Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 740614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #2085 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 10:34:42 »
a dlaczego wydanie po yansie? oczywiście zgaduję ale egmont zaczął wydawanie rosińskiego od najmniej dostepnych albumów, więc thorgal to kolejny logiczny wybór. zresztą są już gotowce - np duńskie integrale thorgaa też wydawane przez egmont.
Yans dostał nowe wydanie tylko dlatego żeby pasowało do obecnego Szninkla i reszty. Uparłeś się na tego Yans, a on nie ma znaczenia dla zbiorczych Thorgali, nawet jeśli są gotowe opracowane do wydania. 
« Ostatnia zmiana: Pt, 26 Marzec 2021, 10:40:48 wysłana przez michał81 »

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2086 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 11:13:10 »
idąc tym tropem dlaczego thorgal ma nie dostać wydania pasującego do szninkla?

Offline mack3

« Odpowiedź #2087 dnia: So, 27 Marzec 2021, 01:05:11 »
dlaczego nie wydali go w ten sposób od razu??? obecny jest szyto klejony - poprzedni tylko klejony. fajna kreda zamiast cieniutkiego offestu.
Uważam, że poprzednie wydanie Yansa było bardzo spoko. Offset na pewno nie był tam "cieniutki", a i prawdę mówiąc zupełnie nie zauważyłem, żeby komiks był tylko klejony - dobrze się rozkładał, nie było z nim żadnych problemów technicznych.
Nie mam obecnego wydania, być może prezentuje się ono lepiej, a może nawet dużo lepiej niż poprzednie - nie wiem, natomiast nie zgadzam się z robieniem wrażenia, że poprzednie wydanie było jakieś felerne...

Offline donT

« Odpowiedź #2088 dnia: So, 27 Marzec 2021, 10:44:29 »
100% racji.
Mam to 3 tomowe wydanie i jestem z niego bardzo zadowolony. Kozacki offset, za którym wielu tu tęskni.
« Ostatnia zmiana: So, 27 Marzec 2021, 10:46:54 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Komediant

« Odpowiedź #2089 dnia: So, 27 Marzec 2021, 11:59:03 »
To offsetowe zbiorcze wydanie Yansa to w sumie jeden z najlepiej wydanych komiksów Egmontu - porządny matowy papier i druk, ciekawe dodatki czyli święto w integralach od Egmontu, do tłumaczenia, liternictwa i korekty nie można się przyczepić. Szycie stron jest, brakuje tylko kapitałki, i to jedyny minus wydania, chociaż też bardziej estetyczny niż praktyczny bo środek trzyma się solidnie.
Cienki offset to Egmont teraz stosuje w Iznogudzie na przykład.
Dokładnie. Niech wydadzą tak Ptaka i to z klasycznymi kolorami oraz Thorgala i Libertago może się zamykać.
No to chyba musisz poszukać dobrego introligatora bo już to widzę jak Tomek Kołodziejczak walczy z francuskim wydawcą o materiały ze starymi kolorami;)

A co do dsykusji o zbiorczym Thorgalu to przecież żaden wydawca nie miałby wątpliwości że świetnie by się to wydanie sprzedało (i nie we wspomnianej przez freshmakera liczbie 1,5-2 tys ale kilka razy wyższej). Chodzi tylko o kanibalizowanie sprzedaży pojedynczych tomów, tak samo jak np z Kajko i Kokoszem. Gdyby chcieli to w każdej chwili mogliby to zrobić.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2090 dnia: So, 27 Marzec 2021, 12:26:05 »
Ale to kanibalizowanie, o którym też Kołodziejczak wspominał nie całkiem mnie przekonuje szczerze mówiąc. Jasne, część ludzi nie kupowałaby już pojedynczych tomów przerzucając się na integrale, które, jak rozumiem są mniej dochodowe. Ale doszliby ludzie, którzy kupią obie wersje (pewnie stosunkowo mało) plus ludzie, którzy pojedynczych i tak nie kupują, za to kupiliby integrale (tych chyba byłoby całkiem sporo). Nie sądzę żeby możliwe było dokładne przewidzenie ilu klientów jest w każdej z tych grup, więc to kwestia intuicji biznesowej Kołodziejczaka (albo kogoś innego w Egmoncie), moim zdaniem ta intuicja w tym przypadku zawodzi.

Offline burberry

« Odpowiedź #2091 dnia: So, 27 Marzec 2021, 12:28:00 »
Nie żebym bronił Egmontu, ale to Kołodziejczak wydaje komiksy od wielu lat, zna rynek i chce zarobić, a Ty opierasz się na tym, co się Tobie wydaje... możliwe, że masz rację, ale jest też duża szansa, że tym razem to Tomasz Kołodziejczak się nie myli.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2092 dnia: So, 27 Marzec 2021, 12:35:34 »
Nie żebym bronił Egmontu, ale to Kołodziejczak wydaje komiksy od wielu lat, zna rynek i chce zarobić, a Ty opierasz się na tym, co się Tobie wydaje... możliwe, że masz rację, ale jest też duża szansa, że tym razem to Tomasz Kołodziejczak się nie myli.

Jasne, ja też nie twierdzę, że mam rację i podkreślam, że tylko mi się wydaje :)

Online adamarluk

« Odpowiedź #2093 dnia: So, 27 Marzec 2021, 13:07:30 »
Podejrzewam, że nie ma szans na zbiorcze Thorgale póki Libertago wydaje swoje "ekskluzywy". Taki ukłon/układzik z Libertago.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2094 dnia: So, 27 Marzec 2021, 13:12:56 »
Porównanie

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2095 dnia: So, 27 Marzec 2021, 14:58:48 »
ten offset wyglada lepiej niż zapamiętałem, niestety trochę przebijają kolejne strony. nowe wydanie ma żywsze kolory i solidniejszy grzbiet. lakierowana okładka tez trochę lepiej wyglada.

Offline parsom

« Odpowiedź #2096 dnia: So, 27 Marzec 2021, 15:14:50 »
Ech, ten Yans... To mógłby być taki dobry komiks...

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2097 dnia: So, 27 Marzec 2021, 16:53:40 »
@adamarluk wg mnie jeżeli byłby jakiś ukladzik to najpierw libertago by wydało western, skargę, yansa a dopiero potem miot wydań egmontu

Offline michał81

« Odpowiedź #2098 dnia: So, 27 Marzec 2021, 17:22:23 »
@adamarluk wg mnie jeżeli byłby jakiś ukladzik to najpierw libertago by wydało western, skargę, yansa a dopiero potem miot wydań egmontu
A skąd wiesz, że nie chcieli wydać? W 2019 na KW pytałem o te komiksy i usłyszałem, że jak będą tylko chętni to jest na to duża szansa. Pytałem osoby z Planety Komiksu, które zajmowały się dystrybucją. O Yansa nie pytałem. Natomiast co do układziku to nie popadajmy w paranoje, ale jak wspominałem, sprawa była złożona.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2099 dnia: So, 27 Marzec 2021, 17:27:58 »
no właśnie uważam z libertago chcieli wydać ale egmont ich ubiegł. zreszta hans gdy jeszcze nie miał zbanowanego konta to rzucał podobne argumenty.