground Zero+Year Zero (to raczej będzie tak wydanie). I to zamyka serię pierwszą.

Injustice 2 to nowa seria poprzedzająca wydarzenia z drugiej części gry. Nie wiadomo czy Egmont ją wyda. Ta seria nie ma czegoś takiego jak Ground Zero (czyli serii streszczającej wydarzenia z gry) i kończy się w momencie, kiedy zaczyna się gra. I tu całość tworzy Taylor.

Jest jeszcze crossover Injustice vs. Masters of the Universe, ale wg mnie jest to bardzo słabe i szkoda nawet na to czasu.

Taylor fajnie pisze bohaterów i relacje między nimi.
Samo injustice to pomysł mielony już wiele razy, bohaterowie stają do walki z bohaterami no i supek jest zły to też już było
W Year Zero akcenty są trochę inaczej rozłożone. To dzieje się przed wydarzeniami, kiedy Superman stał się zły.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3244 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 16:18:23 »
Dzięki Michał81 za wytłumaczenie wszystkiego.
Zastanowię się nad kolejnymi tomami, może jeszcze dam szansę.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Randal63

« Odpowiedź #3245 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 21:59:57 »
Witam, jak pamiętacie TK przy temacie wydania "Batman Ziemia Jeden" tom3 wspominał zdaje się o dodruku dwóch pierwszych tomów. A przecież można wydać tom 3 dla tych co już mają dwa pierwsze i jednocześnie wydać zbiorczy tak jak wydali to Amerykanie. Takie praktyki stosuje u nas Ongrys np. Bruno Brazil. Czyli jest to do wykonania. A pro po serii Ziemia Jeden to właśnie dopadłem drugi tom Green Lantern: Earth One. Jeszcze nie czytałem ale graficznie "miodzio". Nie wiem dlaczego TK nie wydaje tego u nas. :(

Offline Kandor

« Odpowiedź #3246 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 22:18:04 »
Witam, jak pamiętacie TK przy temacie wydania "Batman Ziemia Jeden" tom3 wspominał zdaje się o dodruku dwóch pierwszych tomów. A przecież można wydać tom 3 dla tych co już mają dwa pierwsze i jednocześnie wydać zbiorczy tak jak wydali to Amerykanie. Takie praktyki stosuje u nas Ongrys np. Bruno Brazil. Czyli jest to do wykonania. A pro po serii Ziemia Jeden to właśnie dopadłem drugi tom Green Lantern: Earth One. Jeszcze nie czytałem ale graficznie "miodzio". Nie wiem dlaczego TK nie wydaje tego u nas. :(
Bo to GL, bo to nie Batman, bo małe zainteresowanie. Supermana nie wydali, Wonder Woman UWAGA! Morrisona nie wydali ;-)Mam tom 1 GL w HC :-)

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #3247 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 22:43:58 »
Jeszcze można dorzucić, że niestety seria nie doczeka się raczej zakończenia.
https://www.blogofoa.com/2022/05/green-lantern-earth-one-wont-get-a-third-volume.html
Drugi tom kończy się w taki sposób, że wyraźnie widać zamysł twórców by kontynuować serię i wątki jakie wprowadzili. O kontynuacji można chyba zapomnieć.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Randal63

« Odpowiedź #3248 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 00:57:29 »
Bo to GL, bo to nie Batman, bo małe zainteresowanie. Supermana nie wydali, Wonder Woman UWAGA! Morrisona nie wydali ;-)Mam tom 1 GL w HC :-)
Może TK nie lubi Morrisona ani Straczyńskiego, dlatego pominął serię Ziemia Jeden. ;)

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #3249 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 05:09:56 »
@Randal, twoje rozwiązanie mi nie pasuje. Mam t1 i nie będę kupował t3 póki nie dostanę t2, dubla w 1/3 OHC też nie chcę.

Offline Randal63

« Odpowiedź #3250 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 05:30:20 »
@Randal, twoje rozwiązanie mi nie pasuje. Mam t1 i nie będę kupował t3 póki nie dostanę t2, dubla w 1/3 OHC też nie chcę.
Może masz rację, zamieszanie z tego powodu byłoby zbyt duże. Ja nie mam ani pierwszego ani drugiego tomu. Czekałem na całość, dlatego jestem trochę w innej sytuacji.  :)

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #3251 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 10:40:33 »
Jak wspomniałem w poprzednim wpisie, seria Green Lantern Earth One nie doczeka się zakończenia i pozamykania wątków. Nie opłaca się zatem Egmontowi wydawać jej po polsku. Krzyki byłyby podobne jak przy GL z DC Rebirth, że seria urwana i czytelnicy domagają się kontynuacji, z tą różnicą, że w przypadku Earth One, nie da się tych żądań spełnić.
W 2015 roku były zapowiedzi "The Flash Earth One" oraz "Aquaman Earth One", mamy 2022 rok i póki co, cisza. Ta linia wydawnicza DC jest na wpół martwa, nawet w przypadku głównych postaci, jak Superman (trzy tomy wydane ale widać było położenie podstaw pod rozwój fabuły i dużo opcji na kontynuację).
Owszem, DC może się odmienić i wrócą do tego pomysłu, szczególnie, że od początku tempo wydawania było niezbyt szybkie ale raczej wszystko wskazuje na to, że Earth One będzie na długo lub na stałe w wydawniczym limbo.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3252 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 19:47:49 »
Egmont wydał Wojnę Korpusu Sinestro i Najjaśniejszy Dzień niedawno. W Kosmicznej Odyseji też GL wystąpił. Może nie ma na razie bazy na więcej GL w tym roku?

Osobiście nie lubię tych elseworldów z Earth One. Ani Batman ani Superman mi nie podeszli i cieszę się, że ten drugi tytuł u nas podmieniono na coś innego. Do WW nie podchodziłem. Co do wznowień - przydałoby się Mroczne Odbicie, chyba że wyszło a ja nie zauważyłem.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #3253 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 08:01:49 »
Jak oceniacie planowany na ten miesiąc "Savage Avengers"?

Z zasady nie zwykłem wchodzić w takie kombinacje, ale tytuł bardzo fajnie wygląda na planszach, narracja nie brzmi jak bełkot, a i graficznie jest chyba dosyć spójny, bo nie ma aż takiego rozrzutu twórców, jak przy innych tytułach. Na Wiki widzę również, że wydanie Egmontu zamknie się w 3 tomach (?), chyba że jest potem jeszcze jakaś kontynuacja.

Z góry dziękuję za opinie tych, co mieli okazję się z tym zapoznać w jakimkolwiek stopniu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3254 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 12:00:57 »
Tam jest Conan w składzie. I wszystko jasne - kupuję. Najwyżej nie wezmę kontynuacji.