Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 741045 razy)

JanT

• Gość
Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #1215 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 08:39:51 »
Pokazuje, że coś powoduje, duże zainteresowanie tym wydawcą.
Spoiler: PokażUkryj
Każdy dobrze wie, że są to dobre komiksy po prostu.

Ty chcesz pokazać że jest większe od Egmont.
Spoiler: PokażUkryj
Ale i tak znacznie więcej osób lubi kupsztale Egmontu.

Ciągle nie wyjaśniłeś o co chodzi z tym omnibusem Animal Mana?
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Luty 2021, 08:43:20 wysłana przez JanT »

Offline michał81

« Odpowiedź #1216 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 08:45:36 »
Nie ty chcesz pokazać że jest większe od Egmont.
Jeśli nawet tak jest to nie widzę w tym problemu, a widać ciebie nagle to zabolało. Nie wiem czy jest większe, ale robi znacznie lepszą robotę z przyciąganiem do siebie czytelnika starszego (i tak pamiętam, że wydają też dla młodych).

Ale i tak znacznie więcej osób lubi kupsztale Egmontu.
Widać szczególnie to w przypadku miękko oładkowych DC.
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Luty 2021, 08:49:04 wysłana przez michał81 »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #1217 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 08:50:25 »
Nie wiem czy jest większe, ale robi znacznie lepszą robotę z przyciąganiem do siebie czytelnika starszego
Podeprzyj to czymś konkretnym. Na tym forum są raczej starsi czytelnicy to może zobacz jeszcze raz na głosowanie na wydawnictwo.

Chyba też zapomniałeś że Egmont wydaje dużo SH dla starszych czytelników.

Czekam na jakieś wpisy typu "KG > Hachette" tak jak kiedyś miałeś pełno "Egmont > Hachette"  ;)
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Luty 2021, 08:54:28 wysłana przez JanT »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1218 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 08:52:53 »
Nie wiem czy jest większe, ale robi znacznie lepszą robotę z przyciąganiem do siebie czytelnika starszego (i tak pamiętam, że wydają też dla młodych).

Dla równowagi przypomnę też, że nie jedna i nie dwie osoby narzekały, że odkąd KG wzięła się za komiksy dla dzieci, to wydają mniej ciekawych komiksów dla starszych czytelników  8)

Poza tym Michał, nie wiem dlaczego cały czas uparcie twierdzisz, że wzięcie się Egmontu za Vertigo zbiegło się z startem NSC. Przecież miałeś już wytłumaczone, że Egmont wziął się za Vertigo w 2016 roku, to nie jest kwestia interpretacji, to są fakty, jak można udawać, że jest inaczej nie rozumiem, tak ciężko przyznać się do błędu?  :'(
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Luty 2021, 08:58:30 wysłana przez ramirez82 »

Offline misiokles

« Odpowiedź #1219 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 08:58:40 »
W sumie nie wiem co to za sezonowcy, że wcześniej ograniczali się do Egmontu, a później przerzucili się na inne wydawnictwa? Tych innych wcześniej nie dostrzegali?

To nie tak. Powiedzmy, że 'starszy' czytelnik miesięcznie jest w stanie kupić 10 komiksów. Wcześniej, gdy Egmont był bardziej nie-superhero, czytelnik kupował 8 pozycji Egmontu i 2 innych wydawnictw. Teraz gdy Egmont jest bardziej "młodzieżowy', w danym miesiącu bierze od Egmontu zaledwie 2 interesujące go pozycje, 8 kupuje u innych wydawców.

Dyskusja chyba rozpoczęła się od tego, że panuje wśród nas dziwny smutek, że Egmont nie jest już Egmontem jak x lat temu. No nie jest, nie ma co marszczyć noska z tego powodu, zwłaszcza gdy konkurencja wydaje tyle dobra, że i tak nie dajemy rady kupić wszystkiego co chcieliśmy.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1220 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 09:01:23 »
To nie tak. Powiedzmy, że 'starszy' czytelnik miesięcznie jest w stanie kupić 10 komiksów. Wcześniej, gdy Egmont był bardziej nie-superhero, czytelnik kupował 8 pozycji Egmontu i 2 innych wydawnictw. Teraz gdy Egmont jest bardziej "młodzieżowy', w danym miesiącu bierze od Egmontu zaledwie 2 interesujące go pozycje, 8 kupuje u innych wydawców.

A jesteś pewien, że jak zliczymy ilość tytułów wydawanych przez Egmont x lat temu, z ilością wydawanych obecnie, nie wyjdzie podobna ilość tych dla starszych czytelników?

Offline misiokles

« Odpowiedź #1221 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 09:04:07 »
Nie mam pojęcia, liczyć mi się nie chce, ale hasło że Egmont poszedł w superhero kosztem komiksu europejskiego wraca w rozmowach niczym bumerang, więc na jakimś poziomie meta jest to odczuwalne dla wielu czytelników.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1222 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 09:07:46 »
No poszedł, poszedł, nie zamierzam temu zaprzeczać. Tyle, że potężnie zwiększył ilość wydawanych tytułów. przypomnę 1000 komiksów wydanych w latach 1999-2016 i drugi 1000 w latach 2016-2020 :)

Nie wiem czy aż tyle mniej wydają komiksów dla starszych? Na pewno procentowo, w obecnej ofercie dużo mniej. Ale czy w porównaniu z dawnymi pięknymi czasami?

Offline michał81

« Odpowiedź #1223 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 09:08:33 »
Podeprzyj to czymś konkretnym. Na tym forum są raczej starsi czytelnicy to może zobacz jeszcze raz na głosowanie na wydawnictwo.
40 kilka osób zagłosowało, na niecały tysiąc zarejestrowanych. Spora część nie oddając nawet kompletu głosów. Jak dla mnie to takie głosowanie jest mało miarodajne.

Chyba też zapomniałeś że Egmont wydaje dużo SH dla starszych czytelników.
Klasyka Marvela, sprawa dyskusyjna, bardziej dla młodych. W DC Deluxe jest tego więcej, ale to nadal są trykoty, których nie wszyscy trawią. To co wyszło w DC Black Label to jest poziom miękko okładkowych DC. I zostaje vertigoskie DC Black Label od którego się cała dyskusja zaczęła i moje twierdzenie, że Egmont rozpoczął za późno z nim ofensywę.

Poza tym Michał, nie wiem dlaczego cały czas uparcie twierdzisz, że wzięcie się Egmontu za Vertigo zbiegło się z startem NSC. Przecież miałeś już wytłumaczone, że Egmont wziął się za Vertigo w 2016 roku, to nie jest kwestia interpretacji, to są fakty, jak można udawać, że jest inaczej nie rozumiem, tak ciężko przyznać się do błędu?  :'(
Napisałem dlaczego serii trwających nie traktuje jako "brania" się za Vertigo. 2016 roku była tylko jedna nowa seria, bo druga to było wznowienie, ale ją już liczę, żeby nie było. Może to jest moja nadinterpretacja odnośnie NSC, ale to jest moje zdanie, a nie błąd jak mi zarzucanie.

No poszedł, poszedł, nie zamierzam temu zaprzeczać. Tyle, że potężnie zwiększył ilość wydawanych tytułów. przypomnę 1000 komiksów wydanych w latach 1999-2016 i drugi 1000 w latach 2016-2020 :
I ja temu nie zaprzeczam. Lista komiksów została uzupełniona, jest od tego założony temat. Można w łatwy sposób sprawdzić, na jakich czytelników stawia Egmont. (tak są to czytelnicy superbohaterów, ale zdecydowanie mówię tu o młodszym odbiorcy)
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Luty 2021, 09:38:34 wysłana przez michał81 »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #1224 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 09:10:08 »
tak ciężko przyznać się do błędu?  :'(
Oj bardzo :)

Nie mam pojęcia, liczyć mi się nie chce, ale hasło że Egmont poszedł w superhero kosztem komiksu europejskiego wraca w rozmowach niczym bumerang, więc na jakimś poziomie meta jest to odczuwalne dla wielu czytelników.
Ale mówimy o komiksach dla starszych czytelników a nie tylko o Europie :) Przecież ciągle są frankofony, jest dużo Vertigo, jest SH dla starszych, są jakieś Dark Horsy, Hill House Comics i wiele innych.

Więc jak ktoś pisze że Egmont wydaje mało komiksów dla starszych czytelników to są to urojenia :)

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1225 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 09:10:54 »
Napisałem dlaczego serii trwających nie traktuje jako "brania" się za Vertigo. 2016 roku była tylko jedna nowa seria, bo druga to było wznowienie, ale ją już liczę, żeby nie było. Może to jest moja nadinterpretacja odnośnie NSC, ale to jest moje zdanie, a nie błąd jak mi zarzucanie.

No ok, jeśli trwających serii, które do niedawna wydawało się, że wiszą na włosku, nie liczymy. I dwóch nowych Y i Skalpu też nie liczymy, to tak, jak najbardziej. Wtedy i Bazylowe duble Egmontu Szninkiel, czy Potwór z bagien są sensownymi argumentami.

A to znaczy, że ja jestem jakimś debilem narzucającym innym swoją wizję świata  :'(

Offline michał81

« Odpowiedź #1226 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 09:16:13 »
I dwóch nowych Y i Skalpu też nie liczymy, to tak, jak najbardziej.
?? Jak nie liczymy? Napisałem wyraźnie, że te dwa tytuły liczę. Dla mnie to jeszcze w tamtym okresie powinien wydać dwie nowe serię i tej dyskusji z mojej strony by nie było. Było zachowawczo ze strony Egmontu, a rynek by to przyjął, co pokazały kolejne lata i kolejni pojawiający się wydawcy. Stąd nadal upieram się, że za późno i przespali dobra okazję.

A to znaczy, że ja jestem jakimś debilem narzucającym innym swoją wizję świata  :'(
Masz swoje zadanie i wbrew pozorom szanuje je bardziej i komentarze JanaT.
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Luty 2021, 09:34:32 wysłana przez michał81 »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #1227 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 09:19:17 »
?? Jak nie liczymy? Napisałem wyraźnie, że te dwa tytuły liczę. Dla mnie to jeszcze w tamtym okresie powinien wydać dwie nowe serię i tej dyskusji z mojej strony by nie było. Było zachowawczo ze strony Egmontu , arynek by to przyjął, co pokazały kolejne lata
A kto o tym wiedział że rynek to przyjmie? Wydali 12 Vertigo czyli tyle samo co w roku następnym w którym też wyszło 12 Marvel Classic i dopiero potem zwiększyli. To twoje nieliczenie kontynuacji to debilizm do kwadratu.

Stąd nadal upieram się, że za późno i przespali dobra okazję.
Jak dobrze pamiętam to wtedy pisałeś (i nie tylko ty) że Egmont przesadza z ilością wydawanych tytułów. Słynne przegrzanie rynku które nie może nastąpić od lat  :)

U.
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Luty 2021, 09:36:30 wysłana przez JanT »

Offline michał81

« Odpowiedź #1228 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 09:37:17 »
Jak dobrze pamiętam to wtedy pisałeś (i nie tylko ty) że Egmont przesadza z ilością wydawanych tytułów. Słynne przegrzanie rynku które nie może nastąpić od lat  :)
Cytat konkretny poproszę.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1229 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 09:41:43 »
Można w łatwy sposób sprawdzić, na jakich czytelników stawia Egmont. (tak są to czytelnicy superbohaterów, ale zdecydowanie mówię tu o młodszym odbiorcy)

Ja temu absolutnie nie zaprzeczam. W ofercie Egmontu przeważa superhero i komiksy dla dzieci. Tyle, że komiksów dla starszych, przy swojej obecnej ogromnej ofercie, i tak wydają więcej niż w dawnych, pięknych czasach. Tylko o to mi chodzi.

Nie można narzekać, że jest ich mniej niż kiedyś.