Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 602979 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #2955 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 09:00:08 »
O czym my tu w ogóle gadamy :-) Wracając do "korzeni": właśnie oglądam wczorajsze zapowiedzi komiksów ze Star-Trekiem - warto wejść w te komiksy? Coś warto pominąć? Seriale bardzo lubię (poza Disco, wiadomo, choć niektóre motywy były niezłe, niektóre, podkreślam).

Kupiłem "Lustrzany Wszechświat" i mi się spodobał, zwłaszcza pierwszy zawarty tam trejd. Fanowi serialu ST:TNG mogę śmiało polecić. Ale mimo że lubię seriale, to na razie podziękuję za resztę. Powoli przekonuję się do komiksów Star Wars. Gdybym dorzucił jeszcze Star Trek, to byłoby już za wiele.

To nie te czasy, bo kogoś szczerze obchodziło co firma X planuje sprzedać nam w roku Y. Żadne to nowości, żadne zaskoczenia, każdy kto interesuje się tym forum dokonałby podobnych wyborów.

Wybrać wydanie na raz trzech dubli po WKKDC, oraz Secret Invasion i Straczynskiego z WKKM w jednym roku, to by mi naprawdę do głowy nie przyszło. Takie rzeczy tylko w Egmont Polska. Jako komiksiarza mnie ciągle interesują zapowiedzi. Jestem komplecistą i chcę mieć wypełnione wszystkie luki. Po polsku, nie po angielsku. Znaczy ok - dziś Annihilators Earthfall kupiłbym nawet po angielsku. Ale jest niedostępny.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2956 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 09:13:47 »
O czym my tu w ogóle gadamy :-) Wracając do "korzeni": właśnie oglądam wczorajsze zapowiedzi komiksów ze Star-Trekiem - warto wejść w te komiksy? Coś warto pominąć? Seriale bardzo lubię (poza Disco, wiadomo, choć niektóre motywy były niezłe, niektóre, podkreślam).

Warto. Przeczytałem wszystko co do tej pory wydał Egmont i historię są na bardzo wysokim poziomie. Jeżeli lubisz seriale to tym bardziej polecam.
Imo historie z uniwersum Star Trek są dużo ciekawsze niż marvelowski Star Wars, który wychodzi w Polsce.

Offline laf

« Odpowiedź #2957 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 10:03:40 »
Po świetnych zapowiedziach w ramach klasyki Marvela (Spider man Straczyńskiego, She Hulk Byrne'a, Tajna Inwazja i Moon Knight Bendisa, Marvel Zombies) zastanawiam się czy nie sprzedać wszystkich Marvelowych kolekcji. I tak na razie z Marvelem jestem na bakier i zanim zacznę go ogarniać to podejrzewam, że Egmont albo Mucha zdążą wydać najbardziej interesujące mnie serie.

Online jotkwadrat

« Odpowiedź #2958 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 10:11:10 »
A właśnie. Ktoś wie, czy będzie to pełna seria Sensational She-Hulk czy z dziurami - ograniczona tylko do Byrne'a? Mam nadzieję, że dadzą całość.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #2959 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 10:14:35 »
To zróbcie mi jeszcze elaboraty na temat wymowy Constantine, mam to wymawiać jak amerykanie czy jak brytyjczycy? Wszak to amerykańska postać, z amerykańskich komiksów i filmów, ale stworzył ją brytyjczyk.
To samo z Shang-Chi bo po filmie nagle wszyscy wymawiają to źle, nawet twórcy postaci.
Jak to? Konstancin. Po prostu.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #2960 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 10:19:58 »
A właśnie. Ktoś wie, czy będzie to pełna seria Sensational She-Hulk czy z dziurami - ograniczona tylko do Byrne'a? Mam nadzieję, że dadzą całość.

Okładka pochodzi z wydania zbierającego tylko zeszyty Byrne'a, więc raczej będzie tam tylko to, co stworzył John. Jak dla mnie to mega zapowiedź, czekałem na takie wydanie od dawna. I tylko już teraz zaczynam się bać, ile za nie sobie zażyczą...
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Wrzesień 2022, 11:09:43 wysłana przez Jaxx »

Online jotkwadrat

« Odpowiedź #2961 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 10:32:11 »
Kurde, nienawidzę takich sytuacji. Czym potem zatkać taką dziurę w serii?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2962 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 10:37:08 »
Kurde, nienawidzę takich sytuacji. Czym potem zatkać taką dziurę w serii?

Ja raczej polecam nastawienie się na to, że w superhero fizycznie nie da się nie mieć dziur. Nawet gdyby seria była wydawana w całości to dochodzą tie-iny, inne przenikające się serie, dodatkowe eventy. Nawet epiki, które są wydawane z myślą o kompletności i które załączają inne serie również mają dziury i to całkiem sporo.

Offline xanar

« Odpowiedź #2963 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 11:09:08 »
Byrne olał to co było po tym jak odszedł i jak wrócił to pisał dalej tam gdzie skończył.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline laf

« Odpowiedź #2964 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 11:09:50 »
Okładka pochodzi z tego wydania - https://www.atomcomics.pl/pl/p/SENSATIONAL-SHE-HULK-BY-BYRNE-OMNIBUS-HC/139894
Czyli Omnibus z 752 str.

Chyba zgłoszę się do Milionerów i moja rozmowa z Urbańskim będzie wyglądała mniej więcej tak:
"To na co planujesz wydać pieniądze, jeśli wygrasz milion?"
"Na nowości zapowiedziane przez Egmont na MFKiG."
"Bardzo ciekawa pasja! Coś jeszcze chodzi Ci po głowie?"
"Na nic więcej mi nie starczy"
 :(

Offline dreamer36

« Odpowiedź #2965 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 11:52:41 »
Swoją drogą słucham trochę podcastów i czasem coś oglądam na youtubie i ciągle mnie zdumiewa jak ci wszelcy fani i specjaliści czytający na bieżąco po angielsku i śledzący newsy notorycznie nie potrafią prawidłowo wymówić nawet najbardziej znanych nazwisk i postaci.

Zgadzam się z Tobą totalnie - jak się ktoś bierze za kanał, to powinien się znać, w tym również poprawną wymowę nazw angielskich (zwłaszcza, jak się chwali, że czyta w oryginale). Podobnie jak prezentacje komiksów np. przy unboxingach i tekst w stylu "a w sumie to nie wiem co to jest". No niestety - teraz kanał na YT może prowadzić każdy, stąd pełno niewartościowego szrotu idącego w ilość, zamiast rzetelnego i przemyślanego materiału, a rzadziej.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2966 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 12:53:00 »
Ja raczej polecam nastawienie się na to, że w superhero fizycznie nie da się nie mieć dziur. Nawet gdyby seria była wydawana w całości to dochodzą tie-iny, inne przenikające się serie, dodatkowe eventy.

Ale np tie-in można być zainteresowanym, lub też nie. Tym bardziej innymi tytułami. Natomiast jak już się bierze za konkretną serię to chciałoby się mieć wszystko bez luk. Skoro dorastaliśmy na cięciach w wykonaniu TM-Semic to przynajmniej na starość człowiek chciałby mieć spokój przy herbacie, bez przeskoków i wynikających z dziur fabularnych nielogiczności. :D
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2967 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 12:56:11 »
Ale np tie-in można być zainteresowanym, lub też nie. Tym bardziej innymi tytułami. Natomiast jak już się bierze za konkretną serię to chciałoby się mieć wszystko bez luk. Skoro dorastaliśmy na cięciach w wykonaniu TM-Semic to przynajmniej na starość człowiek chciałby mieć spokój przy herbacie, bez przeskoków i wynikających z dziur fabularnych nielogiczności. :D

Ale w wypadku tego wydania nie zakładajmy brania się za konkretną serię, tylko zakładajmy branie się za run Byrne'a i tutaj oczekujmy kompletności ;)

Offline death_bird

« Odpowiedź #2968 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 13:07:25 »
Niby tak, ale w sytuacji gdy postać na dobrą sprawę debiutuje w Polsce (te skrawki, które pojawiały się tu i ówdzie w zasadzie się nie liczą) wydaje mi się, że warto byłoby puścić ciurkiem fabularnym z motywem przewodnim pt "run Byrne`a". Co innego w przypadku takiego składaka jak X-Men Lee - seria znana, postacie też, można zrobić eksperyment.
Generalnie rozumiem to podejście, ale jakieś takie niekompletne mi się wydaje.  ???
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline U.F.O

« Odpowiedź #2969 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 13:08:15 »
Ultimate X-Men 5 przeskoczył z września na październik ? Na gildii niby dostępność za 3dni, a na stronie egmontu widzę, że znalazł się bez daty premiery w rubryce październikowej ???