Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 674396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online michał81

Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #2910 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 06:00:22 »
Czytam właśnie drugiego epica pająka i nie potrafię zrozumieć dlaczego kredmont usuwa autorów ze stron tytułowych i zostawia puste miejsce. Gdzie tu jakiś sens i logika?
Masz na pierwszych stronach albumu zbiorcze zestawienie autorów odpowiedzialnych za poszczególne zeszyty. Marvel tak wydaje oryginalnie i to pewnie jest stąd a nie wymysł Egmontu.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2911 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 09:25:58 »
Masz na pierwszych stronach albumu zbiorcze zestawienie autorów odpowiedzialnych za poszczególne zeszyty. Marvel tak wydaje oryginalnie i to pewnie jest stąd a nie wymysł Egmontu.
Bzdura. Przed chwilą przeglądałem prezentację oryginalnego wydania na YT i tam na stronach tytułowych wszystko jest. Wydanie Kredmontu jest wykastrowane z autorów i dodatków.

Co z tego, że mam na pierwszych stronach? I za każdym razem mam tak skakać żeby zobaczyć kto np. nałożył tusz? Usuwanie tych treści przez Kredmont jest zupełnie niezrozumiałe. Zwykłe pójście na łatwiznę żeby szybciej zrobić edycję.
Czas nas zmienił, chłopaki.

Ratujmy wilki!
https://dzialaj.greenpeace.pl/wilki

Offline xanar

« Odpowiedź #2912 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 09:31:54 »
Wrzuć jakieś zdjęcie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online michał81

« Odpowiedź #2913 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 09:48:21 »
Bzdura.
Chyba jest różnie. W epicu Venoma im nowszy materiał to brakowało tego o czym piszesz. Starsze miały. Nie sprawdzałem czy w każdym tak jest, ale wg mnie Marvel różnie do tego podchodzi. Obecnie w zbiorczych wydaniach "świeżego materiału" to jest standard, więc dziwie się ze przeszkadza Ci to w epicach a o Marvel Now nie marudzisz.  ;)
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Lipiec 2021, 09:51:58 wysłana przez michał81 »

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2914 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 10:58:14 »
Praktycznie nie czytam komiksów z Marvel Now więc mało mnie obchodzi jak są wydawane.

0:12, 0:30, 1:10, 1:46, 2:03

W KAŻDYM zeszycie masz autorów na stronie tytułowej.

Za to Egmont się chyba na Scream zapatrzył:

Widać, że to jest ze zwykłego lenistwa, nie chce im się tego tłumaczyć a potem wklejać. Według mnie mogliby to nawet w oryginale zostawić a nie takie puste placki jak teraz. Jakość edycji w komiksach Egmontu obecnie szoruje o poziom dna czego Epic albo Daredevil Millera są żywym przykładem.

Ratujmy wilki!

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2915 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 11:11:29 »
1:45:

VS

Autorzy wymazani, jakieś odniesienia na dole strony do innej historii wymazane. Przecież to jest fuszerka na poziomie pierwszych komiksów TM-Semic z roku 1990. A mamy rok 2021.

Wydaje mi się też, że w polskim wydaniu są dużo gorsze kolory niż w oryginale. Jaśniejsze, bardziej oczojebne. Najlepiej widać to na kolorze niebieskim gdzie w oryginale często coś jest granatowe a u nas jasno niebieskie (np. strój tego włamywacza).

Ratujmy wilki!

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2916 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 11:59:47 »
Trzymajcie wygodne porównanie:

Offline LukCook

« Odpowiedź #2917 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 12:08:31 »
Bardzo na niekorzyść Egmontu -  wyblakłe kolory.

Offline xanar

« Odpowiedź #2918 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 12:09:41 »
Wrzucę później porównanie polskiego Epica z amerykańskim Epiciem i omnibusem.

Kolory też mogą być gorsze, to nie pierwszy raz byłoby, że materiały jakieś "tańsze" u Muchy to samo jest.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2919 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 12:11:08 »
Bardzo na niekorzyść Egmontu -  wyblakłe kolory.

Ciężko tu jednoznacznie ocenić kolory i ich jakość - na moim porównaniu pierwsza pozycja to materiał reklamowy a druga to fotografia wydruku (od amsterdream'a). Widać natomiast brak autorów i informacji spod gwiazdki.
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Lipiec 2021, 12:20:20 wysłana przez Rodrigues »

Offline Gazza

« Odpowiedź #2920 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 12:16:01 »
Ale słabo to wygląda. Miałem tego epica w ręce w sobotę w Kiku i prawie się skusiłem ale, na szczęście widzę, wygrały nowe Kompletne Akta z Ongrysa.
Wiem, że to detal ale jak tak doświadczony wydawca może odstawiać taką fuszerkę? To jest poziom Screamu. Ba, to jest regres i powrót do amatorszczyzny rodem z początków TM-Semic.
W rzeczonych Dreddach również na początku albumu jest lista opowiadań z rozpisanymi autorami, ale dzięki Bogu, Ongrys nie próbuje tego usuwać z "stopek" w właściwych rozdziałach.
Nie wiem kto za tym stoi - licencjodawca, Egmont czy inne Pannini ale trąca brakiem profesjonalizmu.
Wyblakłe i nienasycone kolory (na kredzie!) to kolejna kwestia....

Offline Kadet

« Odpowiedź #2921 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 12:45:00 »
Autorzy wymazani, jakieś odniesienia na dole strony do innej historii wymazane.

Gwoli ścisłości - to odniesienie nie jest do żadnego innego komiksu, tylko prowadzi do sekcji redakcyjnej w oryginalnym zeszycie i miało chyba wyjaśniać, czemu historyjka miała aż siedmiu tuszowników, więc jest jakaś logika w usunięciu go, skoro oryginalni autorzy też są usunięci.

Mimo to nie rozumiem, czemu autorzy są pousuwani. Wolałbym, żeby zostali. Czy ktoś wie może, czy Epic Collection są wydawane także w jakimś innym europejskim kraju? Moglibyśmy wtedy zobaczyć, czy tam też wymazują autorów (co wskazywałoby, że to dyrektywa z góry, a nie inicjatywa naszych).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2922 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 12:54:57 »
W tych kolorach było coś grzebane - spójrzcie na strój Prowlera.

Generalnie lektura jest bardzo przyjemna i już dawno tak dobrze nie czytało mi się komiksu superbohaterskiego, ale samo wydanie i edycja pozostawia wiele do życzenia, tak jakby zabrakło ostatecznego szlifu. W Ostatnich łowach Kravena też powycinali autorów.

Ratujmy wilki!

Offline Death

« Odpowiedź #2923 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 14:24:30 »
To normalne w Egmoncie, że drukują po taniości. Bardzo często jest tak, że jak miałeś w rękach wydanie z USA to egmontowe po prostu boli. Jakby ktoś z gorszych materiałów drukował. Norma.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #2924 dnia: Pn, 12 Lipiec 2021, 15:21:11 »
Trzymajcie wygodne porównanie:

Ta wyblakła fotka po prawej w ogóle nie oddaje rzeczywistości.

Kolory (ogólna jasnośc/kontrast, nie te drobne różnice w szczegółąch) w polskim wydaniu są zdecydowanie bliżej skanu po lewej (no chyba, że się trafiają jakieś wyblakłe egzemplarze, ale mój tak nie wygląda). 

« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Lipiec 2021, 15:49:51 wysłana przez Gieferg »