Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 740661 razy)

Offline Marvelek

Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #3525 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 12:07:32 »
Ogólnie większych zaskoczeń nie ma, nie ma również rozczarowań. Dobrze, że będą kontynuować Epici ze Spider-Manem i jest obietnica wejścia na dłużej w historie z Punisherem. Cieszy Daredevil Waida, choć tutaj mam obawy, czy Egmont zdecyduje się zbić swoje wydanie w trzy tomy. Akurat z tym runem można to bardzo łatwo zrobić, bo nie ma on rozbudowanych na kilka lub kilkanaście zeszytów historii.
Na minus na pewno deklaracja, że nie dokończą Power Rangers, bo został chyba jeden tylko tom, a Egmont zostawił Czytelników z potężnym cliffhangerem. Dziwię się w sumie, że sprzedaż była tak mizerna. Wziąłem na próbę tom pierwszy i z gatunku "lekkie i przyjemne" jest to naprawdę zgrabnie i ciekawie napisany komiks, przy którym bawiłem się bardzo dobrze (nie licząc zapychaczy poza główną historią, które były na końcu obu tomów). Widocznie niekorzystnie zadziałał tu poziom serialu z lat 90. i nie najlepsze nowsze adaptacje filmowe.

Offline xanar

« Odpowiedź #3526 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 12:33:10 »
Ale to nie chodzi o to czy to jest dobre czy złe, tylko te postaci za bardzo nikogo nie interesują, mi osobiście to się kojarzy z jakimś obciachowym serialem z telewizji. Serie z Rebirth też nie były złe a "urwali".
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #3527 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 12:42:33 »
Ale to nie chodzi o to czy to jest dobre czy złe, tylko te postaci za bardzo nikogo nie interesują, mi osobiście to się kojarzy z jakimś obciachowym serialem z telewizji. Serie z Rebirth też nie były złe a "urwali".
@xanar sprawdź tych Power Rangers. To jest lepsze od tych serii z DC Odrodzenie. Problem z kompletacja jest, że ten 3 tom będący crossoverem oryginalnie jest wydany w większym formacie niż Egmontowe wydania. Koszmar kolekcjonera.
Bazyl przynajmniej dostał kij do bicia jak teraz ktoś wspomni, że w kolekcjach są urwane historie.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #3528 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 12:52:22 »
Bazyl przynajmniej dostał kij do bicia jak teraz ktoś wspomni, że w kolekcjach są urwane historie.

Nie podpowiadaj mu!

Offline michał81

« Odpowiedź #3529 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 12:54:18 »
Z innych rzeczy będzie na pewno kolejny album z serii "Oskar i Fabrycy" oraz kolejne "Lil I Puty". Bez konkretnych dat. Potwierdził to Maciej Kur na spotkaniu o nowym tomie przygód Kajka i Kokosza.

Z ciekawostek: będzie zbiorczy Gwidon Sławka Kiełbusa (kto wyda nie chciał powiedzieć) oraz są plany na wydanie zbiorcze Bajek Maćka Kura (te które wychodzą w Relaxie). Z tymi Bajkami to jest ciekawa historia, bo są to projekt, które robił on do szuflady i był zaskoczony, że czytelnicy widzą w nich kontynuację Bajek Christy.

Offline xanar

« Odpowiedź #3530 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 13:02:42 »
@xanar sprawdź tych Power Rangers. To jest lepsze od tych serii z DC Odrodzenie. Problem z kompletacja jest, że ten 3 tom będący crossoverem oryginalnie jest wydany w większym formacie niż Egmontowe wydania. Koszmar kolekcjonera.
Słyszałem same dobre opinie to tym, tylko ja za to nie będę się brał, mam tyle do czytania, że ograniczam się.

Offline Arthaniel

« Odpowiedź #3531 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 13:12:25 »
Na minus na pewno deklaracja, że nie dokończą Power Rangers, bo został chyba jeden tylko tom, a Egmont zostawił Czytelników z potężnym cliffhangerem. Dziwię się w sumie, że sprzedaż była tak mizerna.

mnie w sumie bardziej dziwi, dlaczego wydawnictwa same decydują się na takie ruchy. W sensie - tym samym całkowicie rujnują sobie sprzedaż tych dotychczas wydanych tomów, bo mało kto kupi urwaną w połowie serię. A przecież wiele osób inwestuje w komplet dopiero, żeby przeczytać ciągiem. Seria wydana w całości za to może się sprzedawać kapka po kapce, powoli, ale w końcu się sprzeda.

No i warto dodać, że trochę psuje to nie tylko wiarygodność w oczach klientów (na zasadzie: "nie inwestuję w wydawane serie, bo jeszcze coś anulują w trakcie"), ale też wiarygodność w kontaktach z wydawnictwem oryginalnym.

I o ile jeszcze taką Muchę z Wicked+Divine potrafię zrozumieć, bo to jednak małe wydawnictwo, a zostało do wydania aż 5 tomów, tak tutaj ruch Egmontu, który jest jednak potęgą na rynku wydawniczym i żałuje wydania JEDNEGO tomu - nigdy nie pojmę.

Offline pawlis

« Odpowiedź #3532 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 13:16:27 »
@xanar

Ja wypożyczyłem PR z biblioteki, by zobaczyć z ciekawości (bo za młodu się serial oglądało) i było to średnie. Miałem wrażenie, że myślą twórców było PR było zbyt infantylne, więc za wszelką cenę je urealnijmy! Drama! Mrok! John Hughes! (Nie ma co prawda mroku Nolana/Snydera czy też śląskich blubrów i scenariusze całkiem OK). Więc niespecjalnie dziwi mnie anulacja prze Egmont.

MaLeKrSkr

• Gość
« Odpowiedź #3533 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 13:22:42 »
Dla mnie Rangersi to był straszny zawód. Pierwszy tom jeszcze jako tako ogarnąłem, ale drugi wszedł już bardzo ciężko. Owszem, jest tam kilka dobrych momentów i wątków (zwłaszcza te dotyczące przeszłości i pierwszej drużyny), ale w ogólnym rozrachunku było to zwyczajnie nudne i naiwne. Ogromnym plusem byli jeszcze antagoniści. W dodatku rysunki tak statyczne jak tylko się dało, zero akcji, emocji, czegokolwiek. Pierwszy tom jeszcze OK, ale drugi to była droga przez mękę. Dodam tylko, że za dzieciaka byłem wielkim fanem serialu, komiksy od TM-Semic też lubiłem. Ba, miałem nawet album z naklejkami i kinówkę na VHS, a sam serial od czasu do czasu z chęcią powtórzę, zwłaszcza pierwszy sezon (Kimberly my love :-* ). Tak więc cóż.. nie siadło i tyle.

Offline xanar

« Odpowiedź #3534 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 13:23:56 »
mnie w sumie bardziej dziwi, dlaczego wydawnictwa same decydują się na takie ruchy. W sensie - tym samym całkowicie rujnują sobie sprzedaż tych dotychczas wydanych tomów, bo mało kto kupi urwaną w połowie serię. A przecież wiele osób inwestuje w komplet dopiero, żeby przeczytać ciągiem. Seria wydana w całości za to może się sprzedawać kapka po kapce, powoli, ale w końcu się sprzeda.

No i warto dodać, że trochę psuje to nie tylko wiarygodność w oczach klientów (na zasadzie: "nie inwestuję w wydawane serie, bo jeszcze coś anulują w trakcie"), ale też wiarygodność w kontaktach z wydawnictwem oryginalnym.

I o ile jeszcze taką Muchę z Wicked+Divine potrafię zrozumieć, bo to jednak małe wydawnictwo, a zostało do wydania aż 5 tomów, tak tutaj ruch Egmontu, który jest jednak potęgą na rynku wydawniczym i żałuje wydania JEDNEGO tomu - nigdy nie pojmę.

Pytanie, kto im doradza żeby wydali to albo tamto. Najwyraźniej sprzedaż musiała być tragiczna, większość ciągną do końca i to nie jest tak, że każdy zarabia, jedne ciągną drugie. Śmiem wątpić, że taki Flash jakoś rewelacyjnie się sprzedaje skoro wcześniej go skasowali.

Offline radef

« Odpowiedź #3535 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 13:27:02 »
Wydaje mi się, a na to wskazywała reakcja Tomasza Kołodziejczaka, że po prostu "Power Rangers" sprzedawało się tak słabo, że nie widziano żadnych szans w tej serii i postanowiono w ten sposób ograniczyć straty. Gdyby sprzedaż byłaby co najmniej średnia, to pewnie próbowano to jakoś kończyć, ale wygląda na to, że była to jedna z największych porażek Egmontu w ostatnich latach.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline gashu

« Odpowiedź #3536 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 13:32:06 »
Ktoś na forum wspominał przy okazji anulowania PR, że nie ma również szans na kontynuację, albo szersze wejście w przygody "Wojowniczych Żółwi Ninja". Czy TK faktycznie o tym mówił, czy to tylko takie internetowe gdybanie?

Online OokamiG

« Odpowiedź #3537 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 13:33:45 »
Apropos wydania Żółwi to odpowiedź była jednoznacznie negatywna.

Offline gashu

« Odpowiedź #3538 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 13:34:29 »
Ok. Smuteczek :(.

Offline pawlis

« Odpowiedź #3539 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 13:40:20 »
Pewnie obawia się klątwy "niedokończenia", która spotkała TM-Semic i Fantasmagorie ;).

A tak na poważnie, wcale by mnie nie zdziwiło jakby okazało się, że prawa do TMNT nabył już kto inny.