Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603140 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #1995 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 16:30:02 »
Moja reakcja na ten filmik Wiadomości Komiksowych z ostatniej soboty to: hahahah chyba tego TK.... i to mocno.

Powtórzył to co nam na Targach Książki powiedział na spotkaniu - albo będziecie kupować te same komiksy drożej, albo przestaniemy je wydawać. I tu widzę pierwszy błąd logiczny - skoro tak się Egmont troszczy o jakość komiksów i ich wartość dla Kolekcjonerów, to czy całkowite zaprzestanie produkcji superhero nie wkurzyłoby Kolekcjonerów bardziej, niż zastosowanie tańszego papieru i miękkich okładek? No panie Tomaszu - tak na logikę, co jest gorsze?

No i skoro TK zdaje sobie sprawę, że są Kolekcjonerzy na naszym rynku, to czemu do kurki wodnej, drukuje nam duble? Przecież taki Kolekcjoner komiksów z pewnością ma już Imperatyw Thanosa i Annihilatorów 1, to czemu taki dubel, skoro komiksy są coraz droższe, budżety klientów szczuplejsze, papieru coraz mniej? Oczywiście tej kwestii nie poruszono.

Najbardziej rozwaliła mnie też chęć, że tylko pozytywne komentarze są pożądane. A krytyczne są głupie i nie będą brane pod uwagę. No to to już jest naprawdę pokazanie jak rozbuchane ego ma TK. I kurczę szkoda, bo jeśli chodzi o jego niezgodę na jednolitą cenę książki, to się z nim zgadzam. I fajnie, że Egmont wydaje premierowe superhero. Ale na każdy ich dobry ruch, ja widzę też ruch zły, więc panuje równowaga w moim stosunku do tej firmy.

Cena spadała przez zwiększenie nakładów oraz zmianę HC w SC. Po za tym Nowe DC Comics kosztowalo tylko kilka zloty wiecej niż tomy WKKM w tamtym czasie, bo miało promocje 30-35%. Zresztą nadal ma 30%. WKKM nie miało żadnej promocyjnej ceny i zawsze to było twarde 40 zł za tom.

I mam deja vu, bo podobne dyskusje były przerabiane już na starym forum gildii w 2014 roku tylko z Piotrkiem Bazyliszkiem, tylko że on się trochę ogarnął. Nie wiem gdzie ty przez ostatnie kilka lat byłeś, ale sypiesz tymi postami ignorując całkowiecie argumenty, jak on oraz zachowując się w wielu przypadkach jak on sam.

Ja ci kurde zaraz dam - na forum używa się nicków. Post zgłoszony, czekam na reakcję moderacji, bo to już enty raz michał81 łamie regulamin i osta nie dostaje.

Widać, że ty dalej nie jesteś ogarnięty. Jeśli Nowe DC kosztowało po obniżkach 48 zł za komiks podobnej objętości co tom WKKM, to co z tego, że WKKM nie miało zniżek, skoro i tak było tańsze o 20%?? Czy ty naprawdę czytasz co piszesz?
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Czerwiec 2022, 16:37:48 wysłana przez Bazyliszek »

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1996 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 16:34:40 »
Jestem Kolekcjonerem i nie mam jeszcze Imperatywu, bo czekałem az w końcu się ukaże w Polsce.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1997 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 16:37:11 »
@UP

Offline michał81

« Odpowiedź #1998 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 16:47:23 »
Ja ci kurde zaraz dam - na forum używa się nicków. Post zgłoszony, czekam na reakcję moderacji, bo to już enty raz michał81 łamie regulamin i osta nie dostaje.
Tylko wiele razy używałeś mojego nazwiska w postach, więc uważaj zebys nie oberwał rykosztem za takie zgłoszenia, bo też łamiesz sam regulamin.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1999 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 16:59:55 »
A moglbys konkretnie Michale? Moze jakis link?

Offline michał81

« Odpowiedź #2000 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 17:20:03 »
@Nawimar III czyli chcesz, żeby odwalił całą ciezka robotę. Wybacz nie mam na to czasu. Może Kelen ci pomoże.

Offline xanar

« Odpowiedź #2001 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 17:41:24 »
https://www.batcave.com.pl/2012/05/batman-w-polsce-rok-2012/

New 52 w USA zaczęło się pojawiać w sierpniu 2011

Zresztą nie bardzo widzę związek pomiędzy wkkm a tym co robił Egmont.
Pojawiało się New 52 i jeżeli mieli plan żeby zacząć jakoś sensownie wydawać te komiksy to to był ten moment, tak samo z Marvel Now.
Każdy wydawca mógł zacząć to wydawać, ale najwyraźniej nikomu się nie kalkulowało się takie ryzyko.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline OokamiG

« Odpowiedź #2002 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 17:50:10 »
@UP

Nie mogę kupić na gildii i poza tym po co mam kupować gorsze wydanie?

Offline Midar

« Odpowiedź #2003 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 17:57:45 »
@UP

To było wydanie kioskowe, wydane dawno temu i dostępne przez dwa tygodnie. Mówimy o prawdziwym wydaniu, które będzie kompletne, nie będzie miało dziwnych numerków na grzbiecie i będzie długo dostępne, a jak się skończy dostanie dodruk.

Offline kelen

« Odpowiedź #2004 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 18:08:10 »
Z serwisu Batcave, albo jego forum. Tam trzeba szukać kiedy to było dokładnie, ale na pewno było to przed testami.

Dla kontekstu: https://www.batcave.com.pl/2012/07/batman-w-polsce-czego-mozemy-sie-spodziewac-w-przyszlosci/

Nieoficjalnie o przymiarkach do tego dowiedziałem się też w maju, jeśli pamięć mnie nie myli.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #2005 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 20:07:59 »
No wlasnie na liczylem Michale na to, ze odwalisz. Jak jednak widac, sa plusy okolicznosci braku przez ciebie odwalenia, bo Kelen sie w tym kontekscie przydal. Brawo!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2006 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 21:04:30 »
Tylko wiele razy używałeś mojego nazwiska w postach, więc uważaj zebys nie oberwał rykosztem za takie zgłoszenia, bo też łamiesz sam regulamin.

Nie moja wina, że miałeś je w nicku którego używałeś przed obecnym. Ja tak nigdy nie robiłem.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2007 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 21:12:16 »
(...) Kelen sie w tym kontekscie przydal. Brawo!
Nie wiem czy się przydał, bo teraz mogę udowodnić, że racja nie jest oczywista... :P

Z tego co piszecie wyżej Egmont plany odnośnie Nowego DC podał 10.07.2012, a o:
(...) przymiarkach do tego dowiedziałem się też w maju (...)
Przyjmijmy, że to co w notatce na Batcave z 11 lipca 2012, czyli:
Podczas wczorajszego spotkania w Warszawie związanego z Batmanem Tomasz Kołodziejczak (redaktor naczelny Egmontu) poinformował, że są plany, aby przedstawić polskim czytelnikom komiksy z Batmanem pochodzące z odświeżonego uniwersum DC.
To informacja oficjalna, 10.07.2012 Egmont podał informację że szykują Nowe DC (a plotki że szykują były jw. w maju 2012). Czyli przed WKKM i wnioskujecie stąd, że Egmont był pierwszy.

Teraz testy kolekcji Hachette, posłużę się przykładem Kolekcji Spider-Mana, pierwsze plotki jakie wyciekły na forum były tutaj 28.01.2019:
Cytat: JanT link=https://forum.gildia.pl/index.php/topic,40128.msg1477300.html#msg1477300
Ostatni tom to będzie najprawdopodobniej Galactic Storm cz.3. A po WKKM pewnie jakaś inna kolekcja z Marvela ruszy bo to dobry pieniądz jest 
A później więcej informacji m.in. 30.01.2019:
Cytat: JanT link=https://forum.gildia.pl/index.php/topic,41136.msg1477477.html#msg1477477
Ja się tego dowiedziałem "po cichu" a i tak wam bardzo dużo zdradziłem (łatwo wszystko wykminić) "Za kulisami" się już mówi o tym od jakiegoś czasu. Najlepiej sprawdzić po tym co Egmont zapowiedział "zaskakującego" 
Test przedmiotowej "tajemniczej" kolekcji Spider-Mana ruszył 10.04.2019, tj. dwa i pół miesiąca wcześniej informacja o tym, że takie komiksy będą w kioskach wyciekła na forum, a jeszcze wcześniej mogła krążyć 'za kulisami'.

Teraz na tym przykładzie cofnijmy się do WKKM - test WKKM ruszył 15.08.2012. Była to pierwsza kolekcja komiksowa Hachette na naszym rynku, jej przygotowanie i ogólna "wrzawa" za kulisami była z pewnością nieporównywalnie większa względem tej Spiderowej z 2019 (aż dziw że nie widzę aby coś wcześniej wyciekło na forum), ale...
Załóżmy że tak jak z późniejszym Spiderem info "za kulisami" odnośnie WKKM krążyło przynajmniej 2,5 miesiąca wcześniej, czyli, niespodzianka, z końcem maja/początkiem czerwca 2012, pokrywa się to idealnie z tym co @kelen pisze o plotkach odnośnie planów Egmontu.

Czyli wtedy kiedy mogły latać plotki o starcie/teście WKKM pojawiły się plotki że Egmont myśli o Nowym DC. Następnie w lipcu Egmont zapowiedział że myślą o Batmanie/Nowym DC a dopiero w sierpniu WKKM ruszyła z testem. Czyli wg. tego uważacie, że Egmont był pierwszy :D Prawda - nie widzę żeby były wycieki odnośnie WKKM przed startem testu, czyli zakładamy że ich nie było? Bo jeśli były (a logiczne że były, przecież trzeba było zrekrutować ludzi do robienia polskiej kolekcji, w komiksowie tzw. wszyscy się ze sobą znają, a że na forum nie wyciekło [albo ja nie widzę że wyciekło] to inna sprawa), to to co pokazuję świadczy, że Hachette i Egmont pomyśleli "jednocześnie" (przypadek?) :)

Mam nadzieję że spójnie napisałem, nie chcę teraz stawać po jednej ze stron, ale ta strona "racjonalna" w tryb afirmacyjny przechodzi, z kolei druga strona nie potrafi wskazać logicznych argumentów że mogą mieć rację (jw. daty konkretne)... Reszta tego co wyżej piszą to jak już zaznaczone - "powtórka z rozrywki" i sensu za bardzo nie ma, ale łatwo nie mieć racji zapewniając że Egmont lub że Hachette było pierwsze ze swoją "konkurencyjną" ofertą (WKKM/Nowe DC).

Offline xanar

« Odpowiedź #2008 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 21:19:18 »
Jeżeli chcecie jakieś fakty a nie plotki, to najlepiej Muchy się zapytać kiedy Haczet kontaktowało się z nimi w sprawie tłumaczenia i jak łaskawie powiedzą to coś będzie wiadomo na pewno a nie może było tak a może było inaczej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #2009 dnia: Cz, 30 Czerwiec 2022, 21:39:05 »
Nie moja wina, że miałeś je w nicku którego używałeś przed obecnym. Ja tak nigdy nie robiłem.
Nigdy na tym forum nie używałem przytoczonego przez ciebie nicku. Za to ty nagminnie używałeś tu mojego nazwiska. Finalnie to ty więcej razy złamałeś regulamin.