Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 602979 razy)

Offline misiokles

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #1725 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 18:33:20 »
Tylko ten papier w tych omnibusach jest taki od jakiś dwóch lat i oni dopiero teraz zaczęli narzekać.

Z tego co czytam - papier w świeżych omnibusach jest jeszcze gorszy od tego cienkiego papieru stosowanego od dwóch lat. I narzekania amerykanów na coraz większe oszczędności wydawnicze trwają regularnie od kilku lat.

Offline michał81

« Odpowiedź #1726 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 18:45:13 »
Pokolenie TM Semic musiało z gówniarzy ewoluować przez piwniczaków do dzisiejszych dziadersów ze stałą pracą, żeby móc kupować komiksy z dzieciństwa i karmić niezaspokojony, wiecznie nienasycony Egmont. :)
Rozumiem, że mówisz o sobie? Ja jestem z pokolenia semiców i nigdy żadna z tych rzeczy nie miała miejsca. Przynajmniej wyjaśnia się czemu jesteś tak zgorzkniałym i zakompleksionym facetem. Współczuje, ale zawsze zostaje ci ta bujna kudłata czupryna z której możesz być dumny.

Offline xanar

« Odpowiedź #1727 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 20:26:23 »
Z tego co czytam - papier w świeżych omnibusach jest jeszcze gorszy od tego cienkiego papieru stosowanego od dwóch lat. I narzekania amerykanów na coraz większe oszczędności wydawnicze trwają regularnie od kilku lat.
Z tego co wiem to oni tam stosują dwa rodzaje papieru, inny to materiału starszego i inny do nowszego. Ten nowego materiału to jest jakaś uber cienka kreda.
Ja tam na tym forum Marvelmasterworks pisałem o tym od jakiś dwóch lat, jak zaczęli drukować w Turcji i tylko paru osobą to przeszkadzało, większość odzewu była taka, że im to nie przeszkadza i ja jakiś dziwny jestem albo nawet lepiej, że ten papier jest cieńszy to im się więcej na półce zmieści.
Parę egzemplarzy jest takich gdzie ten papier jest faktycznie gruby (jak na aktualne Marvelowskie standardy) jak np. reprint reprintu Wolverine vol.1, Spider vol.3 czy X-Factor by David z tych nowszych to Spider by Straczynski vol.2 dwie wersje z różnych fabryk.

Rozumiem, że mówisz o sobie? Ja jestem z pokolenia semiców i nigdy żadna z tych rzeczy nie miała miejsca. Przynajmniej wyjaśnia się czemu jesteś tak zgorzkniałym i zakompleksionym facetem. Współczuje, ale zawsze zostaje ci ta bujna kudłata czupryna z której możesz być dumny.
Nie dyskutuj z nim bo zaraz cię milicja forumowa dopadnie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Leyek

« Odpowiedź #1728 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 20:31:33 »
Wcześnie była dyskusja o tym, że powinni dać tańszy papier itd. tutaj koleś na amerykańskim forum wrzucił zdjęcia jak wygląda papier w reprincie Amazing Spider-Man by J. Michael Straczynski Omnibus Vol. 1 :

Także nie wiem czy chcecie, żeby tak to wyglądało.

No ale co w tym jest złego? Można czytać 2 strony na raz. Nie dość, że oszczędność miejsca to i jeszcze czasu :)
Nie na darmo Amerykanie są najpotężniejszą nacją jak umieją tak kombinować ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #1729 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 20:32:20 »
Nie dyskutuj z nim bo zaraz cię milicja forumowa dopadnie.
Milicja forumowa? Czyli tych których zrównał cytuje do:
piwniczaków
i
dziadersów
?
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Czerwiec 2022, 20:38:15 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #1730 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 20:50:28 »
Nie wiem, ci co do mnie coś się rzucali za to, że z nim dyskutuje, chociaż ostatnio nie dyskutuje, ale może być, że to o nich.
Albo ty jakoś lepiej z nim dyskutujesz i ty możesz, są równiejszy i równiejsi :)

Offline Crono

« Odpowiedź #1731 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 21:20:59 »
Egmont już od dłuższego czasu drukuje na cieńszej kredzie niż kiedyś, tak od DC Odrodzenie, a pewnie wpływ na to miała też kolekcja DC od Eaglemossu, która miała też cieńszy papier. Wystarczy porównywać pierwsze wydanie Ery Ultrona z dodrukiem, który był niedawno.

Natomiast drukowanie komiksów na takim papierze na jakim jest kolekcja Carrefourowa nie ma najmnieszego sensu w przypadku współczesnych komiksów, co wyraźnie w niej widać. Albo są tam kolory wyblakłe (z dużym przyciemnieniem, aby nie było tego widać) lub totalnie zrabane graficznie jak mini seria Loki czy Wolverine, właśnie przez drukowanie na offsecie. Stare komiksy wyglądają ok, ale nowe jak Marvel Now itd. są do drukowania tylko na kredzie że względu na przygotowanie materiałów.
Co do zasady to ok, ale też nie do końca jest tak jak piszesz z tą kolekcją Carrefoura. Otóż tomy Avengers, Strażnicy Galaktyki czy Spiderman kontra Mysterio też zawierają nowszy materiał i wygląda to dobrze. To raczej kwestia sposobu rysowania, a przede wszystkim kolorowania.
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Czerwiec 2022, 21:23:27 wysłana przez Crono »

Offline Gazza

« Odpowiedź #1732 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 21:33:23 »
Dokładnie. Nie dalej jak tydzień temu puściłem na rynek wtórny tego Wolverine/Sabretooth w oryginale. Miałem porównanie 1:1. Bianchi ma taki styl i po prostu z błyskiem kredy te kolory wyglądają lepiej ale całość jest dokładnie tak samo „ciemna”. To po prostu efekt dobrej kombinacji stylu artysty i papieru.

Offline michał81

« Odpowiedź #1733 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 21:47:42 »
Otóż tomy Avengers, Strażnicy Galaktyki czy Spiderman kontra Mysterio też zawierają nowszy materiał i wygląda to dobrze.
Nie jest dobrze. Ten nowszy materiał jest przyciemniony, aby ukryć, że całość przy wydruku na tym offsecie ma wyblakłe kolory. Chcesz to sprawdzić? Weź ten tom Strażników Galaktyki i porównaj z 146 tomem WKKM i sam zobacz jak powinno to wyglądać. To jest ten sam materiał. Jak kolory w WKKM są żywe, jak w kolekcji Carrefourowej są przygaszone.

Offline xanar

« Odpowiedź #1734 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 22:39:15 »
Zasadniczo to kreda lepiej oddaje kolory, tylko musi byś odpowiedniej grubości bo jak jest taka jak na tych zdjęciach z omnibusa to wątpię.

Offline Crono

« Odpowiedź #1735 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 23:42:59 »
Nie jest dobrze. Ten nowszy materiał jest przyciemniony, aby ukryć, że całość przy wydruku na tym offsecie ma wyblakłe kolory. Chcesz to sprawdzić? Weź ten tom Strażników Galaktyki i porównaj z 146 tomem WKKM i sam zobacz jak powinno to wyglądać. To jest ten sam materiał. Jak kolory w WKKM są żywe, jak w kolekcji Carrefourowej są przygaszone.
Oczywiście że będzie różnica, ale nie jest tak źle jak z Thorem chociażby. Spójrz na Tomb Raider od Scream. Tam też są przygaszone kolory względem oryginału (chociaż wydawca uważa że jest super). Niemniej, nie możemy uogólniać że każda nowa historia będzie wyglądać źle na tym papierze. Z tym się nie zgodzę. Inna sprawa, że niby Egmont miałby teraz wydawać np. Epiki pająka na tym papierze? Zaraz byłby lament że nie zmienia się papieru w trakcie trwania serii (tak drastycznie). Ale nowe serie i owszem, jestem za.

Offline michał81

« Odpowiedź #1736 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 00:34:57 »
Oczywiście że będzie różnica, ale nie jest tak źle jak z Thorem chociażby. Spójrz na Tomb Raider od Scream. Tam też są przygaszone kolory względem oryginału (chociaż wydawca uważa że jest super).
I to ma uzasadniać wydawanie współczesnego komiksu superbohaterskiego na offsecie?
Niemniej, nie możemy uogólniać że każda nowa historia będzie wyglądać źle na tym papierze. Z tym się nie zgodzę.
Czyli wg ciebie Ptaszyna wydana przez Centrale wygląda dobrze? Teraz każdy współczesny komiks ma mieć wyblakłe kolory?

Inna sprawa, że niby Egmont miałby teraz wydawać np. Epiki pająka na tym papierze? Zaraz byłby lament że nie zmienia się papieru w trakcie trwania serii (tak drastycznie). Ale nowe serie i owszem, jestem za.
Czyli kolejne restarty po Marvel Fresh czy Uniwersum DC powinny być już na offsecie, aby były wyblakłe kolory? Zresztą jak kto woli, tylko nie wmawiaj mi, że takie wydania są lepsze, a potem jak Scream znowu wydana coś na offsecie, a powinno być na kredzie to nie pisz, że jest źle to wydane.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1737 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 08:02:16 »
Ale np epiki Punishera jak najbardziej nadawałyby się na taki carefurowy offset.

Offline michał81

« Odpowiedź #1738 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 08:30:26 »
@Gazza ale ile wychodzi tych epików? Tylko dwie serię. No ale nie współczesne, a słyszę, że Egmont powinien zmieniać papier na offset jak w kolekcji carrefoura, bo będzie taniej. Tylko każdy zapomina, że cena też zależy od wielkości nakładu, a carrefour nadrukował tego dużo i to jeszcze w 2021, kiedy ceny papieru nie skakały z dnia na dzień.

Offline xanar

« Odpowiedź #1739 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 08:44:15 »
Wbiłem na jakąś randomową drukarnie i wychodzi, że ten offset jest droższy od kredy.