Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 621802 razy)

Offline Interloper

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #1170 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 20:21:46 »
Slott przy pisaniu Srebrnego Surfera bardzo inspirował się Doktorem Who. Całkiem przyzwoity komiks, ale to wszystko. Fani Doktora Who może podciągną ocenę o jeden punkt.

Offline keram2

« Odpowiedź #1171 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 20:27:34 »
Dla mnie w tym katalogu trochę za mało frankofonów.
Niby TK całkiem słusznie mówi, że jeśli porównać Egmont z innymi wydawcami frankofonów w Polsce to okaże się, że Egmont wydaje najwięcej, ale jednak gdy patrzę na ilość tytułów amerykańskich to myślę, że mogliby dać trochę więcej Europy (wiem, subiektywne i niesprawiedliwe).

Natomiast bardzo cieszy coraz bogatsza oferta dla młodych czytelników, przeglądając dział "dla dzieci i młodzieży", byłem naprawdę pod wielkim wrażeniem, gdyby kilka lat temu ktoś powiedział mi, że ten "segment" tak bardzo się rozwinie to bym nie uwierzył.
Cóż dobiegam 50-tki, przez całe lata bywania na imprezach komiksowych przyzwyczaiłem się do widoku fanów w podobnym wieku i trochę zaskoczeniem jest dla mnie, aż tak liczna oferta dla dzieciaków (w dodatku nakłady ponoć całkiem wysokie).
Jedynym minusem w tej kategorii jest brak trzeciego tomu serii "Oskar i Fabrycy", który zapowiadany był pierwotnie na wrzesień 2019 (!). Czyżby Mieczysław Fijał porzucił rysowanie? Jeśli tak to szkoda.

Offline xanar

« Odpowiedź #1172 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 20:27:48 »
Ten Surfer to coś dobrego? Mi Slott do tej pory nie podchodził, zbyt "młodzieżowy". Można tutaj liczyć na coś konkretniejszego i wartościowszego? Z góry przepraszam jeśli kogoś uraziłem ; )
Jak dla mnie to rewelacja, jak nic tylko kupować, najlepiej wszystko na raz przeczytać, bo jak mają u nas to w dwóch tomach wydawać to pewnie z rok się zejdzie, ma być dodruk omnibusa, pewnie na początku przyszłego roku.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline gashu

« Odpowiedź #1173 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 20:29:39 »
Niby trochę bida, ale naliczyłem ~20 nowych pozycji, które trafią na moją listę zakupów w tym roku.
W połączeniu z ofertą pozostałych wydawnictw, to dla mnie aż nadto.

Offline radef

« Odpowiedź #1174 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 20:34:55 »
- mało Smerfów,
Ja tego nie czaję - 2 tomy głównej serii + 1 "Wioski dziewczyn" to jest normalne tempo. Egmont wydaje "Smerfy" od paru lat po 4-6 rocznie i nic się nie zmieniło. Oczywiście, mogliby szybciej, ale po tym roku do wydania zostanie tylko 1 tom Peyo + kilka albumów z ostatnich lat.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Warpath

« Odpowiedź #1175 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 20:36:21 »
Interloper, xanar - dzięki Panowie! ; )

Offline Leyek

« Odpowiedź #1176 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 20:43:58 »
@radef
W 2022 mamy 3 tomy - 2 zapowiedziane + Krakukas z marca.
Wioski dziewczyn nie traktuję jako Smerfów ;)

Więc mało, na początku wydawania to 3 tomy wyszły na raz. A tomy nie-Peyo, niektóre bardziej mi się podobają niż Peyo, a takich jeszcze jak dziś patrzyłem w rozpisce z dobre 10 zostało. W takim tempie za 4 lata będziemy mieli całość.

EDIT. Zapomniałem, jeszcze Jajko było w styczniu 2022. 4 to już lepiej wygląda, ale spokojnie mogli ze 6 dać.
« Ostatnia zmiana: Pn, 25 Kwiecień 2022, 20:45:49 wysłana przez Leyek »

Offline xanar

« Odpowiedź #1177 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 20:55:01 »
Interloper, xanar - dzięki Panowie! ; )
Ale oczywiście tobie może się nie spodobać  :)
Mi np. nie podobają się te wszelkie Punishery (a tu się większość tym zachwyca), ale ja to ogólnie mam problem z komiksami gdzie do siebie strzelają, mam wrażenie, że na tych planszach nic się nie dzieje, nawet odpadłem od tego Hitmana odpadłem, chociaż to wcale "głupie" nie było.

Offline perek82

« Odpowiedź #1178 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 21:25:37 »
Tom Strong, Hellblazer, Bilal i chyba tyle. Może czarny młot albo jakiś frankofon.
W normalnych czasach niewidzialnych bym pewnie spróbował ale póki nie będzie wiadomo kiedy wyjdzie komplet i w jakiej cenie, to odpuszczam. Miałem nadzieję na wydanie w 2 tomach i przewidywalnej przyszłości.
No nic, świat się tutaj nie kończy.
Bug (4) **
Buddy Longway (5) ****
Bruno Brazil (11) **
Southern bastards (1-4) ***
Rudo *

Offline xanar

« Odpowiedź #1179 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 21:27:42 »
Ale tak na poważnie, co wy chcecie żeby oni wydawali, jak większość tych lepszy rzeczy już dawno się pojawiała.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1180 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 21:37:02 »
Widzę, że DC Deluxe powoli odchodzi w niebyt ::)

Nie ma już WKKDC w Polsce, to Egmont stracił motywację by dawać " nowe" tytuły w tej serii. :)

Offline asx76

« Odpowiedź #1181 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 21:43:36 »
Ale tak na poważnie, co wy chcecie żeby oni wydawali, jak większość tych lepszy rzeczy już dawno się pojawiała.

The Unwritten, Shade - The Changing Man, Sandman Mystery Theatre, House od Secrets, House of Mystery, The Filth, Human Target...

Offline xanar

« Odpowiedź #1182 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 22:05:33 »
"kto to kupi"  :)

« Odpowiedź #1183 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 22:07:46 »
A tak na marginesie - ma już ktoś pierwszy tom "Knightfall"? :)

Gdzieś koło 18 dostałem wiadomość, że już leci, więc pewnie środa.

Katalog fajny, ale bez efektu ŁAŁ. Najlepszą wiadomością, dla mnie kontynuacja epików Spider-Mana. Jak myślałem niespodzianka spodziewana czyli klasyczny Punisher i niespodzianka niespodziewana czyli Silver Surfer. Fajnie, że kolejny Batman Black & White chociaż szału pewnie nie będzie, obowiązkowo nowy komiks Kinga chociaż w/g opinii też szału nie robi. Tyle, że gdzie Moore? Gdzie Ronin i All-Star Superman?  Po cichu liczyłem na Marthę Washington i ni ma, może na coś z Vertigo nowego i też ni ma, ale to możliwe że Invisibles pod to podciągnęli. Ogólnie z nowości chyba tylko Punisher i DC Future State, reszta to kontynuacje i pojedyncze tomy dobrane w/g raczej spodziewanego klucza, ale w obecnej sytuacji rynkowej, Egmont jest chyba trochę usprawiedliwiony.

Offline vision2001

« Odpowiedź #1184 dnia: Pn, 25 Kwiecień 2022, 22:16:38 »
a na FB takie informacje...