Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 674976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Kandor

Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #3495 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 15:44:41 »
Skład pierwszych trzech tomów jest na slajdzie z prezentacji. Ramki wokół okładek łączą tytuły, które będą w jednym tomie. "Knight's End" będzie później, po tych trzech tomach.
OK, ale jak wszyscy piszą o 3 tomach a nie o 4 to wprowadza trochę w błąd. Czytałem to wszystko za czasów Tm-Semic i Knightsend był integralną częścią całej historii więc skoro mają być 4 tomy to piszmy o 4-ch, pal licho kiedy ostatni zostanie opublikowany. Powtórzę: wiedziałem że End będzie ale wypowiedź wydawcy sugerowała wciśnięcie to do 3 tomów, choć faktycznie trudno było to sobie wyobrazić że względu na objętość. Bawią mnie też takie paniczne wypowiedzi "Knighsendu" nie będzie" bo nie widać okładek wydania zbiorczego (•‿•)No to 4 tomy, ja jestem za. Tylko wybitnego komiksu nie oczekujcie jak jeszcze nie czytaliście (•‿•)
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Październik 2021, 16:07:11 wysłana przez Kandor »

Offline radef

« Odpowiedź #3496 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 15:46:46 »
Co do kaczek to wygląda trochę tak, że mogli dość poważnie przymierzać się do kolejnej kolekcji autorskiej - Scarpy. Bo przecież Czarodziejski Miki to na 100% nie jest naturalne zastępstwo Rosy, o jakim pewnie myślało wielu fanów :/
Scarpa to też nie jest dobre zastępstwo, a mówi to osoba, która jest wielkim fanem twórczości tego autora. Jednak są to komiksy włoskie, w dużej części mysie (a czasem nawet z Królewną Śnieżką), a dodatkowo poziom bardzo falował, co wiązało się z różnymi scenarzystami, różnymi inkerami i jeszcze milionem innych spraw. Ja osobiście zrobiłbym jakiś wybór - nie wiem czy z tego wyszłoby 20 czy 30 tomów, ale coś w tym zakresie.
Tak naprawdę za Rosę dobrego zastępstwa nie ma i w sumie najbliższe co by się dało zrobić, to kolekcja dzieł Williama Van Horna czy Daniela Branki. Jeżeli popatrzyć na jakość edytorską oraz nieszablonowość, to niby blisko są paski Gottfredsona, ale to są paski z Mikim, więc też coś zupełnie innego. Pójście we włoskie serie komiksowe musiało kiedyś w Egmoncie nastąpić, ponieważ jest to najbardziej żywa część komiksu Disneya w ciągu ostatnich 20 lat, ale bardziej to traktuje jako całkowicie nową serię niż zastępstwo za Rosę. A pewnie jeżeli Czarodzieje wypalą to dostaniemy Doubleducka, PKNA itp.
No dla mnie minimum A5 powinno być obowiązkowo, skoro chcą to rzucać w HC po 400 czy więcej stron.
Nie wiem czy było to słychać dokładnie na nagraniu, ale bodajże Kadet zapytał o to i z tego co zrozumiałem: będzie to format powiększony, ale na razie nie jest to jeszcze dokładnie sprecyzowane.
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Październik 2021, 15:49:07 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Kadet

« Odpowiedź #3497 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 15:48:51 »
OK, ale jak wszyscy piszą o 3 tomach a nie o 4 to wprowadza trochę w błąd. Czytałem to wszystko za czasów Tm-Semic i Knightquest był integralną częścią całej historii więc skoro mają być 4 tomy to piszmy o 4-ch, pal licho kiedy ostatni zostanie opublikowany. Powtórzę: wiedziałem że Quest będzie ale wypowiedź wydawcy sugerowała wciśnięcie to do 3 tomów, choć faktycznie trudno było to sobie wyobrazić że względu na objętość.

End, nie Quest :)

3 tomy, bo to zapowiedzi na przyszły rok.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

MaLeKrSkr

• Gość
« Odpowiedź #3498 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 16:05:35 »
Tak trochę poczytałem w sieci o tych wydaniach "Knightfall" i jeżeli Egmont faktycznie ma zamiar wzorować się na edycji z okazji "25-lecia" wydanej w 2018 roku, to byłby to świetny ruch, bo to najpełniejsze wydanie tej sagi. Nawet więcej - jeżeli dorzucą u nas "Jad" i "Miecz Azraela" to wyglądałoby na to, że nasze wydanie będzie tym najpełniejszym. Nie wiem czy tak będzie, ale widać, że szanse są i raczej nie powinniśmy się martwić o "Knightsend". Mnie bardziej ciekawi to czy w przypadku "Knightquest" dostaniemy "The Search", bo na slajdzie go nie było. Szkoda by było, gdyby pominęli ten epizod.

W przyszłym roku wpadnie "No Man's Land" - najpełniejsze wydanie z tego co widzę, ma 6 tomów po około 500-600 stron, więc też będzie co czytać. Mam nadzieję, że i tutaj dostaniemy te dwa tomy prowadzące do głównego wydarzenia. Pytanie co dalej? Wiem, że to plany na lata 2024-2025, ale tak się zastanawiałem wczoraj. Obstawiam, że run Morrisona też z czasem dostaniemy. Ciekawe czy po inne postacie z DC też sięgną i zaczną wydawać klasykę?

Tutaj fajny spis tego, co zawierają poszczególne edycje "Knightfalla":

https://i.imgur.com/fs5KMAH.png
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Październik 2021, 16:17:55 wysłana przez MaLeKrSkr »

Online Kandor

« Odpowiedź #3499 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 16:12:14 »
End, nie Quest :)

3 tomy, bo to zapowiedzi na przyszły rok.
4 tomy bo nie przyszły rok a przyszłe półrocze formalnie (tzn. TK mówił o planach na początek roku, ale pokazywał też plany na całe serię, wiadomo), a przecież wiadomo że nawet ostatni tom ledwie wcisną do końca 2022 roku. Więc jeśli ktoś jest pewien że cała historia będzie w czterech woluminach to niech pisze o 4. Tak napisali np. na wspomnianej przeze mnie stronie. Więc dzięki, ale zostanę przy swoim (•‿•) Tak wiem, że już mi się tytuły Knightsow mieszają, zatem wybaczcie też za pisownię  :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Październik 2021, 16:32:04 wysłana przez Kandor »

Online Castiglione

« Odpowiedź #3500 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 16:12:26 »
Tak naprawdę za Rosę dobrego zastępstwa nie ma i w sumie najbliższe co by się dało zrobić, to kolekcja dzieł Williama Van Horna czy Daniela Branki.
Nie umniejszając niczego innym twórcom - osobiście nie widzę kolejnych autorów, których potrzebna by była kompletna kolekcja (no może Gottfredson). Wolałbym jakąś przekrojową serię, która zaprezentowałaby wybór dobrych komiksów różnych twórców. Różne style, różne podejścia - niech będzie to, co wymieniłeś + Rota, Vicar, itd.

Taki Gigant w B5 i HC, który pasowałby formatem i sposobem wydania do dwóch poprzednich kolekcji.

Online Kandor

« Odpowiedź #3501 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 17:04:20 »
No tak, tak. Ale TK się chyba trochę zakręcił i na tekst z sali "wydajcie w 5" palnął taką a nie inną odpowiedź. A później nikt na sali nie pomyślał, żeby to doprecyzować pytaniem.

Rozumiem, że być może ktoś o to dopytał go nieoficjalnie po spotkaniu.
Kolega z DC Maniaka na moje pytanie czy te 4 tomy to potwierdzona informacja od Egmontu odpisał w komentarzu że owszem, potwierdzona (•‿•)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3502 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 17:15:27 »
Scarpa niestety jest za słaby na większą liczbę komiksów w Polsce. Kupiłbym góra kilka tomów, ale nie kilkadziesiąt. Brak sentymentu jak w przypadku Barksa z KD i naprawdę trącą już te scenariusze naftaliną. Tylko Paperinik.

Offline Randal63

« Odpowiedź #3503 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 17:58:48 »
Z zapowiedzi TK wynika, że będzie Batman "No Man's Land". Czy Batman "Road to No Man's Land" to kontynuacją, czy retrospekcja. Pytam znawców tematu bo jest "tu" ich wiele.  ???

Offline OokamiG

« Odpowiedź #3504 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 18:10:36 »
Road to prolog, ale jest jeszcze Cataclysm przed dwoma tomami Road.

Offline badday

« Odpowiedź #3505 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 18:22:32 »
Aha, TK zapowiedział jeszcze kolejny tom Jonaha Hexa w 2022.

Offline zombie001

« Odpowiedź #3506 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 18:29:33 »
Te klasyczne Batmany to w ogóle mogłyby pójść w jakieś ładnej, jednolitej i stylowej szacie graficznej. Ale ok.. może za dużo życzeń na raz.
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline miragepl89

« Odpowiedź #3507 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 18:59:19 »
Spokojnie, będziesz miał w ładnej, jednolitej i stylowej szacie graficznej, gdy w końcu Deagostini uruchomi w PL kolekcję Batmana 8)

Offline O.

« Odpowiedź #3508 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 19:08:53 »
Bo stare, ramoty, trzeba dużo czytać, to nie są prywatne opinie tylko większości.
w dalszym ciągu nie rozumiem.

Offline xanar

« Odpowiedź #3509 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 19:34:23 »
Czego nie rozumiesz ? Dlaczego Egmont nie wydaje komiksów z lat 60/70 w normalnym formacie ?
Twój komiks jest lepszy niż mój