Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 602979 razy)

Offline Xmen

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #3090 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 16:32:59 »
"znaj proporcje mocium panie" Jednak zrównywać ceny energii elektrycznej, (paliwa czy jedzenia) z rozrywką to imo mocno przestrzelona analogia.
Antologia? To jest już mocna odklejka.
Nie mam teraz na myśli Xanara ale na 100% już znajdą się tacy którzy oszczędzają na jedzeniu i innych rzeczach żeby kupić kolejny komiks.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline misiokles

« Odpowiedź #3091 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 16:33:32 »
A bo u nas ludzie się wywodzą z czasów gdzie rynek był czysto hobbystyczny i nikt nie miał w głowie relacji firma <-> klient tylko relację hobbysta <-> hobbysta.

Jest też całkiem sporo ludzi pamiętających recesję z początków 2000 roku i mniej więcej wyczuwają co to z praktyce oznacza. Ludzie będą wydawać mniej na kulturę, firmy będą albo upadać, albo próbować przetrwać różnymi metodami. Wydawnictwo komiksowe może upaść albo wydając za drogo, dzięki czemu odpłyną klienci, albo taniej, za to dokładając do interesu, licząc na to, że wystarczy oszczędności na przetrwanie najgorszego okresu. Więc obracamy się w strefie wróżenia z fusów. I całkiem możliwe, że wrócimy do relacji firma-hobbysta.

Offline xanar

« Odpowiedź #3092 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 16:37:59 »
a jak 10x podniosą ?
Ludzie żyją z prądem w tym kraju od niecałych 100 lat, wcześniej żyli bez, da się  :)
Musicie kupować Egmonty bo przestaną wydawać, jak raz pojedziecie komunikacją miejską i raz nie zjecie to nic wam się nie stanie  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline plast

« Odpowiedź #3093 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 17:05:35 »
Pamiętajcie, że PLN traci na wartości i przez inflację i przez relację do dominujących walut pokroju USD.

Nominalnie 1000 zł z 2016 roku to dzisiaj ok. 500 zł w takim układzie, najbardziej widać to po elektronice, ale i pozostałych branż to nie omija.

I zatem, nie żebym chciał kogokolwiek usprawiedliwiać, jeśli coś w 2016 r. było po 100 zł to dzisiaj 200 zł to realna wycena niestety. Większości ludzi w tym czasie zarobki się nie podwoiły, co tylko potwierdza, że jako społeczeństwo biedniejemy, klasa niższa i średnia się zrównują, a wyższa odpływa.

I taniej nie będzie niestety.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3094 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 17:08:09 »
raz nie zjecie to nic wam się nie stanie  :)

O to na pewno przecież chodzi się na siłownie, biega 3 dni w tygodniu żeby te zbędne kalorie spalić więc równie dobrze można zadziałać wyprzedzająco i mniej jeść ;)

Ludzie często piszą że pierwsze co idzie pod nóż to wydatki na kulturę, a wg mnie w naszych polskich warunkach to pierwsze z czego zaczną en masse rezygnować to gastronomia i wyjścia na miasto i tutaj będzie się poniekąd wliczać kino, teatr ale tak na prawdę to będą restauracje jakieś lokale z alko lodziarnie itp... A klientów na książki i komiksy również będzie mniej ale ich jest tak mało że nawet jak odpadnie 20-30% to pewnie wydawnictwa dadzą radę złe czasy przetrzymać.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3095 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 17:35:20 »
a jak 10x podniosą ?
Ludzie żyją z prądem w tym kraju od niecałych 100 lat, wcześniej żyli bez, da się  :)
Musicie kupować Egmonty bo przestaną wydawać, jak raz pojedziecie komunikacją miejską i raz nie zjecie to nic wam się nie stanie  :)
Mistrzu troszkę cię poniósło w poprzednim poście , obracając to w jakieś dziwne żarciki nie cofniesz zażenowania ludzi którzy to przeczytali.
Zachowaj resztki przyzwoitości bo "nas" to wcale nie śmieszy.
« Ostatnia zmiana: Pt, 30 Wrzesień 2022, 17:38:45 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #3096 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 17:51:50 »
O to na pewno przecież chodzi się na siłownie, biega 3 dni w tygodniu żeby te zbędne kalorie spalić więc równie dobrze można zadziałać wyprzedzająco i mniej jeść ;)

Ludzie często piszą że pierwsze co idzie pod nóż to wydatki na kulturę, a wg mnie w naszych polskich warunkach to pierwsze z czego zaczną en masse rezygnować to gastronomia i wyjścia na miasto i tutaj będzie się poniekąd wliczać kino, teatr ale tak na prawdę to będą restauracje jakieś lokale z alko lodziarnie itp... A klientów na książki i komiksy również będzie mniej ale ich jest tak mało że nawet jak odpadnie 20-30% to pewnie wydawnictwa dadzą radę złe czasy przetrzymać.
Z tego co czytałem swojego czasu to w Turcji jedzą na mieście bo wychodzi taniej niż w domu coś zrobić.

Mistrzu troszkę cię poniósło w poprzednim poście , obracając to w jakieś dziwne żarciki nie cofniesz zażenowania ludzi którzy to przeczytali.
Zachowaj resztki przyzwoitości bo "nas" to wcale nie śmieszy.
Może niektórzy nie pamiętają, ale w tym pięknym kraju w latach 90-tych inflacja była ponad 1000% rocznie.
Prąd dla przedsiębiorców jest ok. 500% droższy to, że nasi wspaniali rządzący zamrozili taryfy do 2 MWh dla indywidulanych na 2023 to już w 2024 zapewne tak nie będzie.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3097 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 18:54:49 »
Może i taniej jest w Turcji jeść na mieście ale za to drukują omnibusy na cienkim papierze ;D
Pocieszyłeś mnie, nie jest tak źle jak w 90 więc jest dobrze ???
« Ostatnia zmiana: Pt, 30 Wrzesień 2022, 19:09:42 wysłana przez Xmen »

Offline michał81

« Odpowiedź #3098 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 19:25:08 »
Może i taniej jest w Turcji jeść na mieście ale za to drukują omnibusy na cienkim papierze ;D
Pocieszyłeś mnie, nie jest tak źle jak w 90 więc jest dobrze ???
W Polsce Hachette waśnie zaczęło drukować też na cienkim, cieńszym niż Egmont. Polecieli po jakości nie tylko papieru, bo okładka przypomina tą z kolekcji WKKDC. Egmont chociaż trzyma jeszcze poziom.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3099 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 19:38:56 »
Nie no spoko to nie tak że mówię że Egmont jest zły.
Jednak to korporacja i maksymalizują zyski a teraz mają do tego sprzyjające warunki.
Poziom trzymają ale i u nich zacznie się cieńszy papier to kwestia czasu, w końcu podwyżki będą nie do przełknięcia dla konsumentów.
Kolekcje mnie nie interesują ,żadne.
Czytanie skrawków historii to bezsens, podobny do czytania punktów zwrotnych x-men czy np wydań samych eventów jak nasze civil war czy secret invasion

Offline xanar

« Odpowiedź #3100 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 19:59:36 »
Jakie sprzyjające warunki, kupisz komiks za 500 ? To jakie to są sprzyjające warunki dla jakiegokolwiek biznesu.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3101 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 20:38:02 »
Sprzyjające warunki to np to że każdą podwyżkę cen produktu mogę tłumaczyć inflacją.
Po wzroście cen i planach na drukowanie jeszcze więcej, jeszcze grubszych komiksów widać że egmont w dobie kryzysu ma się lepiej niż przed.
To jest akurat fakt.
Gdyby sprzedaż spadła to nie drukowaliby więcej tylko mniej.
Są biznesy którym obecna sytuacja w kraju sprzyja, prostym przykładem są np lombardy.

Offline misiokles

« Odpowiedź #3102 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 20:49:55 »
Drukują więcej tytułów, nic nie wiemy o nakładach.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #3103 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 21:29:31 »
Ja tylko tak dodam, mimochodem, że superhero bardzo lubię, kupuję dużo, ale ostatnio czytam sobie ten większy event z Marvela, i coś nie mogę go dokończyć. A w międzyczasie przeczytałem dwa tomy Sióstr Niezapominajek i zrobiły na mnie ogromne wrażenie - piękne i logiczne prowadzenie akcji, niegłupie scenariusze, rewelacyjne rysunki. Tak samo pierwszy tom Toski z lasu. Także, ten tego, chyba wyrastam z superhero i dorastam do komiksu dla, jakby nie było, nastolatków.

;)

Też ostatnio przeczytałem Toskę i super się bawiłem 🙂 Pięknie narysowany, fajny świat i postaci. Taka przyjemna przygodówka jak "Hugo" czy "Marine" czytane w dzieciństwie.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3104 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 21:32:55 »
Drukują więcej tytułów, nic nie wiemy o nakładach.
Masz rację ale ofertę powiekszasz gdy dotychczasowa to nie wystarczy...