Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 741180 razy)

Offline Szekak

Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #1905 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 11:36:53 »
Dziś odebrałem Muminki i po aferze papierowej od razu postanowiłem odfoliować by na własne oczy przekonać się jak żółta jest żółć w tym wydaniu... no ale jak już odfoliowałem to czytać zacząłem i powiem tak - komiksik super, fajne lajtowe nowelki, a samo wydanie przepiękne. Papier jaśniejszy niż na fotkach, a całość prezentuje się naprawdę wybornie, piękny grzbiet, kolory i słuszny format Ongrysowego Dredda.. Jedno z najfaniejszych wydań Egmontu zdecydowanie. Biedny bazyl!
« Ostatnia zmiana: Cz, 11 Marzec 2021, 11:40:48 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline radef

« Odpowiedź #1906 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 12:43:56 »
No to ja kupiłem, odfoliowałem i się załamałem.
Żółty papier od którego od razu mnie zaczęła boleć głowa.
Dziwny zapach druku, który może nie był zbliżony do zapachów znanych z WKKDC, ale przez chwilę unosił się w pokoju.
A także ten Comic Script w dymkach, który sprawia, że czuję się jakbym czytał jakąś fanowską translację.
Komiksowe "Muminki" są super, ale ja wolę poczekać dekadę lub dwie na lepsze wydanie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline moai

« Odpowiedź #1907 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 13:13:25 »
A także ten Comic Script w dymkach, który sprawia, że czuję się jakbym czytał jakąś fanowską translację.
Tak z ciekawości, bo nie mogę albo nie potrafię znaleźć takiej czcionki w zasobach sieciowych. Dałbyś proszę linka gdzie jej szukać?

Offline radef

« Odpowiedź #1908 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 13:17:26 »
Tak z ciekawości, bo nie mogę albo nie potrafię znaleźć takiej czcionki w zasobach sieciowych. Dałbyś proszę linka gdzie jej szukać?
Comic Sans. Pomyłka. Sprawdzałem - w "Muminkach" zastosowano Comic Sans z poprawionym I (przez co nie wygląda aż tak źle).
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline moai

« Odpowiedź #1909 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 13:22:55 »
Comic Sans. Pomyłka. Sprawdzałem - w "Muminkach" zastosowano Comic Sans z poprawionym I (przez co nie wygląda aż tak źle).
Dzięki, rzeczywiście to jest Comic Sans i pomimo całego ogólnoświatowego hejtu na tę czcionkę, to z tym bezszeryfowym I pasuje w Muminkach moim skromnym zdaniem :)

Offline nori

« Odpowiedź #1910 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 13:26:32 »

Te bardziej profesjonalne fanowskie translacje raczej nie korzystają z tej czcionki. A swoją droga, jak czytam niektóre albumy Screamu czy ostatnie dokonania Egmontu, to te amatorskie translacje często wypadają o wiele lepiej, jeżeli chodzi o jakość tłumaczenia i korektę, od tych naszych "profesjonalistów"...

Offline radef

« Odpowiedź #1911 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 13:35:04 »
Te bardziej profesjonalne fanowskie translacje raczej nie korzystają z tej czcionki.
W sumie to powinienem napisać: fanowską translację sprzed 15 lat.

Niestety odkąd niektóre komiksy Egmontu robi Dolina literek, to poziom DTP spadł wyraźnie. Nie wiem czy pisałem o tym na forum, ale takim sztandarowym przykładem jest "Superman: Amerykański obcy", gdzie czcionka ma lilipuci rozmiar.

Offline pokia

« Odpowiedź #1912 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 13:38:20 »
Krój pisma bardzo doskwiera mi w Fistaszkach.
Kole w oczy niemiłosiernie.

Offline moai

« Odpowiedź #1913 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 13:45:38 »
Niestety odkąd niektóre komiksy Egmontu robi Dolina literek, to poziom DTP spadł wyraźnie.
Tez hejtuje Dolinę literek, ale akurat nie za Muminki. W niektórych super hero potrafią walną tak dużą interlinię, że nie mogę tego czytać. Przez nich pozbyłem się paru komiksów, bo nie dałem po prostu rady :) Generalnie inni składacze z Egmontu też mają za uszami. Gość od Thorgala to powinien bęcki dostać...

Offline Teli

« Odpowiedź #1914 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 14:00:01 »
... ja wolę poczekać dekadę lub dwie na lepsze wydanie.

Znałem takich co mówili tak o "Kingdom Come" - niech im ziemia lekką będzie.
Nie żebym źle Ci życzył, żyj nam i 200 lat, ale strasznie mnie w oczy kłuje jak ktoś wydaje tak daleko idące osądy. A punktować błędy i głupotki warto ale raczej licząc na to że poprawią się przy kolejnych tomach.
Zbytni optymizm lubi być karany - wiem po sobie ;) Cieszmy się czytać to co mamy na półkach bo nie wiadomo co jutro będzie.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1915 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 14:02:52 »
No to ja kupiłem, odfoliowałem i się załamałem.
Żółty papier od którego od razu mnie zaczęła boleć głowa.
Dziwny zapach druku, który może nie był zbliżony do zapachów znanych z WKKDC, ale przez chwilę unosił się w pokoju.
Komiksowe "Muminki" są super, ale ja wolę poczekać dekadę lub dwie na lepsze wydanie.
Zapaszek jest faktycznie specyficzny, natomiast co do czcionki to jak dla mnie ona bardzo pasuje. Nie zwracam na tego typu rzeczy jakiejś dużej uwagi, ale wczoraj przeczytałem PTSD od non stop comics i tam to dopiero była czcionka... masakiera.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline xanar

« Odpowiedź #1916 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 14:11:14 »
Mnie to tylko ten kolor irytuje, czcionka mi nie przeszkadzała, jakiegoś dziwnego zapachu nie czułem. Jeżeli chodzi o samą konstrukcję książki jako takiej no to jest bardzo dobrze, parę klas wyżej niż to co zamawiają w Edice.
Jak dla mnie to historia z tą dżunglą "zrobiła różnice" bo z tym wcześniejszymi to szały nie było.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline R~Q

« Odpowiedź #1917 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 14:25:23 »
Miejcie na uwadze, że kolejne Muminki będą czerwone.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #1918 dnia: Cz, 11 Marzec 2021, 14:37:27 »
To nie zapaszek, to jakieś zapaszysko   :o
Dla wąchaczy otumanienie w cenie  ;)

Trochę tego Muminka z okładki zaklejonego na czerwono szkoda, jakaś nowa szkoła kompozycji okładkowej się objawiła.
W drugim tomie powinno być lepiej.

Edit: to rzeczywiście pierwsza publikacja książkowa, którą trzeba przewietrzyć przed czytaniem.
« Ostatnia zmiana: Cz, 11 Marzec 2021, 14:53:47 wysłana przez Chmurny »

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1919 dnia: Pt, 12 Marzec 2021, 20:57:17 »

Ajj, no to pochwaliłem dzień przed zachodem słońca. :(  Typografia w Muminkach jest specyficzna i naprawdę powinni się postarać. Wróciłem do bazylowych fotek i przyjrzałem się blizej no i nie wygląda to dobrze.

Comic Sans to zbrodnia przeciw ludzkości.

--------------------

A z innej beczki, ktoś czytał tego Star Treka Rok 5?? Pierwszy raz to widze na oczy. Warto?

Edit. Wycofuję pytanie. Z tymi rysunkami hard pass
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Marzec 2021, 21:10:28 wysłana przez Bender »