Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #1005 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 08:23:07 »
@ukaszm84
Spokojnie, nie denerwuj się. Na forum mamy nowego trolla i Bazyl poczuł się zagrożony... ;)

Offline Dracos

« Odpowiedź #1006 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 08:33:48 »
Up
Jeśli frankofony są kupowane przez mniejszą liczbę ludzi niż superhero, to czyja jest to wina? Ja ich nie kupuje bo dla mnie są słabe i wtórne.

No i się wyjaśniło nie kupujesz LL bo jest wtórny i słaby, a nie dlatego że Egmont ma za wolne tempo wydawania :)

Offline O.

« Odpowiedź #1007 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 08:36:50 »
W kwestii kreowania postaci to akurat sporo z gatunku superhero jest umiejscowione między beznadzieją a żenadą. No ale prosty lud łyknie wszystko.

Offline horror

« Odpowiedź #1008 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 09:21:20 »
Frankofony, które obejmują miliony różnych gatunków i konwencji są bardziej wtórne niż superhero, czyli jeden gatunek?

przecież napisał, że dla niego, a nie że są.

opinia Bazyla na jakiś temat nie oznacza, że coś takie jest. Może się okazać, że jest dokładnie odwrotnie.

Online freshmaker

« Odpowiedź #1009 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 09:28:30 »
@keram czyli okienko smuty to tylko 3 lata. ja nie odczułem niedoboru komiksów w tym okresie, oczywiście czytałem tez superhero i mangę, giganty. wtedy się dało czytać wszystko. teraz się nie da tego mięsiecznie przeczytać czy kupić wiec trzeba skupiać się na tym co się lubi.

Offline keram2

« Odpowiedź #1010 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 09:54:54 »
@freshmaker
Jeżeli dla ciebie nie ma znaczenia fakt, że przez parę lat w ciągu roku ukazywało się mniej frankofonów niż zeszytów superhero w miesiącu to ok.
Ja muszę powiedzieć, że naprawdę cierpiałem :), disneja nie kupowałem, manga dopiero wchodziła, z tego komiksowego głodu zacząłem nawet kupować Spawna i Wildcats (pamiętam reklamowano, że to coś lepszej klasy) no, ale jednak Ameryka to nie dla mnie.
Być może nie odczułeś "niedoboru komiksu" w tym okresie, ale to właśnie tamta luka sprawiła, że dziś frankofony mają małe nakłady ( przez co wysokie ceny niestety).

Online freshmaker

« Odpowiedź #1011 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 10:28:57 »
w 94tym to ja miałem 12 lat i ta popkultura zaczęła napływać z różnych kierunków - gry, CD, koncerty, rpg, książki - więc te ilości frankofonów na tamten moment były dla mnie wystarczające, teraz pewnie bym wysychał.

Offline O.

« Odpowiedź #1012 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 11:27:08 »
nawet kupować Spawna i Wildcats (pamiętam reklamowano, że to coś lepszej klasy)
z tego co pamietam to w momencie wydania tychże nie było nic innego podobnej jakości - papier, kolory, kreska. Dla mnie to było zachwycające.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1013 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 14:12:06 »
Wyjaśni mi ktoś co kieruje Egmontem, że robi takie rzeczy:

Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie sytuacja w której muszę sprawdzać w internecie kto napisał i narysował dany zeszyt to jakiś absurd i kuriozum. W poprzednich tomach była rozpiska autorów w spisie  treści a teraz nic, tym bardziej nie rozumiem takiego kastrowania tych komiksów. Dostajemy niepełnowartościowy produkt i to za całkiem niemałe pieniądze.

Teraz jak zestawiłem ze sobą te strony to widać jeszcze jak dymki są fatalnie wypełnione. Masa pustej przestrzeni. Od jakiegoś czasu DTP w komiksach Emontu to jest dramat. Byle szybciej i jak najtańszym kosztem odbębnić. Gdzie tam jest redaktor naczelny? Gdzie kontrola jakości? Przecież oni rujnują te komiksy.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline xanar

« Odpowiedź #1014 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 14:38:26 »
Ale to już było chyba z tymi autorami w poprzednich tomach, także nic się nie zmieniło.

Z tymi dymkami to w każdym starszym Egmontowym komiksie tak wygląda, nie wiem czemu w tych nowszych jest większa i miarek ok to wygląda.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Gazza

« Odpowiedź #1015 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 15:07:42 »
Też tego nie rozumiem. Wydawałoby się, że wydawca z bogatym doświadczeniem, fani dla fanów - a taka amatorszczyzna, że czasami pachnie zwykłym niechlujstwem. To tak jak szef wydawnictwa siadający do youtuba w wyjętej psu z gardła koszulce... Egmont mentalnie zatrzymał się już jakiś czas temu.

Offline xanar

« Odpowiedź #1016 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 15:16:07 »
Ja nie wiem po co oni tych autorów wycinają ? Czyta ktoś to z Egmontu ? Potrzebuje jakiś racjonalny argument - po co ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1017 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 15:18:38 »
Pomyslec ze w czasach TM Semic robili to profesjonalniej lub poprostu nic nie zmieniali bo podstawowe slowa po angielsku ludzie czytajacy komiksy znali - story, artist, inker. Dzis tym bardziej lipa gdzie angielski staje sie w naszym kraju normalnoscia... niech sie zglosza do Marcina  Rusteckiego albo Arka Wroblewskiego to dadza egmontowi namiary na pania Ewę Grzesiak  ktora tworzyla litery wiele lepiej od nich i nie bedzie takiej popeliny...

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1018 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 15:20:19 »
Ja nie wiem po co oni tych autorów wycinają ? Czyta ktoś to z Egmontu ? Potrzebuje jakiś racjonalny argument - po co ?

Moze dlatego ze imion i nawzisk nieda sie na polski przetlumaczyc - a bylo polecenie "przetlumaczyc wszystko na polski"  :)

Offline Takesh

« Odpowiedź #1019 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 15:23:49 »
Moze dlatego ze imion i nawzisk nieda sie na polski przetlumaczyc - a bylo polecenie "przetlumaczyc wszystko na polski"  :)

Przetłumaczyć wszystko? Od kiedy??? Scenariuszy nie tłumaczą...