Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #2550 dnia: So, 03 Wrzesień 2022, 20:30:40 »
cki - z tego typu wydań praktycznie się już wyleczyłem dla komiksu europejskiego

Ja z jednej strony lubię czytać takie wydania, są wygodne, ale strasznie ciężko to ustawiać na półce, przechyla się, grzbiety są sporo grubsze niż reszta itd. Asteriksy i Lucky Luke'i nie wyglądają dobrze.

« Odpowiedź #2551 dnia: So, 03 Wrzesień 2022, 20:32:47 »
Amatorzy. Ja pierwsze 16 mam z Orbity  ;)

Spoiler: PokażUkryj
Z tym, że jestem w trakcie wymieniania na twarde  :-[

Amatorzy mają z Orbity a nie z KAWu. Mam te stare do Strażniczki Kluczy i z chęcią bym wymienił na te miękkie tyle że są niedostępne. Poczekam na zbiorcze, kiedyś pewnie wyjdą chociaż martwią mnie te nowe kolory.

Online Deg

« Odpowiedź #2552 dnia: So, 03 Wrzesień 2022, 21:35:20 »
Słabo.
Ja pierwsze 3 mam z KAWu, dopiero kolejne (4-16) z Orbity.

KAW wymieniłem na Orbitę :)
This is my truth, tell me yours.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2553 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 06:21:31 »
Ja z jednej strony lubię czytać takie wydania, są wygodne, ale strasznie ciężko to ustawiać na półce, przechyla się, grzbiety są sporo grubsze niż reszta itd. Asteriksy i Lucky Luke'i nie wyglądają dobrze.
dla mnie frankofony w miękkiej to najlepsze możliwe wydanie tego typu komiksu. Zajmuje mało miejsca i dobrze wygląda na półce a na zaginanie rogów jest jedno proste i tanie rozwiązanie: folie ochronne -https://www.atomcomics.pl/pl/p/COMICARE-MAGAZINE-2-MIL-PP-BAG-folie-ochronne-100-szt./50268
Za to pojedynczych frankofonow w twardej staram się nie kupować już prawie wcale, nie mam miejsca na takie komiksy.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2554 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 10:43:30 »
Dzisiaj nowości, zapowiedzi, dodruki.

Dla ludzików, którzy wolą czytać:

- Enki Bilal - BUG - tom 3 - przyspieszony,
- Idefiks - seria zadebiutuje we wrześniu,
- Komiks "Zwycięstwo" (zbiór szortów - 88 stron) ukraińskich twórców ukaże się w listopadzie,
- Wyszedł ostatni, 4 tom Muminków - pozostałe historie Larsa Janssona, nie ujęte w tomach zbiorczych, nie są udostępniane przez licencjodawcę, więc nie ma szans na ich wydanie,
- Myszka Miki z Glenat - kolejny tom jesienią, aby utrzymać cenę na poziomie 50 zł zrezygnowano z płóciennych grzbietów oraz "bajerów" na okładce,

Dodruki:
Wykonane w sierpniu: Moon Knight, Strażnicy Galaktyki, Amazing Spider-man, kilka Deadpooli, Sisters, Minecraft,
Wrzesień: Kajko i Kokosz po ukraińsku, 1 tom Małych Bogów - Piorun do drapania, Yakari, dużo tomów Thorgala (nowa cena 39,99), Wiedźmin, Blade Runner (przed MFKIG), Yans tom 2, Batman Knightfall 1, Deadpool Classic 1,
Październik: Asteriks,
W listopadzie pojedyncze dodruki, kolejne pojawią się dopiero I kwartale przyszłego roku i będą tam na pewno Epiki Spider-Mana,

- w październiku ukaże się, wcześniej ogłoszone, wznowienie komiksów z serii Liga Niezwykłych Dżentelmenów,
- Batman Ziemia Jeden 3 - opóźniony i przesunięty na początek przyszłego roku - wtedy też ukażą się dodruki tomów 1 i 2,
- Kajko i Kokosz Złota Kolekcja - Tom 5 w listopadzie lub grudniu, tom 6 w I kwartale przyszłego roku,
- Na koniec września rusza kolekcja komiksowych dzieł literatury przygodowej (w miękkiej oprawie i bez dodatkowych stron na końcu - cena 34,99) - dwa pierwsze tomy to "20 000 Mil podmorskiej żeglugi" i "Trzej muszkieterowie"
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Wrzesień 2022, 10:45:11 wysłana przez Rodrigues »

Offline Murazor

« Odpowiedź #2555 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 11:09:12 »
Dzięki za podsumowanie! I prośba o następne, jeżeli to możliwe :)

Nie mam za bardzo chęci i czasu, żeby ogladać 10-15 min filmik, zdecydowanie wolę przeczytać newsa.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #2556 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 12:11:33 »
Ja z przyjemnością zaczynam sobotę od obejrzenia nagrania :)
Narzeczona już jak tylko słyszy wejściówkę to mówi Panu Tomaszowi "dzień dobry" :)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2557 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 12:34:35 »
Ja również lubię słuchać Pana Tomasza, ale rozumiem, że nie każdy ma na to czas (chociaż są to dosyć krótkie i treściwe filmiki, a tak na prawdę nie trzeba ich nawet oglądać - wystarczy odsłuchać). Takie podsumowania poruszanych kwestii pojawiały się również przy innych odcinkach i były dodawane przez kilku forumowiczów. Dodatkową zaletą takiej listy jest to, że jeżeli za jakiś czas chcemy w odniesieniu do tego materiału coś na szybko sprawdzić nie trzeba znowu oglądać/przerzucać wideo.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2558 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 12:50:49 »
Generalnie ja też wolałbym przeczytać, nie jestem fanem treści mówionej tego typu, ale po pierwsze, akurat Kołodziejczaka faktycznie bardzo lubię słuchać, a po drugie, streszczeniom nie do końca ufam bo ktoś zawsze może pominąć coś dla mnie istotnego, nawet nieświadomie. Tak więc podsumowując, nadal będę sobie TK słuchał do sobotniej kawki, ale takie streszczenia propsuję :)|

Offline laf

« Odpowiedź #2559 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 13:05:05 »
takie streszczenia propsuję :)|
Jakoś nie widzę Twojego propsa pod wpisem @Rodriguesa  :P

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2560 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 13:05:57 »
Jakoś nie widzę Twojego propsa pod wpisem @Rodriguesa  :P

Już jest :P

Offline Capsee

« Odpowiedź #2561 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 19:52:19 »
Ciekawe czy w dodruku Blade Runnera poprawią zamienione teksty w dymkach.

Offline 79ers

« Odpowiedź #2562 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 20:05:57 »
Przeglądam najnowszy katalog Splittera:
https://www.splitter-verlag.de/images/content/katalog/Katalog_Herbst_2022_2023_Splitter_online.pdf
i wśród kilku tytułów widzę dobre towarzystwo dla Rzeźni numer 5 czyli Myszy i ludzie - Egmoncie poproszę?
Interesujący film z Malkovichem mówi, że warto.

Offline eridraven

« Odpowiedź #2563 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 12:25:43 »
Na MFGiK 2022 maja być dostępne przedpremierowo: Klasyka Polskiego Komiksu. Wielkie wyprawy oraz Marvel Deluxe. Elektra i Wolverine – Odkupienie
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline gashu

« Odpowiedź #2564 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 16:43:26 »
A o kontynuacji "Fantastycznej Czwórki" Hickmana Pan Tomasz przypadkiem gdzieś tam nie wspominał?