Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 740735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JanT

• Gość
Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #1095 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 10:19:03 »
A po te "dojrzalsze" od Egmont już nie będzie sięgał?  Przecież Egmont ich ma ciągle dużo.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1096 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 10:27:26 »
Kupuje na biezaco od 1 tomu, ale przeczytam dopiero gdy zakoncza serie  :). Czekalem juz tyle czasu, to jeszcze troche wytrzymam :)

To akurat niepotrzebnie, bo jest to seria, którą spokojnie możesz czytać na bieżąco. Większość tomów składa się z jednozeszytowych historii, dotąd chyba dwa były z dłuższą opowieścią na cały tom. Nawet Hex w mniejszych dawkach lepiej wchodzi, niż całość przeczytana ciągiem.

Offline Death

« Odpowiedź #1097 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 10:41:25 »
To jest fajne w Hexie, że nie trzeba nic pamiętać. Zawsze można sobie walnąć jeden tomik jak wyjdzie.

« Odpowiedź #1098 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 11:28:33 »
Tak. Doom War z tego zestawienia to właśnie Wojna Totalna. Co prawda Kryzys Bohaterów i Flash Forward jest opcjonalny, ale są odniesienia do nich w Dark Nights: Death Metal, które zamyka finalnie run Snydera w budowaniu Uniwersum DC.

Ale to mam nadzieję, że nie muszę kupować żadnych Metali ani innych bzdetów? Chciałem tylko poczytać serię o Lidze Sprawiedliwości. No i na dodatek brakuje w tej konfiguracji jednego tomu Ligi właśnie, że już nie wspomnę o pytaniu jak ta Wojna ma być wydana, na twardo? na miękko?

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1099 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 11:36:31 »
...jak ta Wojna ma być wydana, na twardo? na miękko?

Wg WAKa to będzie kolejny tom DC Deluxe, ale mam nadzieję, że to jakaś pomyłka.

http://www.wak.net.pl/ci-tytuly-72-11407-0~0.html

Online michał81

« Odpowiedź #1100 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 11:36:55 »
A po te "dojrzalsze" od Egmont już nie będzie sięgał?  Przecież Egmont ich ma ciągle dużo.
Ma. Przy czym kilka lata temu sytuacja wyglądał inaczej. Szymon Holcman kilka razy mówił, że spora część czytelników KG to osoby, które znudzili się superbohaterowie i zaczeły szukać alternatywy właśnie u nich (i pewnie też u Timofa), bo Mucha wtedy dopiero wchodziła w Image, a NSC jeszcze na rynku nie było. Egmont przespał szans z Vertigo i wg mnie finalna ofensywa z Vertigo jak nastąpiła w 2017 spowodowana była właśnie pojawieniem się NSC z komiksami Image oraz dużą ofertą Muchy też z Image. Przy czym wg mnie było już trochę za późno, bo spora część czytelników porzuciła superbohaterów zastępując ich komiksy KG, Timofem, debiutującym NSC i Muchą. Mucha też próbowała swoich sił z innymi komiksami Wampiry oraz Twierdzi Pereira, które na początku nie były sprzedażowymi hitami, by finalnie zostać jednak docenionymi. Inna sprawa, że Egmont z Vertigo miał przejścia już wcześniej i chyba nie był przekonany, po takich porażkach wydawniczych jak Amerykański Wampir (wszyscy zapomnieli, że seria przy pierwszej próbie zdechła po 2 tomie i trzeba było poczekać na reaktywację jej), Lucyfer i Baśnie też miały przestoje i pamiętna Saga Potwora z Bagien Alana Moore'a, że warto w to iść. Jakby nie inni wydawcy to jestem pewien, że do tej pory oferta (byłego) Vertigo nie była by taka bogata na naszym rynku. Widać, że Egmont nadal stara się poszerzać grono swoich odbiorców wchodząc w komiksy Image, IDW i Titan Comics. W przypadku Image to mam trochę deja vu jak Vertigo na początku, bo polegli ponownie. Gdybym miał przypuszczać to nie jest wina dobieranych tytułów, a ceny albumów, Vertigo jest droższe. Egmont też całkowicie szansę z tytułami europejskimi. Wydają je, ale znaczna część to są pozycje dla dzieci/młodego czytelnika, kiedy te dla dorosłych wydaje Scream, Timof, czy nawet Taurus jak coś wyda. A te które wydają są w większości wznowieniami starych tytułów, do których posiadali w pierwszej kolejności licencje.

Ale to mam nadzieję, że nie muszę kupować żadnych Metali ani innych bzdetów? Chciałem tylko poczytać serię o Lidze Sprawiedliwości. No i na dodatek brakuje w tej konfiguracji jednego tomu Ligi właśnie, że już nie wspomnę o pytaniu jak ta Wojna ma być wydana, na twardo? na miękko?
Ten jeden brakujący tom zawiera się właśnie w Totalnej Wojnie. Przy czym wg tego co podaje empik, wychodzi, że będą zdublowane zeszyty #26-28 z ostatniego z tomu, może tu jest błąd. Problem powstał, bo Egmont wydawał wcześniej Ligę na bazie amerykańskich wydań, a Totalna Wojna jest na bazie francuskiego. Dodatkowo w tym wydaniu będzie zawarta seria Year of the Villain: Hell Arisen #1-4 oraz Batman/Superman #6, które zamykają serię Batman, Który się Śmieje. Wojna ma być wydana na twardo. Metalu nie musisz znać (jeśli czytasz Ligę), przy czym zostaniesz częściowo otwartym zakończeniem jeśli nie przeczytasz Dark Nights: Death Metal (ale w przypadku tej serii wart poznać Metal).

Być może ta grafika pomoże jak czytać
« Ostatnia zmiana: Nd, 31 Styczeń 2021, 11:46:11 wysłana przez michał81 »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1101 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 11:50:40 »
Egmont przespał szans z Vertigo i wg mnie finalna ofensywa z Vertigo jak nastąpiła w 2017 spowodowana była właśnie pojawieniem się NSC z komiksami Image oraz dużą ofertą Muchy też z Image. Przy czym wg mnie było już trochę za późno, bo spora część czytelników porzuciła superbohaterów zastępując ich komiksy KG, Timofem, debiutującym NSC i Muchą.

Nie bardzo rozumiem. Skoro Egmont przespał z Vertigo, trochę za późno w to wszedł na taką skalę, to jak to możliwe, że w tych okolicznościach wciąż tyle tego wydają? Dokładają do interesu?

Przecież nie ma czegoś takiego, jak jedna grupa czytelników: znudzili się superhero, więc przeszli na poważniejsze tytuły i Egmont za późno dla nich wszedł w Vertigo, bo oni już byli na etapie komiksów KG, Timofa, NSC i Muchy? Przecież to się kupy nie trzyma, zwłaszcza, że wiele tych tytułów Muchy i NSC, wcale nie są dojrzalsze od Vertigo z Egmontu.

To jest w ogóle mega uogólnianie. Są czytelnicy, którzy na superhero zaczynają i kończą swoją przygodę z komiksem, są tacy, którzy wzięli się za komiksy z Vertigo, a superhero nigdy nie próbowali. Są też tacy, którzy biorą komiksy KG i Timofa, a w ogóle nie sięgają po amerykański mainstream, niezależnie czy to DC/Marvel, Vertigo, czy Image.
« Ostatnia zmiana: Nd, 31 Styczeń 2021, 11:54:36 wysłana przez ramirez82 »

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1102 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 11:51:27 »
A od drugiej strony? Trzeba znać Doom War i Ligę do czytania Death Metal, jeżeli przeczytało się Metal i Batmana, który się śmieje?

« Odpowiedź #1103 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 11:54:20 »
No właśnie nie zawiera, skoro się zaczyna od zeszytu 26 a Planeta Jastrzębi kończy się na 18-tym. To gdzie jest reszta?

Online michał81

« Odpowiedź #1104 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 12:10:03 »
No właśnie nie zawiera, skoro się zaczyna od zeszytu 26 a Planeta Jastrzębi kończy się na 18-tym. To gdzie jest reszta?
Liga Sprawiedliwości - tom 4 - Szósty Wymiar

Nie bardzo rozumiem. Skoro Egmont przespał z Vertigo, trochę za późno w to wszedł na taką skalę, to jak to możliwe, że w tych okolicznościach wciąż tyle tego wydają? Dokładają do interesu?

Przecież nie ma czegoś takiego, jak jedna grupa czytelników: znudzili się superhero, więc przeszli na poważniejsze tytuły i Egmont za późno dla nich wszedł w Vertigo, bo oni już byli na etapie komiksów KG, Timofa, NSC i Muchy? Przecież to się kupy nie trzyma, zwłaszcza, że wiele tych tytułów Muchy i NSC, wcale nie są dojrzalsze od Vertigo z Egmontu.

To jest w ogóle mega uogólnianie. Są czytelnicy, którzy na superhero zaczynają i kończą swoją przygodę z komiksem, są tacy, którzy wzięli się za komiksy z Vertigo, a superhero nigdy nie próbowali. Są też tacy, którzy biorą komiksy KG i Timofa, a w ogóle nie sięgają po amerykański mainstream, niezależnie czy to DC/Marvel, Vertigo, czy Image.
Nie zaprzeczam, że tacy są tacy czytelnicy. Mówię o tych, którzy odeszli od superbohaterów, albo ograniczyli ich do totalnego minimum i poszli w pierwszej kolejność do innych wydawców, stąd twierdzę, że Egmont przespał moment. Tak, Egmont wszedł na wysoki poziom wydawania Vertigo, dokładnie w momencie, kiedy weszła konkretna konkurencja, jednak nie utrzymał takiej ilości. I tak zawsze można tłumaczyć, że to ze względu na rocznicę Vertigo.
Zwróć uwagę, że w przypadku Image sytuacja wygląda jak z Vertigo na początku, bo już usłyszeliśmy, że Invincible się nie sprzedaje to zwalniamy, ale nowych tytułów nie ma. Choć tu zdecydowanie zwalili z wyborem tytułów, bo postawili na kolejny komiks z superbohaterami. Wiele osób czekało w tamtym momencie na East of West od Hickmana, bo Mucha wyraźnie powiedziała, że tego nie wyda. Nie wiem jak to się sprzedaje, ale jedynym tytułem jaki kojarzę z topek sprzedażowych gildii jest TOP 10 Moore'a. Jeśli sprzedaż była by słaba to na pewno by nie ciągnęli, ale cena też jest inna, niż pozostałe komiksy. No chyba, że jak JanT twierdzi, że muszą wydawać, bo mają narzucone odgórnie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 31 Styczeń 2021, 12:23:19 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #1105 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 12:13:55 »
Kurde mol, zupełnie mnie ten tom ominął nawet na liście zakupów go nie mam.

Offline Pan M

« Odpowiedź #1106 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 12:19:05 »
Tym bardziej się to kupy nie trzyma bo superhero to przecież nie jest jakiś monolit. Są bardziej rozrywkowe, nastawione na akcje serie ale też rzeczy jak Animal Man Morrisona, Swamp Thinga Moore'a, Mister Miracel Toma Kinga. Jak ktoś nie czyta sh, to znaczy tyle, że ma uczulenie na facetów z trykotem i nie jest w ogóle ich targetem. Jak ktoś był targetem sh, ale je porzucał to albo mu się znudziło, albo dobierał źle tytuły i czytał tylko typowe akcyjniaki w momencie kiedy szukał czegoś nieco innego.

Do tego nie wszystko co niemainstreamowe to złoto. Druuna to erotyk z ładnymi ilustracjami i tyle. Nie wiem czy ktokolwiek na serio będzie się wykłócał, że to lepsze bo europejskie od np takiego Authority.

Online michał81

« Odpowiedź #1107 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 12:29:39 »
A od drugiej strony? Trzeba znać Doom War i Ligę do czytania Death Metal, jeżeli przeczytało się Metal i Batmana, który się śmieje?
Pomijając Ligę oraz Doom War możesz mieć na początku lekkie zamieszanie, co się wydarzyło,
Spoiler: PokażUkryj
bo od razu jesteś rzucony w alternatywny powstały w wyniku wydarzeń świat
oraz skąd ma nowe moce Batman Który się Śmieje. Ligę można odpuści, ale polecam zapoznanie się z Doom War, którą można czytać w oderwaniu od Ligii w tym zapowiedzianym wydaniu. I te zeszyty, o których wspomniałem, że mogą zostać zdublowane warto przeczytać, przed Doom War.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1108 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 12:30:06 »
No i stawianie tytułów Muchy i NSC jako jakiś wyższy etap, po Vertigo? Też dziwne. Przecież w minionej dekadzie, Image było właściwie takim Vertigo obecnych czasów. Swoje autorskie serie tworzyło wielu autorów, którzy wcześniej robili dla Vertigo - Vaughan, Aaron, Brubaker, Azzarello/Riso...

Online michał81

« Odpowiedź #1109 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 12:30:57 »
No i stawianie tytułów Muchy i NSC jako jakiś wyższy etap, po Vertigo? Też dziwne. Przecież w minionej dekadzie, Image było właściwie takim Vertigo obecnych czasów. Swoje autorskie serie tworzyło wielu autorów, którzy wcześniej robili dla Vertigo - Vaughan, Aaron, Brubaker, Azzarello/Riso...
Tu nie chodzi o wyższy etap, a raczej wg mnie o cenę.