Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 548077 razy)

Offline laf

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #675 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 14:22:07 »
Ostatni raz ruszałem Thora w Wkkm. Tam chyba też była jakaś historia Straczynskiego. Ktoś coś napiszę, aby przekonać/zniechęcić do zakupu? Cena nie zachęca, ale klasyka Marvela zawsze spoko.
To wydanie WKKM (zeszyty #1-6) to jak dla mnie jedna z lepszych historii z Thorem. Thor wraca z martwych po kolejnym już Raganroku (jego "zniknięcie" było przedstawione w SBM t. 31) i zaczyna poszukiwać zaginionych kompanów z panteonu nordyckiej mitologii, którzy obecnie żyją w ciałach zwykłych ludzi, bez wiedzy na temat swojej boskiej tożsamości. Fajnie pokazano motyw ich powrotu go boskich postaci.
Thor sprowadza jednocześnie Asgard na Ziemię i zakłada enklawę na terenie Oklahomy. Rodzi to problem dyplomatyczny (czy Asgard traktować jak odrębne państwo na terenie Stanów?), a zwykli mieszkańcy są przerażeni tak radykalną zmianą w ich życiu. Straczynski pokazuje często zabawne relacje pomiędzy ludźmi sąsiadującymi z nowym Asgardem, a zamieszkującymi go bogami (jeden z ciekawszych motywów tej serii).
Poza tym mamy w tle Registration Act, który wywołał Wojnę Domową i napięte relacje pomiędzy iron Manem a Thorem (w trakcie Wojny Domowej Stark wykorzystał klona nieobecnego wówczas Thora do walki po stronie jego drużyny, o co Thor ma do niego słuszne "pretensje").
Ogólnie rzecz ujmując polecam bardzo. Świetna seria z bohaterem niesłusznie pomijanym przez Klasykę Marvela.

P.S. Rysunki Coipela dają zdecydowanie radę  :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Marzec 2022, 14:29:34 wysłana przez laf »

Offline Marvelek

« Odpowiedź #676 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 15:21:17 »
Niemniej jednak Daredevil Brubakera też szedł w szczupłych tomach o podobnej ilości stron.

Tylko, że w przypadku Brubakera można to jeszcze racjonalnie wytłumaczyć. Po pierwsze jego run podobnie jak Bendisa składa się z dłuższych i silnie powiązanych ze sobą story arców. Moim zdaniem mogłoby być trudno wyznaczyć granicę tak żeby jakoś racjonalnie zamknąć tom pierwszy bez nagłego urywania historii. Po drugie Egmont być może chciał trzymać się magicznej liczby trzech tomów, skoro tak poszedł Bendis, no i po trzecie pamiętajmy, że Egmont przejął DD po Sidece a z tego co pamiętam Sideca w taki właśnie sposób miała to wydać.
W przypadku Waida to jest lenistwo i to kolosalne, bo run Waida nie składa się z rozbudowanych story arców, więc spokojnie można przerwać w dogodnym momencie dzieląc cały run na trzy tomy. Naprawdę trochę lipa, choć komiks oczywiście znakomity i no kamień milowy w historii DD. Od lat mam to samo zdanie i nigdy go nie zmienię - Waid jest drugim scenarzystą po Millerze, który w sposób znaczny rozwinął postać i całą serię.

Online michał81

« Odpowiedź #677 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 15:49:25 »
Te zeszyty Hulka są zawarte zarówno w wydaniu HC, jak i w Omnibusie.
OK. Tylko my mówimy o wydaniu 5 tomowym OHC, a ty o wydaniu HC (czyli zwykłych tpb), których jest 7+4 (=11) tomów i tam rzeczywiście zeszyty Hulka są (tak jak w omnibusie).
W wydaniu 5 tomowym tych zeszytów nie ma i wszystko wskazuje, że to wydanie otrzymamy.

Daredevil by Mark Waid, Vol. 1 (Daredevil Vol. 3 #1-10, 10.1, Amazing Spider-Man #677)
Daredevil by Mark Waid, Vol. 2 (Daredevil Vol. 3 #11-21, Avenging Spider-Man #6, Punisher #10)
Daredevil by Mark Waid, Vol. 3 (Daredevil Vol. 3 #22-36)
Daredevil by Mark Waid & Chris Samnee Vol. 4 (Daredevil Vol. 4 #1-10, 0.1, 1.50)
Daredevil by Mark Waid & Chris Samnee Vol. 5 (Daredevil Vol. 4 #11-18, 15.1)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #678 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 16:26:06 »
To wydanie WKKM (zeszyty #1-6) to jak dla mnie jedna z lepszych historii z Thorem. Thor wraca z martwych po kolejnym już Raganroku (jego "zniknięcie" było przedstawione w SBM t. 31) i zaczyna poszukiwać zaginionych kompanów z panteonu nordyckiej mitologii, którzy obecnie żyją w ciałach zwykłych ludzi, bez wiedzy na temat swojej boskiej tożsamości. Fajnie pokazano motyw ich powrotu go boskich postaci.
Thor sprowadza jednocześnie Asgard na Ziemię i zakłada enklawę na terenie Oklahomy. Rodzi to problem dyplomatyczny (czy Asgard traktować jak odrębne państwo na terenie Stanów?), a zwykli mieszkańcy są przerażeni tak radykalną zmianą w ich życiu. Straczynski pokazuje często zabawne relacje pomiędzy ludźmi sąsiadującymi z nowym Asgardem, a zamieszkującymi go bogami (jeden z ciekawszych motywów tej serii).
Poza tym mamy w tle Registration Act, który wywołał Wojnę Domową i napięte relacje pomiędzy iron Manem a Thorem (w trakcie Wojny Domowej Stark wykorzystał klona nieobecnego wówczas Thora do walki po stronie jego drużyny, o co Thor ma do niego słuszne "pretensje").
Ogólnie rzecz ujmując polecam bardzo. Świetna seria z bohaterem niesłusznie pomijanym przez Klasykę Marvela.

P.S. Rysunki Coipela dają zdecydowanie radę  :)

A czyli ta historia z WKKM już tam jest. Kurczę, 140 złotych a 6 zeszytów już zdublowanych. Chyba jednak nie sięgnę po ten tom... Dzięki za wytłumaczenie!

Offline xanar

« Odpowiedź #679 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 16:40:14 »
OK. Tylko my mówimy o wydaniu 5 tomowym OHC, a ty o wydaniu HC (czyli zwykłych tpb), których jest 7+4 (=11) tomów i tam rzeczywiście zeszyty Hulka są (tak jak w omnibusie).
W wydaniu 5 tomowym tych zeszytów nie ma i wszystko wskazuje, że to wydanie otrzymamy.

Daredevil by Mark Waid, Vol. 1 (Daredevil Vol. 3 #1-10, 10.1, Amazing Spider-Man #677)
Daredevil by Mark Waid, Vol. 2 (Daredevil Vol. 3 #11-21, Avenging Spider-Man #6, Punisher #10)
Daredevil by Mark Waid & Chris Samnee Vol. 4 (Daredevil Vol. 4 #1-10, 0.1, 1.50)
Są w trzecim, Diamond źle podaje.

Twój komiks jest lepszy niż mój

Online michał81

« Odpowiedź #680 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 16:42:19 »
Są w trzecim, Diamond źle podaję.
A ja do tej pory byłem przekonany, że tego w tym wydaniu nie ma. I jeszcze dziś po tym poście kopalem na youtube żeby się upewnić. 👍
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Marzec 2022, 16:44:13 wysłana przez michał81 »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #681 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 16:51:46 »
Ej nie zrozumcie mnie źle, ale trochę nie czaję jak ustalane są ceny za komiksy. Batman Knightfall 1 684 strony 199 zł okładkowe, Thor 508 stron i taka sama cena...

Offline xanar

« Odpowiedź #682 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 17:23:11 »
Może Batman sprzede się lepiej niż Thor - większy nakład, mniejsza cena.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Palyszkiewicz

« Odpowiedź #683 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 20:27:05 »
Tylko, że w przypadku Brubakera można to jeszcze racjonalnie wytłumaczyć. Po pierwsze jego run podobnie jak Bendisa składa się z dłuższych i silnie powiązanych ze sobą story arców. Moim zdaniem mogłoby być trudno wyznaczyć granicę tak żeby jakoś racjonalnie zamknąć tom pierwszy bez nagłego urywania historii. Po drugie Egmont być może chciał trzymać się magicznej liczby trzech tomów, skoro tak poszedł Bendis, no i po trzecie pamiętajmy, że Egmont przejął DD po Sidece a z tego co pamiętam Sideca w taki właśnie sposób miała to wydać.
W przypadku Waida to jest lenistwo i to kolosalne, bo run Waida nie składa się z rozbudowanych story arców, więc spokojnie można przerwać w dogodnym momencie dzieląc cały run na trzy tomy. Naprawdę trochę lipa, choć komiks oczywiście znakomity i no kamień milowy w historii DD. Od lat mam to samo zdanie i nigdy go nie zmienię - Waid jest drugim scenarzystą po Millerze, który w sposób znaczny rozwinął postać i całą serię.
A ten run Waida to naprawdę taki dobry i przełomowy się robi na późniejszym etapie? Przyznaję, tom z WKKM totalnie mi nie podszedł i sprzedałem go bez żalu. Po bardziej mrocznych historiach zaczęli wyskakiwać kolorowi pajace z dziwacznymi mocami (pamiętam jakiegoś gościa od plamek). Przy obecnych cenach muszę dokładnie weryfikować zakupy więc przekonajcie mnie że dalej jest ciekawiej

Offline Marvelek

« Odpowiedź #684 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 20:47:03 »
A ten run Waida to naprawdę taki dobry i przełomowy się robi na późniejszym etapie? Przyznaję, tom z WKKM totalnie mi nie podszedł i sprzedałem go bez żalu. Po bardziej mrocznych historiach zaczęli wyskakiwać kolorowi pajace z dziwacznymi mocami (pamiętam jakiegoś gościa od plamek). Przy obecnych cenach muszę dokładnie weryfikować zakupy więc przekonajcie mnie że dalej jest ciekawiej

Run Waida jest zdecydowanie mocniej osadzony w Uniwersum Marvela i odwołuje się do przygód Śmiałka sprzed runu Millera. Nie ma w nim historii, do których przyzwyczaili Cię Bendis albo Brubaker. Jest to seria lekka, fajna i przyjemna, choć wbrew obiegowej opinii w pierwszej części runu Waid dość mocno przeczołgał Matta. Uwielbiam ten run za kilka rzeczy, przede wszystkim za to, że Waid bardzo rozwinął postać Śmiałka mówiąc o nim wiele nowego. Jeśli jednak te pierwsze sześć zeszytów nie trafiło do Ciebie, nie jestem przekonany czy będziesz się dobrze bawił przy całej reszcie.

Offline Palyszkiewicz

« Odpowiedź #685 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 21:55:23 »
Dzięki za opinię. W takim razie przerzucę go na listę rezerwową. Może będzie w bibliotece. Jeśli nie to będę się zastanawiał w przyszłości.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #686 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 23:13:57 »
A czyli ta historia z WKKM już tam jest. Kurczę, 140 złotych a 6 zeszytów już zdublowanych. Chyba jednak nie sięgnę po ten tom... Dzięki za wytłumaczenie!

Dobrze, że w końcu jakieś moje multikonto zgadza się ze mną. :) No beznadziejne jest, że te 6 zeszytów nie wyszło oddzielnie, a reszta oddzielnie. No ale ponad 300 stron to jest coś. No i Straczyński, choć Marvel brutalnie przerwał jego run Oblężeniem.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #687 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 23:26:51 »
No niestety unikam dubli jak mogę, a i tak parę na półkach mam.
Daredevila mam wszystko od Egmontu i Hachette. Warto było poznać całość. Te tomy wkkm w sumie nie wiem po co mi teraz, chyba tylko dla panoramy...
Z kolei z Kapitanem Ameryka Brubakera mam odwrotną refleksję - WKKM przedstawiło najlepsze historie tego runu i chyba sprzedam te tomy Egmontowskie bo zabierają mi tylko miejsce. Nic poza treścią z tych tomów mnie nie urzekło.

Offline laf

« Odpowiedź #688 dnia: Pn, 14 Marzec 2022, 08:02:31 »
No niestety unikam dubli jak mogę, a i tak parę na półkach mam.
Pamiętaj tylko, że ten Thor z WKKM to zaledwie początek historii. Dosyć dawno to czytałem, ale pamiętam, że zostajemy ze sporym cilffhangerem. Zawsze można opchnąć wydanie WKKM (ja tak zresztą robię ze zdecydowaną większością wydań kolekcyjnych, w których mamy urwaną opowieść).

Offline laf

« Odpowiedź #689 dnia: Pn, 14 Marzec 2022, 08:11:56 »
Ja znalazłem taką zawartość:
1. Daredevil by Mark Waid Volume 1 (collects vol. 3 #1–10 and 10.1, hc, 288 pages, 2013, ISBN 0-7851-6806-0). Includes The Amazing Spider-Man #677 (written by Waid, art by Emma Ríos, 2012)
2. Daredevil by Mark Waid Volume 2 (collects vol. 3 #11–21, hc, 296 pages, 2014, ISBN 0-7851-8479-1). Includes Avenging Spider-Man #6 and The Punisher vol. 9 #10 (co-written by Waid and Greg Rucka, art by Marco Checchetto, 2012)
3. Daredevil by Mark Waid Volume 3 (collects vol. 3 #22–36 and Indestructible Hulk #9–10, hc, 384 pages, 2014, ISBN 0-7851-9023-6)
4. Daredevil by Mark Waid Volume 4 (collects vol. 4 #1–10 and 1.50, hc, 312 pages, 2016, ISBN 0-785-19534-3). Includes the 4-issue limited series Daredevil: Road Warrior (written by Waid, art by Peter Krause, 2014)
5. Daredevil by Mark Waid Volume 5 (collects vol. 4 #11–18 and 15.1, hc, 216 pages, 2016, ISBN 1-302-90060-9)
https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Waid_bibliography#Marvel_Comics