Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603010 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #945 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 12:12:00 »
Gdyby nie urwano WKKDC PE! mielibyśmy i Dark Victory i Rzymskie Wakacje. A tak zostaje tylko Długie Haloween w garści i nic z tym nie zrobisz.

@amsterdream
Ja już dawno temu pisałem o tym jak Egmont zawala druk grzbietów. Od lat narzekamy na jakość ich druku i od lat nic z tym nie robią a jest coraz gorzej. I co - zrobimy coś z tym? Nic nie zrobimy, póki jest taka ich przewaga na rynku. Na razie nie ma drugiej Kolekcji a Mucha wydaje tytuł raz na pół roku. Zatem albo kupujemy tytuł po polsku od Egmontu, albo nie mamy nic. I oni o tym wiedzą i rzeczywiście - robota na odczepnego i wracamy do CSa. Dobrze, że pojawiają się takie inicjatywy jak Kolekcja Carrefoura, to jeszcze można czasem powiedzieć nie, wobec takiej polityki.

@Zielcok
Bardzo fajnie to wygląda, tylko nie każdego stać na coś takiego. Każdy taki druk podnosi koszty i tak drogich komiksów. Sam opracowujesz te obwoluty? Jak to się robi? Udostępniasz lub sprzedajesz te projekty? Jak to drukować?

Offline OokamiG

« Odpowiedź #946 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 12:12:41 »
Porażka z tymi grzbietami. W oryginale fajnie korenspondują z treścią tomów i są pewnym urozmaiceniem na półce. Spodziewać się można jednak było pójscia po najmniejszej linii oporu. Angielskie scenariusze,  grzbiety z painta. Trochę irytuje podejście wydawnictw. Tyle czekania i czytelnicy otrzymają niepełny produkt.
« Ostatnia zmiana: Śr, 20 Kwiecień 2022, 12:33:24 wysłana przez OokamiG »

Offline xanar

« Odpowiedź #947 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 12:34:11 »
Wiem właśnie dlatego pozwoliłem sobie zadać pytanie w temacie Egmontu :) Gdyby tak zechcieli wydać to w formie zbiorczej jak wspomniany przeze mnie omnibus. Marzenie.
Patrząc po nowych cenach, to w omnibusie to będą podobne pieniądze.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Nephilim

« Odpowiedź #948 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 12:41:23 »
Patrząc po nowych cenach, to w omnibusie to będą podobne pieniądze.
Prawda tylko, że oglądałem na YT i w wersji ang są piękne dodatki, szkice, galeria okładek a Egmont pewnie by to wyciął ;/

Offline xanar

« Odpowiedź #949 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 12:52:32 »
Oni pewnie wydaliby to na podstawie jakiś normalnych wydań, w jednej książce u nas podobno się nie da bo się rozpada.

Offline Zielcok

« Odpowiedź #950 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 12:55:12 »

@Zielcok
Bardzo fajnie to wygląda, tylko nie każdego stać na coś takiego. Każdy taki druk podnosi koszty i tak drogich komiksów. Sam opracowujesz te obwoluty? Jak to się robi? Udostępniasz lub sprzedajesz te projekty? Jak to drukować?
[/quote]

tak drukuje w drukarni i pokrywają mi mikrofolia sa identyczne jak te np z deluxe koszt 7 zeta za druk plus 3 za folie

mam sporo tego i robie sobie sam rowniutko i elegancko
cale new 52 od egmontu zrobilem i mam wszedzie takie same i równe logo a nie szachownica

do knightfalla lece w tych klimatach mam juz cale 5 przygotowane :):))

yy nie umie dodac w orginalnej jaksci=rozdzielczosci

Online michał81

« Odpowiedź #951 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 12:56:12 »
Wiem właśnie dlatego pozwoliłem sobie zadać pytanie w temacie Egmontu :) Gdyby tak zechcieli wydać to w formie zbiorczej jak wspomniany przeze mnie omnibus. Marzenie.
Egmont nie wyda takiego omnibusa. Nie bez powodu obecnie wydawane "omnibusy" mają do 800 stron. Ten o którym piszesz ma 1176. Ten temat był już poruszany. Drukarnie nie są wstanie złożyć tak grubych komiksów, nawet ostatni numer KKK był z tego powody dzielony na dwie części.

Obecnie wychodzi całość Batman Loeb/Sale w Deluxach (Haunted Knight, The Long Halloween, Dark Victory, Catwoman: When in Rome) w takiej samej szacie graficznej i prędzej tego wydania należy się spodziewać

Gdyby nie urwano WKKDC PE! mielibyśmy i Dark Victory i Rzymskie Wakacje. A tak zostaje tylko Długie Haloween w garści i nic z tym nie zrobisz.
Ale te komiksy o których piszesz były dostępne bardzo długo w rozsądnej cenie. I to nie za czasów kiedy był dostępny jeden Batman rocznie. Jak ktoś zwlekał bo liczył na kolekcje to się nie dziwię, że został z ręką w nocniku. I widzę podobną sytuację z obecnie zapowiedzianą Wojną z Korpusem Sinestro, bo się zastanawiają i pewnie nagle się wszyscy obudzą, jak się wyprzeda, a w kolekcji nie będzie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 20 Kwiecień 2022, 13:48:21 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #952 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 13:10:52 »
Ja nie bardzo rozumiem, dlaczego w Turcji, Chinach czy Kanadzie można a w Polsce nie, chociaż osobiście wolę mniejsze niż takie po 1000+ stron.

Offline misiokles

« Odpowiedź #953 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 13:35:09 »
Dlatego, że żadnej drukarni nie opłaca się kupować drogiej maszyny do drukowania takich cegieł, skoro zapotrzebowanie jest stosunkowo nikłe. Tak zgaduję.

Offline xanar

« Odpowiedź #954 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 14:14:51 »
jakoś nie wydaje mi się, żeby w Polsce nie dało się zrobić takiej książki.

Wszedłem na jakąś pierwszą lepszą drukarnie i spokojnie książkę 1300 stron robią.

Z tego co TK mówił, to na tym papierze co wydają te Limited czy te czarno-białe się nie dało bo się rozpadają, ale to tylko dlatego, że papier pewnie gruby.

Offline O.

« Odpowiedź #955 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 14:37:09 »
Proponuję offset tak jak to było w ubiegłym wieku. Pewnie niższa cena i lepszy klimat

Online Castiglione

« Odpowiedź #956 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 15:47:03 »
dlatego ja od lat robie sobie obwoluty do wydań egmontu i muchy szczególnie bo u nich to masakra dopiero z grzbietami

Więcej by było widać, gdybyś spokojniej ruszał tą kamerą.

edit.
Aaa, przypomniałem sobie, to są te "lepsze" obwoluty do komiksów Marvela z logiem Image lub do Titana z logiem Vertigo ;D ;D Nie to co ta masakra Egmontu.
« Ostatnia zmiana: Śr, 20 Kwiecień 2022, 16:06:56 wysłana przez Eguaroc »

Offline Zielcok

« Odpowiedź #957 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 17:25:41 »
Więcej by było widać, gdybyś spokojniej ruszał tą kamerą.

edit.
Aaa, przypomniałem sobie, to są te "lepsze" obwoluty do komiksów Marvela z logiem Image lub do Titana z logiem Vertigo ;D ;D Nie to co ta masakra Egmontu.

taaaa standardowo cza sie przywalic a po 2 nie mam nic z logem marvela do image jedynie co to na bloodborne mam logo vertigo to fakt ale zamierzony a po 3 naewno "lepsze" niz twoje egmontowskie czyi żadne

Offline radef

« Odpowiedź #958 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 21:38:07 »
Wszedłem na jakąś pierwszą lepszą drukarnie i spokojnie książkę 1300 stron robią.
Tylko Egmont korzysta obecnie z usług 4 drukarni - Ediki, BZGrafu, Dimografu i Colonela - i podejrzewam, że jeżeli każda z tych drukarni stwierdziła, że ponad 800-stronicowego tomu w formacie B5 i na kredowym papierze nie wyda, albo wyda w cenie tak horrendalnej, że nie ma sensu, to Egmont zrezygnował z tego typu pomysłów.
Poza tym - czy sprawdzałeś 1300-stronicową książkę w B5? Bo może tu nie chodzić o samą grubość książki, ale o łączną szerokość okładki (2*okładka + grzbiet).
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Castiglione

« Odpowiedź #959 dnia: Śr, 20 Kwiecień 2022, 21:42:06 »

taaaa standardowo cza sie przywalic a po 2 nie mam nic z logem marvela do image jedynie co to na bloodborne mam logo vertigo to fakt ale zamierzony a po 3 naewno "lepsze" niz twoje egmontowskie czyi żadne
No ja tam widzę taki komiks "Empress" od Marvela z logiem Image na grzbiecie...