Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 740863 razy)

Offline freshmaker

Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #2070 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 07:25:32 »
odebrałem yansa i mam właściwie tylko jedną refleksję - dlaczego nie wydali go w ten sposób od razu??? obecny jest szyto klejony - poprzedni tylko klejony. fajna kreda zamiast cieniutkiego offestu. wtedy kołodziejczak był zdziwiony że narzekamy. czyżby teraz aż tak wzrosła liczba czytelników, że opłaca się ten komiks wydać lepiej w cenie 20pln większej niż te 8 lat wcześniej?

wogóle to fajnie by było gdyby w tym formacie i standardzie by pociągnęli thorgala.

Offline radef

« Odpowiedź #2071 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 07:44:16 »
odebrałem yansa i mam właściwie tylko jedną refleksję - dlaczego nie wydali go w ten sposób od razu???
Poprzednie wydanie było drukowane razem z innymi krajami.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2072 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 08:06:36 »
a obecna jest wydawana juz nie w kooperacji? obstawiam że to pokłosie nowych wydań rosińskiego po inwazji libertago.

Offline Toranga

« Odpowiedź #2073 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 08:16:49 »
Jeśli to prawda to znaczy że są jakieś korzyści z obecności Libertago na rynku.  8)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2074 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 08:18:37 »
integrale thorgala są wg mnie prawdopodobne jeżeli yans się sprzeda. właściciel praw to le lombard, wiec to by były niezależne od liertago wydania.

Offline Toranga

« Odpowiedź #2075 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 08:41:37 »
Niech jeszcze wydadzą w takim integralu pierwsza serię Ptaka czasu. :D

Offline Death

« Odpowiedź #2076 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 08:47:11 »
Dokładnie. Niech wydadzą tak Ptaka i to z klasycznymi kolorami oraz Thorgala i Libertago może się zamykać.

Offline michał81

« Odpowiedź #2077 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 08:50:18 »
@freshmaker Egmont zrobił właśnie dodruk wszystkich Thorgali w dużej ilości i to na twardo. To nie jest Ongrys, który wydaje pojedyncze albumy i zbiorcze jednocześnie.

To samo można napisać o cyklu "W poszukiwaniu Ptaka Czasu" też seria dostała dodruki bo będzie kolejny pojedynczy album.

Yans nie był wznawiany w pojedynczych jak te dwie serie powyżej. Dobra sprzedaż zbiorczych Yansa nie ma znaczenia dla Thorgala czy Ptaka czasu. Przypomnę że pierwsze zbiorcze wydanie Yansa miało dodruk. Teraz idzie nowe, czyli sprzedaż cały czas jest, a zbiorczych Thorgali jak nie było tak nie ma.

Musiałaby się stać taka sytuacja jak ze "Skargą Ziem Utraconych", kiedy seria się zakończyła (coś jak w przypadku Yansa), Egmont odczekał kilka lat i wznowił w zbiorczych. Tylko, że tu albumów było mniej. Podobny cykl powtórzył się przy Hellboyu i Usagim. Dokończyli pierwsze wydania, a potem weszli w obszerne zbiorcze.

Thorgal cały czas się sprzedaje i wychodzą nowe części, wydawane na miękko i na twardo. Uważam, że jest mała szansa na trzecie wydanie w zbiorczych od Egmontu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 26 Marzec 2021, 08:56:35 wysłana przez michał81 »

Offline perek82

« Odpowiedź #2078 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 09:09:22 »
Potwierdzam, Yans wydanie pierwsza klasa. Od okładki przez format po papier. Może tym razem wejdzie mi lepiej.
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***
Metal hurlant (9) ***

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2079 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 09:20:35 »
@michał poniekąd sie zgadzam, oczywiście spekulujemy więc nie ma dobrych i złych odpowiedzi. to że nie było integrali thorgala i ptaka czasu wykorzystało libertago. zaraz po wydaniu thorgala i szninkla egmont wrócił z wydaniami rosińskiego, więc jakiś związek jest.

w przeszłości egmont wydawał już integrale po pojedynczych albumach - rycerze łaski, skarga, yans, szninkiel w kolorze, trolle, lanfeust. trochę tego było. albumy z thorgalem na miękko i w hc mogą też zostać zebrane. kołodziejczak się zarzekał że nie planuje ale zarzekał się też że nie dodrukuje mistrzów komiksu.

Offline michał81

« Odpowiedź #2080 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 09:35:31 »
zaraz po wydaniu thorgala i szninkla egmont wrócił z wydaniami rosińskiego, więc jakiś związek jest.
Przyczyna nieobecności w pewnym momencie Szninkla i innych Rosińskich jest..... skomplikowana.
w przeszłości egmont wydawał już integrale po pojedynczych albumach - rycerze łaski, skarga, yans, szninkiel w kolorze, trolle, lanfeust. trochę tego było.
Napisałem to powyżej. Podane tytuły dostały zbiorcze, ale nie były wtedy dostępne i wznawiane pojedyncze albumy. Thorgal cały czas jest wznawiany. Jeszcze raz to napisze - dostał właśnie kolejny "tysięczny" dodruk. Trolle i Lanfeust o tym zapomniałem. I zaraz Armadę pewnie też będzie można dopisać do tej listy. Cały czas to są jednak inne przypadki niż Thorgal.
albumy z thorgalem na miękko i w hc mogą też zostać zebrane.
Mogą, ale to się nie opłaca Egmontowi, bo zabija serie w pojedynczych, która sprzedaj się bardzo dobrze (kolejne przypomnienie o nowym dodruku ;) ).

kołodziejczak się zarzekał że nie planuje ale zarzekał się też że nie dodrukuje mistrzów komiksu.
To teraz wyciągasz prehistorię. Trzeba też zwrócić uwagę, że spora część wznowionych komiksów nie ukazała się w linii Mistrzowie Komiksu i te wydania różniły się od pierwszych. Sprawa dyskusyjna czy były dodruki "mistrzów komiksu" czy też nie.
« Ostatnia zmiana: Pt, 26 Marzec 2021, 09:53:38 wysłana przez michał81 »

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2081 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 10:16:08 »
odnośnie integrali thorgala to wg mnie decyzja może zapaść po wynikach sprzedaży nowych wydań yansa. dodruk o którym mówisz pewnie sprzeda się do tego czasu. integrale kierowane są do innego odbiorcy wg mnie niż pojedyńcze hc-ki, coś jak artbook thorgala - mały nakład i wysoka cena. do tego egmont cały czas wydaje nowe thorgale w sc. w jakim celu? dla tej garstki osób ktore zbierały wydania 20 lat temu? spokojnie można tu dodać integral. w sumie libertago wrzuciło tylko 350 egzemplarzy, więc 1500 - 2000 osob powinno być chętnych na taki integral.

co do prehistorii to niestety z racji wieku ja pamiętam jak egmont rozkręcał rynek i na przestrzeni lat te dziwne stwierdzenia tk: batman się nie sprzedaje, nie wydajemy superhero itd.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2082 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 10:19:09 »
 :Gdyż wtedy nie sprzedawał się ani Batman ani superhero. Ja się noe dziwię że tak wtedy mówił.

Offline michał81

« Odpowiedź #2083 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 10:20:40 »
odnośnie integrali thorgala to wg mnie decyzja może zapaść po wynikach sprzedaży nowych wydań yansa.
Dlaczego Yansa? Wg tego co piszesz to po jego pierwszym wydaniu zbiorczym (mamy już drugie, a pomiędzy jeszcze były dodruki) powinny już być integrale Thorgala.

integrale kierowane są do innego odbiorcy wg mnie niż pojedyńcze hc-ki
Zgadza się, ale to się nadal sprzedaje w dużych ilościach.

coś jak artbook thorgala - mały nakład i wysoka cena.
I masz takie wydania do Libertago - mały nakład i wysoka cena.
« Ostatnia zmiana: Pt, 26 Marzec 2021, 10:22:51 wysłana przez michał81 »

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2084 dnia: Pt, 26 Marzec 2021, 10:24:36 »
od libertago wydania to bardzo mały nakład i bardzo wysoka cena. inna osoba kupuje integral za 499 pln a inna za 119 pln.

a dlaczego wydanie po yansie? oczywiście zgaduję ale egmont zaczął wydawanie rosińskiego od najmniej dostepnych albumów, więc thorgal to kolejny logiczny wybór. zresztą są już gotowce - np duńskie integrale thorgaa też wydawane przez egmont.