Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 696303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Death

Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #3900 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 11:57:21 »
Przecież to proste. Skoro dziesiątki tysięcy dzieci sięga po Szkołę latania, bo lektura i to pewnie taka, która ma największy procent skuteczności i zwyczajnie dzieci tę łatwą w odbiorze i krótką książkę złożoną z obrazków najchętniej czytają ze wszystkich lektur, to jakiś procent jest tak zadowolony z lektury, że proszą rodziców o kolejne tomy. Szkoła latania pewnie mocno wpłynęła też na sprzedaż innych tomów. To nie Janko Muzykant, że go pobili na śmierć, nie Łysek z pokładu Idy, który zmarł w kopalni i nie Antek, którego siostrę włożono do pieca na ileś tam zdrowasiek. Nie Latarnik, nie Siłaczka... To komediowa historia i to złożona z obrazków. Najlepsza podstawówkowa lektura ever. Egmont wygrał życie.

Offline LukCook

« Odpowiedź #3901 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 12:11:26 »
Mnie nieustannie najbardziej zadziwia fenomen Kajka i Kokosza na naszym rynku.

Element polskiej kultury i sentyment. Mój siedmioletni syn dostaje numery Kajka i Kokosza w prezencie od dziadków, rodziny, znajomych. Jak idziesz kupić dzieciakowi komiks i nie chcesz za bardzo myśleć o wyborze to bierzesz KiK.

Offline Gorzki

« Odpowiedź #3902 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 12:13:51 »
Do wszystkiego o czym piszecie (biblioteki to argument na 6+) dodałbym cenę.

Offline Szekak

« Odpowiedź #3903 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 12:40:24 »
Wystarcz sprawdzić media społecznościowe. Wydaje mi się, że na yt, fb nie ma za wiele o tych tytułach - może nie obserwuje tych, co trzeba - ani zalewu recenzji, ani filmików, czy dyskusji o tych tytułach. Niby wszyscy pasjonaci, a tu cisza. Ja z top mam tylko nr 20 i nie mam w planach kupować czegoś z tej topki. Może tyle biblioteki kupują?
Ja tam często widzę coś o KiK w mediach społecznościowych, przy złotej kolekcji było tego imo naprawdę sporo... plus to jest klasyk, zazwyczaj nowościom jest poświęcane najwięcej uwagi z przyczyn oczywistych.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Koalar

« Odpowiedź #3904 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 13:20:58 »
Jest też serial, który był mocno reklamowany. Ale ta lektura szkolna pewnie przyniosła największe profity. Jak komuś się chce, to mógłby dać do porównania podobne wyniki sprzed czasów lektury (jeśli takie gdzieś są dostępne).

Mnie dziwi brak w zestawieniu Neokory na twardo, skoro Łzy Hel są oba w zestawieniu i na twardo jest wyżej. Może to jest wynik łączny (miękka + twarda). Bo nie wydaje mi się, żeby ludzie tak się na początku rzucali wyłącznie na oprawę miękką (nawet biorąc pod uwagę, że dodruki są tylko na twardo).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline michał81

« Odpowiedź #3905 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 13:44:17 »
Z tego zestawienia wynika też że tytułu growe (Wiedźmin, Fortnite, Cyberpunk) wypadają w sprzedaży lepiej niż tytuły superbohaterskie.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3906 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 14:01:54 »
Ale tych growych było 3 a SH jest całe multum, mmie jakos nie dziwi ze pojedyncze tytuły nie przebijają takiego wiedźmina czy cp

Offline kosmoski

« Odpowiedź #3907 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 16:53:03 »
hmmm:

- Kajko i Kokosz 2 miał większy nakład niż część 1 (czyli Egmont jednak nie drukuje z jakimś dużym wyprzedzeniem i był w stanie zwiększyć wolumen wydruku części 2?)
- Cyberpunk, Wiedźmin i Czarodziejki mają wyższy nakład niż KiK 1
- Ależ musieli w tym Egmoncie wierzyć w sukces tego Kika w integralach:D
« Ostatnia zmiana: Pn, 03 Styczeń 2022, 17:49:11 wysłana przez kosmoski »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3908 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 19:49:23 »
Teoria @isteklika, że może biblioteki kupują, moim zdaniem też ma sens.

Z tej 20-stki załapałem się tylko na Szninkiela, ale jego kupiłem jeszcze w 2020. Nawet Neokorę nie trafiłem, bo ją kupiłem na twardo.

Czyli wychodzi na to, że żaden tytuł superhero się nie wyróżnia jako lead lider, ale skoro 44% wolumenu tytułów to dalej superhero, to kupą muszą jednak robić tą sprzedaż i dalej się opłacają wydawcy.

Myślicie, że z danej serii Egmont daje radę to hurtem drukować? Tzn. poszczególne tomy różnią się treścią, ale oprawa grupy Marvel Freshów jest taka sama, Kolekcji Klasyki też. Nie znam się na technice druku, ale to ciekawe czy jak się drukuje kilka pozycji pod rząd w jednym formacie i oprawie, to wychodzi taniej, niż np. miękko-twardo-miękko-Black Label w innym formacie-twardo-miękko-Thorgal większy itp.

Offline Megatron

« Odpowiedź #3909 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 20:09:23 »
Mnie dziwi brak w zestawieniu Neokory na twardo, skoro Łzy Hel są oba w zestawieniu i na twardo jest wyżej. Może to jest wynik łączny (miękka + twarda). Bo nie wydaje mi się, żeby ludzie tak się na początku rzucali wyłącznie na oprawę miękką (nawet biorąc pod uwagę, że dodruki są tylko na twardo).

Na fb stoją jako łączna sprzedaż

2. Thorgal, tom 39. Neokora (oprawa miękka i twarda)

Offline NuoLab

« Odpowiedź #3910 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 20:31:08 »
Ja na ten przykład od kilku ostatnich Thorgali przerzuciłem się na miękką i żałuję że nie zrobiłem tego wczesniej bo po prostu szkoda mi miejsca i pieniędzy.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3911 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 21:45:23 »
Moim zdaniem to że Egmont utrzymuje w ciągłej sprzedaży Thorgala na twardo a nie na miękko świadczy o patologii naszego rynku.
Czas nas zmienił, chłopaki.

Offline misiokles

« Odpowiedź #3912 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 21:58:10 »
A może to zwykłe obostrzenie od Lombardu, który drukuje Thorgala wyłącznie na twardo i zgodził się na ustępstwo miękkie, ale bez dodruków? Niejednokrotnie były głosy, że frankofońscy wydawcy lubią decydować o każdej licencyjnej pierdółce...

Offline turucorp

« Odpowiedź #3913 dnia: Pn, 03 Styczeń 2022, 22:13:21 »
Niejednokrotnie były głosy, że frankofońscy wydawcy lubią decydować o każdej licencyjnej pierdółce...

A to akurat zależy kogo spytasz, bo są też głosy, że można robić co się chce, jeśli tylko zapłacisz 7-8% za licencję  :D (żart)
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagi fhtagn.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3914 dnia: Wt, 04 Styczeń 2022, 05:44:55 »
Ja na ten przykład od kilku ostatnich Thorgali przerzuciłem się na miękką i żałuję że nie zrobiłem tego wczesniej bo po prostu szkoda mi miejsca i pieniędzy.

Ja zrobiłem dokładnie odwrotnie - z miękkiej na twardą. :) Szkoda, że więcej pozycji komiksowych w Polsce nie ma takiego wyboru. Znaczy jak jeszcze WKKM wychodziło, to czasem się pojawił, ale teraz już nie ma.