Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 602979 razy)

Offline Murazor

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #3225 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 14:26:53 »
Dziś do sprzedaży wchodzi Noir Burlesqe Mariniego. Jak ktoś się zaopatrzy w egzemplarz niech da znać jak to wygląda od strony fabularny wizualnej oraz wydawniczej. Biję się z myślami czy warto...
Wizualnie jak na Mariniego to średnio. Jest ten jego klasyczny styl, ale czegoś brakuję. Może przez kolory? Trochę szaro i nijako, Batman od niego był w podobnym stylu, ale bardziej ciepłe kolory nadawały mocniejszego klimatu i charakteru opowieści.

Fabularnie, hmm no jest to pierwszy tom, więc nazwałbym to wstępem, raczej nudnym. W ostatnim czasie mieliśmy wysyp komiksów osadzonych w podobnym czasie, Dni Piasku, Giant, czy Blue Note i wszystkie biją na głowę Noir Burlesque. Może przez to, że są bardziej obyczajowe? A tutaj mamy sensacyjno-trochę-dreszczowiec, czytałem chwilę temu, a nawet nie pamiętam imion postaci.

Offline nayroth

« Odpowiedź #3226 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 19:18:17 »
A ja się cieszę że specjaliści mają robotę.

W nawiązaniu, pytanie do specjalistów i nie tylko - jak sądzicie: dlaczego najnowsza książka z Marvela Deluxe "Elektra/Wolverine Redeemer" po polsku zatutyłowana została jako "Odkupienie"?

Offline dreamer36

« Odpowiedź #3227 dnia: Cz, 13 Październik 2022, 11:49:46 »
Ja mam tak samo nierówne jak O. Poprosiłbym o zdjęcie, żeby mieć argument do reklamacji.

No dobra - niezłą wtopę zaliczyłem - komiksy mam lekko przechylone, żeby się nie wywracały, do tego chyba zdjęcie zbytnio wyolbrzymiło uskok loga i miniaturki, stąd po pierwszym rzucie oka wyglądało, że u mnie ok. Wczoraj chciałem pstryknąć fotę, wyrównałem komiksy i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że mam tak samo jak Wy :D Także sorki za zamieszanie - łączę się z Wami w bólu (chociaż SW trzymam na niższej półce, więc w sumie prawie mnie to nie boli) :)

Online Pocztar

« Odpowiedź #3228 dnia: Cz, 13 Październik 2022, 15:01:08 »
Dziś do sprzedaży wchodzi Noir Burlesqe Mariniego. Jak ktoś się zaopatrzy w egzemplarz niech da znać jak to wygląda od strony fabularny wizualnej oraz wydawniczej. Biję się z myślami czy warto...

Powiem tak - dla warstwy graficznej warto - wygląda to przepięknie, tajemniczo, seksownie.
Dla warstwy fabularnej? Nie... Całość jest strasznie naiwna i napisana tak, że aż zęby zgrzytają.
Tzn. rozumiem, że założeniem było wyciągnięcie na wierzch tych najbardziej charakterystycznych, a zarazem kiczowatych cech gatunku, ale jednak to album raczej do przekartkowania. Na pewno nie zestawiałbym go z takimi Dniami Piasku (rewelacyjnymi!), gdzie głębia fabuły była najważniejszym elementem. To inna liga.

Offline JanJ

« Odpowiedź #3229 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 11:58:49 »
Oby tylko nie schrzanił scenariusza do ostatnich Orłów Rzymu, który właśnie pisze...

Online Konrad

« Odpowiedź #3230 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 21:14:09 »

Offline Nowicjusz

« Odpowiedź #3231 dnia: So, 15 Październik 2022, 07:55:22 »
Najnowszy 40 tom Thorgala wyjdzie u nas już 23 listopada
Biorę oczywiście, wie ktoś ile jeszcze tych albumów będzie?

Offline misiokles

« Odpowiedź #3232 dnia: So, 15 Październik 2022, 08:18:21 »
Dopóki będzie się sprzedawać.

Offline Gazza

« Odpowiedź #3233 dnia: So, 15 Październik 2022, 09:56:10 »
Szkoda tylko, że podobizna bohatera morfuje z okładki na okładkę ….

Online Warpath

« Odpowiedź #3234 dnia: So, 15 Październik 2022, 10:21:07 »
W trzydziestym odcinku Wieści ze Świata Komiksu, Tomasz Kołodziejczak opowiada o komiksach rozgrywajacych się w uniwersach growych.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3235 dnia: So, 15 Październik 2022, 17:53:16 »
Co nowego:

Egmont poszerza segment komiksów związanych z grami komputerowymi. Podpisano umowę z firmą Ubisoft i w przyszłym roku na rynek trafią serie Assassin's Creed i Far Cry. Komiksy będą w różnych formatach z uwagi na fakt, że Ubisoft współpracuje z Glénat przy Far Cry (i tutaj będzie format frankofoński, twarda oprawa, ~80 stron, A4) oraz z DarkHorse przy Assassin's Creed (format amerykański wydawany już przez Egmont); wydane zostaną również mangi ze świata Assassin's Creed.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3236 dnia: So, 15 Październik 2022, 19:01:56 »
Jak jestesmy przy temacie komiksów na podstawie gier chciałbym zapytać o injustice.
Dwa pierwsze tomy przeczytałem jeden po drugim i byłem zachwycony natomiast trzeci wydał mi się znacznie słabszy, miałem wrażenie że czytam trzeci raz to samo tylko że zamiast super mocy wjechała magia i pomysły na serię się skończyły.
Moje pytanie czy faktycznie pozostałe 3 tomy są jeszcze słabsze niż tom 3? Z takimi opiniami spotkałem się w sieci.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3237 dnia: So, 15 Październik 2022, 19:25:46 »
Zdecydowanie są słabsze. Brian Buccellato przejmuje obowiązki scenarzysty, niestety, z marnym skutkiem. Ogólnie, od Year Four seria to zlepek scen walk, które do niczego nie prowadzą.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3238 dnia: So, 15 Październik 2022, 22:22:41 »
Szkoda, pierwsze dwa tomy były bardzo dobre.
Odpuszczam serię, szkoda kasy.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3239 dnia: So, 15 Październik 2022, 23:59:18 »
No bo jeśli przy fabule założonej na 6 tomów, Supek załatwia większość swych poważnych wrogów w pierwszych dwóch, to jasne, że kolejne 4 to będzie kręcenie się w miejscu, bo nie ma co robić, ale skończyć jeszcze nie mogą. I jeszcze to n-te nawiązanie do Knightfalla - boooring.