Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 619335 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Martin Eden

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #2925 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 20:36:45 »
Essentiale Wolverine'a czytałem dwa razy i zachowałem bardzo miłe wspomnienia.
Nie ma co oczywiście oczekiwać opowieści kalibru Kravena, ale to wciąż bardzo przyzwoite historie. Narracja z pierwszej osoby nieco ironicznego, komentującego wydarzenia w stylu niektórych amerykańskich kryminałów, Logana, wprowadzała bardzo fajny klimat. Dostajemy też nieco odmienne superhero, bo bohaterowie do pewnego momentu działają nie wprost. Do tego gościnne występy np. Mr Fixita ;) Wszystko to podlane sosem pseudo-azjatyckiego klimatu.

Ciekawi mnie tłumaczenie Egmontu, bo to od Mandragory naprawdę robiło robotę i podbijało odbiór, a Egmont, jak wiadomo, nawet z dymkami potrafi nie wcelować we właściwe miejsce.

Inna sprawa, że w mojej ocenie to, co dała nam Mandragora to był szczyt formy Wolverina'a. Czytałem późniejsze zeszyty i tam na pełnej wjechały lata 90-te ze wszystkimi swoimi przywarami. No ale do tych Epików jeszcze trochę czasu.

Potwierdza się chyba, że Pan Kołodziejczak zagląda tu dosyć regularnie, bo w jego odpowiedziach znalazłem kilka nawiązań do toczonych tu dyskusji. Ten żart o jeżdżeniu po Polsce za testem kolekcji :D

Dostałem odpowiedź na moje jazdy o integrale Thorgala. No cóż, trudno, myślałem, że pociągnięcie to jak resztę Rosińskiego w nowej odsłonie, ale przynajmniej wiadomo na czym stoimy.

Tak swoją drogą TK zaznaczył, że Throgala w integralach nie będzie "od ich wydawnictwa" i to mnie zaintrygowało. Pytanie do zorientowanych: czy istnieje jeszcze jakaś wolna do zagospodarowania licencja, na której inne wydawnictwo mogłoby takie integrale machnąć? Mam na myśli furtkę do wydań Thorgala poza tymi, z których skorzystało PCA, Hachette i Egmont.
Dzięki z góry za odpowiedź, jeśli ktoś się orientuje.

Fajnie ten festiwal wyglądał, również na Waszych relacjach foto. Odbyło się też chyba bez jakichś krzywych akcji numerkowych i zachowań typu Garulex, prawda?

Offline starcek

« Odpowiedź #2926 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 20:41:44 »
Zróbcie z tego zbiorczaki i będzie pokój na ziemi.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2927 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 20:42:00 »
Potwierdza się chyba, że Pan Kołodziejczak zagląda tu dosyć regularnie, bo w jego odpowiedziach znalazłem
Tak swoją drogą TK zaznaczył, że Throgala w integralach nie będzie "od ich wydawnictwa" i to mnie zaintrygowało. Pytanie do zorientowanych: czy istnieje jeszcze jakaś wolna do zagospodarowania licencja, na której inne wydawnictwo mogłoby takie integrale machnąć? Mam na myśli furtkę do wydań Thorgala poza tymi, z których skorzystało PCA, Hachette i Egmont.
Dzięki z góry za odpowiedź, jeśli ktoś się orientuje.

Jak dla mnie ewidentnie o PCA mu chodziło, sama odpowiedź o braku integrali Thorgala byłaby nieprawdziwa, bo przecież są, dlatego doprecyzował, że nie z Egmontu.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2928 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 20:42:40 »
Ja osobiście już od dawna tak odmieniam (od premiery pierwszego filmu, powiedzmy) i dla mnie wręcz naturalna jest podobna odmiana słowa "epic", skoro w oryginale temu słowu jest obca odmiana przez przypadki. Więc: epic, epika, epiki. Może w tym przypadku zasada jest inna aniżeli w przypadku zasad odmiany słowa "Matrix", nie wiem, ale dla mnie tez brzmi lepiej. Jeśli ktoś pisze "epik" w mianowniku, to też przeżyję, uznam domyślnie że słowo to jest w tym przypadku wzięte w cudzysłów. Czyli "epik" miast epic.

Zasada jest inna, jak to podaje jeden z linków, które zamieściłem, który mówi też o odmianie nazwisk typu "Hendrix". Oczywiście każdy tu pisać może, jak chce i jak się podoba, nie będę ścigał ludzi na forum za niuanse ortograficzno-fleksyjne, ale norma jest wyznaczona.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Kadet

« Odpowiedź #2929 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 20:47:35 »
Fajnie ten festiwal wyglądał, również na Waszych relacjach foto. Odbyło się też chyba bez jakichś krzywych akcji numerkowych i zachowań typu Garulex, prawda?

Na koniec był mały bałagan z autografami do twórców nowego "Kajka i Kokosza", bo niepotrzebnie dali wszystkich na jeden numerek i źle ich ustawili na strefie. Ale to zła organizacja, a nie zła wola.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline xanar

« Odpowiedź #2930 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 20:53:28 »
Ale to jak mam pisać ? Iksem, Łulwerajn tak będzie dobrze ? Łolwerajn ? Tak jak TK mówi będzie dobrze ?
Emejzing Spajderman ? Gost Rajder. Może Iks Ludzie albo Człowiek Pająk, ale nie wiem czy to legalne, bo chyba licencjodawca nie pozwala. Proszę o jakieś wskazówki, żeby nie urażać uczuć osób wrażliwych gramatycznie.

W innym temacie widziałem, jak ktoś napisał "Wolviego" to chyba też jest niedopuszczalne.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kadet

« Odpowiedź #2931 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 20:59:13 »
Dajżeż spokój, bo posuwasz sprawę do absurdu. Parę postów wcześniej zamieściłem dwie wersje - ściśle zgodną z formalną odmianą obcych nazw i akceptowalne potoczne spolszczenie. Jeśli chcesz, by Twoje posty nie zgrzytały osobom, które siedzą w niuansach języka polskiego, użyj jednej z nich. Jeśli nie, pisz jak chcesz.

Filolog odmeldowuje się.

PS  "Wolviego" jest OK, choć były kontrowersje.

https://123tlumacz.pl/poprawna-pisownia-imion-anglosaskich-w-odmianie/
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Wrzesień 2022, 21:08:24 wysłana przez Kadet »

Dziękuję z całego serca!

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2932 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 21:04:13 »
Ale to jak mam pisać ? Iksem, Łulwerajn tak będzie dobrze ? Łolwerajn ?
Łolwe(r)in, jeśli już.
Swoją drogą słucham trochę podcastów i czasem coś oglądam na youtubie i ciągle mnie zdumiewa jak ci wszelcy fani i specjaliści czytający na bieżąco po angielsku i śledzący newsy notorycznie nie potrafią prawidłowo wymówić nawet najbardziej znanych nazwisk i postaci.
Batman returns
his books to the library

Offline srogin

« Odpowiedź #2933 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 21:05:40 »
Ale to jak mam pisać ? Iksem, Łulwerajn tak będzie dobrze ? Łolwerajn ? Tak jak TK mówi będzie dobrze ?
Emejzing Spajderman ? Gost Rajder. Może Iks Ludzie albo Człowiek Pająk, ale nie wiem czy to legalne, bo chyba licencjodawca nie pozwala. Proszę o jakieś wskazówki, żeby nie urażać uczuć osób wrażliwych gramatycznie.

W innym temacie widziałem, jak ktoś napisał "Wolviego" to chyba też jest niedopuszczalne.
"Epiki"

Offline starcek

« Odpowiedź #2934 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 21:14:56 »

Ale dlaczego mają wymawiać zgodnie z regułami obcego języka? Łolwerin brzmi pięknie i swojsko. Xanar pięknie podał jak na tacy wszystko. :-D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2935 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 21:19:50 »
Czyli  moje przewidywania sie sprawdzily w 100% - Eoik Wolverine i w przyszlosci Superman - cos doradcy w egmoncie pozmieniali zdanie na temat tych glupich lat 90tych albo  za epiki Spidera dostali premie za odwage i teraz pchaja coraz wiecej oby tak dalej :)

Offline Kandor

« Odpowiedź #2936 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 21:23:46 »
Ale dlaczego mają wymawiać zgodnie z regułami obcego języka? Łolwerin brzmi pięknie i swojsko. Xanar pięknie podał jak na tacy wszystko. :-D
Pan Tomasz Kołodziejczak konsekwentnie wymawia "Łolwerajn" ;-D O, po  kilku poprzednich postach widzę, że nie tylko on, ale może po prostu kilka osób uznała jego wymowę za wzorcową, w końcu wydawca komiksów z tym bohaterem powinien wiedzieć najlepiej jak wymawia się jego imię ;-D
PS. Wiem, że nikogo już w tym kraju nie namówię na mówienie "holk", miast "halk". Chyba tylko gość od "Ponarzekajmy o filmach" mówi "holk" (she-holk), choć w jednym z odcinków sam zwrócił na to uwagę mówiąc, że każdy w Polsce mówi "halk", ale on tak odruchowo wymawia, bo tak się mówi w USA. Nie, ja nikogo nie namawiam, bo zaraz ktoś napisze że mówimy najczęściej "batman", nie "batmen (ale już mówimy "supermen").  Niech każdy mówi jak chce, ale jeśli ktoś będzie chciał mi wmówić że słyszy "halk", to go zaproszę do laryngologa.
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Wrzesień 2022, 21:35:34 wysłana przez Kandor »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2937 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 21:38:51 »
Pan Tomasz Kołodziejczak konsekwentnie wymawia "Łolwerajn" ;-D

On konsekwentnie wymawia "Wolverajn", a nie "Łolwerajn" ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #2938 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 21:39:25 »
Tutaj dziewczyna mówi, dlaczego u nas mówi się Batman i Supermen.

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kandor

« Odpowiedź #2939 dnia: Nd, 25 Wrzesień 2022, 21:40:43 »
On konsekwentnie wymawia "Wolverajn", a nie "Łolwerajn" ;)
A , OK, mój błąd. Czyli jest TAK źle :-)