Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 740813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JanT

• Gość
Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #1170 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 17:05:53 »
A wpisz "komiks sklep Warszawa", bo jak potrzebujesz prezentu na już, to szukasz stacjonarnie. I wtedy wyskakuje na samej górze CK, a że dojazd tam jest dobry, bo to przy samym metrze, to kupuje się tam.
Ale tu jest ograniczenie do Warszawy a gildia nawet za granicę wysyła :)

edit: Nie odpisuj we wcześniejszym wpisie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 31 Styczeń 2021, 17:09:39 wysłana przez JanT »

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #1171 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 17:10:38 »
Czemu? Nie wolno tak? No to już zmieniłem;)

Ale tu jest ograniczenie do Warszawy a gildia nawet za granicę wysyła :)
Do Warszawy i okolic, bo można podjechać.
A woj. mazowieckie wyrabia prawie 1/4 całego PKB, więc jest to dużo pieniędzy do wydania na komiksy :)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #1172 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 17:12:59 »
Czemu? Nie wolno tak? No to już zmieniłem;)
A próbowałeś tak rozmawiać na żywo?  ;) Trudnij się tak rozmawia i można coś przegapić.

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #1173 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 17:16:30 »
A próbowałeś tak rozmawiać na żywo?

Próbowałem. Ale nie wychodziło ;)

Ponowię pytanie, wiesz może jaki procent książek ogólnie sprzedaje się stacjonarnie a jaki w necie?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #1174 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 17:19:24 »
Nie wiem i też nic nie mogę znaleźć. Może w CK będą wiedzieć ;)

Offline andy13

« Odpowiedź #1175 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 17:36:05 »
Ale ty mu takich trudnych pytań nie zadawaj  ;)
Jeśli ktoś kiedyś zrobi statystyki i okaże się, że masz więcej niż 10% merytorycznych postów, to się zdziwię ;)

Wyciąganie wniosków, bo "trzech kolegów przestało czytać Egmont", to jest jakaś abstrakcja, bo na tych trzech kolegów, przypada 100 przypadkowych "mamuś", które przyszły kupić synkom komiks o Kajku i Kokoszu, Asteriksie albo o "kaczorkach". Albo nastolatków chcących sprawdzić komiksową wersję serialu, który akurat obejrzeli. Sam byłem wielokrotnie świadkiem dużych zakupów przez osoby kompletnie niezaznajomione z komiksem, ale "chcę przeczytać coś z Avengers albo Iron Manem, bo lubię MCU". A te przypadkowe osoby nie kupują Timofa i KG, chyba, że się pomylą ;)

Na serio polecam taką wycieczkę. I dopiero po niej wyciąganie wniosków co do siły „chylącego się niechybnie ku upadkowi” Egmontu, który (licząc nakłady, a nie ilość tytułów) sprzedaje dużo więcej niż pozostałe wydawnictwa razem wzięte :)
Ale Michał chyba tego nie negował. Nie pisał, że mamuś nie kupi synkom Giganta, czy że ktoś po wyjściu z kina nie będzie chciał przeczytać czegoś z Marvela, albo że Egmont chyli się ku upadkowi, tylko że parę osób przerzuciło się na inne wydawnictwa, bo nie mogli znaleźć w Egmoncie poważniejszych tytułów. I wcale tego nie można wykluczyć. Tylko że ich miejsce nabywców komiksów tak zwanych poważniejszych zajmują czytelnicy superhero, których zastępują czytelnicy kaczek, których zastępują ci, którym mamuś kupi pierwszy komiks...
W ostatnich latach rynek komiksów trochę się rozrósł. Odpływ kilku osób z Egmontu nie wyklucza tego, że wydawnictwo ma większą sprzedaż niż wcześniej. Ba, to bardziej logiczne niż to, że wydawnictwo liczyło na większą sprzedaż i jednocześnie jest z niej zadowolone.

A próbowałeś tak rozmawiać na żywo?  ;) Trudnij się tak rozmawia i można coś przegapić.
Tu czy na gildii kilka razy jak napisałeś bzdurę i Cię ktoś poprawił, to edytowałeś post, żeby nie było tego widać. Tak też się na żywo nie rozmawia :)

Offline tB

« Odpowiedź #1176 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 17:36:39 »
A czy CK poza sklepem stacjonarnym nie jest też dystrybutorem komiksów dla mniejszych księgarni? Może coś mylę, ale kojarzę taki wątek.

Offline andy13

« Odpowiedź #1177 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 17:42:08 »
A czy CK poza sklepem stacjonarnym nie jest też dystrybutorem komiksów dla mniejszych księgarni?
Poza sklepem stacjonarnym wydają komiksy :)

Offline tB

« Odpowiedź #1178 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 17:46:44 »
No Taurus to swoją drogą. Bardziej chodziło mi o to, że jak poza detalem działają też w hurcie, to mogą mieć lepszy pogląd na rynek niż zwykły sklepik.

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #1179 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 17:57:45 »
Działają w hurcie, gdzieś słyszałem, że dostawy do gildii przechodzą przez ich magazyn, ale nie wiem czy to prawda. Przy okazji dopytam.

Prowadzą wydawnictwo, sprzedają stacjonarnie, sprzedają hurtowo i mają sklep internetowy https://www.bestcomics.pl/, więc chyba coś tam wiedzą ;)

A zwolnili z wydawaniem z obawy przed przegrzaniem rynku, zalewem tytułów Egmontowych i generalnie Egmont przejął rynek w tak dużej mierze, że wszystkie mniejsze wydawnictwa to odczuły i jak ktoś nie ma jakiegoś "hiciora" (Taurus miał np. "Żywe trupy") to cienko przędzie.
Taurusy woleli dodrukować całość Locke & Key (bo serial), niż wydawać nowe tomy tych serii co mają. To też bardzo wymowne.

Znalazłem dane dot. książek. Nie wiem jak to się ma do komiksów, bo nikt takich badań nie robi, ale myślę, że jakieś wnioski można z tego wyciągnąć.

Z grubsza co trzecia książka sprzedaje się w "tradycyjnych księgarniach", biorąc pod uwagę jak niewiele ich zostało, to jest to ogromny procent.

Dane za lata 2010-2018:

Źródło: https://delante.pl/branza-wydawnicza-ksiegarnie-pozycjonowanie/

Mam nadzieję, że post merytoryczny ;)

Offline andy13

« Odpowiedź #1180 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 18:02:40 »
Z grubsza co trzecia książka sprzedaje się w "tradycyjnych księgarniach", biorąc pod uwagę jak niewiele ich zostało, to jest to ogromny procent. ;)
Myślę, że uwzględnione są tu sieciówki w galeriach handlowych.

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #1181 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 18:25:29 »
Myślę, że uwzględnione są tu sieciówki w galeriach handlowych.
Możliwe, ale nie wiem, bo supermarkety są osobno (6%).

Duże, stacjonarne sieciówki są chyba dwie - Empik i Światksiążki. Nawet jeśli Egmont sprzedaje w nich co trzeci komiks, to i tak jest b. dużo. Mniejsze wydawnictwa mają produkt skierowany do konkretnego czytelnika, który wie o istnieniu gildii.
Egmont ma produkt masowy, który idzie również w masowych ilościach.

Egmont w przeciwieństwie do innych wydawnictw ma również w ofercie tytuły skierowane do osób stroniących od komiksu jako takiego np. Thorgal (gros czytelników Thorgala czyta tylko to, pozostałe komiksy dla nich nie istnieją), adaptacje A. Christie (podobno hity sprzedażowe) czy wszystkie serie około-Sherlockowe.

Tak czy siak, to co jest tu kluczowe.
W necie sprzedaje się wg tych danych (może błędnych, nie wiem...) "tyko" 53% książek!
Bo mam czasami wrażenie, że niektórym się wydaje, że 99%, a do sklepów stacjonarnych to nawet pies z kulawą nogą nie zajrzy.

Zmęczyło mnie to pisanie, więc uciekam, wrócę późnym wieczorem. Bawcie się! :)

EDIT:
Jak ktoś nie był nigdy w CK to tego nie zrozumie.
Tam można spędzić kilka godzin rozmawiając o komiksach, szukając na półkach "białych kruków" w rozsądnych cenach, itd.
Można to porównać z interakcją na targach, tylko atmosfera jest bardziej "rodzinna".
Wszyscy, którzy tam kupują powinni to potwierdzić.

Część osób kiedyś narzekała, że w latach 90. był 'klimat kupowania", wyprawy do kiosku w poszukiwaniu zeszytów, a dziś w czasach zakupów internetowych ta magia gdzieś uleciała.
No to CK jest taką namiastką tego "dawnego klimatu".
Wszystkim jeszcze raz polecam przy okazji wizyty w Warszawie - Starówka, PKiN i CK! :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 31 Styczeń 2021, 18:31:25 wysłana przez Yossarian »

Offline MarcusSz

« Odpowiedź #1182 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 18:59:36 »
Duże, stacjonarne sieciówki są chyba dwie - Empik i Światksiążki. Nawet jeśli Egmont sprzedaje w nich co trzeci komiks, to i tak jest b. dużo.

Mam wrażenie, że jednak tylko Empik - w salonach Świata Książki ciężko znaleźć jakiś większy wybór komiksów (a przynajmniej w tych w których udało mi się być)

A co do CK potwierdzam wszystko co zostało wcześniej tu napisane - ostatnio systematycznie raz w tygodniu wracając z pracy wpadam by zobaczyć co się dzieje  ;)

Online parsom

« Odpowiedź #1183 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 19:59:23 »
Z grubsza co trzecia książka sprzedaje się w "tradycyjnych księgarniach", biorąc pod uwagę jak niewiele ich zostało, to jest to ogromny procent.

W necie sprzedaje się wg tych danych (może błędnych, nie wiem...) "tyko" 53% książek!

Absolutnie nie. Pomijam już to, że sporo osób za tradycyjną księgarnię uważa empik. 34% osób wskazało, że "najczęściej kupuje książki" w ten sposób. To są dane z których nie wynika niemal nic. Ich interpretacja to zgadywanie, ale strzelam, że ci kupujący w internecie kupują tych książek więcej (np. w przeliczeniu na miesiąc). Wobec tego nie można na podstawie tych danych stwierdzić, że co 3 książka jest kupowana stacjonarnie.

Offline Midar

« Odpowiedź #1184 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 20:32:15 »
Aż tak.
Dowód: olali prawie całkiem wydawanie komiksów i skupili się na sprzedaży.
Na tegorocznym festiwalu w Wawie, mieli taki ruch na stoisku, że nie dało się podejść i przywitać :)

Aż reaktywowałem konto, żeby się do tego ustosunkować.
Powyższe zdanie powinno brzmieć: „olali prawie całkiem czytelników komiksów (nie wydając) i i skupili się na sprzedaży”.
CK jest małym, klimatycznym sklepikiem w suterenie, z miłą obsługą. Bywam u nich czasami, głównie żeby spojrzeć na nowości (której i tak kupię w gildia.pl) i uważam, że znacznie większy ruch jest w Komikslandii, na stacji metra (choć nie przepadam za tym sklepem). Mają nowocześniejszy lokal i można płacić kartą bez utraty rabatu.
Ponieważ są z branży, nie dziwi, że znają różne plotki i mają dostęp do niektórych informacji. Co do ścisku po otrzymaniu nowości z Egmontu, to nie dziwi on, skoro sklep jest tak ciasny i niewygodny. Jeżeli tak dobrze idzie sprzedaż w CK, to czemu nie wyprowadzę się z tej nędznej sutereny i nie zainwestują w większy i nowoczesny sklep z komiksami. Rozmawiałem wielokrotnie z właścicielami na różne tematy i wiem, że jeżeli chodzi o sprzedaż i związane z tym dochody, to nie jest tak różowo.

Co do informacji zakulisowych i różnych plotek, to równie ciekawe i często świeższe rzeczy można usłyszeć na różnych konwentach i festiwalach, na stoiskach wydawców. Mam nadzieję, że w tym roku wszystko się odblokuje i imprezy dojdą do skutku.
Ci, którzy nie są z Warszawy nie mają powodu do żalu. Ot, mały, klimatyczny sklepik w suterenie, z jednym regałem nowości i sporą ilością starszych komiksów, które czasem zalegają latami (np. uszkodzone pierwsze wydanie „Ballady o Halo Jones”). To, za co naprawdę ich lubię, to spotkania z ciekawymi twórcami, podczas których można zdobyć rysunek, autograf i zamienić kilka słów.

PS. Zarówno w tym roku, jak i w poprzednim nie było festiwal komiksowego w Warszawie. Pamiętając poprzednie (a byłem na wszystkich), stwierdzenie, że ciężko było się do nich dopchać można „włożyć między bajki”. Podobny ścisk był na wielu innych stoiskach.
« Ostatnia zmiana: Nd, 31 Styczeń 2021, 20:35:10 wysłana przez Midar »