(...) Kelen sie w tym kontekscie przydal. Brawo!
Nie wiem czy się przydał, bo teraz mogę udowodnić, że racja nie jest oczywista...

Z tego co piszecie wyżej Egmont plany odnośnie Nowego DC podał 10.07.2012, a o:
(...) przymiarkach do tego dowiedziałem się też w maju (...)
Przyjmijmy, że to co w notatce na Batcave z 11 lipca 2012, czyli:
Podczas wczorajszego spotkania w Warszawie związanego z Batmanem Tomasz Kołodziejczak (redaktor naczelny Egmontu) poinformował, że są plany, aby przedstawić polskim czytelnikom komiksy z Batmanem pochodzące z odświeżonego uniwersum DC.
To informacja oficjalna, 10.07.2012 Egmont podał informację że szykują Nowe DC (a plotki że szykują były jw.
w maju 2012). Czyli przed WKKM i wnioskujecie stąd, że Egmont był pierwszy.
Teraz testy kolekcji Hachette, posłużę się przykładem Kolekcji Spider-Mana, pierwsze plotki jakie wyciekły na forum były tutaj 28.01.2019:
Ostatni tom to będzie najprawdopodobniej Galactic Storm cz.3. A po WKKM pewnie jakaś inna kolekcja z Marvela ruszy bo to dobry pieniądz jest
A później więcej informacji m.in. 30.01.2019:
Ja się tego dowiedziałem "po cichu" a i tak wam bardzo dużo zdradziłem (łatwo wszystko wykminić) "Za kulisami" się już mówi o tym od jakiegoś czasu. Najlepiej sprawdzić po tym co Egmont zapowiedział "zaskakującego"
Test przedmiotowej "tajemniczej" kolekcji Spider-Mana ruszył 10.04.2019, tj.
dwa i pół miesiąca wcześniej informacja o tym, że takie komiksy będą w kioskach wyciekła na forum, a jeszcze wcześniej mogła krążyć 'za kulisami'.
Teraz na tym przykładzie cofnijmy się do WKKM - test WKKM ruszył 15.08.2012. Była to pierwsza kolekcja komiksowa Hachette na naszym rynku, jej przygotowanie i ogólna "wrzawa" za kulisami była z pewnością nieporównywalnie większa względem tej Spiderowej z 2019 (aż dziw że nie widzę aby coś wcześniej wyciekło na forum), ale...
Załóżmy że tak jak z późniejszym Spiderem info "za kulisami" odnośnie WKKM krążyło przynajmniej 2,5 miesiąca wcześniej, czyli, niespodzianka,
z końcem maja/początkiem czerwca 2012, pokrywa się to idealnie z tym co @kelen pisze o plotkach odnośnie planów Egmontu.
Czyli wtedy kiedy mogły latać plotki o starcie/teście WKKM pojawiły się plotki że Egmont myśli o Nowym DC. Następnie w lipcu Egmont zapowiedział że myślą o Batmanie/Nowym DC a dopiero w sierpniu WKKM ruszyła z testem. Czyli wg. tego uważacie, że Egmont był pierwszy

Prawda - nie widzę żeby były wycieki odnośnie WKKM przed startem testu, czyli zakładamy że ich nie było? Bo jeśli były (a logiczne że były, przecież trzeba było zrekrutować ludzi do robienia polskiej kolekcji, w komiksowie tzw. wszyscy się ze sobą znają, a że na forum nie wyciekło [albo ja nie widzę że wyciekło] to inna sprawa), to to co pokazuję świadczy, że
Hachette i Egmont pomyśleli "jednocześnie" (przypadek?)

Mam nadzieję że spójnie napisałem, nie chcę teraz stawać po jednej ze stron, ale ta strona "racjonalna" w tryb afirmacyjny przechodzi, z kolei druga strona nie potrafi wskazać logicznych argumentów że mogą mieć rację (jw. daty konkretne)... Reszta tego co wyżej piszą to jak już zaznaczone - "powtórka z rozrywki" i sensu za bardzo nie ma, ale łatwo nie mieć racji zapewniając że Egmont lub że Hachette było pierwsze ze swoją "konkurencyjną" ofertą (WKKM/Nowe DC).